Fietstraining

Mijn eerste serieuze fietstraining van dit jaar zit er op. Afgelopen zaterdagochtend vroeg de fiets gepakt, en onder ideale weersomstandigheden vertrokken voor een training van c.a. 88KM.

Afgelopen weken dus al wat gesleuteld aan mijn fiets. Ik was daarom erg benieuwd hoe het nieuwe ISM zadel in combinatie met het ovale tandwiel zou bevallen.

speed

 

 

 

 

 

 

Er stond vrij weinig wind toen ik vertrok, en ik zat vrijwel direct op een snelheid van 30KM per uur. na een paar kilometer voelde ik wel dat mijn benen vermoeid raakten, Dit zouden ook nog naweeen van de marathon kunnen zijn, dus ik weet niet of dit iets met het nieuwe tandwiel te maken heeft.

Eigenlijk merk ik geen verschil in gevoel. Nu is het natuurlijk al weer even geleden dat ik op deze fiets gefietst heb, dus dat kan verklaren waarom ik niet veel merk van de overgang naar het ovale tandwiel.

Na zo’n 55KM lag het gemiddelde ruim boven de 30KM. Hierna ging het snel achteruit qua tempo, en ik merkte dat de vermoeidheid een rol ging spelen. Ook had ik honger, en heb een gelletje gepakt (iets wat ik eigenlijk nooit doe tijdens een fietstraining). Na 88KM stapte ik erg vermoeid van mijn fiets met een gemiddelde van c.a. 30KM.

Ik kan dus nog geen oordeel geven of het tandwiel verschil uitmaakt. Wel merk ik dat mijn zadel een stuk prettiger aanvoelt. Geen schuurplekken, en geen zadelpijn gehad.

Zondag ochtend half 2 uit mijn bed om te gaan werken in Zaventum, en alhoewel ik mijn loopspulletjes meegenomen had, om misschien tijdens een rustig moment nog een trainingkje te kunnen doen, is het er niet meer van gekomen. S’avonds rond 19:00u was ik weer terug thuis, en de migratie zat er op.

Maandag avond nog een duurloopje gedaan van 10,6KM.

Werk weekend

Weekend:
A.s. weekend wordt een heel erg druk weekend voor mij, Over een paar minuten gaat de migratie van AIX naar Linux van start van het EBS systeem bij de klant, en dat houd in……heel weinig slapen, en heel veel uren maken. Gelukkig wordt de nacht van vrijdag op zaterdag door een paar collega’s opgepakt, maar verder komt het vooral op mij en Erwin aan.

Geen koningsdag voor mij dus, en ook helpen bij de zwemloop schiet er bij in. Ik heb met Erwin kunnen regelen dat ik zaterdag in de ochtend, als er geen vreemde dingen gebeuren even wat tijd genomen kan worden om te sporten. De rest van de zaterdag kan ik vanaf thuis e.e.a doen, maar zondag moetvanaf Zaventum gewerkt worden, en volgens de planning starten om 5:00u.

Fiets:
Mijn fiets is nu helemaal klaar. Ik had vorige week al mijn ovale Q-ring kettingblad gemonteerd, maar toen ik merkte dat mijn ketting ook versleten was, gelijk de rest vervangen. Nu dus een verse groep, met een niuewe shimano cassette, nieuwe keramische derailleur wieltjes, en een nieuwe ketting met snelsluiting. Nog even een heel klein rondje opgereden, en het voelde goed aan. Hopelijk morgen tijd om een paar uur te trainen.

Training afgelopen week:
Afgelopen week de training weer opgepakt.

De week begonnen met…..flinke rugpijn. Kon amper recht lopen, en het eerste duurloopje moest ik heel erg voorzihtig vertrekken. maar afgezien daarvan voelt het heel erg goed, en de blessure lijkt weg te blijven. Woensdag ook lekker gelopen, en daarna gezwommen. Gisteren een tempoloopje gedaan van c.a. 9KM, en vandaag tussen de middag en Zaventum een duurloopje van 7K. Voelt allemaal heel erg goed, en ik ben dus ook heel benieuwd hoe het op pakken van het fietsen zal gaan.

Nog een week of 10 en dan….

bigman

 

 

 

Pasen

Vandaag is de marathon van Rotterdam precies een week geleden.

De rustperiode loopt op zijn eind, en ik heb deze keer op sportgebied absolute rust gehouden.
Was niet zo moeilijk, vanwege de griep, en vanwege de vrij drukke planning afgelopen week.

Mijn onderdelen voor mijn fiets zijn nog niet binnen, dus waarschijnlijk morgen een loop trainingkje. 7 of 10KM (afhankelijk van hoe het gaat).

