Ingeschreven voor de Great breweries marathon

Op de valreep heb ik nog ingeschreven voor de Great Breweries Marathon. Jan gaf vorige week al aan aan deze te gaan doen, en in eerste instantie paste dit niet in mijn vakantieplanning. Gelukkig vond Maaike het geen probleem toen ik zaterdag een poging deed, want na mijn duurloop had ik er wel heel veel zin in. Dus toen ze goedkeuring gaf….gelijk maar even vastgelegd. Net op tijd denk ik….

De voorbereiding is verre van optimaal, maar zaterdag l.l. heb ik weer eens een marathon als training gelopen en dat ging eigenlijk boven verwachting goed. Ik vertrok om 7u, lange broek en trui + regenjas aan, wat een goeie keuze bleek te zijn, want het bleef niet droog.

In Zundert zag ik dat de eerste 10K van deze lange duurloop wat aan de snelle kant was, maar afgaand op mijn hartslag en gevoel besloot ik dat tempo toch maar vast te houden. Een echte dip bleef uit, en dat verbaasde me wel een beetje, omdat ik alleen water bij me had. In Hoeven bij het water-tap punt bij de kerk, (30KM) nog even mijn flesjes bijgevuld, en over “De Spie” weer terug. Ik besloot het laatste stuk iets anders te lopen, vanwege de Koningsdag festiviteiten in Bosschenhoofd, en daarmee de drukte wat te ontwijken. Op de rotonde werd ik nog bijna aangereden door een man die aangaf dat ik door mocht lopen, en toen ik dat ging doen weer verder reed……ging gelukkig net goed.

Iets voor 11 uur drukte ik mijn horloge weer uit, en zag dat ik ruim onder de 4 uur zat. De blessure is nog steeds niet helemaal weg, maar ik maak me hier nu een stuk minder zorgen om, want er is duidelijk verbetering zichtbaar.

Dus a.s. zondag eens kijken hoe het gaat bij de volgende marathon. Hopelijk voel ik me zoals afgelopen zaterdag, en kan ik in het begin de verleiding weerstaan om te hard te vertrekken. In 2022 (Leeuwarden) ging dat helemaal fout, en werd de tweede helft enorm afzien. Ik hoop ongeveer dezelfde tijd te lopen van zaterdag, want heel veel sneller is gezien de situatie niet waarschijnlijk. We zien wel….

En alvast een berichtje naar Peter gestuurd, met het verzoek om Jan en mij weer mee te laten lopen in het DRV team tijdens de Zeeuwse kust marathon, op zaterdag 5 Oktober a.s. Dat betekend dat ineens de loopagenda al behoorlijk vol staat voor 2024 met allemaal leuke dingen 🙂 Winschoten nog even heel dun met potlood, want heel misschien wil ik hem toch gaan doen, maar dan op 1 dag op en neer rijden. Nog heel even over nadenken, maar volgens mij kan ik nog een week van te voren inschrijven.

2024
27 Januari hoho100 (100 Miles) DNF na 58KM
9 Maart Salland trail (50 miles, 81KM) ==> 9:28u
24 Maart 2024 60KM  van Texel ==> 5:56:54 
5 Mei 2024 42KM Great Breweries marathon ==> Ingeschreven
13 Juli 2024 NK 24 uur Deventer
14 Sep Winschoten 100KM ???

28/29 September Spartahlon 246KM ==> reservelijst n.r. 52
5 Oktober 42KM Zeeuwse kust marathon
10 Nov 2024 Marathon Athene ==> Ingeschreven
13 Dec 2024 Bello Gallico 100M ==> Ingeschreven

De Spartathlon eind September zal erg onwaarschijnlijk zijn. Ergens in Juni wat meer zekerheid verwacht ik, want de deadlines zijn:

Entry Forms: 15 May, Payment for Athletes: 10 June, Payment for Supporters: 31 July
Daarna eens kijken hoeveel plaatsen ik stijg vanaf Nr. 52 op de wachtlijst,

Planning 2024

De planning voor de rest van het jaar is nog niet rond, maar in ieder geval 1 wedstrijd is al definitief toegevoegd aan de kalender. Geen ultra maar een marathon, maar deze keer wel een hele bijzondere.

Toen Levi en ik naar de finish van de marathon van Rotterdam keken, en hij aangaf ook een keer een marathon te willen doen, leek het ons een goed idee om misschien het “mannen weekendje” wat al een paar keer uitgesteld is te combineren met een marathon. Onder het motto alles is mogelijk, maar liever niet New York ontstond het plan om de marathon van Athene te doen, mits Randy het ook een goed plan vond. Gelijk maar even spijkers met koppen geslagen, en onze plannen gedeeld. Gelukkig vond Randy het ook een heel goed plan, maar voor de zekerheid had ik wel gevraagd of ze er beiden nog een nachtje er over wilden slapen, en er nog eens goed over na wilden denken voordat ik een en ander definitief ging maken. Een marathon blijft natuurlijk een flinke inspanning, dus beter dubbel checken of het serieus is.

Woensdag was het nog steeds een goed idee, en kon alvast het aanvragen van de vrije dagen gestart worden. Eenmaal goedgekeurd, heb ik afgelopen donderdag alles definitief gemaakt. Inschrijven, hotel en tickets zijn geboekt, dus geen weg meer terug 🙂

Waarom deze marathon? Ja….eigenlijk is het de enige echte.

De marathon is vernoemd naar het gelijknamige stadje in Griekenland, dat ongeveer 42 kilometer ten noordoosten van Athene ligt. In 490 voor Christus vond hier een belangrijke veldslag plaats: 10.000 Griekse soldaten versloegen het 25.000 soldaten tellende Perzische leger. De overwinning betekende het einde van de Eerste Perzische Oorlog. Het verhaal gaat dat de boodschapper Pheidippides het hele stuk naar Athene rende om daar het goede nieuws te brengen, waarna hij dood neerviel.

Ondertussen weten we dat hij eerst op en neer naar Sparta heeft gerend, en dit dus “slechts” het laatste stuk van zijn tocht was.

Heel mooi vooruitzicht, en heel veel zin om samen met mijn jongens dit weekendje te doen!!

Verder heb ik nog niets definitiefs, maar de Bello Gallico zal het in ieder geval zeker worden. Alleen een Corona kan me tegenhouden 😉

Als korte termijn doel zou de 24u van Deventer kunnen, want ik zou toch wel eens willen weten hoe veel kilometer ik kan halen. Vorig jaar tijdens de Ultrabalaton was ik in ieder geval al een heel stuk verder na 24u dan ik geraakt was in SIttard, en toen moest ik nog een heel stuk verder.

Veder nog wat leuke trails, bijvoorbeeld de Grizzly 100 nog een keer, en ook de marathon van Zeeland (eerste weekend van October) zou mooi kunnen passen.

Tja….en uiteraard bestaat er nog steeds een kleine kans dat er genoeg mensen uitvallen om mijn start op de Spartathlon te garanderen. Mocht dat zo zijn, dan gaat heel de planning om, en moet ik echt serieus de wedstrijden in de aanloop in gaan plannen, zodat alles in het teken komt te staan van deze legendarische wedstrijd.

Afgelopen week in ieder geval terug lekker gelopen. Woensdag samen met Jan, en dat was weer even geleden, dus hebben we gezellig bij gebuurt. Zaterdag nog een lekkere duurloop gedaan, maar ik moest op tijd terug zijn, want ik had Maaike beloofd mee te gaan wandelen.

Over mijn blessure valt niet veel te zeggen, behalve dat het heel erg wisselvallig is. Geen pijn, maar wel krachtverlies, en dat varieert dan van merkbaar slecht tot bijna niet van invloed. Gelukkig was laatste training een goede dag, dus hopelijk zet die trend zich nu definitief door.

Langzaam wat verbetering

Nou, met mijn plekje als nummer 52 op de reservelijst leek het alsof de kans op een start in de Spartathlon minimaal was. Maar toen ik de lijst bekeek, zag ik dat bijna alle plekken voor de Hongaarse deelnemers (maximaal 25) al ingevuld waren, op slechts twee na, terwijl er nog veel Hongaren boven mij stonden op de reservelijst.

Dus in feite zijn er ongeveer 40 deelnemers die me voor zijn, waardoor de kansen plotseling een stuk gunstiger lijken. Maar hoe klein de kans ook is, ik moet wel blijven trainen alsof het doorgaat!

Na een paar weken van relatieve rust, had ik mezelf voorgenomen om mijn training serieus weer op te pakken. Vorige week was het moment daar, maar tijdens een lange duurloop op maandagavond landde ik plotseling verkeerd op mijn rechtervoet, gevolgd door een stekende pijn in mijn rechterkuit. Mijn eerste gedachte was meteen: weer een zweepslag, maar deze keer in mijn kuit. Ik ben even gestopt om een stukje te wandelen, en ben toen heel voorzichtig weer gestart en heb mijn ronde afgemaakt. De uren daarna voelde het nog steeds gevoelig, dus de volgende dag heb ik rust genomen (gelukkig had ik die dag vrij). Gelukkig was de pijn woensdag verdwenen en kon ik voorzichtig weer een lekker rondje lopen.

De lange duurloop van zaterdag begon ook goed. Omdat ik standby stond, bleef ik in de buurt en was het plan om een marathon te lopen. Het tempo zat er lekker in, maar rond de 25 km begonnen mijn rugproblemen weer op te spelen, dus besloot ik het bij 30 km te houden. Zondag was het juist andersom. Ik ging voor een rustig herstelloopje van 15 km, maar het liep zo lekker dat ik er uiteindelijk 22 van maakte.

Oorkonde

Afgelopen week werd ik uitgenodigd bij de wethouder, en letterlijk in de bloemetjes gezet!

