Duurloop training Za 29 Dec

Vanochtend uitgeslapen tot half 9 (en dat was lang geleden….)
Iedere dag de wekker om 5 uur, in combinatie met de trainingen die ik doe is vrij zwaar, maar later vertrekken naar Brussel is geen optie. Je raakt dan onnodig veel tijd kwijt in de file, en die tijd heb ik juist heel erg hard nodig om te kunnen trainen…

Afgelopen week alleen donderdag en vrijdag gewerkt, dus ik was al een beetje uitgerust. Vorige week dus een lange duurloop van 3 en half uur, en vandaag een duurloop van 4 uur afgewerkt.

29-12-2012

 

 

 

 

 

Ik schat zo ongeveer 38KM, maar eigenlijk is het aantal kilometers niet belangrijk. Wel belangrijk is de intensiteit waarmee getraind wordt.  Het viel me op dat heel snel een hartslag van 150 op mijn klok stond, en dat is eigenlijk wat aan de hoge kant voor een lange duurloop. Maar omdat  het heel langzaam en heel goed voelde, besloot ik om op dit tempo door te gaan. Na een uurtje zakte mijn hartslag iets, en uiteindelijk met een gemiddelde van c.a. 48 slagen de training afgewerkt.

Wel een paar tegenvallers, voor bepaalde geplande activiteiten in de komende weekenden.

De MTB tocht morgen, moet ik helaas verstek laten gaan, in verband met een installatie op zondag ochtend.
Ook de Veld duathlon op 27 Januari (die ik zelf sponsor) kan ik niet mee helpen.
Op dat weekend is een vrij ingrijpende migratie gepland bij  mijn Brusselse klant.

sposoring

Voorbereidingen ultraloop Stein

Met nog zo’n twee maanden te gaan heb ik ondertussen de draad weer opgepakt, en heb ik gelukkig weer de nodige motivatie gevonden om me voor te bereiden op de volgende uitdaging, de 6 uur van Stein.

Het inschrijven is inmiddels gedaan, en ik heb hier en daar ook al wat informatie verzameld over het te volgen trainingspad. Omdat iedereen verschillend is, heb ik hieruit gehaald wat voor mij de juiste keuze lijkt, en in Maart zal ik hopelijk kunnen bevestigen of dit klopt. In grote lijnen komt het er op neer dat ik op weekdagen de normale trainingen blijf doen, maar niet meer dan 1 snelheidstraining. In het weekend wil ik mijn lange duurlopen zo in gaan plannen dat ik verdeeld over 2 dagen 6 uur ga halen. Het aantal kilometers is hierbij niet belangrijk, en alles op een heel erg rustig tempo. Vanaf a.s. weekend dus mijn hartslagmeter weer meenemen, en het alarm instellen op 140 (mijn max hartslag is 180, dus ruim onder het omslagpunt).

Fietsen voorlopig op een heel laag pitje, en zwemmen 1 maal per week met de vereniging.

Omdat ik tot nu to hardlopen max 3u20 trainde tijdens de diverse marathon voorbereidingen, was een gordeltje altijd voldoende om genoeg water mee te nemen. Nu wordt de trainingstijd langer, en dus heb ik besloten om zo’n camelback aan te schaffen (wel het Decathlon alternatief, want dat scheelt flink in de prijs; zoals bij de meeste spulletjes die ik daar vandaan heb)

waterzak

Ik had ergens een tip gelezen dat de lucht eruit gezogen moest worden voordat je met zo’n ding de weg op gaat. Afgelopen zaterdag toen ik voor het eerst ging lopen met waterzak, viel het geluid me toch nog flink tegen. Voor je gevoel rammelt en klosts alles, en het schud flink heen en weer.

Vreemd genoeg ben je hier na een uurtje al aan gewend, en heb je bijna niet meer in de gaten dat je iets op je rug hebt hangen.

Toch heb ik gisteren voordat ik de tweede keer met de zak ging trainen iets meer aandacht gegeven aan het ontluchten, Ik kwam er achter dat je de zak op zijn kop moet houden en zo de lucht eruit zuigen. Ook de sleutelbos die ik meeneem heb ik nu in een klein vakje gestopt, waar hij net in paste. Een wereld van verschil. Je hoort nauwelijks iets, en als je de riempjes goed hebt zitten, dan zit eht vele malen comfortabeler dan een belt met flesjes. Bijkomend voordeel is dat je gel’s etc. ook in deze tas kunt stoppen, en gisteravond bedacht ik dat ook een regenjasje tot de uitrusting zou moten behoren (ongeveer 2u45 in regen gelopen)…   

Afgelopen week heb ik zaterdag alvast een rustige duurloop van 3 en half uur gedaan(c.a. 34KM). Helaas was ik zondag en maandag te beroerd en vermoeid om te trainen. Beetje grieperig, en dan loop ik niet. Dinsdag (eerste kerstdag)  voelde ik me weer goed, en toen een duurloop van 14KM gedaan. Gisteren (tweede kerstdag) moest Maaike in de avond werken, en besloot ik een duurloop van 2u45 te doen, en dat ging ook lekker.  

A.s. zaterdag wil ik 4 uur gaan trainen, op een hele lage hartslag.

Planning 2013

Het eind van 2012 is weer in zicht, dus wordt het weer tijd om terug te blikken – en – om alvast vooruit te kijken naar 2013.

2012 begon heel erg goed. Eerst de marathon van Rotterdam in April, waar ik slechts 1 minuut boven mijn PR bleef. Daarna in Juni een top weekend in Hannover, waar door het slechte weer finishen van de triathlon op zich al een hele uitdaging was. De triathlon van Almere was het absolute hoogtepunt, want daar heb ik mijn nieuwe PR op 11u37 gezet.

almere4

In Oktober tijdens de marathon van Etten Leur helaas veel afgezien, wat denk ik te wijten is aan een te kort herstel na de hele triathlon van Almere. Daarna door de recente woningbrand het trainen behoorlijk moeten verminderen, zodat ik de winterduathlon van Kasterlee moest afzeggen.

Niet zo’n mooi einde dus, maar toch ontzettend tevreden over de overige wedstrijden die ik heb gedaan dit jaar. 

Voor volgend jaar heb ik in grote lijnen al beslist wat ik wil gaan doen.

 

Eesrt enkele zwemloopjes in de eerste maanden van het jaar.
Maart 2013 – 6 uur van Stein (ultraloop)
April 2013 – Marathon Rotterdam
Juni 2013 – Hele triathlon Hannover (ben ik nog aan het overwegen)
Juni 2013 – 1/3 triathlon van Oud gGastel (afhankelijk van Hannover)

Sep 2013 – Hele triathlon van Keulen
Oct 2013 – Najaarsmarathon
Nov 2013 – Duathlon Reusel
Dec 2013 – Hel van Kasterlee

Mocht de ultraloop me goed bevallen, dan ga ik mogelijk nog een paar ultralopen inplannen, en bovenstaande planning wat aanpassen……

 

Uitgeschreven voor Kasterlee – Ingeschreven voor Ultraloop Stein

Met pijn in het hart gisteren een mailtje naar de organisatie van Kasterlee gedaan om me af te melden. De wedstrijd waar ik eigenlijk al heel het jaar naar uit heb gekeken moet ik afzeggen, vanwege de recente brand.

Maar…..omdat het altijd goed is om doelen te hebben, heb ik alvast de ultraloop Stein vastgelegd voor 3 maart 2013. Een mooie warming up van het seizoen, en een goede voorbereiding voor de marathon van Rotterdam. Zoals het er naar uit ziet wordt de triathlon van Keulen volgend jaar ook een wedstrijd om naar uit te gaan kijken.

Definitieve planning heb ik nog niet, maar ik ben wel van plan wat ultralopen toe te voegen aan de wedstrijdplanning. Normaal gesproken zou het herstel vrij snel moeten gaan na dergelijke lange afstandswedstrijden, omdat de intensiteit iets lager ligt dan bijv. bij een marathon.

Momenteel staat de training dus op een laag pitje. Afgelopen zondag nog wel een lange duurloop kunnen doen, maar de totale afstand zal niet ver boven de 22KM gelegen hebben. Vanavond zwemmen, en ik probeer deze week nog een paar duurloopjes te doen. A.s. weekend een wat langere duurloop plannen.