2022 ==> 2023

Download PDF

Voor mij vandaag de laatste werkdag van het jaar, dus weer tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. 2022….het jaar dat de geschiedenisboeken in zal gaan, als het jaar van de oorlog in Oekraine, en de energie crisis die dat veroorzaakt heeft.

Het jaar begon voor mij met een boosterprik, waar ik uiteindelijk best wel wat last van gehad heb.In Februari hebben Maaike en ik het Maarten van Rossumpad (Den Bosch – Steenwijk) afgemaakt.Verder was ik de eerste maanden van het jaar volledig bezig met de voorbereidingen van de 24 uur van Sittard

24 uur Sittard:

19/20 Maart was het zo ver. Mijn eerste 24 uurs Ultra. De eerste editie in Sittard, waar ik uiteindelijk gefinished ben 11e overall, en ruim 162 KM gemaaktheb. Dus tevens mijn eerste 100 Miler.

Helaas de laatste uren veel afgezien door pijn aan mijn knie, welke de weken daarna nog een tijdje gebleven is.

Perfect georganiseerd, en is me zo goed bevallen dat ik dit jaar weer terug ga, om een poging te doen de 180KM te halen.

DNF in Ultrabalaton:

Eind April is he tdan eindelijk zo ver. Mijn A wedstrijd van het jaar, de Ultrabalaton.

Een 211KM lange ultra wedstrijd in Hongarije waar ik al heel lang naar uitgekeken heb. Het avontuur eindigde helaas op 35% van de afstand (73KM), door een vervelende stekende pijn aan mijn knie, en pijn in mijn onder rug. Bij een 100K had ik waarschijnlijk nog wel even door gepushed, maar in dit geval was het verstandig om de handdoek in de ring te gooien, en er maar een mooi weekendje Hongarije van te maken.

Halve marathon Roosendaal:

De laatste zondag van Juni is het weer tijd voor de halve marathon van Roosendaal. Deze keer wel een hele speciale editie, omdat Randy en Levi ook meedoen en beiden finishen.

Bij mij gaat het goed tot halverwege ongeveer, maar uiteindelijk loop ik hem uit in een slechte tijd van 1u47.

Wel nog gezellig daarna wat gedronken op de Markt in Roosendaal…

DNS in Deventer:

Helaas zijn Jan en ik niet fit genoeg voor de 24 uur van Deventer, dus besloten om niet te starten.

WvdF:

Inmiddels zijn Maaike en ik begonnen met de “Weg van de Franken”. Een pelgrims pad wat begint in Maastricht en eindigt in Rome.

DNF T’is voor Niks:

Al veel over gehoord, maar nog nooit gestart op deze toch wel hele bijzondere marathon. Buiten dat deze perfect georganiseerd is, loopt deze door een prachtig gebied en is vrijwel helemaal onverhard.

Helaas in het begin ergens een afslag gemist, en achter de meute aan gehobbeld, en zo de eerste lus van de marathon gemist.

Uiteindelijk 30K van gemaakt, en niet gefinished.

Winter Marathon Leeuwarden:

De laatste uitdaging van het jaar was ook vrij bijzonder. Alhoewel het een “gewone” weg marathon was, en de eerste editie, bleek hij uiteindelijk 1KM te lang.

Ik heb deze wel gefinished, maar in een slechte tijd. Jammer, want ik heb diverse trainingen afgewerkt dit jaar met een veel betere tijd.

Hopelijk was de oorzaak de slechte voorbereiding, en is dit een goede les. Een marathon blijft een marathon, en om hem binnen een redelijke tijd te lopen moet wel getraind worden.

En 5KG extra kost ook veel tijd….

Alles bij elkaar dus een jaar wat heel goed begonnen is, met de 24u, maar daarna vooral veel tegenslagen.

Kort samengevat zowel op sportief gebied, als algemeen een jaar met vooral veel dieptepunten….

2023

De eerste doelen voor 2023 staan al weer op de Kalender, en ik ben inmiddels ingeschreven voor twee wedstrijden.

Zoals vorig jaar de 24 uur van Sittard, en de Ultrabalaton. Deze keer wil ik een poging gaan doen om 180K te lopen, en nog veel belangrijker, een finish in Hongarije op de 211K.

Misschien in de voorbereiding nog de 65K van Walcheren of een andere leuke.

De goede voornemens:

….het bereiken van een laag gewicht, kracht en stabiliteits- training, en 80% van de trainingen op een hele lage hartslag.

Verder proberen de stress nivo’s laag te houden en genoeg rust te nemen.

Er staan geen mega grote pojecten op de planning, zoals afgelopen jaar, maar weer wel een aantal standby diensten, dus hopelijk een veel betere balans werk/prive/sport….

Qua motivatie zit het in ieder geval goed, want ik heb er verschrikkelijk veel zin in.

Wintermarathon

Download PDF

Om 7:00u pik ik Jan op, voor een flinke rit naar Leeuwarden. We navigeren naar een laadpaal, die zich c.a. 800M van de kleedruimte bevind, en gelukkig vrij is. We zijn zo vroeg dat we nog niet naar binnen kunnen, dus lopen we maar gelijk door naar het evenementen terrein, waar ook de tassen ingeleverd kunnen worden. Allemaal perfect geregeld, en we blijven in de tent totdat we tien voor 11 het start vak alvast inlopen. Een vrij ontspannen sfeertje, geen gedring, plek zat, en alle niveaus en alle afstanden door elkaar.

Zodra het parcours vrij gegeven wordt, mogen we weg, en begint de marathon. Zoals altijd ga ik wat te snel weg, maar maakt iet zo veel uit, omdat ik toch geen al te hoge verwachtingen heb. Na een paar minuten is het veld al aardig uitgestrekt, en loopt niemand elkaar meer in de weg. Het loopt lekker….temperatuur is goed…maar het waait nog wel behoorlijk.

De eerste 10K gaan nog onder de 5m/km, maar daarna zakken de kilometer splits flink vanwege de harde wind. Al vrij snel heb ik de ambities voor een mooie tijd bijgesteld, en wanneer ik me vrij beroerd begin te voelen, begin ik zelfs te twijfelen of ik het wel helemaal moet gaan doen. Ik loop een tempo wat ik normaal gesproken gemakkelijk volhoud tijdens een training, maar wat me nu ontzettend veel moeite kost. Bij de verzorgingsposten heeft men warm water, en dat is perfect, zodat het goed weg drinkt. Ook de gels lijken weer goed te vallen, maar ergens rond de 20K moet ik snel even de kant in voor een sanitaire stop. Er zit al kilometers een en ander te wringen, dus beter even stoppen. Binnen 20 seconden ben ik weer terug aan het rennen, en het lucht enorm op.

Een paar kilometer verderop komt een lang stuk met wind in de rug, maar ik kom nauwelijks vooruit. Totaal geen fut, en liefst zou ik uitstappen en de kortste weg naar de finish nemen. Zo blijft het tot de 32K, en bij de verzorgingspost neem ik een paar bekers cola. Aanvankelijk vallen deze goed, en loopt het weer iets beter, maar toch moet ik weer even de berm in omdat mijn darmen nog van slag zijn. De laatste 10K waren helemaal beroerd, en toen ik bij de 42,195M nog nergens een finish boog kon bekennen was ook de hoop om binnen de 4 uur te finishen weg. Dat zou na Rotterdam 2007, (waar we verplicht moesten wandelen vanwege de hitte) de eerste “gewone” marathon wedstrijd van boven de 4 uur worden, dus ja……balen. Vooral omdat ik mijn trainingen normaal gezien regelmatig met dezelfde afstand/snelheid afwerk.

Met 4u5 op mijn klok loop ik uiteindelijk de finish over. Gelukkig hoor ik later dat het 43,2K waren, dus dat was dan nog een beetje een lichtpuntje. Technisch gezien was het dus een ultra ;-), en de marathon was precies binnen de 4 uur gevallen. En mijn Garmin blijkt dus exact de juiste afstand aan te geven 🙂 want daar begon ik dus ook flink aan te twijfelen.

Maar blijft evengoed een domper. Van de andere kant blijft 42K nog best wel een afstand, en dat vergeet ik nog wel eens. Wel weer een hele goeie les, en dat was nodig, omdat ik voorlopig nog niet klaar ben voor het echte werk in 2023, en dus alles op alles moet gaan zetten om in vorm te komen, en gewicht te verliezen. Eerst nog een bourgondische week, en dan weer serieus aan de bak!!

Jan had het wel fantastisch gedaan, en was 13e overall geworden in een geweldige tijd!! Na een warme douche reden we weer terug naar huis. Weer een mooi avontuur beleefd met gezellige mensen, en nu snel weer de draad op pakken voor de volgende doelen!

https://omropfryslan.bbvms.com/p/regiogroei_fryslan_web_videoplayer/c/5239736.html?inheritDimensions=true

1 week

Download PDF

De tijd vliegt. Het jaar is weer bijna voorbij, maar er is nog 1 uitdaging te gaan voordat het jaar afgesloten kan worden.

Alhoewel afgelopen dagen vrij koud waren, lijkt het er op dat de winter marathon meer een herfstmarathon gaat worden, met verwachte temperaturen van rond de 10 graden en een vrij hoge neerslag kans. Wat mij betreft prima, als het maar niet te hard waait, want dat zou de 42,2K wel een heel stuk zwaarder maken komend weekend.

Ik heb nog even terug gekeken, en zag dat de laatste marathon in wedstrijd verband die van Zeeland was in 2019, en de laatste “gewone” marathon wedstrijd op een snel parcours die van Rotterdam in 2015. Toen liep ik 3u39, en ik hoop daar deze keer wel onderdoor te gaan.

Mijn PR van 2008 (Eindhoven) van 3u34 verbeteren wordt het doel, maar dan moet wel echt alles mee zitten, en ik heb zo mijn twijfels na de slechte voorbereiding. De laatste “lange” duurloop van afgelopen zaterdag ging overigens wel lekker, maar die ging in ideale omstandigheden… In 2020 ben ik er tijdens een gewone trainingsloop, c.a. 80% onverhard, al een paar keer in de buurt geweest, maar toen was ik wel 5KG lichter 😉

Verder voel ik me wel goed, en ben ik gelukkig ook al maanden aan een stuk blessure vrij. Hopelijk blijft het zo, in ieder geval tot nu de Ultrabalaton zodat de kans om mijn doelen voor 2023 te halen hoger is dan vorig jaar.

Ondertussen mijn nieuwe jasje getest, en bevalt goed. Zaterdag zal het toch waarschijnlijk mijn regenjasje worden, mocht de voorspelling zo blijven. Deze week niet veel trainen, zodat ik uitgerust aan de start sta.

Sint

Download PDF

Ondertussen is pakjes avond weer voorbij, en is mijn hardloop inventaris weer een beetje uitgebreid.Na een paar duizend kilometer heb ik weer een nieuw paar Brooks adrenaline 22 aangeschaft. Deze keer de blauwe uitvoering, maar verder exact hetzelfde als vorige schoenen. Ik gok dat ik zo ongeveer aan het 25ste paar brooks zit, want ondanks uitstapjes naar verschillende andere merken blijf ik terug vallen op deze Brooks.

Verder twee paar wrightsocks (dubbele sokken), en een nieuw hardloop jasje van Odlo (Odlo zeroweight Logic Jacket).

Het is een winddicht en water afstotend jasje, wat bij normale omstandigheden mijn lichaam voldoende warm zou moeten houden op koude dagen. Niet bijzonders, en niet duur, maar mijn huidige jasje was na c.a. 15 jaar dringend aan vervanging toe, omdat de ritsen het af lieten weten.Alleen de oranje kleur was nog leverbaar in mijn maat tegen een voordelige prijs, dus is het die geworden. Dus ik kan er weer even tegen. Vanavond de spulletjes even testen…

De voorbereidingen op de marathon gaan op zich wel goed.

Wel wat last gehad van mijn onderrug. Deze keer voelde het heel anders dan de hernia of ischias gerelateerde pijnen die ik normaal heb, maar wel net zo vervelend.Gelukkig is het nu al weer een heel stuk beter, en ik verwacht niet dat het veel impact zal hebben.

