30K i.p.v. 42,195

Download PDF

Eindelijk weer eens een wedstrijd, na de DNF in Hongarije.Ondanks dat het een training zou worden, en zowat helemaal onverhard, was er toch een beetje spanning voordat 10:00u het startschot viel in Geldrop.

Ik stond redelijk vooraan in het startvak, maar denk dat de meesten deze loop nog langzamer starten als ik, dus liep ik niemand in de weg.Al  snel kwam ik in mijn ritme, en bij de eerste Kilometer split (4m52) voelde ik al dat ik waarschijnlijk toch wat sneller zou kunnen lopen dan aanvankelijk verwacht.Tot en met de 10KM bleef dit zo, maar daarna zakte het gemiddelde met zo’n 10 seconden per kilometer.

Het liep boven verachting goed, in een hele mooie omgeving. Bij de drankpost had ik al een gelletje gepakt, en deze viel ook goed, dus alles bij elkaar heel goed voor het vertrouwen.

Uiteraard moeten de zware kilometers straks pas komen, maar goed…. voorlopig is het genieten. Tot ik bij de 15 KM twee bordjes zie staan….1 met 15km voor de 30 KM en 1 met 20KM voor de 42,195KM.Zou het een fout van de organisatie zijn vraag ik me af, maar helaas bij de post op de 20KM wordt bevestigd dat er in het begin al een afslag genomen had moeten worden voor de marathon lopers.

Dus snel mijn startnummer maar onder mijn shirt gestopt, omdat anders misschien gedacht zou worden dat iemand bezig was om een nieuw parcours record te lopen op de marathon 😉

Dus dat wordt in ieder geval een DNF, en dat is balen. Gelukkig kan ik goed met teleurstellingen omgaan, en besluit om er een leuke 30KM van te maken, en bij de finish maar om de finishboog heen te lopen.

Mezelf motiveren om voor een mooie tijd te gaan kan ik helaas niet meer, maar genieten van het parcours des te meer.Ik ga nog wel even onderuit, deze keer geen wortel of i.d., maar een rand in een singletrack waar ik de bocht te kort neem en letterlijk de bocht uit glijd.

En dan komt ergens de halve en 15km er bij, en dan is het ook weer wel leuk om deze langzamere lopers voorbij te gaan.Uiteindelijk de 30K in 2u39 afgewerkt, wat voor mij op dit zware parcours een flinke meevaller is.Ik ga douchen, want wil op tijd terug zijn om Jan op de foto te zetten, en wanneer ik iets over twee naar buiten ga….staat hij al aan de finishlijn met een microfoon voor zijn neus.

Hij heeft gewoon gewonnen, en ook nog eens met een supertijd van 3u4. Geweldig gedaan!!!

Daarna nog gezellig wat gedronken, en weer naar huis, maar eerst nog even het spaarvarken van de organisatie bijgevuld.

De domper van het verkeerd lopen weer omgezet naar iets positiefs, want nu kan ik in ieder geval nog een paar weken extra door trainen voor de start in Leeuwarden.

Jan en ik zijn het er beiden over eens, dat dit 1 van de leukste evenementen is, en dan ook nog eens gratis, en waar ook nog eens de biertjes bijna voor niks zijn.

De pijn aan mijn heup is gelukkig ook weer beter, dus vanavond voorzichtig uitlopen…

Verder heb ik me deze week flink verwend met een nieuwe Garmin. Zoals vorig jaar mag ik volgens de boekhouder van de WKR regeling gebruik maken, wat er op neer komt dat ik een Garmin Enduro 2 zakelijk aan kan schaffen. Tja….die kans laat ik natuurlijk niet voorbij gaan, al was het alleen al ter compensatie van de vele uren werken van vorige maand. Een top horloge, voor harldlopers momenteel de beste die Garmin te bieden heeft. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat. Alleen had ik er tijdens de T’is voor niks beter op moeten kijken, want ben dus nog verkeerd gelopen.

En……inmiddels alvast ingeschreven voor de 24 uurs van Sittard, en de Ultrabalaton. Dus na Leeuwarden de trainingen nog rustiger en langer maken…..

Londen

Download PDF

De Citytrip naar Londen zit er helaas weer op. Een fantastisch weekend gehad!! Buiten de diverse Engelse pub’s ook heel veel van Londen zelf gezien. Het blijft een geweldige stad, en is zeker weer voor herhaling vatbaar.

Ook is het WK weer begonnen, maar in tegenstelling tot andere jaren leeft het een stuk minder. Heeft denk ik te maken met het negatieve imago van Quatar, en met de tijd van het jaar waarop het gehouden wordt. Nog geen versierde woningen of auto’s gespot, zowel in Nerland als Belgie, en ook in Engeland was er maar weinig te merken van dat er momenteel een WK gehouden wordt.

