Laatste dag van Maart

Eigenlijk niet veel te melden deze keer, maar toch maar even een blogje gepost.
De laatste weken schiet het er een beetje bij in, omdat ik het weer (veel) te druk heb.

Trainen gaat gelukkig nog steeds vooruit, en ik voel me heel erg goed.
Ik kijk weer echt uit naar al mijn trainingen, en dat was een half jaar geleden wel anders….

De nodige vorm begint te komen dus, alhoewel ik wel een beetje schrik heb voor Luik Bastenanken Luik, omdat de voorbereidingen voor 273KM fietsen met de nodige hoogtemeters nog wel een beetje te kort schieten.
Maar…..het is een training, en zo ga ik het ook aanpakken.
Als de volledige afstand niet haalbaar is, dan kort ik de route in.
Het doel is wat hoogtemeters trainen in de aanloop naar de Swissman en Icon triathlon, dus weinig te verliezen.

Hoogteprofiel van de Swissman:

Ik zit zelfs ook al een beetje na te denken over een Marathon in het voorjaar.
Uiterlijk ergens eind Mei, want anders is het te kort op de eerste wedstrijd.
Vorige week nog op een avond een halve marathon gelopen, en eigenlijk pas halverwege besefte ik dat ik best een goeie tijd aan het lopen was.
Toen een beetje versneld, en in totaal had ik iets langer nodig dan tijdens de Singelloop.

Maar binnenkort eerst Jan coachen in Texel. Ik neem mijn loop schoentjes mee, en probeer daar ook nog een stukje te lopen.
En volgende week een paar dagen naar Londen, dus dat wordt een rustig aan weekje.
Morgen dus nog wel even flink fietsen, en zondag eerst zwemmen en daarna een stukje lopen.
De weersverwachtingen zijn niet best voor a.s. weekend, maar dat was vorige keer ook, en toen viel het mee.

Maart…

De laatste weken flink wat vooruitgang geboekt.

De trainingen zijn weer wat uitgebreid, en mijn gewicht gaat ook heel goed.
Vanochtend gaf de weegschaal 73,2 aan, en dat is 8,2KG lichter dan eind 2016. Dus de lat nog maar iets hoger gelegd, en het doel bijgesteld naar 70KG in de week voor de Swissman.Zal wel moeilijker worden, omdat ik vanaf de laatste weken meer eet tijdens de trainingen. Zowel tijdens de fiets trainingen, als tijdens de looptraining na het zwemmen zorg ik dat ik in ieder geval extra koolhydraten binnen krijg.

 

Zwemmen lijkt steeds beter te gaan. Tijdens de laatste zwemtraining gingen de 400Meters  op 3M50, en dat zou een tijd van ruim binnen de 20 minuten op de kilometer zijn. En ik had het gevoel dit erg lang vol te kunnen houden, dus met wetsuit moet dit helemaal goed komen.

Ook het lopen voelt weer goed. Het vervelende gevoel vanwege de beknelde zenuw is zowat weg. Na een uurtje begin ik pas last te krijgen, maar ik merk nog steeds vooruitgang. Zondag liep ik de laatste kilometers van mijn lange duurloop na het zwemmen op zo’n 4m45, en ook dat voelde heel goed.

En de laatste zaterdagen weer flink gefietst. De weersverwachtingen waren afgelopen zaterdag niet best, en volgens de berichten zou er 11mm vallen. Maar ja….het zou dus ook een hele dag kunnen regenen tijdens een van de extreme triathlons die ik op het programma heb staan, dus besloot ik om geen trainingen te verzetten vanwege het weer. Dus om 7 uur op mijn fiets gestapt in de regen, met 120KM als doel. En dus mezelf ook voorgenomen om voldoende te eten onderweg. Iedere 30KM heb ik een plaspauze genomen, en dit gecombineerd met wat eten. Koste me in totaal zo’n 3 minuten per keer, dus op heel de rit c.a. 10 minuten. Het resultaat was wel merkbaar, want de 122KM die het in totaal geworden zijn, gingen probleemloos. wel een beetje last van mijn hamstring, volgens mij veroorzaakt door het iets te hard beklimmen van het viaduct van Meer. Dit was gelukkig zondag na een paar KM lopen weer over.

Alleen zondag avond een tegenvaller, want vanaf eind van de middag voelde ik me niet zo lekker. Buik krampen/misselijk en spierpijn. Een beetje een domper dus, en daarom maandag besloten rust te houden en op tijd naar bed te gaan. Vandaag voel ik me al weer een heel stuk beter, dus vanavond ga ik weer zwemmen.

Nog 1 maand voor Luik Bastenaken Luik. Voor mijn gevoel komt die 273KM iets te vroeg, maar ik denk dat ik het toch maar ga proberen,

En nog 3 maanden voor de Swissman. Het echte serieuze trainen moet nu dus gaan beginnen, en heel blijven wordt de uitdaging. Vooral op mijn fiets blijven zitten tijdens de trainingen, en niet te veel snelheid in de loop en fiets trainingen plannen, dan moet het goed komen.

De hotels zijn geboekt(1 in de buurt van de start, en 1 in de buurt van de finish), en ben ik al aan het werken aan het voedingsplan etc. want ook dat soort zaken hebben zo zijn voorbereidingen nodig.

