DtD

Zo…nog een paar dagen, en dan staan we aan de start voor de tweede trail van dit jaar. Dat zal een hele aparte ervaring worden, want zowel het tijdstip(s’nachts), de omgeving (veel hoogtemeters) als het weer (slechte voorspellingen) en de twee rivieroversteken zullen deze 86KM lange tocht een flink stuk zwaarder maken dan de trails die ik tot nu toe de laatste tijd gedaan heb. Maar…daarom hebben we hem natuurlijk ook gekozen…, dus nou maar hopen dat het allemaal wel een beetje verantwoord blijft, en niet te extreem is vanwege sneeuw en vorst.

De weersverwachtingen zijn eigenlijk wel wat je daar kunt verwachten rond deze tijd van het jaar , en omdat dat geen verassing is, kan ik me daar op kleden. Ik weet niet wat het effect zal zijn van de natte voeten na de rivier oversteek, maar hopelijk valt dat mee… enige waar ik me echt zorgen over maak, is wanneer het extreem glad is, want dan kan het hier en daar gevaarlijk worden, voor zover ik het parcours kan beoordelen.

Ik zag dat ik een dropbag mag gebruiken, dus daar zal ik voor de zekerheid mijn poles in stoppen voor het tweede gedeelte van de trail. Verder wordt het dus vooral heel blijven, en staat de veiligheid voorop. Finishen (zonder blessures) wordt het doel.

Na de DtD staan er voorlopig nog geen trails op het programma. Daarom heb ik besloten in April toch naar India te gaan voor een cursus, want anders zou het pas November worden, en dat zou eigenlijk te lang duren. Deze keer is het in Chennai. Minder druk en minder smog als in Delhi, en makkelijker reizen dan GOA, Shimla of Dehradun waar ik in het verleden al geweest ben. wel een stuk warmer….

Trainen gaat heel lekker. Geen last gehad van de recente 45KM trail, en afgelopen weekend een rust weekend gehad. Alleen gewandeld, en dat ik ook wel eens lekker. Maandag avond wil ik nog een 20KM doen, en woensdag hopelijk nog even met lampjes op de Rucphense bossen in. Daarna rust en aftellen naar zaterdag avond 17:31u….

ISU – 2019

Zo….ik heb alvast ingeschreven voor mijn hoofd doel van dit jaar. Deze 120K Ultra wordt absoluut mijn A-wedstrijd, en ik heb er dan ook heel erg veel zin in!

Dat blijkt ook wel, want ik ben de eerste inschrijver ๐Ÿ™‚

In tegenstelling tot andere jaren, nu dus alle voorbereidingen voor ultra trails, dus op af en toe een zwem of schaats training na, geen triathon training, maar helemaal de focus op het ultralopen.

Wel nog even rustig aan nu, want ik ben nog flink verkouden….

De planning is dus zowat helemaal bekend voor dit jaar, dus hierop kan ik mijn trainingen af gaan stemmen. Dit in combinatie met de wandelplannen, want Maaike wil de Kennedymars, en de dodentocht gaan doen, maar gelukkig is dit perfect te combineren met de ultra trainingen.

Maar eerst weer even beter worden….Hopelijk gaan we wel wat beter weer krijgen, want ik ben bang dat de Dusk till Dawn anders een barre tocht gaat worden.

Koud

Zondag op pad gegaan voor een lange duurloop. Maaike moest op tijd gaan werken, dus die eerst uitgezwaaid, en daarna gelijk vertrokken richting de pannehoef. Het was iets voor half 8, en het begon al een klein beetje licht te worden. Ik ben heel rustig vertrokken, want het doel was de vetverbranding te trainen, en dus op een laag tempo deze training af te werken.

Onderweg een beetje gespeeld met mijn nieuwe Gamin, en even op “power” gelopen. De combinatie HRM-tri met de Garmin berekend namelijk buiten de verticale oscillatie, cadans, staplengte ook de Power. Beetje te vergelijken met de powermeter die ontzettend populair is bij het fietsen, met als verschil dat dit soort hardloop power een berekening is in plaats van een echte meting zoals het bij het fietsen. Uiteraard moet ik me nog wel wat verdiepen in die materie, maar ik vind het wel een heel interessante optie.

Runningpower in verhouding met staplente en Tempo

Aangekomen in het bos (na c.a. 8KM) besloot ik een slokje water te nemen, maar….dat ging niet. De slang was compleet bevroren, vanaf het mondstuk tot waar hij mijn racevest in verdween. “Droog” trainen dus, en daarom ook maar geen gel gepakt, want dat werkt niet goed zonder water. Gelukkig had ik wel een knijpfruitje bij me, dus die maar gepakt.