Na een lange periode eindelijk weer eens een “wedstrijd” in het vooruitzicht. Het meer een training worden, dan een echte wedstrijd of PR poging, maar ik heb er niet minder zin in. Het parcours schijnt ook uitdagend te zijn, en het is gratis, dus kan nooit tegenvallen.

Samen met Jan beslist om ook voor Leeuwarden in te schrijven, want dat moest gebeuren voordat ik de marathon van a.s. zondag finish. Ik zit er ook over te denken om alvast voor de 24u van Sittard en de ultrabalaton in te gaan schrijven. In ieder geval voor het einde van dit jaar, dus ik heb nog een paar weken…

Weer beter

Download PDF

De verkoudheid/griep is gelukkig nagenoeg over. Nog niet helemaal 100%, maar toch al veel beter dan vorige week.

Zaterdag even gekeken hoe het er bij stond, en dat viel gelukkig nog niet tegen. Onder perfecte omstandigheden mijn lange duurloop gedaan. Lekker op tijd vertrokken, en na ongeveer een uurtje kwam de zon op. De kou was snel weg, want het bleek die dag de warmste 12 November ooit te worden, dus ook de handschoenen konden halverwege uit.

Deze keer het rondje Zevenbergen een keer andersom gelopen, en het laatste stuk door Etten Leur een nieuw stukje er bij aan geplakt. De verleiding om er een marathon van te maken was heel groot, maar toch besloten om het bij de 38K te laten. Laatste paar km nog een beetje versneld, maar de snelheid is absoluut nog ver onder nivo. Voor een duurloop als deze prima dus, maar over twee weken moet het eigenlijk wel een heel stuk sneller.

Dat zal dan gelijk het moment worden om te beslissen om de 24ste December wel of niet naar Leeuwarden af te reizen voor de eerste editie van de Wintermarathon. Gaat het goed, en is er een kans dat er een mooie tijd gelopen kan worden, dan wil ik zeker een poging gaan doen, maar als het vrijwel zeker een flop gaat worden, kan ik beter iets anders uit zoeken wat later.

Afgelopen week kon ook weer mee geloot worden voor de Norseman triathlon, maar ik heb besloten geen poging meer te doen. Sowieso verdubbeld zowat het aantal deelnemers aan de loterij, en de afgelopen jaren kost mee loten ook geld. Daar komt bij dat ik de laatste jaren erg slecht tegen kou kan, en een DNF door onderkoeling zoals in Livigno hoop ik nooit meer mee te maken. Bij de Norseman is de kans daar op toch wel heel erg groot. Wel jammer, want ik had graag alle drie de “grote” extreme triathlons willen finishen, maar…..

Van de andere kant…niet getreurd, want ik heb nog hele mooie doelen voor volgend jaar. Om te beginnen wil ik weer de 24u gaan doen. Daar is geen kans op een DNF(did not finish) want als je 1 ronde gelopen hebt kom je al in de uitslagen. Helaas wel kans op een DNS (did not start) zoals bij de 24u van Deventer het geval was afgelopen Juli.

En daarna de wedstrijd waar alle pijlen op gericht gaan worden, de Ultrabalaton. Ik denk op hardloop gebied een evenement wat qua organisatie en aantal deelnemers 1 van de grootste en best georganiseerde wedstrijden is die ik ooit mee gemaakt heb.

Griep

Download PDF

We zijn weer terug van een weekje wandelen in Frankrijk. Een paar mooie etappes kunnen wandelen, en weer een stukje dichter bij Rome. Vanaf Maastricht ondertussen c.a. 500KM afgelegd, en nog ruim 1400 te gaan voordat we Rome bereiken.

Helaas ook een virusje tegen gekomen, want vanaf vrijdag ben ik flink verkouden, keelpijn, niezen, spierpijn en hoofdpijn. Geen Corona volgens de sneltesten die ik zaterdag en zondag gedaan heb, dus hopelijk ben ik snel weer opgeknapt.

Dus al ruim een week niet kunnen trainen, en alhoewel rust goed is, wordt het toch dringend tijd dat ik weer een rondje kan gaan hardlopen. Voorlopig de focus maar op oefeningen, zodat ik in ieder geval nog iets doe, en zodra de keelpijn en hoestbuien over zijn maar weer voorzichtig de draad op pakken.

In ieder geval ben ik wel weer bijgekomen van de drukke weken net voor mijn vakantie.

Standby

Download PDF

Helaas afgelopen week nagenoeg niet getraind. De nasleep van de migratie zorgde al voor lange dagen, maar daar bovenop had ik ook nog een week standby dienst.

Vanwege een menselijke fout (iemand veroorzaakte een netwerk probleem) waren veel productie, pre-productie en development databases overgefaild bij de klant, en het heeft me van zaterdag ochtend tot maandag avond gekost om het te herstellen. De overige dagen veel extra uren gemaakt om releases uit te voeren, een taak die er bij hoort wanneer je van wacht bent.

Bijna niet getraind in combinatie met een hele slechte nachtrust en de nodige stress, dus de conditie zal er flink op achteruit gegaan zijn, en ook de rugklachten zijn een stuk erger geworden door de lange dagen achter mijn bureau.

Maar…genoeg geklaagd…..want…..ik heb bijna een week vakantie voor de boeg, dus dan even het hoofd goed leegmaken, en de training weer op gaan pakken. Zaterdag een lange duurloop, en dan zal ik zien hoe het er bij staat.

De marathon van Kasterlee is alvast geschrapt van de kalender, en daar id de “tis voor niks” marathon voor terug gekomen.

Die is op 27 Nov, en voor een nieuw PR zal ik dan zeker nog niet klaar zijn, maar gezien het karakter van deze wedstrijd is dat ook geen geschikt parcours, dus wordt het zuiver een training.

Daarna nog een paar weken door trainen, en misschien naar Leeuwarden voor de marathon daar. Zal een beetje afhangen van hoe ik me voel eind November….Maar dat is nog c.a. 8 weken vanaf nu, en ik hoef niet helemaal val 0 af te beginnen. Ik denk dat het duurvermogen er nog wel is, maar het zal de snelheid zijn waar ik nog flink aan moet werken komende weken.

Kalender bijgewerkt

Download PDF
13 November Kasterlee, 24 December Leeuwarden

Normaal gesproken zou dit de planning moeten worden voor de rest van dit jaar. 13 November de Marathon van Kasterlee als training, en dan 24 December eens een poging gaan doen om een PR op de marathon te gaan halen.

Momenteel zit ik nog steeds in een herstelfase, want op 1 of andere manier gaan te trainingen nog vrij zwaar, en is de kracht in mijn linkse been nog steeds weg. Ik vermoed dat er in de reeks oefeningen die ik doe, er 1 is die averechts werkt want ik merk eigenlijk niet veel vooruitgang.

Aan de oefeningen had ik wat core-stabilty oefeningen toegevoegd, en mogelijk zit er dus 1 tussen die de verbetering van de rug klachten tegenwerkt. Voorlopig dus kijken of alleen de oefeningen voor de rug wel verbetering brengt, en dan voorzichtig andere oefeningen toevoegen.

De training van afgelopen zaterdag ging wel heel lekker, maar na zo’n 36KM was ik wel blij dat het er weer op zat, dus qua uithoudingsvermogen kom ik nog flink te kort. Wat wel goed gaat (buiten de rugklachten) is dat ik verder blessure vrij ben, en pijnloos de trainingen kan afwerken. Dus met nog 10 weken tot het hoofd doel, zou als alles mee zit een mooie tijd op de marathon eind dit jaar er in kunnen zitten.

En eigenlijk ben ik al vooruit aan het kijken naar volgend jaar. Binnenkort inschrijven voor de Ultrabalaton, en ik denk zoals vorig jaar weer de 24 uur van Sittard in de voorbereiding.

Oktober

Download PDF

Inmiddels is het weer Oktober. De maand waarin een migratie bij de klant moest gebeuren, wat de nodige stress en inspanning gekost heeft. Lange dagen werken, slechte nachtrust en nagenoeg geen beweging dus geen goed begin van deze maand.

Dus nagenoeg niet getraind voor een periode van 10 dagen, en ik merkte afgelopen zaterdag dat dit toch alles bij elkaar wel de nodige impact heeft gehad. De langzame duurloop op lage hartslag viel al niet mee, omdat na 20KM de hartslag op begon te lopen, en ik dus langzamer moest gaan lopen om onder de 135 slagen per minuut te blijven. Ondanks het hele lage tempo voelde het zwaarder aan dan normaal.

Gelukkig is de migratie zelf wel goed verlopen, en daarmee valt wel een stuk spanning weg, want een rollback zou nog een extra weekend werken betekend hebben.

Nou dus weer vooruit kijken, en eens zien wat dit allemaal invloed op de planning heeft. De marathon van EL was sowieso al geen optie meer, maar ik denk dat ook de beartrail te vroeg komt. Mogelijk is de marathon van Kasterlee nog in te passen als training en dan proberen in Leeuwarden helemaal fit en voldoende voorbereid aan de start te staan.

Ook tegen het einde van deze maand nog een week standby dienst, dus niet zo’n beste maand….

Planning bijstellen

Download PDF

Alhoewel de trainingen lekker gaan, en ik nog steeds blessure vrij ben, vrees ik dat de marathon van Etten-Leur te snel komt voor mij. Omdat ik denk dat een 3:30 of iets minder haalbaar moet zijn wanneer alles mee zit, en na een goede voorbereiding, lijkt het me verstandig om deze poging uit te stellen totdat ik er wel echt klaar voor ben. De basis is goed, maar de snelheid en kracht mis ik nog. De eerste 30K zullen naar verwachting nog wel gaan, maar daarna zal het niet mee vallen om onder de 4m55/km te blijven, omdat ik tijdens de gewone duurlopen ook merk dat na 30K de hartslag omhoog gaat en ook de kracht in het linkse been af neemt.

Vandaag nog 5 weken, wat neer komt op nog zo’n 3 weken te trainen en daarna twee weken “taperen” dus helaas te kort. Gelukkig gaat het trainen zelf wel heel goed, en de variatie in combinatie met de dagelijkse oefeningen zorgt merkbaar voor vooruitgang. Hopelijk zet die trend zich voort…

Als alternatief zou de beartrail (57K) een vervanger kunnen zijn in ditzelfde weekend, omdat voor mij een eindtijd daar ondergeschikt is, en vooral finishen en genieten van de trail voorop staat. De planning van Jan kan hier nog invloed op hebben. Daarna heb ik een week vakantie.

Of 13 November zou de natuurmarathon van Kasterlee misschien ook kunnen. Dan geen poging om onder de 3:30 te komen, maar gewoon zo snel mogelijk finishen omdat het geen geschikt parcours is om een PR te lopen.

Of 26 Nov eens kijken hoe het er bij staat tijdens de 6 uur van Hamme, if in dat zelfde weekend op zondag de marathon van Spijkenisse. De laatste optie uiteraard alleen maar wanneer ik er dan wel klaar voor ben.

Verder zou op 24 Dec. de wintermarathon van Leeuwarden misschien een marathon kunnen zijn om eens te kijken of ik daar onder de 3:30 kan komen. Wel een eindje rijden, maar om 11:00u is pas de start. Eigenlijk zou dat wel een hele mooie afsluiting van het jaar kunnen zijn, en met nog 13 weken voorbereiding voldoende tijd om me optimaal voor te bereiden. Met een inschrijfgeld van 17,50 een goedkoop evenement, en naar verwachting een ideale temperatuur om een poging te doen.

Finish Beartrail 2015

6 Weken

Download PDF

Nog 6 weken te gaan voor de marathon van Etten-Leur.

Na het laatste feestje afgelopen dinsdag weer serieus gestart met trainen, dus:

  • Geen alcohol
  • Wat kilo’s kwijt raken
  • Oefeningen voor de rug en CS
  • Trainen, trainen , trainen
  • De langzame trainingen rustiger en de “harde” trainingen harder

Dat laatste heb ik uit het boek “Run Like a Pro (Even If You’re Slow)”, waar men het 80/20 training principe hanteert, wat er op neer komt dat ik de lange duurlopen veel rustiger moet gaan doen, en ook de “matige” trainingen.

De training op woensdag met Jan hetzelfde laten, die valt voor mij juist in de 20% (hardere training)en daar een interval of anaerobe training aan toe voegen.

Polarised training – combining easy training with hard training – has been practiced for decades. What’s relatively new is this theory that an 80/20 split between easy and hard is the specific sweet-spot to get the most benefit.

Dus afgelopen zaterdag een lange duurloop gedaan met een maximale hartslag van 135, wat wel heel langzaam was, maar wel lekker.

Het afvallen + geen alcohol gaat ook goed, omdat de eerste 1,5 vakantiekilo’s er al terug af zijn, en met de oefeningen gaat het ook goed, want sinds maandag iedere dag een serie oefeningen voor de rug en core. Hopelijk komt daarmee de kracht in mijn linkse been terug, want zoals in bovenstaande grafiek duidelijk te zien is (blauwe lijn) neemt de kracht in mijn linkse been duidelijk af.

HRV status:

SInds de laatste update van Garmin is er een nieuwe functie op de Fenix 6 pro beschikbaar, n.l. de HRV status.

Key concept: Your HRV baseline is a range of values (e.g., 33-45 milliseconds) derived from your measurement history that represent a normal degree of variability for you personally. Your baseline is the lens through which future HRV measurements can be meaningfully interpreted.

Uiteraard is je eigen gevoel allerbelangrijkst, maar normaal gezien zou een dergelijke functie kunnen bevestigen of het herstel voldoende is, wanneer je zelf al het gevoel hebt dat er iets mis zit.

Kortom….ik heb er weer zin in, dus de nodige motivatie is er ook weer. Hopelijk gooien de geplande (stressvolle) activiteiten bij de klant niet te veel roet in het eten, want zakelijk gezien staan er nog een paar flinke uitdagingen te wachten voordat eind October het startschot valt.

