Het zware werk zit er weer op….

Het begint lekker op te schieten nu….

De maand Februari zit  er al weer zowat op.
Op hardloop gebied was dit wel de maand waarin ik de meeste kilometers gemaakt heb denk ik.
Natuurlijk vooral veroorzaakt door de 4 zaterdagen waarin ik een marathon of verder gelopen heb.

Afgelopen zaterdag had ik me eigenlijk voorgenomen om alvast wat gas terug te nemen, maar…..het zonnetje scheen……..en het liep heel erg lekker, dus kon ikhet niet laten om nog een marathon te lopen.
Gelukkig heb ik weinig last gehad van mijn rug.
Het eerste stuk ben ik vertrokken samen met Michel en John, en nadat we weer in de buurt van de Buissche heide gekomen waren ben ik alleen verder gegaan.
Ik moest wel even een paar minuten de bossen in voor een sanitaire stop.
Dit gebeurde me later in de buurt van achtmaal nog een keer, maar afgezien daarvan en twee kortere plaspauzes geen enkele keer hoeven stoppen.
Uiteindelijk na zon’n 4 en half uur weer terug thuis, en tot nu toe was dit de gemakkelijkste marathon ooit.
Uiteraard niet vergelijkbaar met een wedstrijd, maar toch voelt het goed in deze fase van de voorbereidingen voor de Salland trail.

sallandtrail

Verder zo’n beetje hetzelfde getraind als voorgaande weken, en ook op zondag ben ik weer gaan zwemmen.
Hierna ben ik met Maaike nog c.a. 19KM (bijna 4 uur)gaan wandelen, en ook tijdens het wandelen heb ik geen last meer van mijn rug gehad.
Dit probleem lijkt dus af te nemen, en hopelijk zet die trend zich voort…

Nu de resterende dagen dus wel flink gas terug proberen te nemen.
Woensdag ga ik zwemmen denk ik (als het gaat lukken, want deze week heb ik weer standby dienst voor de klant, en dat gaat voor).
Volgend weekend weer een kortere duurloop, van zo’n 25KM maximaal, en niet te ver van huis, ook vanwege de stanby.
En dan de zaterdag daarna op tijd van huis voor mijn eerste 75K trail.
Hopelijk valt het mee, want eigenlijk is het meer een probeersel voor de echte doelen van dit jaar(Limburgs zwaarste + de Zugsptiztrail, beide 100KM).

Ondertussen heb ik ook nagedacht over de triathlon die ik hierna wil gaan doen, en het gaat vrijwel zeker Almere worden.

DSC_F10424

Vanaf Juni moet ik dus weer het fietsen serieus op gaan pakken, maar mogelijk voor die tijd tijdens de hersteltrainingen op zondag ook de fiets wat vaker pakken.

 

c.a. 3 weken nog

19 dagen om wat precieser te zijn, en dan…de Salland trail. Ik heb er heel erg veel zin in, en ben dan ook erg benieuwd hoe 75KM trailen straks voelt.

75K

Het trainen gaat in ieder geval erg lekker, en ik heb de afgelopen week >90KM gelopen in totaal.

De eerste 3 weken van Feb dus:
t,22feb

Uitschieters waren de ruim 20KM samen met Jan in het donker door de Rucphense bossen afgelopen woensdag, en de duurloop van afgelopen zaterdag van 42,2KM.

Ik heb nog steeds wat last van mijn rug, en de paden in de bossen lagen er zaterdag niet al te best bij. Daarom heb ik deze keer toch maar besloten om niet verder dan een marathon te gaan. Omdat ik er nog steeds heel veel zin in heb, en eigenlijk iedere dag weer uitkijk naar mijn training, denk ik dat ik nog een flink stuk van overtraining af ben, en er misschien zelfs ruimte is om de kilometers nog wat verder om hoog te gooien. Maar vanwege de wat vervelende rugpijn, dus maar beter verstandig zijn, en een beetje rustig aan doen, zodat de geplande doelen hopelijk niet in gevaar komen.

Het eerste deel heb ik samen met John en Michel gelopen, en van c.a. 8K tot 19K alleen met John. Hierna ben ik alleen verder gegaan, en vanaf zo’n 21KM ben ik de bossen uit gegaan, en dus vooral over asfalt verder gelopen.

Pace

Op c.a. 21K wel even een korte onderbreking van een paar minuten(snel een paar telefoontjes gedaan), maar vanaf dat moment niet meer gestopt met lopen.Dat gaat me dus heel goed af de laatste weken. Het was nu de derde marathon in 3 weken, en alle keren heb ik niet hoeven wandelen. Ook heb ik al deze trainingen gelopen met een “negatieve split”, oftewel het tweede stuk behoorlijk wat sneller dan het eerste stuk, en vrij vlak. In totaal c.a. 4u39 gelopen zaterdag, en minder vermoeid dan voorgaande keren. Het trainings effect is dus al wel merkbaar.

Omdat er nog 2 trainingsweekenden zitten tussen nu en de Salland trail, ben ik van plan de eerstvolgende lange duurloop op zaterdag af te bouwen en naar max. 4 uur te gaan, en de week er op hooguit een 25K.

Gisteren ben ik na lange tijd weer een keer gaan zwemmen met de WBTV.
Ik was te vermoeid met de marathon’s in mijn benen van afgelopen weken om weer een duurloopje te doen, en ook de vervelende rugklachten zaten we niet lekker.
Vooral omdat ik de exacte oorzaak niet weet. Het zou dus hetvolgende kunnen zijn:
-De training waarbij ik erg hard tegen de trap op gelopen ben (daarna had ik er voor het eerst last van, dus meest waarschijnlijke)
-De marathon’s of langer als training is voor mij als rugpatient misschien toch te veel….
-Of het komt omdat ik al een aantal weken niet meer gezwommen heb.

…maar alles bij elkaar wel lastg, en om er vanaf te komen ga ik voorlopig:
-Mijn lange duurloop niet verder doen dan c.a. 4 uur
-Weer minimaal 1 keer per week zwemmen
-….en mijn core/rug oefeningen weer oppakken tot het over is
-nog een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat ik Hoka one’s of dergelijke trail schoenen moet proberen.

Zodra de rugklachten weer weg zijn, dan weer terug de lange duurlopen verder uitbreiden in de aanloop naar Limburgs zwaarste en de Zugspitz trail.

 

c.a. 44K

Het herstel na de marathonafstand van vorige week ging heel erg goed.
De zondag daarna kon ik al weer een tempo training doen, en de rest van de week verliep ook nagenoeg zonder problemen.
Woensdag is helaas de training er bij in geschoten, want toen was ik heel erg laat thuis.
Jammer, want door de stress van die dag, kon ik wel een training gebruiken, maar eenmaal thuis lag er nog wat werk op me te wachten.
Maar ja….een keertje rust kan ook geen kwaad.

Donderdag waren we weer een keer allemaal bij elkaar, om vanaf Roosendaal te vetrekken voor een duurloop.
Helemaal in het eerste stuk zit er een lange trap, naar de loopbrug over het spoor in.
Hier kon ik het helaas niet laten om zo snel mogelijk omhoog te rennen, met als gevolg flinke rugpijn en een stekende pijn in de knie de andere dag.
Het was zo erg dat ik twijfelde of het wel over zou gaan voor de geplande lange duurloop van zaterdag.

download
Vrijdag dus heel erg rustig gestart, en gelukkig waren de problemen snel over.
Na c.a. 5KM schakelde ik nog even over op een tempo van 4:30 per kilometer, en dat voelde ook goed.

Zaterdag zijn Michel, John en ik op pad gegaan voor de lange duurloop. De bedoeling was 45K of 5 uur, en dat haalde ik ook zo ongeveer.
Michel sloeg af in Sprundel, en John na c.a. 15KM. Ondertussen was Jan ook aangepikt, want die kwamen we tegen in de Pannehoef.
Na de oversteek naar de Buissche heide werd het wel wat zwaarder. Vanaf de 21KM begon ik regelmatig op mijn horloge te kijken wat voor afstand ik gedaan had, en dat is meestal geen goed teken.
Wel werd ik even afgeleid door een groep reeen die voorbij gerend kwamen.
Uiteindelijk na 30KM weer de Buissche heide verlaten, en er nog een stukje Rucphense hiede bij aangeplakt.
Na 4u50 mijn horloge afgedrukt, en toen had ik er bijna 44KM op zitten.

Deze keer 1 banaan, twee stuks babyvoeding (knijpfruit), 2 mini krentebollen en 1 stuk gemberkoek gegeten onderweg.

Zondag een rustdag genomen, want ik had weer een beetje last van mijn rug. Ook nog wat vermoeid, dus beter even rust.
Ik had een week van in totaal 88KM hardlopen achter de rug, met hierin de rustdag van woensdag.

