Na Winschoten

Mijn lichaam had deze keer toch nog wel wat moeite met herstellen na de 100KM van Winschoten.Het begon met een flinke verkoudheid, en die heeft ongeveer een week geduurd.Verder bleef mijn rusthartslag nogal hoog, dus heb ik besloten deze keer het trainen erg voorzichtig op te pakken, om problemen te voorkomen.


De lange duurlopen heb ik beperkt tot c.a. 22KM, en ik heb af en toe een dag relatieve rust ingelast had (stukje fietsen of wandelen).Langzaam begin ik me weer terug op te laden voor de volgende uitdaging, de Indian Summer Ultra over een paar weken.


Ondertussen heb ik wel een oplossing gezocht naar het probleem met de voeding, en ben uitgekomen op twee verschillende mogelijke oplossingen.

1 – Tailwind sportdrank:De samenstelling van Tailwind energie komt overeen met wat je maag kan absorberen in een bepaalde tijd.Gebruik het als je enige bron van energie, met de perfecte ratio van calorieën, elektrolyten en hydratatie.Lost eenvoudig en geheel op in wat water en bevat geen kleurstoffen, preservatieven of andere rommel.De zachte, milde smaken van Tailwind gaan je niet tegenstaan, ook niet na langdurig gebruik.

2 – Maurten gel:The GEL is a hydrogel – a biopolymer matrix that holds carbohydrates. It relies on the same concept as our drinks where the hydrogel technology enables a smoother transportation of carbohydrates through the stomach to the intestine where the carbohydrates are absorbed. In the case of our drinks, the hydrogel is formed in the acidity of the stomach – but the GEL is a hydrogel formed in production, by combining sodium alginate and calcium carbonate under exact conditions.


Tailwind is in verhouding een stuk goedkoper dan Maurten.De laatste schijnt wel erg goed te zijn, want de Italiaanse toppers gebruikten het zowat allemaal tijdens de Run van Winschoten.Tot nu toe twee keer Tailwind uitgeprobeerd, en het smaakt in ieder geval niet te zoet.Tijdens de ISU zal het denk ik een combinatie van beiden worden, en hopelijk lost dat de problemen met mijn voeding op, zodat ik tot het einde toe voldoende energie heb om fatsoenlijk te kunnen blijven lopen.

Deze keer zal de ISU vooral dus een test worden om te kijken of mijn voedingsplan werkt voor de Bello Gallico die in December weer van start gaat.Als ik die finish kan ik weer eens verder gaan kijken. Nu ik een kwalificatie voor de 11steden ultra op zak heb, zou dat een mogelijkheid kunnen zijn, maar ook de Ultrabalaton lijkt me een hele mooie. De laaste heeft nogal wat voordelen, maar de 11 steden wordt maar eens in de zoveel tijd georganiseerd, dus waarschijnlijk een laatste kans om een 11steden te finishen………. Maar eerst maar eens kijken hoe ik het er eind dit jaar vanaf breng.


Mocht ik om wat voor reden dan ook er niet in slagen om de BG te finishen(blessure, ziekte, slecht weer, corona) dan heb ik nog een herkansing om 160K of meer te doen tijdens de 24u van Sittard. Dat zou dan nog plan B kunnen zijn….


Plannen genoeg dus, en ik heb er in ieder geval weer vertrouwen in na Winschoten.

Verslag 100KM Run Winschoten

…..het is me gelukt, finishen onder de 11 uur…..
Een verslag van mijn 100KM wedstrijd in Winschoten..


Vrijdag:

Na een lange rit met veel files komen we (Jan, Marian, Maaike en ik) aan in Winschoten.We besluiten eerst het start nummer op te halen, en zoeken daarna een werkende laadpaal om te stekkeren voordat we gaan we eten.Het eten smaakt goed, en rond half 10 gaan we terug de kamer in en niet veel later ga ik een poging doen om wat te slapen.