Het zal ook geen top tijd worden, maar ik ga wel mijn best doen.Het weer kan nog alle kanten op. Nu nog vrij koud, en het zal komende dagen nog kouder worden, maar ik verwacht niet dat het erg extreem gaat worden als ik zo de 14 daagse verwachtingen bekijk.In ieder geval de komende weken een beetje rust proberen te nemen, en een beetje op mijn voeding letten dan moet het goed komen.

Herstel

Download PDF

Geen herstel nodig na de mislukte marathon poging, en dat is wel fijn. Door verschillende (zakelijke) omstandigheden was het me niet meer gelukt om donderdag en vrijdag nog een training in te lassen. Voordeel is wel dat je dan uitgerust aan de lange duurloop kunt beginnen, en dat was wel heel goed merkbaar.

Ook wat later de wekker gezet (half 8)  en dat was ook wel lekker na een vrij stressvolle werkweek.De eerste minuutjes buiten in de kou vielen een beetje tegen, maar nog voor ik goed en wel de straat uit was, was dat weer voorbij, en was ik weer blij dat ik lekker aan het lopen was.

De “screenshot functie” van de Enduro 2 werkt goed.

Het is goed merkbaar dat ik weer een beetje in mijn normale doen ben, want alles bij elkaar waren de 6 weken voor de T’is voor niks loop knudde.Eerst twee weken met flink wat stress vanwege mijn werk, daarna twee weken flink verkouden, en daarna wandelen + weekendje Londen.

Nu dus weer lekker bezig maar uiteraard verre van optimaal om een poging te doen voor een nieuw PR op de marathon.Volgens mijn nieuwe hartslag meter zou momenteel een tijd van rond de 3u40 er in moeten zitten, en ik hoop komende weken nog wat vooruitgang te boeken, maar een tijd onder de 3u30 zal deze keer nog niet lukken. Maar ik wil wel alles uit de kast halen de 24ste, dus dan zie ik waar ik sta. Daarna een weekje rusten en dan gaan werken aan de doelen voor 2023, en dat zijn de doelen waar het echt om gaat.

Zo veel mogelijk kilometers maken zonder blessures zal zo ongeveer de strategie zijn, en om dat te bereiken zal ik buiten het lopen veel meer aandacht moeten besteden aan andere oefeningen.En de nodige kilo’s af vallen, want ben nog altijd een flink stuk te zwaar en dat zal zeker nogal impact hebben op komende doelen.

Voor de 24 uur wil ik eens gaan kijken of 180KM haalbaar is.

Vorige poging zat ik bij de 100 Miles op 23uur. Misschien zou een heel mooi doel kunnen zijn om:

  • Proberen de 100KM in 10 uur
  • Proberen de 100 Miles in 21 uur
  • Proberen 180KM in 24 uur

Waarbij eigenlijk de laatste 2 het belangrijkst zijn. Het parcours voldoet namelijk aan de eisen, dus mocht ik 1 van de doelen halen dan kun je weer kwalificeren voor andere leuke wedstrijden.

Voor de komende 24 uurs zou dit betekenen dat ik ongeveer met een snelheid van c.a. 5u50 moet starten, zodat ik nog wat marge overhoud voor drinken en toiletbezoeken.Na de 100K even op krachten komen, en dan een versnelling terug schakelen en de rest uit hobbelen.

Nu ik het zo aan het uit typen ben krijg ik er al weer heel veel zin in….

Mocht het me lukken om 180KM te halen, dan zou dit goed zijn voor het vertrouwen voor de Ultrabalaton.Daar zou ik dan nog c.a. 7 uur overhouden voor de extra 32KM, maar uiteraard is daar het parcours heel anders…

30K i.p.v. 42,195

Download PDF

Eindelijk weer eens een wedstrijd, na de DNF in Hongarije.Ondanks dat het een training zou worden, en zowat helemaal onverhard, was er toch een beetje spanning voordat 10:00u het startschot viel in Geldrop.

Ik stond redelijk vooraan in het startvak, maar denk dat de meesten deze loop nog langzamer starten als ik, dus liep ik niemand in de weg.Al  snel kwam ik in mijn ritme, en bij de eerste Kilometer split (4m52) voelde ik al dat ik waarschijnlijk toch wat sneller zou kunnen lopen dan aanvankelijk verwacht.Tot en met de 10KM bleef dit zo, maar daarna zakte het gemiddelde met zo’n 10 seconden per kilometer.

