Training week 17

Afgelopen week was ook nog een rustige week in verband met herstel na de marathon.

Maandag een rustige korte training met Maaike, en dinsdag ca 2KM zwemmen.
Woensdag moest Levi voetballen, en kreeg ik direct daarna visite – geen training dus….
Donderdag met John en Michel gaan fietsen. Eerst de bui afgewacht, en hierna hebbenwe rondje Rijsbergen gedaan.
John reed nog lek, en het duurde wel even voordat dat gefixt was (zie de flinke dip timing grafiek). Na rondje Rijsbergen nog een paar viaducten gepakt.

 

 

 

 

Vrijdag 15 Km gerend met een gemiddelde snelheid van 5 min20 per minuut.
Zaterdag gewandeld met Maaike, en vandaag 150 KM gefiets (alleen).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanochtend kwart voor 8 vertrokken voor 5 Rondes van 30 Kilometer. Gemiddelde snelheid 29.2 KM. Behoorlijk wat wind, en af en toe een buitje regen. Ging heel goed. 1 gel en 1 reep genomen. Wel wat last van schuurplekken in de liezen, en de laatste 30KM wat pijn in mijn nek en rug. 

 

Trainingen voor 3 Juni

Het is nu 25 April week 17

Om aan voldoende fietskilometers te komen, wil ik vanaf volgende week 1 * per week in de buurt van Brussel of Leuven gaan fietsen. Eventueel vanaf Schoten naar Brussel.Verder 1 maal per week met Maaike/John en Michel

De geplande duur en koppeltrainingen voor de volgende weken(verdeeld over de week):
week 17 ==> 150KM fietsen / 24KM lopen / 2KM zwemmen + enkele koppeltrainingen
week 18 ==>160KM fietsen / 30KM lopen / 3KM zwemmen + enkele koppeltrainingen
week 19 ==>180KM fietsen / 21 KM lopen / 4KM Zwemmen + enkele koppeltrainingenweek
20 ==> Halve triathlon Halve Leuven / 30KM lopen / 4KM Zwemmen + enkele koppeltrainingen

 

 

 

 

 

 

 

 

week 21 ==> 150KM fietsen / 24KM lopen / 3 Km zwemmen  + enkele koppeltrainingen
week 22 Hele triathlon Hannover

Er zullen wel wat trainingen komen te vervallen, maar centraal staan de lange fietstrainingen. Mocht ik moeten schuiven komen de kortere ritten en eventueel koppeltrainingen te vervallen.

 

Halve triathlon Leuven

Omdat de hele triathlon van Hannover vrij vroeg valt, zijn er weinig mogelijkheden om een voorbereidende triatlon te doen, waarbij in open water gesart wordt.

Een van de opties is de halve triathlon van Leuven. Heb wel even getwijfeld of ik in zou schrijven, want het inschrijfgeld is aan de hoge kant (95 Euro).
Maar hij valt precies twee weken voor Hannover, en vorig jaar heb ik de halve van Terhijden ook precies twee weken voor de Limburg226 gedaan, en dit is heel goed bevallen.

Dus……het aftellen is begonnen naar de eerste triathlon dit jaar:

 

 

 

 

 

 

Afgelopen zondag nog 120KM gefietst verdeeld over rondjes van 30 in verband met de stand bye dienst voor Toyota. 3 rondes gingen goed, de vierde was erg zwaar, en daar had ik een flinke terugval. Tot en met ronde 3 was de gemiddelde snelhied 29,5KM, maar ik eindigde met 28,5.
De hele training alleen op water gedaan, dus volgende week wanneer ik 150KM af ga werken toch sportdrank en gels meenemen.

Ook is natuurlijk zo’n training erg kort na een marathon, wat ook verklaart waarom mijn bovenbenen flink pijn deden aan het einde van de rit. En…..het was verschrikkelijk weer. Maar dat hoort er ook bij. Beter traininen in slechte omstandigheden, en dan hopelijk mooi weer tijdens de wedstrijden.

Deze week nog even een abonnement voor het buitenbad halen, en met een beetje geluk volgende week al wat banen gaan trekken in het buitenbad van Rucphen.

Terugblik marathon

Nog een beetje pijnlijke bovenbenen, dus mooi even tijd om even een verslagje van de marathon te bloggen….

Zondagochtend 6 uur de wekker gezet, en na een paar boterhammen en twee keer naar de wc, om kwart voor 7 vertrokken naar Steenbergen. Iets voor half 8 stond ik bij Theo voor de deur, en al snel was iedereen er, en konden we naar Rotterdam.

Ruim op tijd stonden we voor de deur bij het inntel hotel Rotterdam. Nog even een bakje thee gedronken, en toen naar het “welness centre” om onszelf te  verkleden.

Daarna met de metro vanaf station Leuvenhaven richting de Coolsingel.
Ik had eigenlijk een D op mijn startnummer, zodat ik in een sneller vak hoorde te starten, maar besloot bij de mannen uit Steenbergen te blijven. Zoals altijd weer heel erg gezellig. Wel wat fris, maar ik had gelukkig een trui meegenomen – en daar loopt nu waarschijnlijk een zwerver mee rond…

Het was eigenlijk heel snel half 11,  en gelijk nadat Lee zijn liedje gezongen had klonk het startschot. Even schuifelen naar de start, en toen begon de wedstrijd.

Het liep verbazend lekker, en bij de 5 kilometer zag ik dat ik meer dan een minuut voor op schema (voor een tijd van 3u30) lag. Dit kon ik vasthouden, en zo bouwde ik tot de 20 Kilometer 3 minuten marge op. Ik kwam door op de halve marathon in 1u42, en had me voorgenomen om in ieder geval tot de 30 kilometer het tempo aan te houden.

