Duurloop 35K

Afgelopen weekend ben ik heel goed begonnen met een lekker etentje bij de Brasserie in Rucphen.

Samen met Michel, John, Rob en Peerke hebben we verschillende gangen afgewerkt van het menu, en dat was heel erg goed en heel gezellig!
Ook de nodige wijntjes/biertjes en een cognaq als nagerecht. Alles wel op een rustig tempo ingenomen, dus ongeveer hetzelfde als bij mijn duurlopen tegenwoordig, dan hou je het  het langste vol….
We hebben nog niet helemaal een triathlondoel voor dit jaar vastgesteld, maar ik verwacht dat we met een aantal aan de triathlon van Almere mee zullen gaan doen.
 DSC_F10424
Zaterdag ochtend was ik weer op tijd uit mijn bed, want Maaike moest vroeg gaan werken. Rond kwart over 7 ontving ik een SMS-je van John, dat hij ook al zowat klaar was voor een duurloop, dus half 8 vertrokken we, en kwamen elkaar zo rond kwart voor 8 tegen in de buurt van het gemeentehuis in Rucphen.
Vanaf daar op een erg lekke tempo via Sprundel de pannehoef opgezocht, en daar een flinke ronde gedaan. Daarna via een mooi paadje dat ik een paar weken terug ontdekt heb, overgestoken naar de Buissche heide. Op dat moment waren we c.a. 2 uur onderweg, en besloot John huiswaarts te gaan.
Ik ben toen via de Buissche heide en Rucphense heide weer terug naar huis gelopen.
De voeding:
-Na ongeveer 1u15 een banaan
-Na ongeveer 2u15 een “Snelle Jelle”
-Na ongeveer 3 uur een energy bar
en in totaal c.a. 1,5 liter water opgedronken,
Totale trainingstijd was 3u50, en in die tijd c.a. 35KM afgelegd. Een half uurtje langer dan bij een normale marathon training, dus het “niet te snel gaan” was deze keer gelukt.
35K
Na 3 uur kreeg ik wel een beetje last van mijn rug, en ook wat schuurplekken begonnen pijn te doen.
Ook de gekneusde rib begon nog even wat op te spelen. De rugpijn zou misschien veroorzaakt kunnen worden door de kleding, want de tight etc. zaten vrij strak, en het was precies op dat plek waar de meeste pijn was.
Volgende keer dus ook flink wat bodyglide aanbrengen op de plaatsen waar ik nu last van schuurplekken kreeg.
Ondertussen moet ik me ook bezig gaan houden met een voedings en wedstrijdplan.
Bijv. nagaan welke voedig ik in kan nemen in plaats van energy gels, en repen, want daar zit denk ik bij mij het probleem van het misselijk worden tijdens wedstrijden van boven de 6 uur.
Dit hoop ik volgende week klaar te hebben , en daarna moet ik het uiteraard gaan uitproberen tijdens de resterende trainingen voor de Salland trail. Die trail zal dit jaar een eerste test zijn, en hopelijk weet ik daarna of de trainingen / voeding etc. geschikt zijn om de volgende twee 100K wedstrijden te kunnen finishen.
Gisteren nog een rondje gewandeld met Maaike, en ik had een route in mijn Garmin geladen. Helaas werkte het niet zoals ik had gehoopt, want volgens de specificaties zou ik mijn 910XT als GPS navigatie systeem moeten kunnen gebruiken (al is het dan met beperkte functionaliteit).
Bij mij werkte dit dus niet, en daar baal ik wel een beetje van. Nog even verder uitpluizen dus, want het lijkt me erg handig tijdens Limburgs Zwaarste of met de Zugspitztrail, vooral wanneer er een markering ontbreekt.
FR

 

Zugspitz trail 2

Ondertussen ben ik een paar dagen ingeschreven voor de Zugspitztrail, en begin ik een beetje aan het idee te wennen dat in plaats van een hele triathlon, een ultraloop voorlopig het hoofddoel is voor 2016. Ik heb een paar maanden met een beetje een kater rondgelopen, omdat ik niet ingeloot ben voor de Swissman, en hoewel ik me als doelen alvast de Salland trail en Limburgs zwaarste gesteld had, was ik nog niet echt enthausiast over het komende seizoen.