Het liep boven verachting goed, in een hele mooie omgeving. Bij de drankpost had ik al een gelletje gepakt, en deze viel ook goed, dus alles bij elkaar heel goed voor het vertrouwen.

Uiteraard moeten de zware kilometers straks pas komen, maar goed…. voorlopig is het genieten. Tot ik bij de 15 KM twee bordjes zie staan….1 met 15km voor de 30 KM en 1 met 20KM voor de 42,195KM.Zou het een fout van de organisatie zijn vraag ik me af, maar helaas bij de post op de 20KM wordt bevestigd dat er in het begin al een afslag genomen had moeten worden voor de marathon lopers.

Dus snel mijn startnummer maar onder mijn shirt gestopt, omdat anders misschien gedacht zou worden dat iemand bezig was om een nieuw parcours record te lopen op de marathon 😉

Dus dat wordt in ieder geval een DNF, en dat is balen. Gelukkig kan ik goed met teleurstellingen omgaan, en besluit om er een leuke 30KM van te maken, en bij de finish maar om de finishboog heen te lopen.

Mezelf motiveren om voor een mooie tijd te gaan kan ik helaas niet meer, maar genieten van het parcours des te meer.Ik ga nog wel even onderuit, deze keer geen wortel of i.d., maar een rand in een singletrack waar ik de bocht te kort neem en letterlijk de bocht uit glijd.

En dan komt ergens de halve en 15km er bij, en dan is het ook weer wel leuk om deze langzamere lopers voorbij te gaan.Uiteindelijk de 30K in 2u39 afgewerkt, wat voor mij op dit zware parcours een flinke meevaller is.Ik ga douchen, want wil op tijd terug zijn om Jan op de foto te zetten, en wanneer ik iets over twee naar buiten ga….staat hij al aan de finishlijn met een microfoon voor zijn neus.

Hij heeft gewoon gewonnen, en ook nog eens met een supertijd van 3u4. Geweldig gedaan!!!

Daarna nog gezellig wat gedronken, en weer naar huis, maar eerst nog even het spaarvarken van de organisatie bijgevuld.

De domper van het verkeerd lopen weer omgezet naar iets positiefs, want nu kan ik in ieder geval nog een paar weken extra door trainen voor de start in Leeuwarden.

Jan en ik zijn het er beiden over eens, dat dit 1 van de leukste evenementen is, en dan ook nog eens gratis, en waar ook nog eens de biertjes bijna voor niks zijn.

De pijn aan mijn heup is gelukkig ook weer beter, dus vanavond voorzichtig uitlopen…

Verder heb ik me deze week flink verwend met een nieuwe Garmin. Zoals vorig jaar mag ik volgens de boekhouder van de WKR regeling gebruik maken, wat er op neer komt dat ik een Garmin Enduro 2 zakelijk aan kan schaffen. Tja….die kans laat ik natuurlijk niet voorbij gaan, al was het alleen al ter compensatie van de vele uren werken van vorige maand. Een top horloge, voor harldlopers momenteel de beste die Garmin te bieden heeft. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat. Alleen had ik er tijdens de T’is voor niks beter op moeten kijken, want ben dus nog verkeerd gelopen.

En……inmiddels alvast ingeschreven voor de 24 uurs van Sittard, en de Ultrabalaton. Dus na Leeuwarden de trainingen nog rustiger en langer maken…..

Londen

Download PDF

De Citytrip naar Londen zit er helaas weer op. Een fantastisch weekend gehad!! Buiten de diverse Engelse pub’s ook heel veel van Londen zelf gezien. Het blijft een geweldige stad, en is zeker weer voor herhaling vatbaar.

Ook is het WK weer begonnen, maar in tegenstelling tot andere jaren leeft het een stuk minder. Heeft denk ik te maken met het negatieve imago van Quatar, en met de tijd van het jaar waarop het gehouden wordt. Nog geen versierde woningen of auto’s gespot, zowel in Nerland als Belgie, en ook in Engeland was er maar weinig te merken van dat er momenteel een WK gehouden wordt.

