Nog 1 week

Volgende week zijn we vertrokken….

Volgens mij heb ik er alles aan gedaan wat binnen mijn mogelijkheden ligt om me goed voor te bereiden op deze monstertocht. Het gewicht, de trainingsomvang (in combinatie met werk en prive) en de overige voorbereidingen lijken allemaal geslaagd.

Ben ik er klaar voor?…mijn gevoel zegt van wel, en dat is al heel wat, omdat dergelijke afstanden voor het grootste deel mentaal overwonnen moeten worden, en zelfvertrouwen een van de belangrijkste succes factoren is.

Uiteraard veel te veel zaken waar het nog mis kan gaan, maar een paar zijn gelukkig al min of meer uit te sluiten. Ondanks de standby dienst afgelopen week, gelukkig toch gemiddeld een redelijke nachtrust gehad, en het stress niveau ook gelukkig vrij laag kunnen houden. Vanaf vandaag is de bereikbaarheid weer over, dus weer een erg fijn gevoel van vrijheid, zonder verplicht overal de telefoon mee naar toe te hoeven nemen, en de onzekerheid of je wel/niet met rust gelaten wordt.

Ook ben ik nog blessure vrij, en dat is uiteraard ook niet vanzelfsprekend na de zware trainingslast van afgelopen 4 maanden. Wel wat pijntjes en vermoeidheid, maar dat zou komende week over moeten gaan, nu de trainingen helemaal drastisch afgebouwd gaan worden.

Over het weer valt nog niet veel te zeggen…. De verwachtingen liggen nog flink uiteen op de verschillende sites, en mijn voorlopige conclusie is dan ook dat het niet extreem zal zijn, dus ook niet veel uit zal maken. Uiteraard wel rekening houden met de uitersten, zodat bij hitte, regen of kou de juiste kleding beschikbaar is op de juiste tijdstippen bij de juiste wisselpunten.

Maar er blijven nog genoeg zaken over waar ik geen controle over heb. Kan mijn lichaam het aan, en komen er niet te vroeg in de wedstrijd problemen waardoor ik toch de wedstrijd moet staken? Ben ik in staat om voldoende voeding en vocht in te blijven nemen, of ga ik in de problemen komen met de nodige energie?

Het plan is in ieder geval om me hier niet druk over te maken, en lekker te gaan lopen en kijken hoe ver ik kom. Het landschap is prachtig, en aan de organisatie zal het zeker niet liggen. De cut-off tijden zijn over het algemeen goed te doen, maar kunnen een uitdaging worden wanneer op een bepaald moment ergens iets tegen zit. En nergens een controle punt missen, of drop bag vergeten! We gaan het zien… Goed omgaan met problemen en teleurstellingen zal ook weer belangrijk worden, want het gaat nooit zoals je verwacht, dus ook deze keer zullen er weer verassingen zijn.

De start van 2022 – toen wat kilo’s zwaarder, en minder kilometers gemaakt in de voorbereiding. Voordat ik uitstapte (73KM) alleen op gels gelopen (1 per uur), dus dat moet dit jaar in ieder geval beter!! Nu dus vooral ook voeding bij de verzorgingsposten proberen in te nemen.

Nog minder dan twee weken

Nog minder dan twee weken…. Het begint nu echt op te schieten… Na de lange duurloop van het vorige weekend heb ik al wat minder kilometers gemaakt door de weeks, en afgelopen weekend de lange duurloop beperkt tot 30KM. Het tempo lag op 6M/KM – ongeveer wat ik de eerste uren van de wedstrijd wil gaan aanhouden. Bij een dergelijk tempo zou de voeding geen problemen mogen geven, want om zowel fysiek als mentaal de wedstrijd tot een goed einde te brengen meet de focus op het tempo (niet te hoog) en de voeding gaan liggen. Tijdens de laatste 50KM training was weer eens gebleken hoe belangrijk het is om in ieder geval de tank zo vol mogelijk te houden, omdat anders na verloop van tijd de reserves op raken.

Bij iedere checkpoint zal ik me af moeten vragen:
-Moet de chip getagd worden?
-Is het een checkpoint met een dropbag?
-Een Gel nemen (ongeveer 1 per uur)?
-Genoeg Drinken!
-Proberen bij iedere post iets te eten!

De volgende zaken worden aangeboden:
BiotechUSA products will be served at all refreshment stations:
Water, Isotonic Sports Drink, Pepsi Cola, Tomato, Banana, Salted cracker, Sweet Biscuit, Olives, Trappist Cheese, Buttered Bread, Honey, Salt, Pineapple or Peach preserves, Dried Plum, Cranberry, Dill, Salt, Lemon, coffee at some of the refreshment points.

