Aftellen naar de Celtman

Vrijdag 19/06/2015

Nog 2 duurtrainingen voor de boeg (c.a. 20K hardlopen Za + 90K fietsen Zo), en dan zit het grootste gedeelte van de trainingen er weer op. Gelukkig nog steeds blessure vrij. De schade van het struikelen tijdens de triathlon van Terheijden valt gelukkig ook nogal mee, en ik heb ondertussen al weer 2 bos loopjes gedaan van c.a. 10K.

Het plannen / voorbereiden van de triathlon is in volle gang, en ik heb de meeste spullen al verzameld die mee moeten. Omdat Torridon vrij afgelegen ligt, mag ik absoluut niets vergeten, omdat de kans dat daar iets te kopen is, vrij klein is. Bijv. een benzinepomp of pinautomaat schijnt al op behoorlijke afstand te liggen.

Mijn voeidngsplan is ook af, en heb ik doorgemaild naar de coach John. Hij heeft nu een mooi overzicht, van wat ik wanneer wil hebben. Vooral tijdens het fietsen belangrijk, omdat dan de bevoorrading zelf geregeld moet worden. Tijdens het lopen ga ik het eerste gedeelte met mijn kleine rugzakje lopen, en tijdens de berg sektie met de grotere vanwege de verplichte spullen.

Vandaag over precies een week zijn we als het goed is al in Torridon voor de briefing. Ik heb de race manual ondertussen al meerdere keren door genomen, maar ik verwacht dat er nog flink wat dingen tijdens de briefing verteld zullen gaan worden.

De weersvooruitzichten (lange termijn – 14 dagen) lijken wat aan de koude kant. Ook gaat het vrijwel zeker regenen. Hier moet ik dus alvast de mee te nemen kleding op af stemmen. Beter iets te veel bij,dan kou (zoals tijdens de hele triathlion in Hannover een aantal jaren terug).

weather

De midges vooruitzichten zijn nog ongunstiger, want de midge forecast geeft een 4 aan, wat het ergste nivo is.(Dus heel veel soort kleine stekende muggen).

midges

Maandag 22/06/2015

De duurtrainingen zitten er op. Uiteindelijk werd het een 17K duurloopje, en een 60K fietstochtje.
Niet zo zeer omdat ik weinig wilde doen(afbouwen), maar vooral omdat ik een mega druk weekend had. Buiten de diverse installaties/problemen voor de klant op vrijdag/zaterdag en zondag, moesten we ook Levi naar Blankeberge brengen, en aansluitend een Barbeque. Zondag moest ik ook op tijd terug zijn van het fietsen, en rolde ik uiteindelijk na middernacht het bed weer in vanwege nog  een installatie….

Misschien nog erger is dus dat de nodige rust er vooral bij ingeschoten is, en het zal lastig worden hier nog iets van in te halen voor de wedstrijd..

Vanavond nog een keer zwemmen, en dan hoop ik woensdag nog een stukje te kunnen gaan hardlopen. En verder….vooral spulletjes pakken.Qua triathlon zelf wordt het de extreemste ooit, maar ook op logistiek gebied is het een flinke uitdaging om alles goed voor elkaar te krijgen.

Mijn fiets alleen al heeft me nogal wat zorgen gekost. Wat voor wielen, wat voor casette, en wat voor banden. Ik ben er nu denk ik uit, het worden de Campagnolo 105’s met de Swalbe one banden, en een 14-27 cassette. De disc laat ik thuis, maar ik neem wel mijn trainingswilen mee als reserve wielen. Straks nog ff langs bij Martens voor een paar reserve bandjes. Gisteren klapte nog een binnenbandje bij 10 Bar, hopelijk blijven ze in Schotland heel….

images

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuw PR op de halve triathlon

Zondag ochtend ben ik iets voor 8 vertrokken, en nadat ik John opgepikt had zijn we via wat omwegen naar Terheijden gereden. We waren ruim op tijd gearriveerd, en ik kon dus rustig alles voorbereiden. Ook Joop (een van de mede Celtman deelnemers) heb ik ontmoet, en we hebben gezellig even een praatje gemaakt.

Richard ging ook starten voor zijn eerste halve, en rond 9u40 zijn we de startkooi ingelopen voor de briefing. Het water was c.a. 20 graden, en da’s natuurlijk veel te warm in de voorbereiding voor de Celtman, maar wel lekker.

Het zwemmen ging wel goed. Helaas zwom er wel iemand het eerste stuk achter me, die continu mijn benen weg duwde. Je kunt soms wel eens iemand raken, maar dit leek nergens op. Ik besloot daarom na het keerpunt zo snel mogelijk te zwemmen, om bij het groepje van 2 voor me te komen. Dit lukte gelukkig, en het groepje achter mij had ik gelost. Op een gegeven moment kreeg ik de haven weer in zicht, en toen heb ik de kortste lijn daar naar toe proberen te zwemmen. Net binnen de 50 minuten kwam ik terug de wisselzone in.