Na een lange periode eindelijk weer eens een “wedstrijd” in het vooruitzicht. Het meer een training worden, dan een echte wedstrijd of PR poging, maar ik heb er niet minder zin in. Het parcours schijnt ook uitdagend te zijn, en het is gratis, dus kan nooit tegenvallen.

Samen met Jan beslist om ook voor Leeuwarden in te schrijven, want dat moest gebeuren voordat ik de marathon van a.s. zondag finish. Ik zit er ook over te denken om alvast voor de 24u van Sittard en de ultrabalaton in te gaan schrijven. In ieder geval voor het einde van dit jaar, dus ik heb nog een paar weken…

Weer beter

Download PDF

De verkoudheid/griep is gelukkig nagenoeg over. Nog niet helemaal 100%, maar toch al veel beter dan vorige week.

Zaterdag even gekeken hoe het er bij stond, en dat viel gelukkig nog niet tegen. Onder perfecte omstandigheden mijn lange duurloop gedaan. Lekker op tijd vertrokken, en na ongeveer een uurtje kwam de zon op. De kou was snel weg, want het bleek die dag de warmste 12 November ooit te worden, dus ook de handschoenen konden halverwege uit.

Deze keer het rondje Zevenbergen een keer andersom gelopen, en het laatste stuk door Etten Leur een nieuw stukje er bij aan geplakt. De verleiding om er een marathon van te maken was heel groot, maar toch besloten om het bij de 38K te laten. Laatste paar km nog een beetje versneld, maar de snelheid is absoluut nog ver onder nivo. Voor een duurloop als deze prima dus, maar over twee weken moet het eigenlijk wel een heel stuk sneller.

Dat zal dan gelijk het moment worden om te beslissen om de 24ste December wel of niet naar Leeuwarden af te reizen voor de eerste editie van de Wintermarathon. Gaat het goed, en is er een kans dat er een mooie tijd gelopen kan worden, dan wil ik zeker een poging gaan doen, maar als het vrijwel zeker een flop gaat worden, kan ik beter iets anders uit zoeken wat later.

Afgelopen week kon ook weer mee geloot worden voor de Norseman triathlon, maar ik heb besloten geen poging meer te doen. Sowieso verdubbeld zowat het aantal deelnemers aan de loterij, en de afgelopen jaren kost mee loten ook geld. Daar komt bij dat ik de laatste jaren erg slecht tegen kou kan, en een DNF door onderkoeling zoals in Livigno hoop ik nooit meer mee te maken. Bij de Norseman is de kans daar op toch wel heel erg groot. Wel jammer, want ik had graag alle drie de “grote” extreme triathlons willen finishen, maar…..

Van de andere kant…niet getreurd, want ik heb nog hele mooie doelen voor volgend jaar. Om te beginnen wil ik weer de 24u gaan doen. Daar is geen kans op een DNF(did not finish) want als je 1 ronde gelopen hebt kom je al in de uitslagen. Helaas wel kans op een DNS (did not start) zoals bij de 24u van Deventer het geval was afgelopen Juli.

En daarna de wedstrijd waar alle pijlen op gericht gaan worden, de Ultrabalaton. Ik denk op hardloop gebied een evenement wat qua organisatie en aantal deelnemers 1 van de grootste en best georganiseerde wedstrijden is die ik ooit mee gemaakt heb.

Griep

Download PDF

We zijn weer terug van een weekje wandelen in Frankrijk. Een paar mooie etappes kunnen wandelen, en weer een stukje dichter bij Rome. Vanaf Maastricht ondertussen c.a. 500KM afgelegd, en nog ruim 1400 te gaan voordat we Rome bereiken.

Helaas ook een virusje tegen gekomen, want vanaf vrijdag ben ik flink verkouden, keelpijn, niezen, spierpijn en hoofdpijn. Geen Corona volgens de sneltesten die ik zaterdag en zondag gedaan heb, dus hopelijk ben ik snel weer opgeknapt.

Dus al ruim een week niet kunnen trainen, en alhoewel rust goed is, wordt het toch dringend tijd dat ik weer een rondje kan gaan hardlopen. Voorlopig de focus maar op oefeningen, zodat ik in ieder geval nog iets doe, en zodra de keelpijn en hoestbuien over zijn maar weer voorzichtig de draad op pakken.

In ieder geval ben ik wel weer bijgekomen van de drukke weken net voor mijn vakantie.

