65KM van Walcheren

Zondag 5 Maart – Mijn eerste wedstrijd dit jaar, de 65KM van Walcheren.

Samen met Jan rijden we zondag ochtend rond 7 uur richting Vrouwenpolder voor de eerste ultra dit jaar. De laatste waar ik gefinisht ben, was de 24 uur van Sittard, ongeveer een jaar geleden, dus het werd wel een keer tijd voor een serieuze wedstrijd.

Deze keer geen echt wedstrijdplan, alleen een richttijd van 6uur en 30 minuten, wat gezien de zwaarte van het parcours redelijk optimistisch bleek te zijn. Doel was om zo weinig mogelijk te wandelen en blessure vrij te blijven, en op die manier er een mooie lange training  van te maken.

We staan met c.a. 45 lopers in het startvak, en om 9:00 worden we los gelaten voor de tocht van 65KM rond het eiland Walcheren. Voor een ultra vertrek ik vrij snel voor mijn doen, want na twee kilometer staat het gemiddelde op 5:20 per minuut. Ik laat het tempo een beetje zakken, en probeer voorlopig 5:30 aan te houden. Ongeveer tot de eerste verzorgingspost loop ik voorop in een groepje van 4. Daarna wisselen we af en toe van positie, en na de post op 15KM besluit ik solo verder te gaan, omdat het tempo af en toe omhoog gaat.

Ondertussen zijn we mooie dorpjes gepasseerd, en het parcours wordt af en toe afgewisseld met een stukje onverhard over een dijk, of langs een akker. Ik begon me af te vragen wanneer het traject zwaar zou worden, want dat was tot de 30KM zeker nog niet het geval, en ook mentaal en fysiek voelde het allemaal heel goed aan.

Precies op de helft (32,5KM) stond het gemiddelde nog exact op 5:30, maar iets later bleek dat niet voor lang. Na de boulevard van Vlissingen begonnen de trappen, duinen en af en toe wat strand, en dan ook nog eens een flinke harde wind flinke lange stukken recht op kop. Het voornemen om niet te wandelen, was gelijk om zeep na de eerste lange trap, en dat doet mentaal nogal wat.

De combinatie vermoeidheid + zwaar parcours aan de ene kant, maar de mooie omgeving aan de andere kant zorgden wel voor een goede balans, en de kilometers gingen gelukkig zonder problemen voorbij. Bij de 42KM zat ik precies op 4 uur, en bij de 50KM precies op 5 uur.

Toen ik daarna gemiddeld boven de 6 min per kilometer uitkwam, en wetende dat het zwaarste stuk van c.a. 7KM strand nog moest komen nam ik wat langer de tijd bij de verzorgingsposten, en ging ik nog rustiger de trappen op en af. Na de laatste post het strand op, en gelukkig wind in de rug, wat gezien de status van het strand maar goed was, want het liep ontzettend zwaar. Soms een stuk waar je niet weg zakte, maar over het algemeen zakte je schoenen net te diep om lekker te kunnen lopen.

Maar dat maakt dan eigenlijk allemaal niet zo veel meer uit, want de finish komt er weer aan, en dat zit ook deze uitdaging er weer op. Voor een 6u30 had ik 14 minuten verspeeld in de laatste 15KM, maar ik ben erg tevreden met mijn tijd van 6:43:57, vanwege de zwaarte van het parcours.

Een 17e plaats van de 45 gestarte deelnemers (31 finishers) dus ongeveer op de helft:
017 Schoonen Hans 067 6:43:57

Jan mocht weer het podium op, met een geweldige tijd van !!!!5u13!!!! om zijn mooie trofee voor de tweede plaats in ontvangst te nemen. Geweldig gedaan!

Deze week kwam het totaal op 122KM, en met wandelen erbij ben ik dit jaar de 1000KM al ruim gepasseerd…

https://www.pzc.nl/video/productie/tweede-editie-65-van-walcheren-groot-succes-361312

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *