1 maand voor de Ultrabalaton

Download PDF

Over een maand is het al weer zo ver…. Wellicht op sportief gebied de allergrootste uitdaging uit mijn leven tot nu toe.

Afgelopen week/weekend nog maar eens flink wat kilometers gemaakt, om zowel fysiek als mentaal nog wat meer vertrouwen te krijgen.Dat laatste is nodig, want het ene moment geloof ik heilig in een finish wanneer alles mee zit, maar het andere moment ga je doom denken en alles wat mis kan gaan op een rijtje zetten, en dan is het natuurlijk straks nog maar de vraag of ja na een x aantal uren nog met tegenslagen om kunt gaan.

Ook heb ik alvast een vergelijking gemaakt met de status vorig jaar en dit jaar tot nu toe, en voorlopig ziet het er allemaal gelukkig een heel stuk gunstiger uit.

  • Sinds vorige week ruim onder de 70KG, en ik hoop tegen de UB onder de 68KG te zijn, dus dat zou meer dan 5KG lichter zijn dan tijdens vorige poging. Ik denk dat ik zelfs c.a. 2KG onder mijn laagste gewicht (2017) uit ga komen als alles mee zit.
  • Vanwege de DNF in Sittard heb ik minder schade opgelopen, en door kunnen trainen, en is de vo2max ondertussen richting 52 gegaan (april 2022 was deze 49)
  • Vanaf begin dit jaar heb ik vrijwel dagelijks oefeningen (Calastenics) gedaan om met name de rugspieren en core sterker te maken.  Het lukt me ondertussen om een 4 min plank/30 pushups/8 pull ups/9 chin ups per dag te doen + aanvullende oefeningen. De oefeningen voor gevorderden laat ik nog even achtewegen om blessures of ongelukken te voorkomen.
  • De laatste 51KM training heb ik met een gemiddelde hartslag van 142 slagen per minuut < 6M/KM gelopen, dus het tempo ligt een heel stuk hoger dan vergelijkbare 50K trainingen met ongeveer dezelfde hartslag. Dat merk ik ook bij de kortere trainingen. De 16K herstelloop gisteren met ongeveer hetzelfde tempo ging op 126 bpm.
  • Ik weet nu wat me in het eerste deel te wachten staat en dat ik de hoogteverschillen erg voorzichtig moet lopen, zowel op als afdalend.
  • We komen een dag eerder aan, dus wat meer rust een dag voor de wedstrijd.

Ik maak me wel wat zorgen over de pijn in de lies streek en heup. Gelukkig zaterdag pas vooral merkbaar na de training.

Van de andere kant is het wel een blessure waar ik al jaren last van heb, en meest voor de hand liggend is dat het beenlengte verschil, of krachtverschil in het linkse been de oorzaak is.

De problemen van de hamstring (scheurtje in de spier) zijn opgelost en de zwelling is helemaal weg, dus ook de peesschede ontsteking wat het gevolg was lijkt verleden tijd.

Alhoewel mijn Garmin al weken aangeeft dat ik moet rusten, zijn de hrv en rusthartslag nog in orde, dus geen duidelijke signalen van overtraining. Belangrijkste is de motivatie om te gaan hardlopen, want die is nog nooit zo goed geweest als de laatste maanden,  en dat is voor mij altijd de belangrijkste graadmeter om overtraining te herkennen. Wel voel ik dat de trainings volumes algemene moeheid veroorzaken, omdat de batterij nooit helemaal opgeladen wordt en na iedere training weer vrij leeg is, en vanwege het afvallen zijn de koolhydraat voorraden ook minimaal.

Afgelopen weekend heb ik in ieder geval weer heel lekker gelopen, na een erg drukke en stressvolle werkweek met heel veel problemen. Het weer was slecht….maar om te hardlopen zou ik het toch een ruime voldoende willen geven. Eigenlijk pas voorbij Zundert had ik in de gaten dat ik het eerste deel de wind vol in de rug had gehad, en dat later pas wind op gelopen ging worden.

Verder motregen afgewisseld met gewone regen en een lekker loop temperatuurtje.

Voor de zekerheid een paar mini snickers en twee gels mee genomen, en in totaal 1500ml sportdrank, en deze keer was alles op toen ik weer terug thuis kwam.

Geen last van mijn maag of misselijkheid, en verder ook geen noemenswaardige problemen. Praktisch alles hardlopend kunnen doen, en alleen voor het wisselen van mijn flesje en in Hoeven de weg gewezen aan een paar bejaarde dames vanwege de afsluiting van de weg naar Etten Leur, wat me uiteindelijk zo’n 3 seconden van mijn gemiddelde kostte.

Maar een paar minuten stoppen en daarna starten is ook een goede training.

Zaterdag dus een kwaliteits training van >51KM, en zondag ochtend rustig uitgelopen op een lage hartslag wat het weekend op 67KM en het weektotaal op 127,18 KM bracht.

Zondag was ik mooi op tijd terug thuis om nog wat geplande werkzaamheden voor de klant te kunnen doen.

Dit jaar tot nu toe 1329 hardloop kilometers gemaakt, dus nog maar een paar hoka’s extra aangeschaft welke ik na een paar trainingen zal reserveren voor de wedstrijd.

Ik zag dat Jan ook lekker bezig is geweest! Hij was weer 1e tijdens een zware 100KM!!  Top!

Jammer dat ik er niet bij kon zijn…

Foto van het Balatonmeer vanuit de ruimte….zo lijkt het nogal mee te vallen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *