Weer vooruit kijken….

Ondertussen ben ik al weer een paar dagen aan het bijkomen van de mislukte poging om de B.G. te finishen. Gelukkig ben ik heel erg goed in het relativeren van zaken, en ik heb dan ook veel nagedacht over wat er nou allemaal fout en goed ging.

Voor mezelf even wat zaken op een rijtje gezet….

De voorbereiding: Hoewel ik heel veel met deze wedstrijd bezig geweest ben, komen de voorbereidingen bij lange na niet in de buurt van de voorbereidingen zoal ik die bij de Ultra Ballaton gedaan heb. Toen heeft ruim een half jaar lang alles in het teken van die wedstrijd gestaan, en heb ik er werkelijk alles voor gedaan en gelaten. Deze wedstrijd waren de trainingsvolumes een stuk minder, en buiten de Trail lábbaye nagenoeg geen noodzakelijke trailkilometers gemaakt en altijd de meest comfortabele weg gekozen. Kortom…toch te gemakkelijk over gedacht, wat waarschijnlijk te wijten is aan het te veel aan zelfvertrouwen door de 211km finish vorig jaar tijdens de UB.

Trails v.s. weg: Trail runnen is heel erg leuk, want in tegenstelling tot de meeste weg wedstrijden loop je door de natuur, en heb je veel meer afwisseling. Soms kun je lekker bijkomen tijdens een afdaling, of bijv. eten wanneer je wandelend aan het klimmen bent. Het ene moment loop je door de modder, dan weer over gras, en soms verhard. Weg wedstrijden zijn vaak vlak, en hebben juist voor mij weer als voordeel dat ik in een bepaald ritme kan komen, en dan lekker door kan draven. Ook dat gaat op een gegeven moment pijn doen, maar mijn lichaam lijkt hier toch beter tegen te kunnen dan de meer ongecontroleerde bewegingen tijdens een trail. Tot nu toe kom ik altijd redelijk gehavend uit trail wedstrijden, en meestal moet vooral mijn rug het ontgelden. Vooral de laatste jaren lijkt er een trend te ontstaan waar trail schoenen voor rugklachten lijken te zorgen, dus wordt het voor mij kiezen tussen twee kwaden,,,daar kom je op een 50K nog mee weg, maar is geen goede basis voor een ultra afstand.

Fysieke problemen: Na de ultra balaton nog een paar wedstrijden pijnvrij kunnen doen, maar nadat ik eind 2023 flink door mijn rug gegaan ben, heb ik regelmatig problemen gehad tijdens wedstrijden. Daar kwam in Mei j.l. nog een zweepslag bij, wat er voor zorgde dat een droom (starten op de Spartahlon) in duigen viel, en een flink gat in de trainingen geslagen heeft, zodat ik weer in Juli bijna vanaf 0 terug moest gaan opbouwen. En uiteraard speelt ook de leeftijd een belangrijke rol, en merk ik dat ik steeds meer hersteltijd nodig heb, zodat uiteindelijk ook niet de wekelijkse volumes gehaald kunnen worden. Vreemde klachten zoals een paar weken terug toen ik spontaan door mijn knie zakte, zijn denk ik ook signalen dat er iets aan de hand is, in dit geval mogelijk een combinatie stress met de slechte rug conditie.

De BG zelf: hier zit hem volgens mij de crux. Halverwege krijg je de kans om te stoppen, en wanneer iets niet goed gaat grijp je die kans. Bij een 100 Mijl met een enkele ronde moet je door, en zou het in ieder geval langer duren voordat de handdoek in de ring gegooid word, omdat je hoopt op een beter moment. Nou ben ik deze keer zeer zeker dat dat er niet zou komen, omdat er echt iets aan de hand is waardoor het vrijwel zeker alleen wandelen zou worden, en dat kon ik gewoon niet opgebracht krijgen. Door vorige DNF’s weet ik dat er geen negatieve gedachten mogen komen, en zeker niet vroeg in de wedstrijd. Het vooruitzicht om halverwege nog c.a. 16 uur met veel pijn door te moeten, en misschien zelfs heel veel extra schade op te lopen maken de beslissing simpeler, met uitstappen tot gevolg. En gelukkig blijf ik er bij dat het de enige juiste beslissing was.

De conclusie is dat ik geen ultralange trails meer ga doen, tenzij ik het op gewone schoenen kan doen. Dus trails met bijv. hetzelfde karakter als de Indian Summer. Ergens op deze planeet moeten er toch genoeg mooie trail wedstrijden bestaan die aan dat criteria voldoen.

Maar voorlopig wil ik me eerst gaan focussen op doelen waar ik wel beter in lijk te zijn, en wordt de missie om een een poging te doen om me te kwalificeren voor Texel. Mooie wedstrijden zoals de 65KM van Walcheren, 100KM van Winschoten en de Zeeuwse kust en Tís voor niks marathon passen daar ook heel goed in. Nu eerst goed uitrusten, zorgen dat ik weet fit ben, en hopen dat ik in 2025 een blessurevrij jaar in ga. Ik kom dan immers in de categorie 60+ dus dan wordt het ook weer leuk om me te gaan meten met leeftijd genoten…

En nog een DNF op de BG

Zaterdag ochtend komen we rond 3 uur aan bij de Roosenburg, en daar zit het al aardig vol. Na het labelen van de dropbags, de toiletbezoeken en het nuttigen van een eierkoek gaan we rond 4 uur naar de start, en even later mogen we vertrekken. Jan en ik wensen elkaar succes, en gaan vol goede moed op pad.

Het is fris, maar na een paar kilometer heb ik het warm, en ben ik blij dat ik een niet te dikke jas aangeschoten heb. Ook de handschoentjes zijn dik genoeg, dus voorlopig heb ik geen last van de kou. Als snel komen we de eerste stukken modder tegen, maar omdat het nog vroeg in de wedstrijd is, doe ik een poging om mijn voeten droog te houden. De grip valt flink tegen, want ondanks dat ik mijn trailschoenen heb aangeschoten, glijd ik alle kanten op. Uiteraard glijd ik een keer flink uit, maar gelukkig land ik in de struiken rechts, en wordt de klap opgevangen.

De eerste 10 kilometers vliegen voorbij, en het wordt al wat minder druk. De loper die heel de tijd kort achter me loopt is ondertussen gelost(na een plaspauze) en ik geniet van de rust. Bij 19KM is de eerste post, en ik besluit snel mijn flesjes te vullen, een broodje kaas te pakken en door te gaan. Het broodje krijg ik moeilijk weg, maar zonder koolhydraten red je het niet, en alleen op gels ook niet.

Andere jaren was ik dit punt een stuk sneller voorbij, maar op zich is dit prima, want ik had me voorgenomen om heel rustig te starten. In dit deel (tussen cp1 en cp2) moet ik nog even de bossen in voor een sanitaire stop, en opgelucht kan ik weer door. Helaas gaan de kilometers steeds moeizamer, en beginnen er allerlei problemen de kop op te steken. Uiteraard is het normaal dat dingen pijn gaan doen, wanneer er ongeveer een marathon afgelegd is, maar het is vooral mijn rug waar ik me nu zorgen om maak. Ik ben erg blij dat ik arriveer bij Pecrot (cp2) en neem de tijd om wat eten uit mijn dropbag te pakken, en een soepje te nemen. Wanneer ik buiten stap zie ik dat ik precies 5 uur onderweg ben, en alhoewel ik had gehoopt verder te zijn, naar omstandigheden prima.

De eerste kilometers gaan lekker, maar al snel ben ik bij het “moeras” en besluit dat stuk wandelend te doen. Rennen op die vlonder leek me sowieso niet verstandig, en de stukken modder moesten ook voorzichtig genomen worden. Mijn horloge besloot daar een herstart te doen, en gelukkig kwam het weer terug in dezelfde status. Tot 50KM ging alles afgezien van de ongemakken nog redelijk, maar daarna was hardlopen erg pijnlijk. Regelmatig wandelen, en wanneer ik het te koud kreeg weer heel voorzichtig dribbelen. Een paar kilometer voor cp3 (62KM) kreeg ik ook buikpijn en was ik misselijk. Gelukkig was dat na een toiletbezoek in cp3 weer beter, en ik besloot een hotdog te nemen en een paar bekers cola.