Zaterdag:

Nine-eleven….Randy’s verjaardag, en ……wedstrijd dag….
Ik stap al vroeg onder de douche, want lig al uren wakker.Bij het ontbijt schuiven we aan bij Pascal, en na 4 boterhammen met pasta, en een croissantje zou de voorraad calorieën voldoende moeten zijn om de eerste ronde door te komen. De temperatuur is goed, en er staat een matig windje, en volgens buienradar blijft het voorlopig droog. Dat is alvast een meevaller, want bij vorige edities was het vaak te warm, of te veel regen.


9 uur worden we weggeschoten, en gaan we op weg voor de 100KM. Voor mij de eerste keer dat ik zo’n lange afstand op de weg ga doen, en ik ben erg benieuwd hoe dat uit gaat pakken, want het zal zeker heel anders zijn dan een 100KM ultra trail.
Het voelt een beetje benauwd, maar zodra we op wat meer open gebied komen krijgen we de nodige verkoeling van de wind.Al vrij snel loop ik in een lekker tempo, en probeer mijn tempo ergens op 5:45M/KM te houden. Zoals altijd ga ik iets te overmoedig weg, en ik weet dat ik hiervoor straks de tol moet gaan betalen, maar hoop dat ik dan voldoende marge opgebouwd heb om de laatste kilometers rustig uit te kunnen lopen. De eerste ronde gaat in 56 Minuten, en ik voel me goed.


Bij de verzorgingspost zoek ik naar mijn bakje met gel’s (deze moesten van te voren ingeleverd worden), maar kan ze helaas nergens vinden.Ik loop een stukje door in de hoop dat er nog een tafel staat, maar tevergeefs. Daarna weer terug, en nog een keer alles checken, en ik kom tot de conclusie dat ik zonder gels verder moet.Een flinke teleurstelling.  Bijna vergeet ik te drinken, en moet dus weer terug, en neem daar een paar bekers sinas, om in ieder geval iets binnen te krijgen.Het heeft me in totaal 4 minuten gekost, en automatisch gooi ik het tempo omhoog om de tijd weer in te halen.Na een paar kilometer zie ik weer wat lopers van het groepje waar ik de eerste ronde bij liep, en ik besluit er naar toe te lopen.Bij de 15 kilometer vind ik gelukkig mijn gels in een tas, dus die waren bij de verkeerde post afgegeven, en ook niet op tafel gelegd.Jammer dat het weer wat minuten gekost heeft, maar ik ben blij dat ik in ieder geval nu met gels verder kan.


Tot de 40 kilometer loopt het geweldig goed, en op de marathon afstand heb ik 3u58 op mijn klok staan.Daarna loop ik voor mijn gevoel nog precies hetzelfde, maar mijn horloge geeft aan dat de kilometer tijden al een stuk langzamer worden. Bij de 50 kilometer  staat 04:50:37 op de klok, dus alles gaat nog steeds volgens plan. Jan komt mij bij de verzorgingspost voorbij, en die heeft er dus al 6 rondes opzitten binnen de 5 uur!! Ook hij heeft de gels een paar rondes gemist, en is net zoals ik ondertussen ook flink misselijk. Voordat ik mijn bekers water weg heb is hij al weer uit het zicht verdwenen, en ga ik op weg naar de 60KM.
Ondertussen is het flink gezellig geworden op het parcours, en zijn de straten mooi versierd. De ene straat vooral veel harde muziek, de andere weer een wat rustiger publiek, en op veel plaatsen is de BBQ al aangestoken. Omdat ik inmiddels in de 6e ronde zit, herken ik veel supporters van eerdere ronde’s, en is het leuk dat iedere keer je naam geroepen wordt .Ook Maaike en Marian heb ik ondertussen al een paar keer gezien, en ik geef aan dat het wel erg zwaar wordt.


Ik denk serieus aan uitstappen, want ben nog steeds heel erg beroerd, maar ik zie dat ik bij de 60 KM nog net onder de 6 uur zit.Nog 40KM dus, en 5 uur over om binnen de 11 uur te finishen, en 6 uur om binnen de limiet binnen te komen.Dus ik probeer het nog een ronde, en wacht op een beter moment, maar dat komt niet….Het wordt stukjes wandelen afgewisseld met hardlopen, en dan duurt zo’n ronde erg lang.
Voor sommigen is het al ruim een halve dag alcohol innemen, en niet iedereen kan daar evengoed tegen blijkt wel.Gelukkig wordt slechts een klein deel van de “supporters” irritant en blijven de meesten de lopers nog aanmoedigen, en dat helpt me door deze zware 7e ronde.