BFE1686_0

Hans_Michel_Rotterdam_marathon

 

De foto samen met Michel van mijn eerste marathon in Etten Leur 2006, en een van afgelopen zondag, waar we na lange periode weer een keer samen aan de start stonden.

 

Nog een paar foto’s van net voor de start:

DSCN1684DSCN1687

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boven de foto met de groep. 4e van Rechts Theo, die dit jaar voor de 25ste keer in Rotterdam aan de start stond!!!!

Beetje grieperig

Maandag ochtend opgestaan met een flinke verkoudheid. Tegen het einde van de dag ook een flinke hoofdpijn. Dinsdag eigenlijk hetzelfde, en hoewel ik dinsdag avond op tijd naar bed gegaan ben, woensdag helaas nog steeds flink beroerd….

Omdat alles (benen/rug etc.) nog steeds flink pijn doet na de marathon, weet ik dus niet of de spierpijn ook gedeeltelijk met de griep te maken heeft. Gisterenavond weer op tijd mijn bed opgezocht, en vandaag voel ik me gelukkig al iets beter. De verkoudheid is een stuk minder, en de hoofdpijn ook. Helaas nog niet helemaal weg, maar na nog een goede nachtrust zou dit goed moeten komen denk ik.

Eigenlijk had ik afgelopen vrijdag (voor de marathon dus) al een beetje last van een kriebelhoestje, en ook tijdens de marathon leek ik meer last van mijn luchtwegen te hebben dan anders. Mogelijk zat het griepje er dus al aan te komen…..

Het Q-ring voorblad heb ik maandag avond nog gemonteerd, en tijdens de montage zag ik dat de ketting niet lekker op het blad liep. Dus ook een nieuwe ketting + casette + keramische derailleur wieltjes besteld. De hele groep is dus straks nieuw, en daarmee is mijn fiets dus helemaal klaar voor het seizoen. Hopelijk komen de spulletjes op tijd binnen, zodat ik mijn fietsje af kan maken, en afstellen… 

Nog c.a. 7 weken voor de eerstvolgende wedstrijd, de 1/4 van Meer.

IMG_6703
De foto hiernaast is van Meer 2013…

 

Daarna Terheijden (1/2 tri), Oud gastel (1/4) tri en dan naar Praag!

 

Rotterdam 2014

Zo….het zit er weer op. Mijn 18e marathon is gehaald. De eerste wedstrijd voor 2014. Gefinished in 3u51, en met de slechte voorbereidingen dit jaar voor mij het hoogst haalbare. Ben dus ook weer erg blij met deze finish….

Zondag ochtend rond 5 voor 8 vertrokken Michel en ik richting Rotterdam. We waren ruim op tijd op de parkeerplaats voor het Intell hotel, en nadat we de parkeermeter gevuld hadden (24 Euro chippen), zijn we direct doorgelopen nar de 8e verdieping van het hotel.

In het welness center, de hardloop uitrusting aangeschoten, en nog even een laatste toiletbezoek. Will had wat oponthoud, maar was 10 voor half tien nog net op tijd binnen voordat we naar buiten gingen voor de groeps foto. Na een korte metro rit, uitgestapt op metrostation stadhuis, en daarna vak E ingelopen. Nog even gezellig meegezongen met Lee Towers, en kort hierna ging het startschot.

Het was merkbaar drukker dan andere jaren. Veel lopers met drieen naast elkaar, op een veel te laag tempo, en dus wordt het slalommen om toch niet al te veel tijd te verliezen. Dit jaar duurde dit wel tot het 5KM punt. Hierna gelukkig iets meer ruimte. De kilometer splits bleven zo rond de 5 minuten per kilometer. Soms net er onder, soms (bijv. bij een drankpost) net er boven.

Ik liep erg gemakkelijk, en ook bij het 10K kilometer punt voelde ik nog geen pijn. Dit bleef zo tot het 20 kilometer punt, want daarna begon eerst mijn rug wat pijn te doen.

rotterd

 

 

 

 

Niet veel later wat pijn in mijn bil en rond het 27K punt ook wat pijn in de lies streek. De kilometer splits vielen terug naar 5:15 en dit bleef een paar kilometer zo. Geen PR dus, dacht ik , en het werd dus plan B, finishen onder de 4 uur zonder schade op te lopen….

De laatste 3 kilometer zelfs heerlijk gelopen, en genoten van de aanmoedigingen van de supporters. Rotterdam is wat dat betreft echt marathon nr. 1 voor mij. Voor het proberen van een PR moet je er eigenlijk niet zijn, maar voor de gezelligheid wel…

Ruim binnen de 4 uur binnen, en dat was helemaal wat ik verwacht (en gehoopt) had. Was de voorbereiding beter geweest, dan had een nieuw PR er wel in kunnen zitten, want de weersomstandigheden waren ideaal.