Later zag ik dat me dat nog redelijk is gelukt. Op het 33Km punt stonden wat dames Red Bull uit te delen, en hier ben ik even gestopt om goed te kunnen drinken. Vanaf dat punt werd het zwaar, en bij de drankpost op de 35 kilometer heb ik nog een keer stil gestaan om te drinken. Op dit punt mezelf voorgenomen om vanaf daar te blijven rennen tot de finish, en hoewel het tempo flink omlaag gegaan was, is me dat wel gelukt.

Viel me op hoe druk het nog was met tegemoetkomende lopers op het 39 kilometer punt – hun waren zo’n 28 kilometer onderweg, dus moesten nog een kilometertje of 14. De laatste kilometers liepen weer lekker, en ook het publiek deed weer erg zijn best om iedereen aan te moedigen.

Op de Coolsingel zag ik nog iemand liggen, maar zag s’avonds op TV Rijnmond dat het niks ernstigs was gelukkig.
Helaas wel het trieste bericht van een 14 jarige jongen die overleden was….

Gefnished in 3u36 bruto, en 3u35 netto- net iets meer dan een minuut boven mijn PR. Had ik dat geweten, had ik zeker wel wat harder gelopen, om mijn PR te verbeteren, al zou het maar een paar seconden zijn geweest.
Wel erg lekker gelopen – veel beter dan vorig jaar, want toen was ik na 20 kilometer al misselijk.

Na ontvangst van de medaille weer met de metro terug naar het hotel, en daar nog even gezwommen.
Nog even op een aantal collega lopers gewacht, en toen naar huis gereden. Thuis aangekomen kon ik nog mooi de laatste finishers zien binnenkomen, en tijdens de herhaling mezelf ook nog.  

 Dadelijk zwemmen.  Dan nog een paar dagen rust, en daarna vol aan de bak om te trainen voor Hannover.
Nog c.a. 6 weken de tijd om de fiets duurtrainingen uit te breiden naar 200KM zodat ik straks zonder problemen de 180 kilometer kan fietsen, en hopelijk binnen de 6 uur. De afsluitende marathon maar ik me minder zorgen om, en ook het zwemmen moet geen probleem zijn.

 

Rotterdam

Tot nu toe mijn beste tijd in Rotterdam. Slechts 61 seconden boven mijn PR 3u 34:54 van 2008 in Eindhoven, dus een zeer geslaagde wedstrijd.

Zeker wanneer ik terugkijk op de trainings history voor deze marathon.

 

 

 

 

Nog 5 dagen voor de marathon

Nog 5 dagen te gaan, maar absoluut nog niet in vorm. Afgelopen zaterdag een duurloop van 18KM gedaan, maar die was erg zwaar. Misschien komt het omdat ik vrijdagavond 80KM gefietst had op een vrij hoog tempo, maar het voelde niet goed.

Ook vandaag heb ik flink spierpijn en ben ik vrij moe. Maar dat komt door het tuinieren gisteren. Flink wat grond verzet en met tegels en stenen lopen sjouwen.

Vanavond 5KM lopen met maaike, en daarna mijn  nieuwe zwembrilletje proberen. Daarna op woensdag een uurtje fietsen, en op vrijdag nog een 5KM loopje doen.

 

 

About Zoggs Predator Flex Goggles

Maximum vision and super soft hypoallergenic seals for ultimate comfort- with a look to match!

Curved Lens Technology 180 degree peripheral vision.
Larger frame offers super comfortable fit.
Easy adjust silicone strap for a fantastic strength, comfort and durability.

Blue Lens for all conditions. Smoke Lens for bright light conditions. Yellow CV Lens for outdoors, all weather.

 

Zware werk zit er (voorlopig) weer op

Gisteren (1 april) de laatste lange duurloop van  34 KM gedaan.
Viel eigenlijk nog niet tegen, gezien de impact die een flinke griep normaal gesproken heeft op de training.

In een artikel gelezen dat 1 week griep, c.a. 10% spiermassa kost, door het niet trainen, en door het gebruik van het lichaam voor het herstel.

Om half 10 vertrokken onder ideale omstandigheden. Lekker koel, en een voorjaars zonnetje, en vrij weinig wind. Heel rustig gestart, omdat mijn spieren nog wat pijn deden. Komt door de snelle training van de dag ervoor.

Na een paar kilometer ben ik gaan versnellen naar een tempo van 5 en halve minuut per kilometer, en heb dit gedaan tot de laatste 3 kilometer. Die werden zwaar, en ik besloot wat langzamer te gaan lopen (net onder de 6 minuten per kilometer), omdat dit waarschijnlijk toch de nasleep van de griep is.

In tegenstelling tot andere jaren ben ik van plan deze week nog voluit door te traininen tot zondag.  

 

 

 

 

 

Nog minder dan 2 weken te gaan voor de marathon dus, en deze keer zijn de verwachtingen niet al te hoog. Na 10 km zal ik kijken hoe het gaat, en mocht het tegenvallen, probeer ik er een goede training van te maken.

 Want….daarna komt het echte werk. dan heb ik nog c.a. 6 weken om mijn  fietstrainingen uit te breiden naar 180KM, en ook moet er dan flink wat gezwommen gaan worden. Zoals vorig jaar beperk ik me dan bij het lopen tot 2 a 3 trainingen per week, en ga zo veel mogelijk kilometers bij elkaar fietsen.