Planning bijstellen

Alhoewel de trainingen lekker gaan, en ik nog steeds blessure vrij ben, vrees ik dat de marathon van Etten-Leur te snel komt voor mij. Omdat ik denk dat een 3:30 of iets minder haalbaar moet zijn wanneer alles mee zit, en na een goede voorbereiding, lijkt het me verstandig om deze poging uit te stellen totdat ik er wel echt klaar voor ben. De basis is goed, maar de snelheid en kracht mis ik nog. De eerste 30K zullen naar verwachting nog wel gaan, maar daarna zal het niet mee vallen om onder de 4m55/km te blijven, omdat ik tijdens de gewone duurlopen ook merk dat na 30K de hartslag omhoog gaat en ook de kracht in het linkse been af neemt.

Vandaag nog 5 weken, wat neer komt op nog zo’n 3 weken te trainen en daarna twee weken “taperen” dus helaas te kort. Gelukkig gaat het trainen zelf wel heel goed, en de variatie in combinatie met de dagelijkse oefeningen zorgt merkbaar voor vooruitgang. Hopelijk zet die trend zich voort…

Als alternatief zou de beartrail (57K) een vervanger kunnen zijn in ditzelfde weekend, omdat voor mij een eindtijd daar ondergeschikt is, en vooral finishen en genieten van de trail voorop staat. De planning van Jan kan hier nog invloed op hebben. Daarna heb ik een week vakantie.

Of 13 November zou de natuurmarathon van Kasterlee misschien ook kunnen. Dan geen poging om onder de 3:30 te komen, maar gewoon zo snel mogelijk finishen omdat het geen geschikt parcours is om een PR te lopen.

Of 26 Nov eens kijken hoe het er bij staat tijdens de 6 uur van Hamme, if in dat zelfde weekend op zondag de marathon van Spijkenisse. De laatste optie uiteraard alleen maar wanneer ik er dan wel klaar voor ben.

Verder zou op 24 Dec. de wintermarathon van Leeuwarden misschien een marathon kunnen zijn om eens te kijken of ik daar onder de 3:30 kan komen. Wel een eindje rijden, maar om 11:00u is pas de start. Eigenlijk zou dat wel een hele mooie afsluiting van het jaar kunnen zijn, en met nog 13 weken voorbereiding voldoende tijd om me optimaal voor te bereiden. Met een inschrijfgeld van 17,50 een goedkoop evenement, en naar verwachting een ideale temperatuur om een poging te doen.

Finish Beartrail 2015

6 Weken

Nog 6 weken te gaan voor de marathon van Etten-Leur.

Na het laatste feestje afgelopen dinsdag weer serieus gestart met trainen, dus:

  • Geen alcohol
  • Wat kilo’s kwijt raken
  • Oefeningen voor de rug en CS
  • Trainen, trainen , trainen
  • De langzame trainingen rustiger en de “harde” trainingen harder

Dat laatste heb ik uit het boek “Run Like a Pro (Even If You’re Slow)”, waar men het 80/20 training principe hanteert, wat er op neer komt dat ik de lange duurlopen veel rustiger moet gaan doen, en ook de “matige” trainingen.

De training op woensdag met Jan hetzelfde laten, die valt voor mij juist in de 20% (hardere training)en daar een interval of anaerobe training aan toe voegen.

Polarised training – combining easy training with hard training – has been practiced for decades. What’s relatively new is this theory that an 80/20 split between easy and hard is the specific sweet-spot to get the most benefit.

Dus afgelopen zaterdag een lange duurloop gedaan met een maximale hartslag van 135, wat wel heel langzaam was, maar wel lekker.

Het afvallen + geen alcohol gaat ook goed, omdat de eerste 1,5 vakantiekilo’s er al terug af zijn, en met de oefeningen gaat het ook goed, want sinds maandag iedere dag een serie oefeningen voor de rug en core. Hopelijk komt daarmee de kracht in mijn linkse been terug, want zoals in bovenstaande grafiek duidelijk te zien is (blauwe lijn) neemt de kracht in mijn linkse been duidelijk af.

HRV status:

SInds de laatste update van Garmin is er een nieuwe functie op de Fenix 6 pro beschikbaar, n.l. de HRV status.

Key concept: Your HRV baseline is a range of values (e.g., 33-45 milliseconds) derived from your measurement history that represent a normal degree of variability for you personally. Your baseline is the lens through which future HRV measurements can be meaningfully interpreted.

Uiteraard is je eigen gevoel allerbelangrijkst, maar normaal gezien zou een dergelijke functie kunnen bevestigen of het herstel voldoende is, wanneer je zelf al het gevoel hebt dat er iets mis zit.

Kortom….ik heb er weer zin in, dus de nodige motivatie is er ook weer. Hopelijk gooien de geplande (stressvolle) activiteiten bij de klant niet te veel roet in het eten, want zakelijk gezien staan er nog een paar flinke uitdagingen te wachten voordat eind October het startschot valt.

Wandelvakantie 2022

Helaas zit de vakantie er weer op. Dit jaar dus het pelgrimspad richting Rome opgepakt vanaf Maastricht. Sluit mooi aan op het Pieterpad, welke we in 2020 gedaan hebben.

Deze vakantie dus 1 week in Juli en twee weken in September en in die tijd zijn we tot net voorbij Reims geraakt. Een prachtig pad, wat eigenlijk een combinatie is van een selectie delen van verschillende lange afstandspaden.

Alhoewel ik mijn hardloopschoenen bij had, had ik de fut niet om een rondje te doen. De etappes waren gemiddeld zo’n 25 KM wandelen, maar omdat het openbaar vervoer niet mogelijk was, kwam hier dagelijks ook minimaal 25KM fietsen bij, wat door de nodige hoogtemeters en slechte wegen vaak ook een flinke uitdaging was. De combi fietsen/lopen was goed voor c.a. 7 uur bewegen per dag, dus qua trainingseffect zou het zeker gelijkwaardig moeten zijn aan de normale hardloop trainingen. Het fietsen was sowieso een interval training, omdat veel klimmen net te doen waren in het aller lichtste verzet.

Dus qua duurvermogen/conditie zit het denk ik wel goed voor de marathon, maar de snelheid zal nog een flinke uitdaging worden. Ik denk dat ik (verval in het tweede deel meegerekend) uit moet gaan van 4m45/km en dus komende weken wat kilo’s kwijt moet raken en de kracht in mijn linkse been weer voor een groot deel terug moet hebben, voor de marathon.

Verder zijn er nog een aantal andere zaken die zeker mee zullen spelen in de voorbereiding. Onder andere een werk weekend, en een week standby dienst precies in de week voor de marathon.