Druk weekend

Afgelopen weekend een vrij druk weekendje gehad. Het begon met een gezellig etentje, en na een korte nachtrust zijn we zaterdag vroeg vertrokken naar Nieuwvliet om samen met Els en Peter een rondje door Zeeuws Vlaanderen te fietsen.

Alhoewel het er zeer dreigend uitzag, regende het gelukkig op andere plaatsen, of andere tijdstippen dan wanneer wij aan het fietsen waren, dus het regenpak hoefde niet aan. Nadat we vrij laat nog wat gegeten hadden, gingen we weer naar huis. Maar het is ook een aardig eindje sturen, dus voor we in bed lagen, was de dag al weer om…

Ik had wel besloten niet te laat uit bed te komen, zodat ik nog een duurloop van c.a. 3 uur kon doen, want hoewel ik zaterdag wel genoeg beweging op de fiets heb gehad, wilde ik ook wel graag wat uurtjes lopen in het weekend.

Lekker gelopen, en uiteindelijk gelukkig nog een redelijk weektotaal kunnen halen. Volgende twee weken (na deze werkweek) zullen vooral wandel en fiets kilometers zijn, maar daarna moet ik echt weer flink wat kilometers gaan maken. Met een beetje geluk valt ook de kust marathon in dit plan, dus met nog 5 weken voorbereiden na de vakantie moet de 100KM trail geen probleem zijn. Daarna 7 weken over om weer helemaal goed voorbereid aan de BG te beginnen, en ik hoop ook daar tussenin nog een paar mooie wedstrijdjes te kunnen plannen.

Verder gaat het eigenlijk wel lekker. Geen blessures, wel wat last van mijn rug, maar dat komt vooral omdat ik een beetje verstek heb laten gaan met mijn oefeningen. Ook het gewicht is wat toegenomen. Een en ander heeft uiteraard te maken met de vakantie in het vooruitzicht, dus zodra die voorbij is, zal ook de relatieve rust stoppen en weer volledig de focus op de komende doelen worden gelegd. Momenteel in de onderhoudsmodus dus, en voor mijn gevoel niet verkeerd om eens een periode gas terug te nemen, want de opgebouwde vermoeidheid na de UB is voor mijn gevoel weg, en zowel fysiek als mentaal ben ik weer klaar voor volgende uitdagingen.

Bovenstaande foto is nog van de kustmarathon van 2019. Het tijdperk waar men nog nooit van Corona gehoord had. Niet kort daarna liep ik toen mijn voorlopig laatste wedstrijd (Indian Summer 120K) voordat de lockdown actief werd.

Ik zag op de website van de hoho100 dat er plannen zijn om deze ook in 2024 te doen. Voor mij zou dit nog een hele mooie kans zijn om de 100KM binnen 10 uur te finishen, en alsnog een startplaats voor de 120 van Texel te bemachtigen via een wildcard. Save the Date for 2024: Saturday 27th of January. Misschien voor Jan ook een mooie gelegenheid om de 100 Mijl binnen de 15u55.

Spartathlon qualifier

The HoHo-100 can be used as a qualification for the Spartathlon. The subscription period for the Spartathlon mostly ends at the end of February. The Spartathlon website has not been yet updated for the edition of 2023. For the edition of 2022 the qualifying times were:

  • Finish a 100-mile race in 21:00 hours (men) or 22:00 hours (women).
  • Runners having achieved a performance at least 25% better than the ones required in section 2, are considered qualified and are thus automatically admitted. Adjustment by HoHo-100: This means for the 100 Miles 15:45 hours (men) or 16:30 hours (women).
  • There should be 5 finishers at least

Standby Dienst

Vanaf afgelopen vrijdag heb ik weer standby dienst, dus moet ik een beetje de training daar op aanpassen.

De lange duurloop van zaterdag had ik bijvoorbeeld verdeeld over twee rondes van 15KM dicht bij huis, en verder probeer ik de overige trainingen tussen de middag of voor 17:30 uit te voeren, want daarna wordt de telefoon terug gezet naar mijn nummer. Maandag en Donderdag avond staan alvast ingepland met releases, en ook afgelopen zondag middag en avond moest ik werken in verband met een release.

Volgende standby dienst (tevens de laatste dit jaar) start op 20 oktober, en die is dus net afgelopen voor de 100KM bear trail.

En ook is er al een weekend vastgelegd waarin gewerkt moet worden (17,18 & 19 november).

Dus de weken dat ik niets kan plannen zijn bekend, en dan blijven er mogelijk weekenden over waarin wel een leuke wedstrijd gepland kan worden.

Mogelijk toch als eerste de Zeeuwse kust marathon. Peter (DRV) zou nog laten weten of we in aanmerking komen voor sponsoring.

Volgens  runalyze had ik gisteren ochtend tijdens mijn duurloop een effective vo2max van 56,32 wat nog nooit zo hoog geweest is, maar ik vraag me af hoe betrouwbaar deze gegevens zijn.

De marathon shape geeft een tijd aan van 3:09:34, en ook dat lijkt me nogal aan de snelle kant….

Voorlopig lijken de Garmin waardes van resp. 52 voor de Vo2Max en 3u31 voor de verwachte marathon tijd beter te kloppen, maar dat zal zeker niet opgaan voor de zware kust marathon.