Nog 3 ronden te gaan, maar helaas kan ik niets meer eten. Het lukt met nog wel om wat cola binnen te krijgen, maar ook dat wordt steeds lastiger.Bij het passeren van een BBQ lijk ik over te gaan geven, maar het lukt niet. Gelukkig ben ik wel aan het aftellen, en daar lijk ik wel een beetje van op te knappen.28,27,26,25,24,23,22,21 en die laatste vanaf het kilometerpunt naar de start/finish gaat weer vanzelf.Nu nog twee rondes te gaan, en alhoewel alles ondertussen flink pijn doet, realiseer ik met dat finishen wel gaat lukken, en langzaam kom ik uit mijn dip.Helaas blijf ik me wel misselijk voelen, en deze ronde schakel ik weer over op sinas verdund met water.


En dan komt er zo’n heel mooi moment. Bij het ingaan van de laatste ronde rinkelt de bel, en dan weet je dat er nog maar 10K te gaan is.Ik probeer zo veel mogelijk mensen te bedanken onderweg, want sommigen hebben zowat iedere ronde mijn naam geroepen, en me weer een beetje opgepept.De dame onder de parasol die vanaf het begin iedereen aanmoedigt vraagt hoeveel ronde’s nog, en feliciteert me alvast met mijn finish!
De eerste 4KM lukt het me nog om hardlopend te doen, en daarna wandel ik rustig naar de verzorgingspost op de 95KM. Op de klok zie ik dat ik nog ongeveer 38 minuten over heb om binnen de 11 uur te finishen, en ik richt me op een eindtijd net er onder.98KM, 99KM en een paar honderd meter later zie ik de finish.Alle pijn is weg, en ik kan spontaan weer 6M/KM lopen op weg naar de finish.De speaker geeft weer fantastisch commentaar, en ik vergeet eerst bij de finish nog even over de mat te lopen, maar mijn doel is gehaald.

10:57:54 is mijn eindtijd, en dus binnen de 11 uur.Bij de finish wordt ik opgevangen door Jan, Marian en Maaike en even moet ik bijkomen bij de ehbo.

Jan is tweede geworden van de heren 50!!! in een ontzettend sterk deelnemersveld.Ondanks de tegenslagen heeft hij een supertijd van 8u30 gehaald, en dat is grandioos!


Voorzichtig zijn we terug gewandeld naar het hotel, en daar gaat het na wat eten en 3 flessen “La Chouffe” bier weer een heel stuk beter.

Voor de statistieken:

C.a. 147 deelnemers, waarvan er slechts 68 gefinished zijn.
Voor mij een 56ste plaats in 10:57:54 en ik ben er dolgelukkig mee, want heb dus nog 12 gefinisthe deelnemers achter me gelaten. En……een PR op de 100KM 😉


De tijden:

NAAMTUSSENTIJDEN KM.TEMPOTIJD
5k5 km05:37 min/km00:28:07
10k10 km05:35 min/km00:56:02
15k15 km05:47 min/km01:24:58
20k20 km05:34 min/km01:52:47
25k25 km05:32 min/km02:20:26
30k30 km05:37 min/km02:48:31
35k35 km05:38 min/km03:16:41
40k40 km05:53 min/km03:46:06
45k45 km06:23 min/km04:17:59
50k50 km06:32 min/km04:50:37
55k55 km06:51 min/km05:24:50
60k60 km06:54 min/km05:59:18
65k65 km07:17 min/km06:35:44
70k70 km07:30 min/km07:13:13
75k75 km07:45 min/km07:51:56
80k80 km07:17 min/km08:28:20
85k85 km07:46 min/km09:07:10
90k90 km08:04 min/km09:47:28
95k95 km06:51 min/km10:21:42
Finish100 km07:14 min/km10:57:54