Ronde van Vlaanderen 2015

Afgelopen week een rustig vakantie weekje gehad. Samen met Maaike wat gewinkeld/kerstmartken bezocht, en een rustige kerst gehad. Op een paar Tacx trainingkjes na, eigenlijk niet getraind. Ik was van plan om afgelopen Zaterdag de schade in te halen, en een flinke duurloop te doen, maar er lag nogal wat sneeuw, dus besloot ik ook deze looptraining te vervangen door een Tacx training van 90 minuten. Ook gisterenavond kwam er niets meer van mijn voorgenomen duurloopje. Hopelijk kan ik vanavond dus wel een uurtje gaan hardlopen.

Ik heb me alvast ingeschreven voor de Ronde van Vlaanderen (de lange afstand van c.a. 245KM).
Zo’n lange fietstocht heb ik nog nooit gedaan, en zo’n zwaar parcours trouwens ook nog niet…. Het lijkt me de ideale voorbereiding voor de Celtman, want daar moet ik 202KM met 2000 hoogtemeters af gaan leggen. Da’s altijd nog 22KM meer dan een normale triathlon, en ook de heuvels moeten dit keer beter getraind zijn, om niet zoals tijdens de Bigman afgelopen jaar te veel af te zien tijdens de beklimmingen Ik heb daarom besloten dit jaar geen voorjaarsmarathon te doen, maar vooral veel fietstrainingen en fietstochten in te plannen.

rvv

Voorlopig ga ik dus het zwaartepunt leggen op het fietsen, en met zo’n klassieker in het vooruitzicht is de motivatie om vroeg in het jaar te beginnen met trainen een stuk beter. Tot die tijd (deze week dus) blijf ik nog een beetje in de winterslaap. Overmorgen is het oudjaar, en tot  en met de 4e ga ik dus vooral veel….feesten. Daarna zo snel mogelijk de overtollige kilo’s er weer af trainen.

En ik hoop dat de watertemperatuur ook snel in de buurt van de 10 graden zal liggen. Ondertussen heb ik neopreen sokken, een thermo badmuts + neopreen thermo hempje aangeschaft, dus zou ik bij die temperaturen wat meters moeten kunnen maken.

Rustweek

De trail van vorige week zaterdag was toch flink aangekomen, want ik voel nu (vrijdag) mijn spieren nog steeds. Vooral mijn bovenbeen en bilspieren bleven lang flink gevoelig. Ook was ik een heel stuk vermoeider dan normaal na een marathon, maar dat kan ook door de drukke tijden zijn laatste paar weken. Daarom had ik besloten om niet meer te gaan sporten deze week.

BhB

Gelukkig heb ik de tijd wel heel erg nuttig kunnen besteden aan het opnieuw opbouwen van mijn trainings fietsje.De prorace is helemaal uit elkaar gegaan, en alles is opnieuw schoongemaakt, en ingevet/ingeolied waar nodig. Een paar onderdelen heb ik moeten kopen:

  • De bottom bracket – oftewel het gedeelte waar de trapas doorheen gaat. Hiervoor heb ik een vervangend (ultegra) model gevonden, en voor zo’n 25 Euro heb ik weer een frisse (en wat lichtere) bottom bracket gemonteerd.
  • De ketting. Een goedkope 10 speed ketting, welke volgens de verkoper minder mooi afgewerkt is, maar van dezelfde kwaliteit as de 6701 ketting.
  • De derailleur wieltjes
  • Het stuurlint (was gemakkelijk te monteren, nadat ik een filmpje op youtube bekeken had waarin e,.e.a. uitgelegd stond).
  • De schakel kabels

6703_groep

Alles bij elkaar dus 90 euro moeten investeren om de fiets in orde te krijgen, De voortandwielen zijn nog helemaal in orde, en een cassette achter + achterbandje + remblokken had ik nog liggen.
Ook de slag is uit mijn achterwiel.

Heb nog even gecheckt wat dezelfde Ultegra 6703 groep kost tegenwoordig, en zag dat je c.a. 750 Euro kwijt bent voor de volledige groep. Ben dus heel erg gelukkig met deze aankoop, omdat de rest van de onderdelen ook nog in een uitstekende staat zijn. En…nog belangrijker…het frame is precies mijn maat, en de breedte van het stuur + spacer zijn ook OK.

Gisteren nog een nieuwe Tacx snelsluiter aangeschaft, want deze was in mijn vorige trainingsfietsje blijven zitten (de Koga Myata Superwinner welke ik weg gegeven heb). Nu nog op zoek naar een goeie rubber mat om onder mijn Tacx te stoppen voor het geluid/en het opvangen van het zweet, en dan kan het trainen beginnen. Misschien weer eens bij de Action binnenlopen dit weekend, want de originele Tacx trainings matten zijn mij iets te duur.

Volgende week een paar dagen vakantie!

42K Trail Besthemerberg – Ommen

Afgelopen zaterdag zijn we op tijd vertrokken naar Ommen. Iets voor half 8 heb ik John opgehaald, en vandaar was het c.a. 2 uurtjes rijden naar de Besthemerberg.