Het stuk daarna, was vooral bergaf, en ondanks dat het pijnlijk was, probeerde ik deze kilometers toch nog enigszins hardlopend te doen. Maar naarmate de kilometers verstreken begonnen er steeds meer problemen bij te komen. Buiten de rug en het bijbehorende krachtverlies in mijn linkerbeen, begon de rechterkuit, de wreef van mijn linkervoet, beide achillespezen ook een zorgwekkende pijn te geven. Daar kwam even later mijn linker bil en linker kuit nog bij. Nog steeds vrij misselijk begon vrij duidelijk te worden dat een finish zoals ik die in gedachten had er weer niet in zou zitten, en ik een eventuele tweede ronde uit zou moeten wandelen, want hardlopen lukte nu maar korte stukjes en die werden steeds pijnlijker.

Na ruim 11 uur bereikte ik de Roosenberg, en Jan zat daar ook. Mijn vermoedde bleek juist, want normaal gesproken zou ik hem al lang tegen gekomen moeten hebben, maar door een paar vervelende blessures moest hij opgeven. Zelf had ik de beslissing al min of meer genomen bij de 60KM om te stoppen, en daarna nog 20KM spijt gehad dat ik niet bij bij het checkpoint uitgestapt was.

Nog een bord pasta genomen, en daarna mijn tracker ingeleverd. Weer een DNF op deze wedstrijd, dus is duidelijk niet ons ding, en we gaan ook geen poging meer doen om deze te finishen. Jammer, want qua organisatie en vrijwilligers ken ik geen wedstrijd die beter scoort. De combinatie modder/hoogtemeters/afdalingen met stenen er in etc. zorgen er voor dat ik niet lekker in een rustig tempo door kan blijven lopen. Het grootste probleem zit er denk ik vooral in dat vanwege de aard van het parcours ik genoodzaakt ben om op trailschoenen te starten, maar dat ik door de vele kasseien en betonplaten te weinig demping heb waardoor een deel van de problemen ontstaan. Zoals andere jaren is het juist de som van de problemen waardoor ik op moet geven. Nou weer vooruitkijken en nieuwe plannen maken….

1 week voor de BG

Vandaag (zaterdag 7 Dec) nog een week te gaan en dan is het weer zo ver. Een nieuwe poging om de 100 mijl van de Bello Gallico te finishen.

Vanochtend heb ik nog een duurloopje gedaan, niet te hard en niet te ver, en dat ging wel lekker, en buiten de problemen met de rug gelukkig nergens last meer van. De problemen die vorige week spontaan opkwamen zijn dus weg gebleven, en daar ben ik heel blij om.

Het krachtverlies in mijn linkerbeen is wel wat hoger dan normaal (3% afwijking in de grond contact balans), maar of ik daar veel last van krijg zal zaterdag blijken.

Een andere factor waar ik ook geen grip op heb is het weer. Nu de weersvooruitzichten wat betrouwbaarder worden, ziet het er allemaal nog erg gunstig uit. Niet te koud, droog en weinig wind, dus dat zou ideaal zijn.

Een factor waar ik wel grip op heb, is mijn gewicht. Dat is ten opzichte van de start bij de ultrabalaton vorig jaar een paar KG hoger, maar ik heb bewust niet te veel op mijn gewicht gelet de laatste dagen. Aangezien het tempo deze keer niet het belangrijkste is, maar vooral uitlopen het doel is zou dat niet veel uit mogen maken.

Komende dagen zal ik mijn spulletjes alvast klaar leggen, en de juiste materialen in de juiste dropbags stoppen. Ik zit er ook over na te denken om voor het eerste deel mijn normale hardloopschoenen aan te schieten, en mijn trail schoenen in de tas voor de 40/120K te stoppen. Het tweede stuk was andere jaren namelijk nogal modderig, en op die manier kan ik het laatste stuk vanaf de 120K weer terug de gewone schoenen aanschieten met extra demping eventueel met droge sokken. Bij de 80K schoenen wisselen heeft toch weinig nut, omdat andere jaren het stuk c.a. 5KM voor dit punt flink modderig was.

Qua voeding weer Maurten gels, en ik zal nog wat suikerbrood, minimarsen en kleine zakjes chips in de dropbags stoppen. Belangrijkste is dat ik zoals afgelopen keer probeer bij iedere checkpoint wat eten van de organisatie te nemen, en zonder voedingsproblemen blijf, want dat heeft al vaak roet in het eten gegooid.

Er zijn wijzigingen in het parcours ten opzichte van vorige jaren, maar natte voeten zullen we in ieder geval krijgen.

Erg benieuwd hoe het deze keer zal gaan. Hopelijk niet te veel verassingen, dan zou het goed moeten komen…..