Wandelvakantie 2022

Download PDF

Helaas zit de vakantie er weer op. Dit jaar dus het pelgrimspad richting Rome opgepakt vanaf Maastricht. Sluit mooi aan op het Pieterpad, welke we in 2020 gedaan hebben.

Deze vakantie dus 1 week in Juli en twee weken in September en in die tijd zijn we tot net voorbij Reims geraakt. Een prachtig pad, wat eigenlijk een combinatie is van een selectie delen van verschillende lange afstandspaden.

Alhoewel ik mijn hardloopschoenen bij had, had ik de fut niet om een rondje te doen. De etappes waren gemiddeld zo’n 25 KM wandelen, maar omdat het openbaar vervoer niet mogelijk was, kwam hier dagelijks ook minimaal 25KM fietsen bij, wat door de nodige hoogtemeters en slechte wegen vaak ook een flinke uitdaging was. De combi fietsen/lopen was goed voor c.a. 7 uur bewegen per dag, dus qua trainingseffect zou het zeker gelijkwaardig moeten zijn aan de normale hardloop trainingen. Het fietsen was sowieso een interval training, omdat veel klimmen net te doen waren in het aller lichtste verzet.

Dus qua duurvermogen/conditie zit het denk ik wel goed voor de marathon, maar de snelheid zal nog een flinke uitdaging worden. Ik denk dat ik (verval in het tweede deel meegerekend) uit moet gaan van 4m45/km en dus komende weken wat kilo’s kwijt moet raken en de kracht in mijn linkse been weer voor een groot deel terug moet hebben, voor de marathon.

Verder zijn er nog een aantal andere zaken die zeker mee zullen spelen in de voorbereiding. Onder andere een werk weekend, en een week standby dienst precies in de week voor de marathon.

Druk weekendje

Download PDF

Afgelopen weekend was flink vol gepland. Zaterdag eindigde met een 40 jarige bruiloft, en de zondag met “high bieren”, een verlaat vaderdag kado aangeboden door de jongens.Deze was gepland in Roosendaal, zodat we op de fiets er naar toe nog naar de doorkomst van de Vuelta konden kijken.

Ondanks dat het natuurlijk maar enkele secondes zijn dat je de renners zelf voorbij ziet komen, vond ik het hele spektakel wel vrij indrukwekkend om mee te maken. Wat een circus er omheen, en wat een massa mensen die er op af gekomen zijn.

Zaterdag ochtend was ik vroeg op pad voor mijn lange duurloop. De oefeningen voor de rug beginnen te werken, want ik had al wat meer kracht in mijn linkse been. De 33KM gingen probleemloos, en het eerste stuk verliep al voor een groot deel over het parcours van de etappe richting Breda.

De duurloop van zondag was een stuk zwaarder, omdat de benen nog erg zwaar aanvoelden, en omdat ik de avond ervoor nogal wat Brand biertjes gedronken had…Deze was richting Bergen op Zoom, omdat ik mijn auto daar had laten staan zaterdag nacht.

Soort van omgekeerde dropping dus, en da’s ook wel eens leuk. Ik had een route uitgezet via de Garmin software, en in mijn horloge geladen, en het was leuk om te zien hoe ik vrijwel in een rechte lijn naar de auto gestuurd werd. Onderweg werden diverse landweggetjes en zelfs singletracks meegenomen in de route.

Ik ga in de toekomst zeker vaker gebruik maken van deze manier van routes plannen, en hoop op die manier nog andere leuke paadjes in deze regio te ontdekken.

Regen

Download PDF

Na de vrij lange hittegolf weer wat regen. Alhoewel we dat weer snel beu zullen zijn, denk ik dat voor de meesten een paar flinke buien geen straf zijn. Zelf kan ik normaal gesproken ook goed tegen de warmte, maar heb toch een paar keer behoorlijk afgezien vanwege de hitte.

Afgelopen week heb ik de trainingen weer een beetje terug opgepakt. Het ging al weer wat beter, dus hopelijk blijft het zo, en komt er weer snel vooruitgang. Mijn eerste echte doel is dus deze keer de marathon van Etten-Leur. Even de planning gecheckt, en mijn standby dienst loopt de vrijdag ervoor af, dus gelukkig is dat geen probleem. Er vallen wel wat andere zaken in de periode ervoor (vakantie + een werk weekend) maar ik ga proberen me toch zo serieus mogelijk voor te bereiden en wil deze poging de lat op 3u30 leggen (3u29 om precies te zijn want ik wil natuurlijk wel onder de drie en half uur komen). Dus iets sneller dan 50 minuten per 10K.

Met een paar kilo gewicht minder, en als de problemen met de rug weer opgelost zijn zou dat geen probleem mogen zijn, maar dan moet ik natuurlijk wel serieus mijn best gaan doen.