Verder zijn er warme maaltijden:
hot food and soup will be served at 5 points.
Each “hot food” point will also have a microwave for heating food.

 1. at 39,5 km Badacsonyörs, Varga Pincészet
 2. at 73,6 km Keszthelyen
 3.  at 89,3 km Balatonmáriafürdő nyugatnál
 4. at 134,9 km Balatonföldváron nyugatnál
 5. at 176,3 km Balatonkenesén

Dit zijn tevens de plaatsen waar een dropbag afgegeven kan worden, en ik denk dat ik 5 drop bags maak zoals vorig jaar. Eventueel kan ik dan ook deze drop bags gebruiken om spullen terug in te doen, bijv. jack als het warm is, of race vest als het irriteert.

Ik heb nog geïnvesteerd in een Compressport trail shirt, met zakjes. Soort van wielershirt, maar dan speciaal voor (ultra) trail runnen.

Afgelopen zaterdag de 30K mee gelopen, en het is echt een geweldig shirt. Beetje dezelfde kwaliteit als mijn X-Bionic shirt wat ik bij de Swissman gekregen heb, maar dan veel lichter. Je merkt niet dat je het aan hebt, en het zou zowel moeten koelen als verwarmen wanneer het nodig is. Enig nadeel is dat de zakjes geen rits hebben, dus je telefoon er in stoppen tijdens een trail lijkt me gevaarlijk.

Verder voel ik me goed, en ben ik nog blessure vrij. Deze week heb ik wel standby dienst, en ik hoop dat dit niet te veel impact heeft. Normaal gezien een week van slecht slapen en redelijk wat stress. Enige positieve is dat ik Dinsdag niet naar Brussel hoef in verband met de bereikbaarheid…

18 dagen voor de UB

De laatste lange training zit er voorlopig weer op. Nog precies 18 dagen en dan zijn we vertrokken voor de lange tocht van 211KM rond het Balatonmeer.

XVII. NN ULTRABALATON
2023. május 4-7.

17Days19Hours51Minutes04Seconds

Helaas verliep de laatste training wat moeizamer dan de overige trainingen van afgelopen weken….

Maaike moest weer op tijd beginnen, dus ik kon om 7:00u de deur uit. Ik besloot dezelfde route als vorige keer te nemen, zodat ik later wat vergelijkings-info had.Na een hele rustige start, vanwege de toch wel wat stramme spieren, begon het aanvankelijk lekker. Richting Zundert kwam links van mij de zon op, terwijl rechts langzaam de donkere wolken op losten.

In Zundert merkte ik pas dat er een beetje wind vanuit het zuid-oosten stond, ik gok hooguit windkracht 3 aan het rond draaien van de windmolens te zien. De kilometers vlogen weer voorbij, en het liep heel erg lekker, tot…..ongeveer de 31KM, want toen moest ik vrij lang stoppen om de weg van Rijsbergen naar Breda over te steken. Eenmaal overgestoken maar gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt de koek uit mijn rugzak te halen, maar toen ik de verpakking open maakte bleek deze geschimmeld…. Gelukkig zat er ook nog 1 mini snicker in, dus die maar gelijk genuttigd.

Het stuk richting Etten-Leur daarna ging ook nog redelijk, maar aan het einde moest ik weer een tijdje stoppen om over te steken, en omdat daarna het viaduct kwam besloot ik deze ook wandelend te doen, want ik voelde me heel erg slap en had een paar erg zere benen. Na het viaduct mezelf weer op gang geholpen, maar het bleef allemaal vrij zwaar en af en toe nog een stukje gewandeld tot ik in Rucphen na 5 uur en 6 minuten mijn Garmin uit drukte na exact 50KM.

Zo lekker als het vorige keer ging, zo moeizaam ging het deze keer…. Een echte duidelijke verklaring heb ik niet, maar omdat het vorige keer juist wel heel goed ging, moet ik het vooral zoeken in:

 • Vermoeidheid…misschien zat ik aan de limiet qua trainingsomvang/intensiteit
 • Voeding – Vorige keer had ik nog en paar gels mee genomen voor onderweg, nu 1 mini snicker
 • Gewicht – Deze keer was ik 68,1KG. Het laagste gewicht in jaren, en mogelijk dus al heel snel door mijn reserves heen
 • Virus / verkoudheid – nu twee dagen later nog geen symptomen, dus deze laatste zal het niet geweest zijn.