Na een (veel te) lange wissel, ging ik fietsen. Al vrij snel kwam ik in het goeie ritme, en vooral het stuk met wind in de rug, vloog ik over de weg met een snelheid van >40KM/u.
Helaas aan het einde van dit lange stuk de kasseienstrook, het stukje voor de wisselzone en het smalle weggetje waar ik in 2013 over de kop gegaan was. Zodra dit langzame stuk voorbij was, begon een stuk windop van een paar kilometer, en dit herhaalde zich dan in totaal 9 keer.
Naar mate de wedstrijd vorderde, begon het ook wat harder te waaien. De allerlaatste ronde kwam ik net in een groepje terecht die bezig waren met de 1/4 triathlon (hun waren een tijdje na ons gestart). Ik was me heel even aan het opladen om het groepje voorbij te kunnen rijden, maar op dat moment hoorde ik een fluitje en….een stop en go penalty. Tja…eigen schuld…had ik maar gelijk voorbij moeten gaan. Een paar minuutjes aan de kant gestaan, en toen mocht ik weer verder. Die paar minuten rust hadden wel geholpen, want het overige stuk van de laatste ronde (met wind in de rug) ging weer supersnel.

De tweede wissel ging beter, maar het lopen (8 ronden totaal)  begon heel slecht.
Zo gemakkelijk als het tijdens de triathlon van Meer ging, zo moeilijk ging het in Terheijden.
Ik had een paar loodzware benen, en een heel vervelend gevoel in mijn buik. Op een gegeven moment leek het ook alsof ik naar de wc moest, maar gelukkig was dit na een plas pauze weer over. Vanaf de dere ronde ging het wat beter, en toen begon ik ronde’s van rond de 5 minuten per kilometer te lopen. Tijdens de 6e ronde lette ik even niet goed op, en struikelde ik over een tegel die een beetje uitstak, Deze keer dus tijdens het loop onderdeel onderuit gegaan, en een paar flinke schaafwonden opgelopen. Maar dit mocht de pret niet drukken, en op een lekker tempo werkte ik de laatste 2 rondes af.

terh_2015

Gefinished in 5:04:46, en dat is een nieuw PR ongeveer 5 minuten sneller dan mijn vorige PR. Een tijd van onder de 5 uur moet dus ooit nog wel eens gaan lukken. Dan wel wat koppeltrainingen etc. doen, want ik denk dat het looponderdeel erg zwaar begon vanwege het missen van deze specifieke voorbereiding.

Plaats 78 van de 127 gestarte deelnemers.
Startnr. 118
Zwemmen (2500M) 00:49:21 102 ==> 25 man achter me gelaten
Wissel T1 00:04:54 101 ==> Moet veel beter
Fietsen 02:23:07 45
Tijd na het fietsen 03:17:21 66
Wissel T2 00:04:13 71
Lopen 01:43:13 83
Totale tijd: 05:04:46 ==> En da’s een PR

2:14:56

De triathlon van Meer zit er weer op. Zoals voorgaande jaren was alles weer heel goed geregeld, en ook het weer zat gelukkig mee. Afgezien van de wat stevige wind (ik moest mijn stuur goed vasthouden op sommige stukken met mijn disc en hoog voorwiel), was het ideaal triathlon weer.

Ik was weer goed op tijd vertrokken, en aangekomen in de wisselzone kwam ik Rens ook al tegen, en niet veel later Richard. De start was in 2 waves, en wij (de seniroren c.q. veteranen) mochten 5 minuten later dan de jonge groep.

Zwemmen ging goed. Een lekker temperatuurtje, en dat was de laatste weken in Galder wel anders. Ik had na de start iemand gevonden waar ik achter kon blijven, en alhoewel het tempo eigenlijk iets te traag was, besloot ik om niet in te halen. Deze keer twee ronde’s, en halverwege een klein stukje over het land. Kwam goed uit,  want daar kon ik mijn brilletje leeg gooien, want het linkse glas stond helemaal vol. Na het zwemmen had ik 33 man achter me gelaten op c.a. 22 minuten. Niet mijn beste, maar zeker ook niet mijn slechtste 1KM. Ik vraag me wel af of deze keer het zwemmen niet iets verder dan 1K was, omdat ik 3 minuten langzamer was dan vorige keer in Meer.

hans

In de wisselzone kwam ik Rens tegen, want we waren ongeveer op het zelfde moment uit het water gekomen. Mijn wissel ging redelijk,

Eenmaal op de fiets mertke ik al gelijk dat er een vrij stevige wind stond. We vertrokken tegen de wind in, en dat viel nog tegen. Omdat ik nog bij aan het komen was van het zwemmen, en ook nog met mijn Garmin aan het stoeien was, want die stond niet aan, zijn de eerste kilometers niet snel gegaan.

meer_fiets

Pas nadat ik rechtsaf geslagen was, kon ik flink versnellen, en toen begon ik mensen in te halen. De rondes (3 stuks) gingen snel voorbij, en tegen het einde van het fietsen kreeg ik Rens in het vizier. Ik ben er naar toe gereden, maar besloot geen poging te doen om in te halen zo kort voor de wissel. Deze wissel ging beter. We liepen alle 3 (Rens, Richard en  ik) tegelijkertijd de wisselzone weer uit, en dat is natuurlijk wel puur toeval.

