< 2 weken

Nog 1 week en 4 dagen, dan is het zo ver…

Mijn tweede “wedstrijd” van het jaar.

Deze trail van ruim 80KM zal ik eens kijken hoe het er bij staat.
Nog steeds kom ik flink wat trainings kilometers te kort voor deze afstand, maar finishen moet sowieso geen probleem zijn.
De basis conditie is er wel, vanwege de voorbereigingen voor de Frysman, maar buiten de Ultra in Monschau zijn de lange duurlopen boven de 30K van dit jaar nog steeds op 1 hand te tellen, en degene die wel boven 30 KM waren, haalden niet eens de 35KM.

Afgelopen weekend heb ik trouwens wel heel lekker gelopen.
Zaterdag eerst eens goed uitgeslapen tot 8 uur, en daarna even de regenbui afgewacht. Toen het om kwart over 9 nog steeds stond te plenzen ben ik toch maar vertrokken, want ik moest weer op tijd terug thuis zijn in verband met een gepland bezoek bij vrienden in Oost Vlaanderen.
Deze training dus  eens geexperimenteerd met mijn voeding.

Ik had  geen gels/repen etc. mee genomen, want wilde eens heel iets anders proberen.
Het werd een training op honing en pannekoeken met stroop, en dat beviel me eigenlijk best wel goed.

De eerste anderhalf uur zat ik precies op een gemiddeld tempo van 5M30, maar omdat ik de pannekoek niet hardlopend naar binnen kreeg besloot ik een stukje te wandelen.
Om de honing mee te nemen heb ik heel de knijpfles maar in mijn racevest gestopt, en op zich werkte dat prima.

Dus het eerste uur niets inegenomen, daarna honing + 1 zout tablet.
Na anderhalf uur de pannekoek, en daarna om de 20 minuten nog wat honing.
Na ruim 31KM in ongeveer 2u50 stond ik weer terug voor de deur. Dit was inclusief de eetpauze, en een sanitaire stop. Ging heel lekker, alleen heb ik nog steeds wat last van mijn achillespees en voet.

Verder afgelopen week lekker gelopen, en ook weer een keer gezwommen in Galder samen met Marcel. Zondag was het een rustdag, en toen heb ik met Maaike een rondje gewandeld van 21K in Lier.

Deze week moet ik even kijken hoe het allemaal gaat lopen, want er wordt nog een implantaat in mijn kaak geschroefd a.s. woensdag ;-(
En hopelijk gaat de pijn in mijn linkervoet(wreef) en achillespees wat minderen, want is best wel vervelend…..

Voorlopig weer even op zachte ondergrond trainen denk ik.

 

Voorbereidingen Ecotrail

Nog minder dan 3 weken, en dan staat de volgende wedstrijd al weer op de planning…

De Ecotrail in Brussel is volgens de website:
82,1KM lang
1340 hoogtemeters
90% Onverhard
4 verzorgingsposten (22KM, 43KM, 57KM en 72KM. Finish is op 82KM)
De start is om 9u40, en ik moet voor 21u45 weer terug binnen zijn.

 

Deze week heb ik avast lekker kunnen trainen.
Ik heb me dus vorige wedstrijd voldoende gespaard, zodat ik na een paar dagen spierpijn afgelopen woensdag de draad weer op heb kunnen pakken.
De rest van de week heb ik  lekker gelopen, en afgelopen weekend een “dubbeldekker” gedaan, op zaterdag een 31KM en op zondag een 26KM.

Het liep lekker, en afgezien van wat achillespees klachten, en een beetje pijn aan mijn heup weinig problemen.

Komende weken zal ik tijdens de duurlopen meer gaan experimenteren met voeding, omdat juist dat mijn zwakke punt is. Uit ervaring (met de long distance triathlons, maar ook met de vorige lange ultras van 75K en 100K) weet ik dat dit voor flinke problemen kan zorgen de laatste uren van de wedstrijd.

Een LANGE ultra (80km of meer) alleen op sportdrank of gels gaat bij mij niet lukken, dus moet ik op zoek naar alternatieve voeding.
Jan heeft mij een paar boeken uitgeleend, en verder ben ik aan het rondneuzen op de diverse forums wat lotgenoten zo allemaal in nemen tijdens een ultra.

Ik heb al wat tips gevonden die ik a.s. weekend uit wil gaan proberen tijdens de lange duurloop:
Honing
Pudding (In afsluitbare zakjes?)
Pannekoeken
Bananen
Krentenbrood
Rijstballen
Dadels
….

De grootste uitdaging zal worden om het voor a.s. weekend nog te pakken te krijgen, en een manier zien te vinden om het mee te kunnen nemen, en eenvoudig op te kunnen eten.
Ik ga me geen echt doel stellen voor een goeie tijd, omdat ook deze wedstrijd de nodige voorbereidings kilometers mist.
En ik moet direct de trainingen weer op kunnen pakken, want daarna komt het echte werk!
Het zal ook afhangen van de zwaarte van het parcours, en van het weer etc.

Eerst nog een paar weekjes lekker trainen……

Morgen ook weer een keer zwemmen in Galder, want het lijkt me goed om ook de rest van de spieren  weer een beetje te trainen.

Ultramarathon Monschau

Na een paar hele leuke dagen in Nassau (Duitsland) samen met Maaike, hebben we de vakantie afgesloten met de wedstrijd in Monschau.

Vrijdag waren we om 9 uur vertrokken, en eerst hebben we John, en daarna Jan en Marian opgepikt. Na een rustige rit, arriveerden we c.a. 2 uur later in Monschau. Eerst even de start lokatie bekeken, en daarna hebben we Monschau even verkend.

Na een trappist en een wafel met kersen, een rondje door Monschau gelopen, en daarna nog een Radler.Hierna terug naar het huisje wat we gehuurd hadden, en daar flink wat bami/nassi/lasagna gegeten, en daarna nog wat Radlers voor de dorst. Rond 22:00u zijn we naar bed gegaan.

Zaterag stond ik al om kwart over 4 onder de douche, want zoals altijd kan ik voor een wedstrijd nauwelijks slapen. Niet veel later waren ook Jan en John present, en hebben we even ontbeten.

Daarna naar de start, en om precies 5 minuten over 6 werden Jan en ik weg geschoten voor de Ultra vaan 56KM en 195 Meter. John zou iets later starten (8:00u) voor de marathon.

Gelijk na de start ging het iets bergaf, en daarna redelijk vlak. Deze eerste lus van 14KM zou in het begin vooral klimmen zijn, en ongeveer halverwege een heel mooi stuk single track. Daarna flink wat dalen, en na ongeveer 1 uur en 20 minuten kwam ik  weer voorbij de start, om aan de resterende marathon te beginnen.

Het dalen ging nog even door tot ongeveer in Monschau, en daarna werd het afwisselend klimmen en dalen. Zaten flinke pittige lange stukken klimmen bij, en gelukkig ging het dalen op de meeste plaatsen vrij geleidelijk. Wel  jammer dat door het wandelen bergop het gemiddelde flink om laag gaat, maar gelukkig kon dat tijdens het dalen weer een beetje goed gemaakt worden.

Heel mooi parcours, en eigenlijk begon het na het marathon punt pas een beetje zwaar te worden. En dat is een flinke meevaller, want de twee langste duurlopen die ik dit jaar heb gedaan waren rond de 30KM. Dus geen voorbereiding voor een Ultramarathon, en zelfs voor een gewone marathon is dat nog veel te weinig. Wel veel gewandeld natuurlijk , en dat scheelt.