Voor mij is het vrij duidelijk dat het in een deel of combinatie van de eerste 3 zal liggen, dus een heel erg duidelijk signaal dat ik de weken vooraf voldoende rust moet gaan nemen, en voldoende koolhydraten op moet slaan de dagen voor de wedstrijd. Allemaal niets nieuws natuurlijk, maar wel heel belangrijk om hier deze keer voldoende aandacht aan te geven, omdat anders de kans op een mislukking wel heel erg groot wordt.

Buiten deze vermoeidheid en gewicht gerelateerde oorzaken zal de aller belangrijkste les moeten zijn dat ik heel rustig moet gaan starten, en bij iedere post moet proberen iets te eten en te drinken.

Bij de grote posten zal ik dan c.a. 10 minuten incalculeren om een kleine warme maaltijd te nemen en eventueel de drop-bags te pakken.

Het schema wat ik voor ogen heb zal er dan ongeveer zo uit komen te zien, waarbij ik 1 uur marge houd (+/- 30 u finish) en een sterke positieve split, dus de kilometertijden zullen veel sneller zijn in het begin en ongeveer wandeltempo tegen het einde.

NameCutoff tijdenCP30u tijd bezig30u tijd van de dag
DB1: Badacsonyörs Varga 13:5539,64:26:0011:26:00
DB2: Keszthely18:4073,68:33:0015:33:00
DB3: Balatonmáriafürdő 20:5089,610:2917:29:00
100KM100.011:57:0018:57:34
DB4: Balatonföldvár nyugat2:35135,116:57:0023:57:00
161KM161.021:02:004:02:08
DB5: Balatonkenese9:10177,323:43:006:43:40

Wijk ik af van deze richttijden is er nog niet heel veel aan de hand, maar ik hoop rond middernacht in de buurt van de 135KM te zijn.

Hier hield het voor mij vorige keer op, na zo’n 9u en 10 minuten wedstrijd. Ik heb toen eerst een maaltijd en wat rust genomen, voordat ik definitief besliste om uit te stappen en mijn Garmin uit drukte.

Pasen

Na alle regen en wind van afgelopen weken, lijkt eindelijk gelukkig het weer wat te veranderen. De korte broek ligt nog steeds in de kast, maar vandaag (1e paasdag) had hij aan gekund.

Vanochtend vroeg uit bed, want om 12:00u moest ik terug zijn omdat dan de paasbrunch zou starten. De eerste kilometers gingen wat stroef, omdat ik gisteren samen met Maaike 28KM van het mooie Biesboschpad gewandeld had. (Tegenwoordig heb ik meer spierpijn van een flinke wandeling, dan van mijn lange duurloop.)

Al snel voelde ik dat het een lekkere training zou worden. Gelukkig maar, want afgelopen donderdag en vrijdag liep het heel erg zwaar, terwijl de trainingen tot en met woensdag juist wel heel erg lekker gingen. Mogelijk iets te veel op mijn voeding gelet die dagen…

Nu liep het dus wel lekker, en ik besloot het rondje te doen wat ik tegenwoordig loop, Zundert, Rijsbergen, Etten-Leur, Hoeven en via pagnevaart en Bosschenhoofd weer naar huis. Ruim op tijd voor de brunch, met het gevoel dat ik nog een heel stuk door had kunnen gaan, dus weer heel goed voor het zelf vertrouwen.

Morgen met Maaike nog een etappe doen van het Biesboschpad, dus zal ik die maar als herstel training beschouwen….

Weer een week dichter bij de Utrabalaton. Gelukkig ben ik nog steeds blessurevrij… Nog te vroeg om de weersverwachtingen te gaan volgen, want dat is 1 van de factoren waar we zelf geen grip op hebben, maar kan nogal wat gevolgen hebben. Sommige edities zijn erg warm geweest, en sommige edities was er onweer. Afgelopen editie was het perfect weer, en wat mij betreft mag het hetzelfde zijn.

1 maand voor de Ultrabalaton

Over een maand is het al weer zo ver…. Wellicht op sportief gebied de allergrootste uitdaging uit mijn leven tot nu toe.

Afgelopen week/weekend nog maar eens flink wat kilometers gemaakt, om zowel fysiek als mentaal nog wat meer vertrouwen te krijgen.Dat laatste is nodig, want het ene moment geloof ik heilig in een finish wanneer alles mee zit, maar het andere moment ga je doom denken en alles wat mis kan gaan op een rijtje zetten, en dan is het natuurlijk straks nog maar de vraag of ja na een x aantal uren nog met tegenslagen om kunt gaan.

Ook heb ik alvast een vergelijking gemaakt met de status vorig jaar en dit jaar tot nu toe, en voorlopig ziet het er allemaal gelukkig een heel stuk gunstiger uit.

 • Sinds vorige week ruim onder de 70KG, en ik hoop tegen de UB onder de 68KG te zijn, dus dat zou meer dan 5KG lichter zijn dan tijdens vorige poging. Ik denk dat ik zelfs c.a. 2KG onder mijn laagste gewicht (2017) uit ga komen als alles mee zit.
 • Vanwege de DNF in Sittard heb ik minder schade opgelopen, en door kunnen trainen, en is de vo2max ondertussen richting 52 gegaan (april 2022 was deze 49)
 • Vanaf begin dit jaar heb ik vrijwel dagelijks oefeningen (Calastenics) gedaan om met name de rugspieren en core sterker te maken.  Het lukt me ondertussen om een 4 min plank/30 pushups/8 pull ups/9 chin ups per dag te doen + aanvullende oefeningen. De oefeningen voor gevorderden laat ik nog even achtewegen om blessures of ongelukken te voorkomen.
 • De laatste 51KM training heb ik met een gemiddelde hartslag van 142 slagen per minuut < 6M/KM gelopen, dus het tempo ligt een heel stuk hoger dan vergelijkbare 50K trainingen met ongeveer dezelfde hartslag. Dat merk ik ook bij de kortere trainingen. De 16K herstelloop gisteren met ongeveer hetzelfde tempo ging op 126 bpm.
 • Ik weet nu wat me in het eerste deel te wachten staat en dat ik de hoogteverschillen erg voorzichtig moet lopen, zowel op als afdalend.
 • We komen een dag eerder aan, dus wat meer rust een dag voor de wedstrijd.

Ik maak me wel wat zorgen over de pijn in de lies streek en heup. Gelukkig zaterdag pas vooral merkbaar na de training.

Van de andere kant is het wel een blessure waar ik al jaren last van heb, en meest voor de hand liggend is dat het beenlengte verschil, of krachtverschil in het linkse been de oorzaak is.

De problemen van de hamstring (scheurtje in de spier) zijn opgelost en de zwelling is helemaal weg, dus ook de peesschede ontsteking wat het gevolg was lijkt verleden tijd.

Alhoewel mijn Garmin al weken aangeeft dat ik moet rusten, zijn de hrv en rusthartslag nog in orde, dus geen duidelijke signalen van overtraining. Belangrijkste is de motivatie om te gaan hardlopen, want die is nog nooit zo goed geweest als de laatste maanden,  en dat is voor mij altijd de belangrijkste graadmeter om overtraining te herkennen. Wel voel ik dat de trainings volumes algemene moeheid veroorzaken, omdat de batterij nooit helemaal opgeladen wordt en na iedere training weer vrij leeg is, en vanwege het afvallen zijn de koolhydraat voorraden ook minimaal.

Afgelopen weekend heb ik in ieder geval weer heel lekker gelopen, na een erg drukke en stressvolle werkweek met heel veel problemen. Het weer was slecht….maar om te hardlopen zou ik het toch een ruime voldoende willen geven. Eigenlijk pas voorbij Zundert had ik in de gaten dat ik het eerste deel de wind vol in de rug had gehad, en dat later pas wind op gelopen ging worden.

Verder motregen afgewisseld met gewone regen en een lekker loop temperatuurtje.

Voor de zekerheid een paar mini snickers en twee gels mee genomen, en in totaal 1500ml sportdrank, en deze keer was alles op toen ik weer terug thuis kwam.

Geen last van mijn maag of misselijkheid, en verder ook geen noemenswaardige problemen. Praktisch alles hardlopend kunnen doen, en alleen voor het wisselen van mijn flesje en in Hoeven de weg gewezen aan een paar bejaarde dames vanwege de afsluiting van de weg naar Etten Leur, wat me uiteindelijk zo’n 3 seconden van mijn gemiddelde kostte.

Maar een paar minuten stoppen en daarna starten is ook een goede training.

Zaterdag dus een kwaliteits training van >51KM, en zondag ochtend rustig uitgelopen op een lage hartslag wat het weekend op 67KM en het weektotaal op 127,18 KM bracht.

Zondag was ik mooi op tijd terug thuis om nog wat geplande werkzaamheden voor de klant te kunnen doen.

Dit jaar tot nu toe 1329 hardloop kilometers gemaakt, dus nog maar een paar hoka’s extra aangeschaft welke ik na een paar trainingen zal reserveren voor de wedstrijd.

Ik zag dat Jan ook lekker bezig is geweest! Hij was weer 1e tijdens een zware 100KM!!  Top!

Jammer dat ik er niet bij kon zijn…

Foto van het Balatonmeer vanuit de ruimte….zo lijkt het nogal mee te vallen…