Dus veel aandacht gehad voor onze sport, en dat was heel erg leuk. Nu weer vooruitkijken, en zorgen dat we nog leuke dingen aan 2024 toe kunnen voegen, want de laatste twee (Salland trail en Texel) waren in ieder geval alvast een succes!!

Als mijn lichaam een beetje mee werkt zit ik voor de resterende eerste helft van het jaar te denken aan:

25 MEI 2024 Sri Chinmoy 50K & 100K race AMSTERDAMSE BOS / FOREST OF AMSTERDAM AMSTELVEEN

13 en zondag 14 juli 2024 vindt op de wielerbaan Keizerslanden in Deventer de 7e editie van het Ultrafestival Deventer plaats.

Dat zijn eigenlijk datums welke buiten vakantie, standby of werk weekenden vallen en beiden zijn vrij kleinschalige evenementen.Doel: Toch eens proberen onder de 10u te komen voor de 100K en in Deventer eens kijken of ik mijn PR op de 24 uur uit kan breiden.

Maar zoals gezegd moet tegen die tijd de blessure ook beter zijn. In tegenstelling tot laatste weken had ik afgelopen zondag wel veel last van krachtverlies (gelukkig geen pijn). Geen idee waarom het af en toe wel/niet het geval is, maar hopelijk ben ik er wel snel vanaf.

Voor de tweede helft wil ik samen met Jan kijken wat leuke evenementen zijn. 1 staat er al min of meer vast, en dat wordt de Bello Gallico…. En een hele kleine kans op een start voor de Spartathlon, maar voorlopig ga ik er niet van uit….

Herstel

Het herstel na de 60 van Texel gaat goed. Ondertussen al weer een paar lange duurlopen afgewerkt zonder problemen, en het lijkt met mijn blessure eindelijk ook de goede kant op te gaan. Ik ben sowieso vrijwel pijnvrij, maar ook de kracht komt terug in mijn linkerbeen. Zondag avond nog een voor mijn doen vrij snelle 22KM gedaan, en ik liep gelukkig weer eens lekker zonder het gevoel te hebben dat de coördinatie weg is. Hopelijk zet zich dit door, en is deze vervelende blessure snel verleden tijd.

Afgelopen week ook nog even bij Radio Rucphen FM op bezoek geweest voor een interview. Ondanks dat het een regionale zender is, vond ik het toch wel spannend. Gelukkig begon het na een tijdje wel te lopen, en heb ik voor een groot deel mijn verhaal kunnen doen. Later denk je wel, ik had dit en dat nog moeten zeggen etc. maar in grote lijnen heb ik wel uit kunnen leggen wat ultralopen in houd. Leuk om mee te maken, en hopelijk vonden de luisteraars dat ook 🙂

Ik zit nu wel met een dilemma, want mijn wedstrijdkalender is leeg….De verwachtingen voor een start op de Spartathlon zijn vrij laag, want ik ben 52ste op de reservelijst. Enig pluspunt is dat er voor mij ook veel hongaren staan, en daarvan staan er ook al 23 op de startlijst, dus mogen er nog maar twee van de reservelijst bij.

Dus moet ik dringend op zoek naar leuke alternatieven. Jan en ik hebben het er al even over gehad, en een paar zijn inmiddels al afgevallen (Winschoten en Pierewaai).

April en Mei vallen voor mij af. Te veel gepland (werk / prive) in de weekenden, en ook Juni lijkt niet te lukken in verband met vakantie. Eerste interessante wedstrijd wordt dan voor mij de 24 uur van Deventer.

13/07/2024  24 uur: Ultrafestival Deventer 24 uur Open wedstrijd en Nationaal Kampioenschap

Mogelijk voor de rest van het jaar:
12/10/2024  trail: Indian Summer Ultra 50-75-100 km met NK 100 km trail
26/10/2024  trail: Bear Trail 100

En de Bello Gallicco uiteraard, en hopelijk nog een leuke ergens in het buitenland

Eindelijk staan ook de uitslagen van Jan en mIj van de Salland trail en Texel op DUV statistics.

Lange termijndoel wordt sowieso toch proberen een kwalificatie te halen voor de 120 van Texel 2026!

a) een officiële 100 km-wedstrijd binnen de 9:30 uur;
b) een officiële 12-uurswedstrijd met 120 km of meer;
c) een officiële 24-uurswedstrijd met 200 km of meer;
d) een finish op de Spartathlon;
e) een finish binnen de tijdslimiet op De 120 van Texel van 2015, 2017 of
2019;
f) een finish binnen de tijdslimiet op de hele Jan Knippenberg Memorial van
2014 of 2016;
g) een finish in de Elfsteden Ultraloop 2018
Lopers die nog gaan proberen aan de toelatingseis te voldoen, kunnen zich inschrijven voor
de 120 km. Toelating geschiedt nadat aan de toelatingseisen is voldaan.

Een start en finish op de Spartathlon zou dus geweldig zijn 🙂