Na de finish de metro in, en twee stations verder stond ik weer voor het hotel. Nog even lekker gezwommen, en even later kwamen ook Will (iets onder de 4 uur gefinished) en Michel (rond de 4u20 gefinished, wat voor hem een super prestatie is, omdat hij het met de halve long capaciteit heeft moeten doen).

Daarna met de lopers nog even gaan eten, en rond 21:00 gingen we weer op weg naar Rucphen. Thuis aangekomen moest ik nog wel een paar uurtjes werken, dus de nodige rust schoot er helaas bij in…….

 

 

Laatste update voor Rotterdam

Nog twee dagen, en dan is het weer zover. Voorlopig zijn de weersverwachtingen nog steeds gunstig. De rustige duurloopjes die ik deze week nog gelopen heb gingen ook vrij goed. Op een spiertje in de knieholte rechts (iets onder de hamstrings) na, eigenlijk nagenoeg niets meer gevoeld van de blessure. De paar km’ers op marathon tempo vielen trouwens wel heel erg tegen, maar de oorzaak is vrijwel zeker veel te weinig trainen. Maar als het een beetje meezit, en de pijn blijft weg, hoop ik zondag zo rond het halve marathon punt te weten of ik wel/niet een poging moet gaan doen om mijn persoonlijke record van 2008 te gaan verbeteren. Zo niet, maak ik er weer een goede training van.

 En daarna…….dan gaat het seizoen pas echt beginnen. Na de marathon een weekje rustig aan, en dan beginnen de voorbereidingen op de komende triathlons. Eigenlijk vallen nagenoeg alle wedstrijden in Juni, en de hoofdwedstrijd in de eerste week van Juli. Ik moet dus tussen de wedstrijden door nog proberen een paar hele lange fietsrainingen te doen van c.a. 160KM.

John vertelde me dat hij ovale tanwielen op zijn fiets liet plaatsen, en omdat ik eigenlijk ook al erg lang met dat idee rond loop, heb ik beslist om hier ook in te inversteren. De prijzen lopen overigens erg uiteen, dus een beetje googelen om de voordelisgste uit te zoeken kan gaan kwaad.

Heb besloten voorlopig alleen het grote buitenblad te bestellen, omdat ik eigenlijk alleen daar op fiets. Gisteren dus de bestelling gedaan, en hopelijk komt het tandwiel snel binnen, zodat ik het volgende week kan monteren. Ben erg benieuwd……..

 Rotor_QRING_Aero4

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatste week voor Rotterdam

….en het aftellen is weer begonnen. Gelukkig lijkt de blessure nagenoeg voorbij, dus vanavond nog eens testen hoe de hamstrings aanvoelen. Ik ga 7KM lopen bij een minimale belasting, want ik wil natuurlijk nu niets meer forceren.

Afgelopen week:
Afgelopen week erg gedoseerd gelopen, en ziet sneller dan 5:15 per kilometer getraind. De lange duurloop ging ook goed afgelopen zaterdag, samen met John en Michel. k voelde de hamstring wel, maar was niet echt pijnlijk.

Zondag alleen gezwommen. De laatste weken erg veel op techniek getraind, en ik zie op mijn Garmin dat de 100 meter splits steeds sneller worden. Hopelijk zet die trend zich voor, en verbeteren de tijden komende maanden, zodat ik iets minder ver achterin het veld lig tijdens de geplande wedstijden.

Marathon

knmi

 

 

 

 

Het weer lijkt oke. De temperatuur is wat aan de lage kant, en de regenkans 20%. Met een beetje geluk blijft het dus droog voor de start…. Daarna kan het me eigenlijk niet veel schelen. Ook de windkracht lijkt mee te vallen.

De blessure lijkt ook mee te werken, dus hopelijk kan ik zondag een poging doen om mijn PR te verbeteren. Rotterdam is eigenlijk niet de meest ideale marathon om dit te proberen, wanneer je tot de recreanten behoord. Ik vrees dat het te druk zal zijn om snel een lekker tempo op te kunnen pakken. We starten ook in een iets te langzaam startvak. En……het is ook de afgelopen weken superdruk op mijn werk….wat vooral betekend erg vroeg op, en erg laat naar bed. Deze week gelukkig geen standby meer, maar nog wel wat werkzaamheden gepland een paar avonden kort voor de marathon.

Alles bij elkaar opgeteld niet de meest gunstigste situatie, maar we zullen zien…Ik ga in ieder geval zeker niet mijn A-wedstrijd in gevaar brengen, dus bij twijfel ga ik rustig proberen te finishen, en bij hevige pijn zal ik uitstappen……