Blessures

Download PDF

Nadat ik in 2005 aan een hernia ben geopereerd, ben ik met hardlopen begonnen. In 2009 heb ik de stap naar triathlon gemaakt. Vooral de regelmatig terugkerende rugklachten hebben zo hun impact op de prestaties(minder kracht in het linkerbeen), en veroorzaken vaak ook blessures op andere gebieden.

Blessure aan Hamstring
Bij overbelasting (bijv. sprintje) heb ik gemakkelijk last van de hamstrings.
Volgens de therapeut wordt dit veroorzaakt door een afwijking in het SI gewricht, wat samenhangt met de rugklachten. Ben hiervoor behandeld bij een fysio, en was na enkele weken nagenoeg van het probleem af. Preventief rekken voordat ik ga lopen helpt.
Eind 2016 weer last van de rechtse hamstring, veroorzaakt door een val. Na behandeling bij een sportarts, is het nagenoeg over.

Lage rugpijn / Hernia
2005 – operatie gehad aan hernia l4/l5. Hernia l5/s1 zit er nog.
2009 – na een val van mijn fiets kwamen de problemen weer terug.
Met fysio therapie in c.a. 6 weken opgelost. Doe dagelijks oefeningen.
2012 – na een val op mijn heup weer problemen. MRI scan laten maken.
Hernia L4/L5 is weer terug. Ook L5/S1 zit er nog. Pijn valt deze keer mee. Wel kracht verlies in linkerbeen, en tintelingen en doof gevoel.
2016 – Na een val in Luxumburg, eerst hamstring klachten gehad, en sinds begin December last van lage rugklachten met uitstraling naar het linker been. Deze keer is de pijn vrij snel weg (na c.a. 10 dagen, maar is het vooral het krachtverlies in mijn linkerbeen waar ik last van heb.)

Achillespees
Omdat ik  minder kracht in mijn benen heb vanwege een beknelde zenuw (hernia/ischias), krijg ik regelmatig last van achilespees problemen.

Ik gebruik een Strassbourg sock, zodat de doorbloeding beter wordt, en meestal is na een paar weken de klacht weer over.

ITBS
Bij ITBS ontstaat meestal pijn meestal aan de buitenzijde van de knie met soms zwelling aan de buitenzijde van de knie . Deze kan doortrekken tot aan de bovenzijde van het onderbeen tijdens het lopen. De pijn is meestal brandend of zeurend van karakter, soms gepaard gaand met steken. Het begint meestal met een lichte irritatie en wordt progressief erger tijdens het toenemen van de loopafstand. Sommige spreken zelfs over een band of klem rond de knie. Kenmerkend is ook de pijn die optreedt bij het trap af lopen.

Bleek bij mij veroorzaakt te worden door een verkeerde schoenkeuze.
Sinds 2006 loop ik op Brooks adrenaline, en vermijd ik een ondergrond die afloopt naar 1 kant.

Gekneusde ribben
2011:Na het Mountainbiken 2 keer last van gekneusde ribben gehad. Beide keren vanwege een val, en beide keren na c.a. 3 weken over gegaan.
2013:Gevallen tijdens de halve triathlon van terheijden. Helaas weer wat ribben gekneusd.
2015:Gestruikeld tijdens het hardlopen. Ribben gekneusd aan de rechterkant.
2016:Gevallen tijdens de Eislek triathlon.  Ribben gekneusd, en waarschijnlijk een breukje.

Gekneusde Schouder
2013:Gevallen tijdens de halve triathlon van terheijden(fietsen). Schouder gekneusd rechts.
2015:Gevallen tijdens een training, linkerschouder gekneusd.
2016:Gevallen tijdens de Eislek triathlon (Halve triathlon in Luxumburg) weer gekneusde schouder rechts.

Syndroom van Raynaud
Wanneer mijn handen of voeten te koud worden, wordt de bloed toevoer gestopt. Na de duathlon van Kasterlee zelfs twee weken mijn rechterhand beperkt kunnen gebruiken. Erg vervelend, want bijv. bij zwemmen in te koud water, worden handen en voeten gevoelloos. Gaat vaak pas onder een warme douche weer over.

Peesplaat ontsteking / hielspoor
Sinds Juni 2019 last van mijn rechter hiel. Volgens de dokter en podoloog een peesplaatontsteking. Vanaf Januari 2020 andere zooltjes in mijn wandelschoenen. en dat zou de problemen op moeten lossen. Met hardlopen land ik vooral op de voorkant van mijn voet, dus dan heb ik er niet veel last van, maar wanneer ik stukken moet wandelen (bijv. tijdens een lange ultra) dan gaat het behoorlijk pijn doen.

Liesblessure
In Oktober 2020 last van een liesblessure gekregen, en uiteindelijk werd dit behandeld met een antibiotica kuur, omdat een infectie de veroorzaker bleek te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *