50K

Ondertussen heb ik alvast een rapport ontvangen van Sport Assistance. Een beetje vooruitlopend op het advies gesprek wat dinsdag avond volgt,  ben ik alvast vrij gelukkig met de resultaten welke betrekking hebben op de algemene gezondheid en conditie. De VO2MAX is vastgesteld op 48,1 terwijl ik als het geen loopband geweest zou zijn nog iets meer gegeven zou kunnen hebben. En omdat mijn Garmin ook sinds een paar weken 49 aangeeft, kan ik alvast concluderen dat de waarden aardig overeen komen. Runalyze zit daar iets onder, maar daar is de vo2max ook gebaseerd op recente wedstrijden, dus nu nog onbetrouwbaar. Er bestaat overigens een mogelijkheid om een correctie factor in te geven, maar voorlopig laat ik het zo staan. Het vetpercentage ligt met 23% nog net boven de norm, terwijl de gewichtsklasse/bmi er gelukkig binnen ligt. Nog flink afvallen dus, want er worden behoorlijk betere resultaten voorspeld bij een 15% percentage en een gewicht van c.a. 5KG minder. Verdere conclusies laat ik nog even achterwege tot na het gesprek.

Zwemmen

Na een paar keer uitstellen was het donderdag gelukt om samen met Levi naar de Banakker in Etten-Leur te gaan voor een zwem training. Gelukkig had ik destijds de zwemspullen bij elkaar in een bak gelegd, en had ik nog een paar zwembrilletjes en badmutsen. Na een paar banen tussen de schoolslag zwemmers, even de snelste baan in gegaan, en wonder boven wonder kon ik na (ik gok ongeveer 6) jaren nog redelijk bij blijven. Maar na een baantje of 7 merkte ik dat het ademen wat zwaar begon te gaan, en besloot ik een baan naar rechts te schuiven. Daar was Levi ook bezig, en het lukte hem vrij goed om baantjes af te werken met borstcrawl. Af en toe wat tips uitgewisseld, en een korte pauze genomen. Wel een keer moeten stoppen vanwege kramp in mijn kuit. Ik kan met niet herinneren dat ik het zo erg mee gemaakt heb als afgelopen donderdag, en ik had er zelfs de dag later nog flink last van. Na ruim 45 minuten brak mijn zwembrilletje in tweeën, dus nog maar wat schoolslag en daarna weer onder de douche. Levi vond het leuk, dus volgende week gaan we nog een keer….

50K
Omdat ik Zondag andere verplichtingen had, en het lopen er vrijwel zeker bij in zou schieten moest ik zaterdag nog flink aan de bak. Om aan 100KM te komen deze week (donderdag vanwege het zwemmen niet meer gelopen), moest ik nog precies 50KM maken. Dat was sowieso de bedoeling, aangezien ik nog geen ultra afstanden gedaan heb afgelopen tijd. Rond half 8 ben ik vertrokken (Maaike was vrij), en met c.a. 1,5 liter Tailwind sportdrank op pad voor deze duurloop. Het was nagenoeg windstil, en al vrij snel werd het weer licht. De temperatuur was perfect, en het liep lekker. Met een hartslag van c.a. 140 gemiddeld werkte ik de eerste 40KM af en de laatste 10KM iets hoger wat het gemiddelde op 142 bracht. De snelheid lag met gemiddeld 5:53/KM normaal gesproken voor mij iets te hoog voor de langzame duurloop, maar omdat mijn hartslag relatief laag is gebleven wel OK denk ik.

VO2max + lactaat + omslagpunt meting

Omdat mijn hartslag meter voor mij ondertussen een heel belangrijk instrument is geworden, had ik al lange tijd nogal wat vraagtekens bij de nauwkeurigheid van de ingestelde zone’s. Ergens heb ik ooit jaren terug waarden in gegeven aan de hand van een sport keuring, maar ook die waren discutabel, want waren destijds vastgesteld op een fiets in plaats van een loop band.

De max hartslag staat namelijk nog steeds op 180bpm, en dat is vastgesteld in 2004, dus in theorie zou ik daar ruim 10 slagen onder moeten zitten nu. Na wat zoeken op internet bleek de dichtstbijzijnde waar het op een loop band kan bij sport assistance in Breda te zijn. Je kunt daar dan terecht voor bovenstaande metingen + kracht en stabiliteit ‘s meting van armen / benen / romp.