Deze week ga ik woensdag avond nog een keer de Rucphense bossen in met Jan, om nog wat meer te wennen aan het lopen in het donker.
Volgend weekend nog eens kijken of ik aan mijn lange duurloop nog een half uurtje toe kan voegen.
De week daarna nog een keer, en dan kan ik de kilometers weer afbouwen, en me klaar maken voor de eerste wedstrijd van dit jaar.
Een wedstrijd die me (als ik niet uit val) mijn eerste PR van dit jaar op gaat leveren, omdat ik nog nooit van te voren een 75K wedstrijd gedaan heb.

injinji

Afgelopen weekend zijn ook mijn Injinji teensokken binnengekomen.
T’is wel prutsen om ze aan te krijgen, maar als je ze eenmaal aan hebt, dan zitten ze best lekker.
Vanavond eens kijken hoe ze lopen tijdens een tempoloop.

Marathon van Rucphen (training)

Deze week had ik weer standby dienst, en helaas heb ik nogal eens in moeten loggen om een probleempje of geplande installatie op te lossen, Ook Maaike moest in het weekend werken, en de jongens gingen carnaval vieren, dus in de ochtend vroeg uit bed, en s’nachts een paar keer wakker wanneer ze thuiskwamen. Voordeel was wel dat ik dan natuurlijk weer op tijd op pad kon, om mijn duurloop te gaan doen. Dus rond half 8 vertrokken (eerst nog een probleem bij de klant opgelost), op mijn normale hardloopschoenen. Ik kon namelijk niet te ver weg, omdat ik binnen c.a. een half uur weer on line moest kunnen zijn, en had me voorgenomen daarom niet verder dan +/- 6KM van mijn huis te vandaan te lopen, en op de verharde weg te starten.

Lekker rustig vertrokken, en na een uurtje een banaan gepakt. Daarna om de c.a. 7KM een babyvoeding, ontbijtkoek (2 stukken), en nog een babyvoeding. Halverwege kreeg ik wel even flink last van mijn rug. Beetje rare pijn links, met uitstraling naar mijn heup. Mijn hardloop broek zat wel verschrikkelijk strak (is zo’n compressiebroek van Decathlon), en mogelijk was dat de veroorzaker van de problemen. Afgezien daarvan, weinig problemen gehad, en toen ik rond de 21KM het bos in ging, voelde ik de pijn een heel stuk minder. Een groot stuk van de gele route gevolgd, en bij de 32KM ben ik het bos weer uitgegaan. Uiteindelijk met een omweg weer richting huis gegaan, maar toen bleek dat ik ongeveer 39KM had toen ik bijna thuis was, heb ik er uiteraard nog een paar kilometers bijgedaan. Een marathon getraind dus, in een tijd van 4u24, terwijl ik een lekker tempo aan heb gehouden. Ik heb zelfs naderhand gezien dat ik met een “negatieve split” gelopen heb, oftewel het laatste stuk sneller dan het eerste stuk (ongeveer 6M/km i.p.v. de 6m15 de laatse 10K).

4:21:59
Moving Time
4:24:56

Elapsed Time

6:16 min/km

Avg Pace

6:12 min/km

Avg Moving Pace

Distance
42.21 km
Calories
3,576 C
HANS_42K HANS_42K_2
Gisteren (Zondag) een herstel loop gedaan. In de ochtend voelde ik flink wat spierpijn, maar om een uur of 7 s’avonds, was dit nagenoeg weg. Wel nog een beetje rugklachten. Ik had een route geladen in mijn Garmin (rondje Sprundel van 7K), en hoopte dat het deze keer wel mogelijk was om de GPS functionaliteit te gebruiken. Dit ging goed, en werkte beter dan ik had verwacht. Je krijgt geen instructies (afslaan etc.) maar je kunt wel goed zien welke kant je op moet, en je wordt gewaarschuwd wanneer de van de route af wijkt. Dit laatste deed hij wel te vaak, maar dan herstelde hij binnen een minuut weer. Hopelijk kan ik de routes van de komende trails hierin laden, zodat de kans op fout lopen kleiner is. Liep heel erg lekker gisteren. Ik had verwacht dat het flink zou tegenvallen met een marathon in mijn benen, maar de herstel loop eindigde in een tempo loop.
 Nadeel van la dat lopen is dat de zwemtrainingen er momenteel wel bij in schieten. Omdat voorlopig toch geen triathlons gepland staan, denk ik dat ik pas het zwemmen weer serieus op ga pakken, zodra het buitenwater weer op een redelijke temperatuur is. Misschien bij uitzondering nog een keer het zwembad in, maar eigenlijk heb ik weinig zin om in die chloorlucht en met een veel te hoge temperatuur te gaan zwemmen. Zeker door de weeks niet, omdat het gewoon veel te laat is.
De eerste triathlon dit jaar wordt waarschijnlijk Almere. Nog niets definitiefs, maar als John/Peerke/Rob of Michel ook meedoen, ga ik de hele weer doen.
Hans_fietsen