De kilometers vlogen voorbij, en bij de 20 kilometer vroeg ik me af hoe ver ik het zou gaan maken zonder water vandaag, en besloot dat 30KM wel een mooie afstand zou zijn, zo twee weken voor de geplande 86KM. De laatste 10 lekker uitgehobbeld, terwijl ondertussen de zon volop scheen. Lekker gelopen! Nou weer even gas terug, ook omdat ik al een paar dagen tegen een verkoudheid aan zit. Maaike heeft al een flinke verkoudheid te pakken, maar bij mij blijft het tot nu toe gelukkig bij wat keelpijn en af en toe een niesbui.

Ja….en met die temperaturen begint de kans op een elfstedentocht ook weer toe te nemen. Eens kijken hoe ik dat weer op kan gaan pakken komende weken…… Deze week in ieder geval nog niet, maar ik denk dat ik na de Dusk till dawn de draad weer op ga pakken. Hopelijk is het trouwens de 2e Februari wel een beetje verantwoord om te gaan trailen door de heuvels, en ligt er niet te veel sneeuw, en is het niet al te kou, Enige voordeel is dan misschien dat de rivieroversteek over het ijs gedaan kan worden, maar verder…..

Mooie trail

Zo…de eerste “wedstrijd” van dit jaar zit er op. Het was een eindje rijden, maar het was zeker de moeite waard. Gelukkig viel het weer ook een beetje mee, en de verwachtte hoosbuien en storm bleven gelukkig achterwege tot ik gefinished was. Het bleef niet helemaal droog, maar normale regen maakt eigenlijk voor mij niet zoveel uit. Gewoon een regenjasje aan, en lekker rennen door de bossen. Alleen op de open stukken is het af en toe vervelend wanneer je tegen de wind in loopt, en de regen recht in je gezicht komt…

Jan en ik arriveerden zowat als eerste deelnemers bij de start (iets wat Jan ook daarna bij de finish herhaalde ๐Ÿ™‚ ), en dan merk je weer hoe relaxed het er op een trail aan toe gaat. Iedereen staat vrij ontspannen te wachten totdat het tijd is om te vertrekken, en dan worden we een voor een ingescand, en kan de tocht beginnen.

Geen geduw…geen getrek…gewoon rustig vertrekken en samen de bossen in. Tja…wat zal ik doen… Het blijft natuurlijk een flink stuk 45KM, en over een paar weken is de Dusk till Dawn al, en daar moet dit als training voor dienen Dus.. sowieso proberen verticaal te blijven, en dus niet struikelen, want dat overkomt mij nogal eens.

Al bijna gelijk komen de singletracks, en op 1 of andere manier gaat dan automatisch de snelheid omhoog. Na een paar kilometer kijk ik op mijn horloge, en zie dat ik sneller ga dan gepland, maar besluit nog een tijdje zo door te gaan, en dat ik dan later de prijs maar moet gaan betalen, want ik vind het veel te leuk.

Mooie tracks, mooie meertjes, spaanse koeien, schapen, slingerpaadjes, heuveltjes, diepe plassen, modder, zandvlaktes…alles zit er in. Ik heb mijn Gramin Etrix bij me, maar deze kan gelukkig het grootste gedeelte in mijn racevest blijven zitten, want alles is weer perfect aangegeven. 1 keer twijfel ik een beetje, maar er blijkt in de verte een lintje op de grond te liggen. deze even snel opgehangen, en weer verder. Ook staan er verzorgingsposten, maar omdat ik alles bij heb, hoef ik alleen bij de laatste even te stoppen. Even 4 berkertjes cola weg gewerkt, maar dat was denk ik 1 beker te veel…

Even later…precies midden op de hei kreeg ik wat buik krampen, en besloot ik even te wandelen tot het zakte. Gelukkig was het daarna over, maar ja…eenmaal een stukje gewandeld ben je toch uit je ritme. Even later een erg glibberig stuk , en ook daar maar even gewandeld, want hier lieten mijn trail schoenen qua grip flink verstek gaan…

Dus de snelheid was er nu volledig uit, maar dat kon me niets schelen, omdat ik al een heel stuk sneller dan gepland zou gaan finishen. Daarna terug de bossen in, en…de dip was weg, uiteraard omdat ik wist dat de finish ook niet lang meer zou duren. Nog een fikse klim, en niet veel later de finish…

4 en half uur over 45KM gedaan, dus ik ben zeer tevreden. Sylvia kwam een paar minuten na mij binnen, dus wij hebben elkaar net gemist bij de finish. Jan was als eerste overall binnen gekomen, en had er een uur korter over gedaan!!!