Nu dus wel!
Omdat eigenlijk hardlopen voor mij nog steeds het leukste onderdeel is, (terwijl fietsen blijkbaar mijn beste onderdeel is), wil ik de eerste helft van 2016 een paar 100K wedstrijden gaan doen. Een paar jaar geleden had ik ook een soortgelijk plan, maar toen beperkte het zich tot de 6 uren van Stein.
Nagenoeg ongetraind, en veel te zwaar finishte ik daar ergens in de middenmoot.  Afgelopen Oktober heb ik meegedaan aan de Bear trail, en dat was 57KM genieten. Omdat ik ook deze keer ergens midden in het veld finishte, en eigenlijk nagenoeg niet specifiek getraind had, voelde het heel erg goed.
Omdat ik geen startplaats heb voor de Swissman, en ingeschreven sta voor een paar Ultratrails dacht ik….laten we dan ook maar een serieuze trail uitzoeken.
Helaas is het bij de mooie trails niet veel anders dan bij de triathlons. Denk je een hele mooie gevonden te hebben….dan zit ie al vol…..
Zoekend op ultra trail, kwam ik ineens op de pagina van de Salomons Zupspitz trail terecht. Beetje doorgezocht, en een paar filmpjes op de “U-buis” gekeken, en toen……was ik verkocht. Wauw….da’s precies wat ik zocht. Sinds de Celtman was ik al helemaal om, v.w.b. het rennen door bergen/natuur, en dit ziet er echt ge-wel-dig uit. Even met Maaike overlegd, en toen zij ook accoord ging, moest ik nog iemand zien te porren om mee te gaan. Maitje rondgestuurd, en mijn maat John gaf al gelijk aan dat hij de 60KM wel zag zitten. Mooi!! Ik had verwacht (en gehoopt) dat John mee ging, dus Super dat hij dit avontuur ook weer wil delen!. Dan kunnen we dus inschrijven….Gelijk maar even geregeld, want het kan maar vastliggen voordat je je bedenkt.
Dat gedeelte is dus geregeld, en nu heb ik dus ineens een heel mooi doel voor 2016. Wellicht in September nog een hele triathlon (Almere), maar dan heb ik nog tijd genoeg om te trainen na deze Ultra trail. En wie weet, misschien bevalt het me zo goed, dat ik nog een andere trail uitdaging in het najaar aanga. Sowieso wil ik dit jaar weer een keer aan de hel van Kasterlee deel gaan nemen, want dat is ondertussen ook al weer 2 jaar geleden.
Trainen gaat nu ook weer erg lekker. De eerste kilootjes zijn er weer af, en de broekriem kan al weer een gaatje strakker. De gekneusde ribben voel ik ook niet continue meer tijdens het hardlopen. Het gaat allemaal de goeie kant op, en hopelijk blijf ik nu blessurevrij. Ik ga weinig fietsen, dus de kans op een ongeluk is in ieder geval een heel stuk kleiner (afgelopen jaren toch wel 1 maal per jaar een flinke fietscrash meegemaakt die dan toch meestal in het ziekenhuis bij de eerste hulp, of bij de dokterspost eindigde). Zwemmen probeer ik wel een beetje bij te houden, om nog een beetje soepel te blijven.
 snelheid Duurloop
Net mijn lange duurloop gedaan, deze keer samen met Jan. Vanaf Rucphen liep ik hem tegemoet, en haverwege Sprundel/Rucphen troffen we elkaar, en daarna hebben we de mountainbike route genomen, met nog wat extra kilometers er achterop.
Liep erg lekker, en duidelijk wat het verschil te zien hoe een ervaren loper (Jan) met gemak over de heuvels gaat, en vooral bij de afdalingen telkens een flink gat trok. Ik heb wat nuttige tips gekregen, en ga zeker hier mee aan de slag.
In totaal c.a. 31KM afgelegd in 3 uur. Een lekkere duurloop, en het weer viel ook reuze mee.
Wel regelmatig natte voeten gehad, maar geen kou gehad, en geen blaren.

Salomon Zugspitz Ultratrail

De drukke werkweken zitten er gelukkig even op, en het nieuwe jaar is weer begonnen. De winterslaap is dus weer voorbij, dus moet ik weer wat serieuzer gaan trainen.
Gelukkig zijn de blessures weer hersteld, alhoewel mijn ribben nog steeds wat pijn doen.

Het zwemmen heb ik weer terug opgepakt, en inmiddels twee zondagen met de vereniging mee getraind.Wel jammer dat ik slecht tegen chloor kan, want ik heb best last van na de training.

2016-01-11 21_36_25-Garmin Connect

Lopen gaat weer lekker. Afgelopen zaterdag mijn eerste training boven de 30KM afgewerkt, en alhoewel ik stand-by dienst had, en dus niet ver weg kon, toch nog een leuke ronde gedaan. Eerst richting de Pannehoef, daarna de Moerse Bossen in, en via de Buissche heide naar de Rucphense heide. Na c.a. 2 uur kwam ik Rob tegen, en we hebben samen nog een uurtje door de Rucphense bossen gerend.

Ook de wedstrijdplanning is ondertussen al wat duidelijker geworden. Eerst de Salland trail dus, en hierna Limburgs zwaarste. En ik heb een heel leuke trail gevonden in Oostenrijk, de ZUgspitz trail. Een zware trail van 100KM en >5000 hoogtemeters.

Zuggspitz00km

Nog 156 dagen om me voor te bereiden….

2016-01-11 21_39_35-Zugspitz Ultratrail _ Ergebnisse

Vandaag ingeschreven dus, en voor 115 Euro krijg je:

 • ULTRATRAIL
 • Laufgürtel für Startnummer
 • Personalisierte Startnummer + Chip für Zeitnahme
 • Druckversion: Trailbook mit Reglement und komplettem Kartensatz der jeweilig bestätigten Strecke (Erhältlich bei Ausgabe der Startunterlagen)
 • Pasta-Ticket für die Pasta-Party am Vorabend des Rennens
 • 10 Strecken- und Zielverpflegung während des gesamten Rennens
 • Gepäckdepot (V5) und Gepäcktransport (von V5 nach Grainau zurück)
 • Salomon Tasche
 • Salomon Finisher-Shirt
 • Medaillen für alle Finisher im Zielbereich
 • Kostenfreie Duschen im Zielbereich
 • Kostenfreies Parken im Zielort Grainau
 • Kleine Partnergeschenke
 • Medizinische Versorgung durch die Medical Crew während des gesamten Rennens
 • Urkundenservice
 • SUUNTO SMS-Service an V7/9 und im Ziel

In vergelijking met een triathlon dus een heel stuk goedkoper!

2015 Zugspitz Ultratrail trail running race, staged in Grainau, Germany on the 20th June 2015 Photo by Kelvin Trautman

2015 Zugspitz Ultratrail trail running race, staged in Grainau, Germany on the 20th June 2015
Photo by Kelvin Trautman