Regen en wind

Ondanks het barre weer van de afgelopen week, toch wel heel erg lekker kunnen trainen.

Vooral veel wind en regen, maar gelukkig wel een lekker temperatuurtje.
Ik merk dat de trainingen steeds beter gaan, en langzaam lijkt ook mijn gekneusde rib te genezen.
Afgelopen week ook alvast een beetje gecheckt wat voor tempo ik moet lopen tijdens de verschillende trails, en dan lijkt alleen de Salland trail met een cut-off tijd van 6 uur op de 50KM degene te zijn waar het snelst gelopen dient te worden. Maar dan blijft er nog een heel laag gemiddelde over van ruim boven de 6 minuten per kilometer, dus dat moet makkelijk haalbaar zijn.
lopen_zaterdag
Tijdens de daaropvolgende 2 100KM trails kan het een heel stuk rustiger, en dat zal ook nodig zijn denk ik, omdat dan de stukken bergop vooral gewandeld gaan worden.
Afgelopen zaterdag ben ik op tijd weg gegaan, want ik had Maaike beloofd op tijd terug te zijn, want we hadden van Randy een weekendje Eindhoven gekregen.
Het stond al te regenen, en flink te waaien toen ik vertrok. Ik had een regenjas aangeschoten, en vertrok richting Zundert voor een lange duurloop.
Het plan was 4 uur, en ik wilde deze keer minimaal 37,5K gaan lopen (de helft van de totale afstand van de Salland trail).
Dit plan werd al eel snel bijgesteld naar … “Ik zie wel hoe ver ik kom”, want het was ondertussen flink gaan plenzen. Dit in combinatie met de harde wind, maakte de stukken wind tegen vrij zwaar. Het werd een rondje Zundert, Wernhout, Schijf, Rucphen, Sprunde, Rucphen.
Na c.a. 4 uur kwam ik thuis, met 38,2KM. Jammer dat ik beloofd had op tijd thuis te zijn, want anders had ik er zeker nog 4KM achterop gelopen, al was het maar om er een marathon van te maken.
Tijdens deze tocht heb ik de volgende voeding genomen:
-1 babyvoeding (fruithapje, banaan smaak)
-1 banaan
-1 babyvoeding (fruithapje, banaan smaak)

-1 Ontbijtkoek

-1 gel
De laatste had ik eigenlijk bij me voor noodgevallen, maar waarschijnlijk vanwege de kou had ik flink wat energie gebruikt, dus meer gegeten dan normaal.
Volgende keer dus iets meer meenemen.
Zaterdag dus naar Eindhoven, in een mooi hotel overnacht, midden in het Centrum. Het winkelen in de middag viel niet mee met die kilometers in de benen, maar ik heb rond 17:00u goed uit kunnen rusten in de filmzaal. Zondag rustdag, en gisterenavond ben ik samen met Jan de Rucphense bossen in gegaan, om een keer in het donker te trainen. Tegen het einde nog een beetje verdwaald, en uiteindelijk was ik na zo’n 18KM weer terug thuis. Het lopen met mijn Black Diamond Storm hoofdlampje viel nog niet tegen. Je ziet genoeg, zodat je toch nog een behoorlijk tempo aan kunt houden. Het is wel lastig om te navigeren, omdat alles op elkaar lijkt, dus vandaar het verdwalen tegen het eind van de training.
bd_storm
Deze week heb ik weer standby dienst. Helaas is deze al slecht begonnen, want gisterenavond werd het al gelijk erg laat, terwijl ik tegenwoordig juist iets vroeger probeer weg te rijden in de ochtend. Ook mijn boekhouding moet ik nog afmaken, want dat is me gisteren helaas ook niet meer gelukt…..