Ik ga in ieder geval niet specifiek trainen voor snelheid, omdat de eerste belangrijke uitdaging de Beartrail wordt en dan kracht en duurvermogen belangrijker zijn dan snelheid, en ook het risico op blessures beperkt blijft.

Grizzly 100 Kilometers 3000 D+

Planning tweede deel van 2023

Nog steeds zit ik in de onderhoudsmodus, en de afgelopen paar weken heb ik de focus nog steeds op wat andere zaken liggen dan het hardlopen. Deze week staat ook weer flink vol gepland, want hoewel dinsdag een vrije dag is, hebben we wel een vrij vol programma deze week. Een paar trainingen zal ik daarom proberen tussen de middag te plannen.

Eind van deze week begint helaas ook mijn standby dienst weer, wat ook altijd voor de nodige stress zorgt… Het is nog niet duidelijk of er veel releases in het weekend uitgevoerd moeten worden, maar tussen de bedrijven door zal ik weer proberen mijn lange duurloop te plannen en te verdelen over wat kortere rondes dicht bij huis.

Ook qua wedstrijdplanning is er nog niet veel concreets. Buiten de Beartrail (100KM) op 28 October en de Bello Gallico 16/17 December is nog niet helemaal duidelijk of ik daarvoor nog iets kan gaan doen. Er vallen nog twee standby diensten tussen, + vakantie, + een weekend waarin we 35 jaar getrouwd zijn, en nog een paar zaterdagen en zondagen met andere verplichtingen en verder ook Maaike’s vrije weekenden waar ik rekening mee moet houden.

Helaas kan ik ook niet aan de mega meiboom trail mee doen, vanwege een afspraak die we niet kunnen verzetten. De Zeeuwse kust marathon komt eigenlijk te kort na mijn vakantie, en valt in Maaike’s vrije weekend. Een dag later is de Natuurmarathon in Tessenderlo welke mij misschien zelfs leuker lijkt, en iets simpeler in elkaar steekt (geen bus nodig van te voren, en ongeveer even ver weg) en ook het inschrijfgeld is maar 25 Euro).  Maar het is misschien al net zo verstandig om in dat weekend een gewone training te doen, want omdat ik niet specifiek er naar toe train, heeft het dus eigenlijk weinig of geen toegevoegde waarde om deel te nemen.

Er zitten nog c.a. 10 weekenden tussen de Beartrail en nu, dus wil ik vanaf vandaag de kilometers weer uit gaan breiden. De vakantie van twee weken valt in deze periode, welke normaal gezien vooral wandelkilometers zullen zijn, maar deze keer wil ik ook af en toe een hardloop training inplannen.

Na de Beartrail zou bijvoorbeeld de marathon van Kasterlee (12 Nov), brabantse wal trail 60KM (18 Nov),  graaf Castricum trail 60KM (19 Nov), 6 uur winterchallenge Halle (25 Nov)  ,de T’is voor niks (26 Nov) of de Voornese Duin trail (3 Dec) nog kunnen. Even kijken of Jan ook 1 van deze wedstrijden ziet zitten, en ook even kijken hoe het qua planning bij Maaike uit komt en met mijn projecten bij de klant waar ik ook nog twee weekenden voor op moet offeren.

Dus eigenlijk staan alleen de 100KM en de 100 Mijl van de Bello Gallico vast, en hoop ik er dit jaar nog 1 of 2 aan toe te kunnen voegen….

Na regen komt…

Na een paar droevige weken (qua weer dan toch), zou het stilletjes aan beter moeten worden. Op zich maakt het voor de trainingen natuurlijk helemaal niet uit, en af en toe een flinke bui is zelfs lekker als het niet te koud is. Zo’n bui kreeg ik dus gisteren (zondag) ook, en hoewel het een soort wolkbreuk was, toch flink genoten van mijn training.

Afgelopen zaterdag had ik nog een beetje een kater van de Karmeliet van het etentje een dag er voor, maar die was al vrij snel over na een uurtje hardlopen, en die training heb ik op een heel rustig tempo en lage hartslag (30KM) afgewerkt.

Blauw hardlopen, groen wandelen….dus veel te weinig groen voor de dodentocht, die we daarom niet gaan starten….

Dat de lage trainingsvolumes per week en de kortere lange duurlopen in het weekend voor beter herstel zorgen is goed merkbaar. Ondanks de vrij volgeplande weekenden en avonden, en de korte nachtjes merk ik dat ik toch beter uitgerust ben en de trainingen weer leuker beginnen te worden. Van lieverlee dus weer terug uit gaan breiden, want over een paar maanden staat er weer een serieuze uitdaging voor de deur (Bear trail – 100KM).

Wat ik ook terug op moet gaan pakken zijn de core-stability oefeningen, want dat is er vanaf de Ultrabalaton compleet bij ingeschoten en daarom heb ik weer duidelijk krachtverlies en beginnen bepaalde pijntjes weer op te spelen.

Mogelijk voor de beartrail ook nog de Zeeuwse kust marathon, of de natuurmarathon in Tessenderlo 1 dag later (afhankelijk van eventuele sponsoring, en de planning bij Maaike) of nog een leuke trail.

En eind van dit jaar weer………de Bello Gallico