 

Het gaat vooruit

De opbouw van de trainingen gaat heel erg goed. Eigenlijk geld dit voor alle onderdelen.
Alhoewel het lopen nog wel de enige sport is waar ik mijn blessure nog goed merk.
Ik moet ook nog wel wat meer aandacht besteden aan kracht training + core stability. Dat is juist het geen de minste tijd kost, maar bij mij het gemakkelijkst overgeslagen wordt.

In het Zwemmen zie ik het aantal meters/uur wekelijks stijgen.
Ook de gemiddelde fiets snelheid stijgt de laatste weken, en afgelopen zaterdag tijdens de eerste 100KM training van dit jaar lag het tempo al weer in de buurt van de 30KM/uur.
Lopen gaat ook nog steeds vooruit, maar dit komt denk ik vooral door mijn lagere gewicht. Mijn BMI schommelt rond de 25, en dat is het punt waarop je in het veilige gebied zit.
Voor mij is dat dus onder de 74KG, en dat is al weer een aantal jaren geleden. Maar het moet natuurlijk nog wat verder omlaag, want hoe minder hoe beter.

Alhoewel de fietstrainingen niet mijn favoriete trainingen zijn, moet ik bekennen dat het afgelopen zaterdag 100KM genieten was.
Het weer was perfect, en er stond niet veel wind. Maar ik denk dat het vooral komt omdat ik een weekje met in verhouding minder stress achter de rug had, dan de voorbije maanden.
Een paar dagen heb ik vanaf thuis kunnen werken, en dat scheelt zo’n 3 uur rijden, en een uur extra slaap per dag.
Helaas is dit van korte duur, want de planning lijkt weer flink vol te raken de komende maanden.
Ik ga wel proberen 1 of 2 dagen per week vanaf thuis te werken, zodat in ieder geval die dagen wat uurtjes extra rust meegenomen wordt.
En er zitten natuurlijk ook wat feestdagen aan te komen, en een 2 daags seminar in Londen, en dan kan ik ook weer wat bijtanken.

Dus de eerste test zit er aan te komen, en dat is Luik Bastenaken Luik. Als het weer hetzelfde is als afgelopen zaterdag, dan moet die 273KM wel gaan lukken.
Uiteraard het fietsen dan afgewisseld met regelmatige pauzes, omdat het in combinatie met de hoogtemeters een flinke trainings rit wordt.
Komende weken dus proberen nog flink wat fietstijd in te plannen, en ik hoop dat ook het goede weer nog even aanhoud.

Soms zit het tegen…..

Een ongeluk komt nooit alleen…….en dat blijkt maar weer.
De 17e Februari zijn we vol goede moed begonnen aan de “go live” van de lang geplande Oracle EBS upgrade.Dat het zwaar zou worden wist ik eigenlijk al wel, maar dat het een reeks tegenslagen zou worden had ik niet verwacht.Uiteindelijk kwam het neer op terugdraaien naar de status van vrijdagavond de 17e, na ruim een week stress, en dat gemiddeld 20 uur per dag.
Nauwelijks geslapen, omdat ik afwisselnd met mijn collega de resterende paar uurtjes slaap de ene nacht voor 4 uur, en de andere nacht na 4 uur pakte.
Maar….iets over 7 begonnen dan ook de bouwvakkers die precies deze week ons dak kwamen vervangen.Ook daar zat het niet mee. Enkele zware stormen, en vooral regen, regen en nog eens regen. Niet de beste omstandigheden om je dak te vervangen….
En toen werd maaike vrijdag ochtend vroeg geinformeerd dat mijn schoonvader overleden is.
Hij was al een tijdje ziek, maar toch….
En die 20 uur per dag zittend, en stressend werken hebben zo zijn impact op je gestel. Rugpijn, hoofdpijn, benauwdheid en kou waren de fysieke kenmerken dat mijn lichaam begon tegen te pruttelen, en zelfs nu, een aantal dagen later merk ik dat het nog niet helemaal over is.
Gelukkig ben ik wel weer terug aan het trainen,  en heb weer een paar duurloopjes achter de rug.
Zaterdag hopelijk een flink stuk fietsen (als het weer een beetje mee zit), en zondag eerst zwemmen met aansluitend een duurloop.Tot die tijd rust, want dan staat alles in het teken van de uitvaart van Jef.
Wat wel goed gaat is mijn gewicht. Ik ben van c.a. 82 naar iets onder de 75 gegaan op twee maanden tijd, en ik loop dus flink voor op mijn planning.De plannen heb ik al iets bijgesteld, en nu wordt het doel onder de 72KG in Juni, en dat zou ruim 10KG lichter zijn dan de status op 1 Januari, en dan zou ik 3KG lichter zijn dan tijdens de Celtman in 2015.
En dan hebben we mijn blessure nog…..
Het gaat nog steeds wat vooruit, maar bij lange na niet zo snel als gehoopt. Gelukkig is het me al wel gelukt om een paar snelle kilometers te lopen tijdens de 20KM training van afgelopen zaterdag. Nog een kleine 4 maandjes voor de Swissman, dus hopelijk waren dit voorlopig de laatste echte tegenslagen en staat verder mij nu niets meer in de weg om me goed voor te bereiden op deze mooie wedstrijd. Aan motivatie ontbreekt het me gelukkig niet, en ik zal er echt alles aan doen om optimaal voorbereid aan de start te verschijnen.
De entry list is inmiddels beschikbaar:
http://www.suixtri.com/docs/SWISSMAN2017_Entries.pdf