De Besthemerberg (de streekterm voor Besthmenerberg) is een 34 meter hoge heuvel in de Overijsselse gemeente Ommen. De start en finish vindt plaats op het sportveld van recreatieparkBesthmenerberg. Het gebied is licht geaccidenteerd in het westen, midden en noord oosten van het parcours. Direct na de start “beklimmen”  de deelnemers de Besthemerberg.  Vanaf hier gaat de route zuidelijk door de mooie natuur van de karakteristieke boerenerven van het Eerder Achterbroek. Van hieruit kom je op het Landgoed Junne waar de splitsing plaats vindt met de lange afstand lopers. Zij maken een grote doorsteek door een door bos omgeven grasland. Van hieruit voert de route door het landgoed Beerze met verrassende doorkijkjes en statige lanen. Je loopt langs bossen, veenputten en heide.   Aan de noordoost zijde van de route worden de lopers getrakteerd op het zuidelijk deel van de Beerse Bulten. Eenmaal de weg overgestoken voert de route langs de mooie slingerende Vecht. De lange afstand lopers maken een mooie doorsteek door een zandverstuiving, die onbekender maar groter is dan de Sahara waar alle lopers samen komen en een doorsteek maken. Via smalle trails keren de lopers terug om na het beklimmen van de trappen van het Bostheater af te dalen naar de finish.

Ruim op tijd waren we bij de start, en na een kopje koffie ging de eerste marathon groep (waar ik bij zat) weg. Ik was gestart voor mijn 21ste marathon….

Het viel me al gelijk op dat er door alle deelnemers vrij rustig gestat werd. Ik telde 6 man voor me, en werd nog door 2 of 3 marathonlopers ingehaald, voordat ik de eerste verzorgingspost bereikte op  12KM. Daar ben ik even gestopt, 2 bekertjes sportdrank en een banaan genomen, en weer verder. Nog even gevraagd hoe het traject liep, en de dame bij de post vertelde dat na c.a. 100M rechstsaf gegaan moest worden (en ze had gelijk).

Trail

Helaas kwam ik na een paar honderd meter een groepje tegen, wat vertelde dat we terug moesten. Weer even gestopt, en er was nogal wat verwarring, en toen een man of 4 omdraaide, ben ik mee gegaan. Op de weg kwam ik tussen nog een aantal lopers terecht die ook rechtdoor gingen, dus dacht hiermee de bevestiging te hebben dat ik nu goed zat. Helaas….na een kilometer draaide heel de groep weer om, en gingen we dus weer het paadje in, waar ik eerder ook al ingelopen was.
Ruim 2 kilometer fout gelopen dus……. Er was inmiddels iemand driftig in de weer om oranje lintjes op te hangen, dus mogelijk waren er daar een paar vergeten.

Maar…het is ook geen echte wedstrijd, dus besloot ik om de rest op een lager tempo uit te gaan lopen. De ambities om onder de 4 uur te finishen (wat achteraf,  gezien de zwaarte van het parcours er toch niet in zou zitten) bijgesteld naar finishen binnen de 5 uur.

Een afwisseling van bospaadjes, weiland, nog meer bospaadjes en hier en daar een heuveltje. Af en toe aangesloten bij een groepje, en een praatje gemaakt. Soms voelde ik me goed, en liep ik een beetje weg, en even later werd ik weer ingehaald. Op tijd gegeten, en gedronken (ik was blij dat ik mijn drinkzak meegenomen had). Helaas had ik wel een beginnersfout gemaakt, en voor de start mijn nieuwe Salomon  schoenen (die eigenlijk meer voor bergtrails geschikt zijn) aangeschoten. Resultaat…..meerdere blaren op mijn linkse voet, en 1 hele grote onder mijn rechtse voet.

Tot 35Km was dit vervelend, maar daarna deden de endorphynes hun werk. Bij de tweede verzorgingspost weer even gestopt, en wat sportdrank genomen. Daarna liep het een paar kilometer goed, totdat we in een soort van hele grote zandbak terecht kwamen. Het zand was zo los, dat ik vrijwel direct moest gaan wandelen, en met mij ook de rest van de lopers voor en achter me. Hierna weer wat bos, met hierin leuke single tracks, en toen nog een stukje duinen. Toen zag ik het bordje 40KM, en zag op mijn Garmin dat ik eigenlijk de marathon er al op had zitten.

Rustig de laatste kilometers uitgedribbeld, en al joggend gezellig met een collega-loper een praatje gemaakt, en samen de finish over gegaan.

Geweldige ervaring!! Ondanks dat het vrij zwaar is, zorgt de afwisseling van het parcours voor de nodige afleiding. Dat de eind tijd (4u55) niet te tevergelijken is met een normale 42K, bevestigde een loper die voor mij binnenkwam, want hij had een maandje terug nog 3u10 op een marathon gelopen.