Daarna gedoucht, en nog een bak koffie gedronken, en weer naar huis…

Dat was dus de eerste trail die ik met mijn nieuwe Garmin heb gelopen, en ben er zeer tevreden over. Goed af te lezen, en eenvoudig te bedienen. Alleen de hartslag meter op de pols is veel te onnauwkeurig, dus volgende keer de externe HSM aan doen. En….de Garmin app gaf aan dat ik 130 verdiepingen genomen had, dus ook daar rammelt het een beetje, maar die info komt mogelijk uit mijn telefoon zelf…

Garmin Fenix 5s

Afgelopen weken heb ik rustig aan gedaan, want de eerste serieuze trail van dit jaar staat voor de deur.
A.s. weekend staat namelijk een 45KM trail in Drente op de planning.
Eens kijken hoe die gaat, na een rustige herstelperiode van een paar weken na de BG.
Zaterdag heb ik een 27KM gelopen, maar daarna weer rustig aan gedaan.
De weerberichten in zijn in ieder geval redelijk, dus eigenlijk zijn de omstandigheden vrij gunstig.

De kerst en nieuwjaars kolo’s zijn gelukkig ook al weer aan het verdwijnen, en da’s maar goed ook, want ik ben in vergelijking met vorig jaar weer wat aan de zware kant.
Het doel is weer terug naar ongeveer 70KG, zodat vooral trailen in de bergen en heuvels straks wat gemakkelijker moet gaan.
Ik blijf namelijk hopen op een mooie bergtrail dit jaar, maar we zijn er nog niet uit welke het gaat worden.

Omdat mijn Garmin 910 ondertussen in vergelijking met andere sporthorloges wat beperkingen had, ben ik gaan zoeken naar een vervanger.
In eerste instantie gezocht naar een betaalbare iwatch, maar al snel viel mijn oog op de Garmin Fenix 5s, die toch wel een beetje prijzig is.
De s slaat op het formaat “small”, en dat is voor mijn relatief kleine polsen het meest geschikt.
Ook vooral bijvoorbeeld bij aanschieten van een wetsuit etc. wel handig, en ook in het dagelijkse gebruik blijft het een “normaal” formaat.
Nadeel is natuurlijk wel dat de lettertjes ook wat kleiner worden en dus iets moeilijker af te lezen zijn.
Je hebt ook de 5s plus, maar die was in verhouding ruim 35% duurder, en omdat de Fenixen vrij prijzig zijn, heb ik toch gekozen voor de gewone 5s.

Heel veel mooie extra functionaliteit, en vooral in combinatie met de HRM-tri sensor komt er ontzettend veel data binnen die geanalyseerd kan worden.

Wat helemaal mooi is, is de mogelijkheid zelf extra functionaliteit te programmeren welke daarna voor diverse modellen ingezet kan worden!!!

O.a.:
DATA FIELDS
Customize built-in features
Present activity information in a new, creative way
Access the ANT+ sensors and ANT generic channel
Capture, display, record and share data with FIT recording

DEVICE APPS
Get extended access to the wearable device
Read and record the FIT file
Access accelerometer
Access the ANT+ sensors and ANT generic channel
Leverage GPS and sensor data
Use BLE to communicate with mobile phones/Internet
Capture, display, record and share data with FIT recording
Connect to authenticated web services through OAuth

WATCH FACES
Customize the default watch face
Build colorful, always-on watch faces
Use drawing tool kit, custom fonts and custom bitmaps

WIDGETS
Provide information at a glance
Add custom cards to the main carousel
Respond to user interaction and create custom interfaces
Access the ANT+ sensors and ANT generic channel
Leverage GPS and sensor data
Use BLE to communicate with mobile phones/Internet
Connect to authenticated web services through OAuth

Dus mogelijk kan ik hier in de toekomst ook zakelijk wat in gaan betekenen, en dat zou aansluiten bij mijn plannen om de combinatie data-analyse/applicatie ontwikkeling en sport verder te gaan combineren!

Drents friese Wold

En…..het is weer 2019!
Het nieuwe jaar is weer begonnen, dus ook weer vooruitkijken naar de nieuwe doelen. Zojuist ingeschreven voor een trail in het noorden van het land op 12 December. 46Km is wel een mooie afstand zo twee weken voor de Dusk till Dawn trail van 86Km.

Buiten bovengenoemde trails heb ik me nog nergens voor ingeschreven, omdat een paar keuzes afhangen van wat de rest van de loop maten doen. 1 ding is wel zeker…zodra de inschrijvingen geopend worden voor de ISU en de BG schrijf ik me gelijk in. Zou ook heel mooi zijn als de Zugspitze daar aan toe gevoegd kan worden, omdat ik met alle drie de wedstrijden nog iets heb goed te maken.

Ondertussen net terug uit Bernkastel-Kreuz waar we oud en nieuw doorgebracht hebben. Was weer heel erg gezellig. Helaas iets te veel gedronken en gegeten, dus moet weer wat aan mijn gewicht gaan doen. Wel goed uitgerust, want na zaterdag ochtend heb ik nauwelijks meer bewogen…