De laatste keer dat ik in Etten-Leur een marathon gelopen heb, is inmiddels 9 jaar geleden, en ik ben daar tot nu toe 5 keer gefinished op de hele. Blijft een hele speciale omdat hij natuurlijk vlak bij huis is, en omdat EL mijn eerste marathon was.

De planning daarna voor 2022 is nog steeds blanco….Olne spa Olne op 27-11-2022  zou misschien een mooie uitdaging kunnen zijn. Of misschien toch de BG nog een keer proberen….

Marathon Etten Leur 2012

Warm

Download PDF

De temperaturen blijven vrij hoog. Alhoewel ik er normaal gesproken goed tegen kan, had ik vorige week woensdag flink wat moeite om het rondje met Jan vol te maken. Het tempo lag niet hoog, maar toch liep het ontzettend zwaar, en gelukkig kon ik in schijf een beetje drinken want was daar al flink uitgedroogd.

Misschien te weinig gedronken van te voren, het krachtverlies in mijn linkse been, of toch de drukke dagen net er voor, of de combinatie van die drie wat de oorzaak was, maar ik had een paar uur nodig om weer een beetje bij te komen. De lange duurloop in het weekend ging gelukkig een heel stuk beter, maar vanwege tijd gebrek moest ik het bij 22km laten.

Het weekend van de migratie bij de klant is inmiddels opgeschoven naar het weekend van de eerste Oktober, want vanwege verschillende problemen was het niet verstandig om een “GO” te geven. Nadeel is wel dat het dat weekend de marathon van Zeeland is, dus het eerste leuke doel wat ik voor ogen had, kan ik al schrabben van de lijst 🙁

Voorlopig de focus op kracht training, core stabilty en oefeningen voor de onderrug om weer terug volledig fit te raken en geleidelijk aan de trainingen weer op voeren. Met nog zo’n 11 weken tot de marathon van Etten Leur zou een poging om daar onder de 3u30 te komen een mooi doel zijn. En dan nog een leuke ultra uitzoeken voor tegen het einde van het jaar.

Gelukkig is mijn doel voor volgend jaar al wel bekend….een finish bij de Ultrabalaton. Moet nog wel even kijken of en hoe de 24u van Sittard in de voorbereidingen past, want die zou ik graag ook nog een keer doen.

Standby dienst

Download PDF

Beetje aangepast trainen weer deze week, omdat ik weer standby voor de klant moet zijn.

Op zich niet zo erg, omdat ik in een “rust” periode tussen twee vakanties in zit, met nog geen korte termijn doelen. Nog niet 100% fit, want ik mis vooral nog steeds kracht in mijn linkse been, maar ben ook nog niet echt begonnen met mijn oefeningen om de klachten op te lossen……kortom…….tijd om weer wat doelen te stellen.

Zonder doelen laat ik namelijk gemakkelijk een keer verstek gaan, zeker wanneer het zo warm is, of nadat ik op en neer naar Brussel gereden ben en er al een veel te lange dag op heb zitten. Maar zoals gezegd is een periode van rust misschien wel goed, omdat allerlei andere kwalen beginnen te verdwijnen (pijn in de lies, pijn in de linkerknie, pijn in de rechtse hiel om er een paar te noemen), en ik denk dat ik eigenlijk al veel eerder een soort van actieve rust had moeten plannen. Wel gewoon alles blijven doen, maar even geen marathons, en niet per se 7 dagen per week.

Met het eerste weekend van October komt de Zeeuwse kust marathon misschien te snel voor een mooie tijd, maar als training zou het zeker al wat moois zijn om naar uit te kijken. En dan het laatste weekend van October knallen tijdens de marathon van Etten Leur. Daarna eind van het jaar iets van een ultra afstand, en dan gaan werken naar de 24u van SIttard, en hopen in Mei klaar te zijn voor de Ultrabalaton.

Komende weken nog vooral druk bezig met een project wat in het weekend van de 14e Augustus opgeleverd moet worden, en waar zeker later nog wat nazorg voor vereist is.

Vakantie

Download PDF

Even een weekje vakantie gehad, en samen met Maaike veel gewandeld.

Het was een vrij warme week, maar afgezien daarvan wel heerlijk wandel weer.
We zijn deze week geëindigd in Dinant bij de abdij van Leffe en dus al een stuk onderweg richting Reims, waar we binnenkort de aanlooproute hopen te beëindigen, en het pad van de Franken kunnen starten.

Na zo’n weekje wandelen/eten/drinken wel wat aangekomen, maar gelukkig viel het nog mee. Zaterdag een duurloopje gedaan, maar dat voelde wel vrij zwaar aan, mogelijk ook iets te weinig water mee genomen. Nog steeds rugklachten helaas, maar ook nog geen oefeningen gedaan, dus daar moet ik wel snel mee gaan starten nu.