Ook de verzorging onderweg was top. Zonder problemen liep ik de 56KM (en 195 meter) uit, en na 5 uur en 48 minuten kwam ik over de finish. Maaike, Marian en Jan stonden me op te wachten, en Jan was ondertussen al gedoucht en was een Braadworst met friet naar binnen aan het werken.

Hij was 8ste geworden (2de in zijn categorie)!

Even snel gedoucht, en een biertje gedronken, en daarna hebben we John binnengehaald, want die ging finishen voor de marathon. Hierna nog de prijsuitreiking van Jan, wat friet en bier en toen terug naar het hotel. Alle drie zijn we erg tevreden met de behaalde resultaten!

 

Volgende wedstrijd: Ecotrail Brussel (80KM) op 8 September 2018.

 

Nog even voor de statistieken….:

Monschau, 12. August 2018

Hans Schoonen
belegte beim 7. Ultra-Monschau-Marathon in einer Zeit von 05:48:43 den 96. Gesamtplatz In der wertung der Altersklasse M50 den 24. Platz

5 u 48, en da’s een nieuw PR….

 

 

 

Vakantie

Zo…de vakantie zit er (voorlopig) weer op!

Deze keer samen met Maaike flink wat afgewandeld in Andalusie!
Dag 1: Aankomst in Malaga
Dag 2: Aankomst in Ronda
Dag 3: Ronda – Cuevas del Becerro, afstand 28 km, ↑216 m, ↓ 220 m
Dag 4: Cuevas del Becerro – Ardales, afstand 24 km, ↑384 m, ↓798 m
Dag 5: Ardales – El Chorro, afstand 23 km, ↑687 m ↓728 m
Dag 6: El Chorro – rustdag, excursie Caminito del Rey
Dag 7: El Chorro – Valle de Abdalajis, afstand ca. 12 km, ↑ 732 m, ↓ 589 m
Dag 8: Valle de Abdalajís – Antequera, afstand ca. 23 km, ↑212, ↓ 250 m
Dag 9: Met de trein naar Granada
Dag 10: Met de huurauto naar se Sierra Nevada
Dag 11: Beklimmen van de Pico Veleta (langs de weg omhoog, en over de bergkammen terug – c.a. 22KM met flink wat hoogtemeters)
Dag 12: Terug naar huis
…en alleen op dag 1 een half uurtje strand gezien, en ongeveer tot mijn enkels in de zee gestaan.
Alles bij elkaar flink wat wandelkilometers gemaakt dus, maar geen loop/zwem/fiets kilometers.

 

Dus op vrijdag ochtend weer eens de gele route in het Rucphense bos gedaan.
Er waren nogal wat bomen omgewaaid, dus het werd een trail met flink wat hindernissen.
Na c.a. 2 uur was mijn Camelback drinkzak leeg, en dus besloot ik de kortste weg terug te pakken.
Mijn Garmin was ook leeg, en ik zelf ook….maar dit kwam vooral door het slechte weer denk ik.

Een dag later bij Wilma en Ad op visite in de Ardennen, en buiten een wandeling van c.a. 6km eigenlijk vooral bier gedronken 🙂

Zondags ben ik nog een rondje gaan rennen, en dit ging eigenlijk heel lekker.
Omdat Randy thuis kwam van vakantie, had ik besloten niet te ver te gaan, en het tempo wat omhoog te gooien, en dat voelde heel goed.
De rest van de week nog een paar duurloopjes gedaan.

Dus vooruitkijkend naar de geplande Ultra van volgende week zondag heb ik niet al te hoge verwachtingen.
Finishen wordt het doel, en hopelijk zonder al te veel afzien.
56KM is een heel eind, en ik ga proberen vanaf het begin een rustig tempo te nemen, en vooral te letten op eten en drinken.
Op die manier wordt het in ieder geval een goeie training, en hopelijk ga ik niet zo diep zodat ik de week er na gelijk de trainingen weer op kan pakken.
Daarna gaat het serieuze werk beginnen….flink kilometers maken, en heel blijven.
Zin in!!