Meetria Triathlon 7 juni 2015 (385) Meetria Triathlon 7 juni 2015 (386)

Na 200M had ik al gezien dat bij Rens poberen te blijven geen optie was, omdat hij er erg hard vandoor ging. De wissel fietsen – lopen ging overigens best nog wel goed, ondanks het ontbreken van koppeltrainingen in de voorbereidingen dit jaar. Met een tempo van ruim onder de 5 minuten liep ik mijn rondjes, en na c.a. 47 minuten lekker gelopen te hebben finishte ik in 2u14:56. En als er dan iets helemaal toevallig is, dan is het deze tijd wel, want dat is exact de tijd van 2014! Op de seconde, dus precies even snel. Geen PR dus(jammer), en ook niet langzamer (gelukkig).

Zeer tevreden ging ik weer terug naar huis.
Ik zag in de uitslagen dat ik bij het fietsen ondanks de stevige wind, en wat rustige start een gemiddelde van 37,74KM/u aan heb kunnen houden, en dat voelt heel erg goed!!

Op naar de volgende (de halve van terheijden volgende week).

Pllaats – 134 Schoonen Hans- Rucphen NED 318 H50 11

Zwemmen 0:22:08 (Plaats163) 2,71KM/u
Wissel:0:02:18 (Plaats 184)
Fietsen: 1:02:00 (Plaats 108) 37,74KM/u
Wissel 2: 0:01:14 (Plaats 154)
Zwemmen + fietsen 1:27:40 (Plaats 137)
Lopen 0:47:16 4:44 minuut / KM gemiddels (Plaats 129) 12,69Km/u
Eindtijd 2:14:56

 

Juni

Eindelijk…….Juni

Alhoewel je het aan het weer van de laatste dagen nog niet zou zeggen, is dan nu toch eindelijk echt de maand Juni begonnen. Het begint voor mij toch wel een beetje de sportmaand van het jaar te worden. Zoals vorig jaar weer een aantal leuke triathlons voor de boeg, met als grote klapper natuurlijk de Celtman….

Hopelijk blijf ik wel blessurevrij, want eigenlijk wil ik geen enkel risico nemen wat een eventuele finish voor de Celtman in gevaar kan brengen.

Afgelopen week heb ik weer erg goed kunnen trainen. Dinsdag samen met Will en Marcel Galder rond gezwommen, woensdag en donderdag een looptraining gedaan, en op vrijdagavond samen met Michel een lange duurloop van tegen de 25KM op een rustig tempo gedaan. Zaterdag ochtend ben ik half 8 gaan fietsen, en ik besloot om naar Steenbergen te rijden, en daar de ronde van de Koos Moerenhout Classic op te pakken. Omdat ik al ruim 20K gefietst had, besloot ik de 125K route te nemen, en bij Bergen op Zoom direct door naar huis te rijden.

Mooie route, maar helaas wel een paar flinke hagelbuien (lekker in de korte broek en korte mouwtjes)in combinatie met flinke harde windstoten moeten trotseren voordat ik weer thuis was. Op een stukje rijden in een groep na, heb ik alleen maar mensen ingehaald. Dan zie je gelijk de voordelen van een tijdritfiets bij de harde wind, want waar sommige fietsers compleet stil vielen, lukte het me nog om een redelijke snelheid aan te houden. Het was natuurlijk ook een tourtocht en geen wedstrijd, en ik verwacht dat de snellere fietsers vooral in groepsverband de langere afstanden gekozen hadden.

KMC_125

Vooral het stuk bij Tholen was erg spannend, want daar hong ik flinke stukken in een hoek van 45 graden met de wind mee.
Gisteren nog een lekker herstel trainingkje van 10K gedaan, en dat voelde eigenlijk ook best wel goed.
Ondertussen heb ik me ook ingeschreven voor de Bear trail van 56KM eind Oktober. Deze trail levert tevens 1 punt op voor de UTMB. Over de hel van Kasterlee zit ik nog een beetje te twijfelen. Er vallen namelijk een paar weken trainen tussenuit vanwege de geplande reis naar Delhi, en de laatste keer kwam ik niet helemaal fit terug uit India. Misschien na die 56K trail eens kijken of ik de hardlopend of trailend de 100KM grens een keer kan overschrijden…..
Maar goed…dat is voor latere zorg. Eerst helemaal de focus op de aankomende wedstrijden.

IMG_6703

Deze week nog even een rondje plannen met mijn Disc wiel en tijdrithelm. DInsdag avond zwemmen, en dan nog een paar looptraingen. Zaterdag actieve rust, en dan a.s. zondag de triathlon van Meer.