In de middag zijn we nog gaan fietsen en daar heb ik de vocht achterstand weer weg gewerkt met de nodige trappisten om de vakantie af te sluiten, want zondag moest ik al weer vroeg op om een installatie te doen.

Dus nu voorzichtig de draad weer op pakken, maar eind deze week begint mijn standby dienst weer, dus hopelijk wordt ik wel een beetje met rust gelaten….

DNS

Download PDF

Om een 24 uurs wedstrijd te lopen moet je 100% fit zijn, en dat was helaas niet het geval.De problemen met mijn knie lijken opgelost, maar ik heb eigenlijk nog maar 2 keer pijnvrij kunnen lopen op “korte ” afstanden van c.a. 21KM.

Verder wat pijn in de lies, en weinig kracht in mijn linkse been, en dat laatste kost veel te veel energie.De laatste weken dagen van gemiddeld 11 uur gemaakt, met flinke uitschieters, en dat is vrijwel zeker de oorzaak.Het vele uren zitten achter mijn bureau  veroorzaakt de rugproblemen, en die zorgen weer voor het krachtverlies vanwege de beknelde zenuw.

Komende weken/maanden dus vooral meer aandacht geven aan core stability en mobiliteit van de onder rug, en dan moet het goed komen.

Afgelopen zondag nog wel een 30K afgewerkt op een laag tempo zonder veel problemen, maar koste toch veel te veel inspanning.

Heel erg jammer, maar starten zou zeker op een flinke teleurstelling uitgedraaid hebben, dus heb ik wel vrede met mijn beslissing.

Het werd dus een wandeling, en een hele mooie. Etappe A01 welke de aanloop route vanaf Maastricht richting Reims is, en vanaf dat punt kunnen we “de weg van de Franken” op pakken.

Een pelgrimstocht zoals Santiago de Compostella, maar dan de versie die naar Rome loopt. Minder bekend, maar volgens velen zeker zo mooi.De bedoeling is om dit in verschillende etappes te gaan lopen, verdeeld over de vakanties van de komende jaren.De route bestaat globaal gezien uit 3 delen, en het eerste deel (c.a. 900km) is dus vanaf Maastricht tot bovenop de sint Bernard pas in Zwitserland, via Belgie/Luxemburg en de Jura-noord Frankrijk.Ben benieuwd hoe ver we dit jaar komen…..

Ook de wedstrijd planning nog even goed bekijken…..

Misschien na de vakantie de marathon van Etten-leur en/of Zeeland en dan daarna alle pijlen richten op komend jaar (24 u Sittard + Ultrabalaton).

Halve marathon van Roosendaal 2022

Download PDF

Deze keer samen met Randy en Levi gestart als bedrijventeam van ICT-OKE BV.

Afgelopen maanden nauwelijks getraind op snelheid, dus voor mezelf de lat niet te hoog gelegd. Ook de knie blessure werkte niet mee, dus enige voorzichtigheid was geboden. Eigenlijk kon het alle kanten op gaan, maar heel blijven was het allerbelangrijkste, omdat over twee weken de 24 uur van Deventer al weer op de kalender staat.

Ook Randy en Levi waren zoals ik niet optimaal voorbereid, dus als we allen de finish halen is het doel bereikt. (Randy’s langste duurloop ooit tot nu toe was 12 kilometer 🙂 ).

Na het maken van de team foto’s gingen we op zoek naar het startvak, wat deze keer verplaatst was. Gelukkig gingen we op tijd het vak in……ruim op tijd bleek later, omdat de wedstrijd nog zo’n 50 minuten uitgesteld werd. Met het zonnetje op je bol en een temperatuur van rond de 24 graden stond ik flink te zweten.

Dus ergens na kwart over 4 het startschot, en weg waren we… De start verliep goed, en al snel kwam er wat ruimte. AL vrij snel was ik op de splitsing naar de halve, en werd er op gewezen dat ik verkeerd liep, dus de man even uitgelegd dat ik wel degelijk aan de halve mee deed, maar dat het startnummer vanwege de bedrijvenloop af week.

Tot halverwege bleef ik voor de pacer van 1u40, maar toen werd ik ingehaald en gingen de kilometer splits flink omhoog. Ergens een paar kilometer voor het einde kwam ook nog eens de groep van 1u45 voorbij, maar dat maakte niet meer uit. Een mooie tijd zou het toch niet worden, dus de laatste kilometers op een rustig tempo uitgelopen, en daarna even gewacht op de jongens.

10 kilometer47:4947:4912,5 km/uur4:46 min/km
15 kilometer1:13:1525:2611,8 km/uur5:05 min/km
Finish1:47:4134:2610,6 km/uur5:38 min/km

Gelukkig waren beiden ook gefinished, en dus kon mijn dag al niet meer stuk!! Heel blij dat we dit samen hebben kunnen doen. Blijft een geweldig evenement, en hopelijk kan ik volgend jaar weer met wat meer teams starten.