Een complete check dus, en aangezien ik bij geen enkele vereniging aangesloten ben leek het me verstandig toch ergens een test te laten doen zodat ik wat meer gestructureerd en beter onderbouwd op  hartslag kan gaan trainen. Het plan is, om zodra ik de uitslagen heb ok de diverse testen die op de Garmin beschikbaar zijn uit te voeren, en wanneer de afwijkingen bekend zijn, kan ik die ook op een betrouwbare manier interpreteren.

Mijn lange duurloop die ik op Zondag had gepland heb ik daarom bewust niet verder gedaan dan 30KM, omdat anders de Vo2 max meting mogelijk niet goed zou gaan, en de resultaten dus onbetrouwbaar zouden zijn.

En na twee weken met een marathon er in, misschien juist goed om weer een weekje iets terug te gaan, zodat ik deze week weer goed opgeladen ben om daarna weer wat meer te doen. Gelukkig kom ik wel in de buurt van de 100KM deze week, dus qua omvang misschien nog wat aan de lage kant, maar komende weken dan proberen weer uit te breiden en vooral in het weekend een flinke lange duurloop.

Ook heb ik Levi beloofd om een avond mee te gaan zwemmen. Hopelijk bevalt dat goed, en helpt het mee om weer wat flexibeler te worden. Tijdens de kracht-test was het in ieder geval heel goed te zien dat mijn linker been heel veel minder kracht had dan de rechtse. (Het is uiteraard vrij normaal dat je ene been sterker is dan de andere, maar procentueel gezien lag de kracht van mijn linkerbeen wel een flink stuk lager).

Volgende week krijg ik de resultaten doorgestuurd, en wordt ik nog tijdens een gesprek bij gepraat over alle bevindingen.

Deze week trouwens wel een hele drukke week bij de klant, dus hopelijk lukt het me om door de weeks voldoende kilometers te maken…

Regen

Na een veel te korte nachtrust ga ik zaterdag te laat uit mijn bed uit voor mijn lange duurloop. Even met Maaike onderhandelen over hoe lang ik weg mag blijven, want we hebben die dag nog een vrij drukke agenda. Aanvankelijk zou ik om 12:00u terug moeten zijn, maar ik heb er tijdens het ontbijt nog 45 minuten bij kunnen praten.Moet precies genoeg zijn voor een marathon dacht ik.

Even de buienradar gecheckt, en ik zag dat het wel eens de natste dag van het jaar zou kunnen worden. Nou is het jaar nog maar net begonnen, maar….

Dus regenjasje aan, Garmin aan(die gaf het de-motiverende advies “Rust”), en 8u27 de deur uit.Hmmmm….niet alleen regen dus, maar ook nog eens flinke wind. Ik besluit het eerste stuk tegen de wind in te gaan richting Zundert.Na een paar honderd meter is al duidelijk dat trainen op hartslag vandaag geen goed idee is, dus ik besluit om op gevoel niet al te diep te gaan.

Mijn eerste plaspauze stop ik in de buurt van Zundert, en ik zie dat “De kleine beek” – een zijtak van de rivier de AA al zowat overstroomt door de vele regen van afgelopen dagen.Niet veel later draai ik in Zundert richting Rijsbergen, en nu de wind uit een andere hoek komt, loopt het weer een heel stuk gemakkelijker.

De kilometer splits dalen, en wanneer ik door Rijsbergen kom, zie ik, dat als ik dit tempo aanhoud precies een marathon van 4u15 zou passen voor kwart voor 1.Vandaag loop ik alleen op tailwind-sportdrank,  want mijn Maurten gels zijn op. Ik heb voor de zekerheid een Knopper en een paar Oreo’s bij, maar deze blijven tot het eind in mijn rugzak.Vanwege de hoge luchtvochtigheid, de lage temperatuur, en het vrij lage tempo zit een tweede plaspauze er aan te komen, en ik stop bij “De Naald”. Een goed moment om een drinkflesje te wisselen, en nadat ik mijn rugzak weer om hang probeer ik terug in mijn ritme te komen.

Ik hoor iemand achter me roepen, en schrik me een ongeluk, maar…het blijkt Jan te zijn🙂We lopen een stukje samen op, en zijn het er over eens dat dit een echte kwaliteits- training aan het worden is, wat met de ultra Balaton in het vooruitzicht goed van pas komt.Bij de rotonde tussen Etten-Leur en Rijsbergen splitsen onze wegen zich weer, en is het voor Jan nog maar c.a. 5KM (hij was wel op tijd vertrokken) voordat hij in een warm bad kan stappen.

Voor mij nog 19K dus nog een paar uurtjes die ik moet vullen, en daarom het plan om Pagnevaart weer op te nemen in de route.Eenmaal daar aangekomen gaan mijn voeten soms tot boven mijn enkels in het water, maar dat voelt op zich niet slecht. Even later helaas wel, want dan voel ik een paar blaren ontstaan. Dus erg vervelend op dat moment, maar qua mentale training des te beter…

Het laatste stuk richting Rucphen nog even flink moeten beuken tegen de wind, en na 4u9 druk ik mijn klok af na 42,25KM Omdat ik zondag helaas verstek moest laten gaan, is het week gemiddelde op 87KM blijven staan. Hopelijk volgende week weer een week van +100K

Nog iets minder dan 9 weken voor de 24u van Sittard (= <16 weken voor de UB).

Week 1 zit er weer op

Week 1 zit er gelukkig weer op. Zoals ieder jaar is de eerste week van januari voor mij zo ongeveer de saaiste week van het jaar….De verplichte nieuwjaarsbezoeken, bijkomen van de feestdagen, korte donkere dagen,  en proberen de voornemens waar te maken wanneer ik qua gewicht weer de top van het jaar bereikt heb.

Voor mij dus vooral proberen het gewicht weer flink terug omlaag te krijgen, en blessurevrij de wekelijkse kilometers flink uit te breiden.In beide gevallen is geduld overigens wel een belangrijke factor, want te snel afvallen of te snel de kilometers uitbreiden is ook niet helemaal zonder risico’s.Gelukkig geeft de weegschaal al 1,6KG minder aan, dus het begin is er. En de eerste week (als maandag als eerste dag geteld wordt) in totaal 114,98KM hardgelopen en 14,47KM gewandeld.Dus 1 rustdag (vrijdag), maar omdat maandag een vrije dag was, heb ik hier een wat langere duurloop kunnen doen dan wat ik normaal op een maandag zou doen.

Zaterdag mijn lange duurloop geprobeerd op een hele lage hartslag te doen, maar na zo’n 27Km was ik daar wel klaar mee, en toen heb ik het tempo maar weer wat omhoog gegooid.Niet goed natuurlijk, maar uiteindelijk gelukkig het grootste deel van de 43KM wel op een hele lage hartslag afgewerkt.
Zondag kon ik weer op tijd de deur uit, en toen heb ik nergens naar gekeken, en ben ik lekker gaan lopen. Deze training afgerond op 21K en precies om 9 uur mijn hartslag meter weer uitgedrukt.

In de middag nog een mooie wandeling met Maaike gedaan (die jarig was) in de buurt van Baarle Nassau.

Dus het begin is weer gemaakt, en ik hoop dat ik komende weken ook weer flink wat kilometers kan gaan maken, want ik verwacht dat voor mij vooral het totaal aantal uren hardlopen het belangrijkst zijn.Snelheid is voorlopig ondergeschikt, dus hopelijk blijft daarmee ok de kans op blessures achterwege.

En mijn oefeningen heb ik ook weer opgepakt.Om de dag rol ik mijn matje uit in de garage en werk ik een setje oefeningen af, maar buiten dat probeer ik ook nog diverse oefeningen gewoon overdag (een tip die ik gelezen had).Bijvoorbeeld balansoefeningen tijdens een teams meeting, op 1 been staan tijdens tanden poetsen of als je ergens op staat te wachten, squat’s wanneer je iets opraapt of veters strikt etc. etc.Dus nu maar hopen dat dat voldoende is om  heel te blijven, en extra kracht en balans te ontwikkelen.

The primary goal of training is to stay injury free so you can continue training