John heeft het op de halve afstand ook goed naar zijn zin gehad, alhoewel hij wel wat last van zijn knie had. Hele mooie/leuke/gezellige en goed georganiseerde trail. Voor herhaling vatbaar…..

Trainingsfiets

5 December heb ik niet alleen hele mooie cadeau’s gekregen van de sint, maar die dag heb ik ook een leuk tweede hands trainings fietsje aangeschaft.Het is een Prorace (Belgisch merk), afgemonteerd met een Shimano Ultegra tripple FTC 6703 Cranc, en achter een 10 speed cassette. Remmetjes etc. zijn Shimano 105, maar zijn identiek aan mijn Ultegra remmen die op mijn tijdritfiets zitten. Heel mooi fietsje, en precies mijn maat.

IMG_0026

Een paar dingetjes vertonen wat slijtage, dus die ga ik nog vervangen. Het bottom bracket lager gaat een beetje te zwaar, en het middelste tandwiel is versleten, dus die ga ik eerst aanpakken. Ook een nieuwe kertting + derailleur wieltjes, en dan zou de fiets helemaal in orde moeten zijn.

(Cassette heb ik ook nog liggen, dus die vervang ik ook gelijk). Hij kan dan in de winter op mijn Tacx, en hopelijk ook af en toe naar buiten….

Hopelijk kan ik dan in het voorjaar een paar klassiekers meefietsen, zodat ik flik wat fietskilometers heb tegen de Celtman. De Ronde van Vlaanderen en/of Luik Bastenaken Luik lijken we wel mooie tochten.

Afgelopen zaterdag heb ik nog een rondje gelopen (c.a. 24K) met Rob, op mijn nieuwe Salomon trail schoenen.  Liep goed, maar helaas wel een flinke blaar op gelopen.
Zaterdag zullen we zien hoe ze bevallen op de marathon afstand…..

 

 

TRAIL

Nu mijn hoofddoel bekend is voor 2015 (de Celtman), ben ik al druk in de weer met de voorbereidingen. Belangrijkste gegeven is dat je slechts 11 uur de tijd hebt om in T2 te raken. Met andere woorden, binnen 11 uur moet je c.a. 4KM zwemmen, 202KM fietsen met 2000 hoogtemeters, en de eerste 18KM van het vrij zware single track loopparcours afgewerkt hebben, anders mag je niet verder met de “High Mountain” sectie voor het resterende deel van de afsluitende marathon.

The cutoff time to enter the high‐level mountain route at T2A is 11 hours after scheduled race start time. Organisers reserve the right to change this due to weather or other conditions – we would hope to make this decision no later than race briefing, but it is possible that weather conditions can change very quickly on race day. In case of bad weather the organisers reserve the right to cut the high level mountain route entirely, and if necessary will make this decision mid‐race. If we have to close the mountain, competitors reaching the high route cut‐off (and finishing the low course) will be awarded a blue t‐shirt.

Op zich geen onmogelijke opgave, en ik heb e.e.a. als volgt verdeeld over onderstaande tijdlijn:

T2A
Zwemmen start om 5:00. De linkse kolom de tijden, en de rechtse de duur per onderdeel.

Start Zwemmen 05:00
T1 in 06:30 01:30:00
T1 uit 06:40 00:10:00
T2 in 13:53 07:13:00
T2 uit 14:03 00:10:00
T2A in 15:54 01:51:00
Total Time voor T2A in 15:54 10:54:00
Cut – off High Level 16:00u 11:00:00
T2A uit 16:09 00:15:00
High mountain uit 19:09 03:00:00
Finish 20:24 01:15:00

Uitgegaan van een vrij rustig fiets tempo van 28K.

Omdat met fietsen het meeste tijd gewonnen kan worden, ga ik hier ook de meeste training op af stemmen. Zou mooi zijn om bijv. de ronde van Vlaanderen mee te pakken, Moet wel een trainingsfietsje op de kop zien te tikken, omdat dat soort ritten niet goed gaan op mijn TT fiets.

Ook beter om een trainingsfiets op de Tacks trainer te zettten, zodat mijn tijdritfiets niet onnodig slijt. Verder ben ik alvast begonnen met meer “trail” running. Afgelopen paar weken de lange duurtrainingen bijna volledig afgewerkt op onverharde wegen, en dat bevalt me goed.

Volgende week eens kijken hoe een trail wedstrijd bevalt, tijdens de c.a. 42KM lange trail in het Drentse land.Deze week komen als het goed is mijn nieuwe Salomon trail schoentjes binnen, dus eens even kijken hoe die bevallen.

Deze week alvast een stuk rustiger aan doen. Wel probeer ik woensdag avond te gaan zwemmen.

Vrijdag avond pakjesavond, en dan zal als het goed is de sint de volgende spulletjes afleveren:

  • Black Diamond Spot – Hoofdlampje (130 lumen)
  • Zwem sokken
  • Thermo Badmuts
  • Kompas
  • Salomon XA Pro 3D trial schoenen