Nou vooruitkijken naar de 24 uur van Deventer. Voorlopig nog niet heel veel deelnemers, maar het gaat door en dat is het belangrijkste.

Nieuwe Brooks Adrenaline GTS 22

Download PDF

Na de Ultrabalaton eigenlijk niet lekker meer kunnen lopen vanwege de problemen aan mijn linkerknie. Verschillende schoenen geprobeerd, en ook een paar keer de lange duurloop flink ingekort, maar dat haalde niets uit.

Omdat ik eigenlijk al vele jaren belssure vrij gelopen heb op de Brooks Adrenalines, heb ik besloten na vorig weekend alleen maar op deze schoenen te lopen. Heb gelijk een nieuw paar besteld, want er zaten inmiddels al flink wat kilometers op, en de slijtage was goed te zien, zowel aan de binnen als buiten kant.

Gisteren gelijk even geprobeerd, en…..de marathon afstand zonder knie problemen uit gelopen onder ideale omstandigheden (beetje regen, weinig wind, lekker temperatuurtje).

Het was me niet gelukt om de vrijdag en zaterdag ervoor een rondje te rennen, dus ik was goed uitgerust, en dat was dan ook heel goed merkbaar.

Dus hopelijk is daarmee ook deze blessure verleden tijd, want alles bij elkaar heeft het me toch bijna twee maanden problemen gegeven, en helaas heeft de ultrabalaton verpest. Nou dus weer vooruitkijken naar de halve marathon van Roosendaal, en dan zullen we zien wat er gebeurt bij een flinke belasting. Als ik deze proef doorsta, dan kan ik starten op de 24u begin Juli. Deze week dus even rustig aan….

Ameland

Download PDF

Afgelopen zondag afgereisd naar Ameland voor een korte break. We hadden een hotelletje in Buren, wat vrij centraal ligt op c.a. 2KM van de pond. Na aankomst een korte wandeling gedaan, en de eerste indruk was geweldig.

Maandag de Westkant met de fiets verkend, en het fietsen af en toe afgewisseld met een wandeling. DInsdag in totaal c.a. 30KM gewandeld en de Oostkant van het eiland doorkruist en onder andere het Oerd bekeken.

Woensdag ook een aantal losse wandelingen gedaan, en de stukken er tussen gefietst. Dus in totaal veel gefietst en gewandeld in een geweldig mooie omgeving. Op een paar plaatsen na (Vuurtoren en Nes) was het erg rustig op het eiland. De meeste keren was heel het strand en de duinen voor ons, en ook tijdens de wandeling in het Oerd hebben we niemand tegen gekomen.

Dus flink wat calorieën verbruikt op Ameland, maar nog veel meer calorieën ingenomen 🙁 dus er moet weer een beetje op het eten en drinken gelet worden komende weken. Niet veel hardgelopen dus afgelopen week, maar vandaag gelukkig wel een marathon af kunnen werken in een heel rustig tempo. De pijn aan de knie viel gelukkig mee, dus hopelijk zet die lijn zich door. Mogelijk is die week relatieve rust goed geweest voor het herstel….

Standby dienst

Download PDF

Deze week weer een weekje standby dienst voor de klant. Dat betekende weer niet te ver van huis tijdens mijn duurloop afgelopen zaterdag. Uiteindelijk was 30KM lang genoeg, want ik begon toch weer flink wat last te krijgen van mijn knie, en dat was jammer want verder ging de training wel lekker.

Ik hoop dat ik volgende weekend weer eens een training van meer dan 40K af kan werken, want binnen twee maanden staat de volgende echte uitdaging al weer voor de deur, de 24 uur van Deventer. Wanneer de problemen met mijn knie dan niet opgelost zijn heeft starten geen zin, dus voor die tijd hoop ik pijnloos nog een aantal lange trainingen te kunnen doen, waarvan minimaal twee van 50K of langer.

Vorige week heb ik mijn knie laten checken bij Dynamico, en daar is een echo gemaakt. Iets onder de knieschijf was een slijmbeursontsteking te zien, en aan de bovenkant van het scheenbeen vlak bij de knie iets wat mogelijk op overbelasting kon duiden. Niet een reden om te stoppen met trainen, maar wel even goed in de gaten houden of de klachten niet erger worden was het advies.

Verder verlopen de trainingen nog vrij moeizaam. Misschien de temperatuur, of de hoeveelheid pollen/stuifmeel in de lucht, of toch nog de naweeën van de 24uur’s ultra en de Balaton? Deze week zou het ook te maken kunnen hebben met de spanningen die stand-by dienst met zich mee brengen. En dan hebben we ook nog de halve van Roosendaal. Zal zeker geen toptijd worden, maar is wel een heel leuk evenement.

Halve marathon Roosendaal 2019