Standby

Download PDF

Helaas afgelopen week nagenoeg niet getraind. De nasleep van de migratie zorgde al voor lange dagen, maar daar bovenop had ik ook nog een week standby dienst.

Vanwege een menselijke fout (iemand veroorzaakte een netwerk probleem) waren veel productie, pre-productie en development databases overgefaild bij de klant, en het heeft me van zaterdag ochtend tot maandag avond gekost om het te herstellen. De overige dagen veel extra uren gemaakt om releases uit te voeren, een taak die er bij hoort wanneer je van wacht bent.

Bijna niet getraind in combinatie met een hele slechte nachtrust en de nodige stress, dus de conditie zal er flink op achteruit gegaan zijn, en ook de rugklachten zijn een stuk erger geworden door de lange dagen achter mijn bureau.

Maar…genoeg geklaagd…..want…..ik heb bijna een week vakantie voor de boeg, dus dan even het hoofd goed leegmaken, en de training weer op gaan pakken. Zaterdag een lange duurloop, en dan zal ik zien hoe het er bij staat.

De marathon van Kasterlee is alvast geschrapt van de kalender, en daar id de “tis voor niks” marathon voor terug gekomen.

Die is op 27 Nov, en voor een nieuw PR zal ik dan zeker nog niet klaar zijn, maar gezien het karakter van deze wedstrijd is dat ook geen geschikt parcours, dus wordt het zuiver een training.

Daarna nog een paar weken door trainen, en misschien naar Leeuwarden voor de marathon daar. Zal een beetje afhangen van hoe ik me voel eind November….Maar dat is nog c.a. 8 weken vanaf nu, en ik hoef niet helemaal val 0 af te beginnen. Ik denk dat het duurvermogen er nog wel is, maar het zal de snelheid zijn waar ik nog flink aan moet werken komende weken.

Kalender bijgewerkt

Download PDF
13 November Kasterlee, 24 December Leeuwarden

Normaal gesproken zou dit de planning moeten worden voor de rest van dit jaar. 13 November de Marathon van Kasterlee als training, en dan 24 December eens een poging gaan doen om een PR op de marathon te gaan halen.

Momenteel zit ik nog steeds in een herstelfase, want op 1 of andere manier gaan te trainingen nog vrij zwaar, en is de kracht in mijn linkse been nog steeds weg. Ik vermoed dat er in de reeks oefeningen die ik doe, er 1 is die averechts werkt want ik merk eigenlijk niet veel vooruitgang.

Aan de oefeningen had ik wat core-stabilty oefeningen toegevoegd, en mogelijk zit er dus 1 tussen die de verbetering van de rug klachten tegenwerkt. Voorlopig dus kijken of alleen de oefeningen voor de rug wel verbetering brengt, en dan voorzichtig andere oefeningen toevoegen.

De training van afgelopen zaterdag ging wel heel lekker, maar na zo’n 36KM was ik wel blij dat het er weer op zat, dus qua uithoudingsvermogen kom ik nog flink te kort. Wat wel goed gaat (buiten de rugklachten) is dat ik verder blessure vrij ben, en pijnloos de trainingen kan afwerken. Dus met nog 10 weken tot het hoofd doel, zou als alles mee zit een mooie tijd op de marathon eind dit jaar er in kunnen zitten.

En eigenlijk ben ik al vooruit aan het kijken naar volgend jaar. Binnenkort inschrijven voor de Ultrabalaton, en ik denk zoals vorig jaar weer de 24 uur van Sittard in de voorbereiding.

Oktober

Download PDF

Inmiddels is het weer Oktober. De maand waarin een migratie bij de klant moest gebeuren, wat de nodige stress en inspanning gekost heeft. Lange dagen werken, slechte nachtrust en nagenoeg geen beweging dus geen goed begin van deze maand.

Dus nagenoeg niet getraind voor een periode van 10 dagen, en ik merkte afgelopen zaterdag dat dit toch alles bij elkaar wel de nodige impact heeft gehad. De langzame duurloop op lage hartslag viel al niet mee, omdat na 20KM de hartslag op begon te lopen, en ik dus langzamer moest gaan lopen om onder de 135 slagen per minuut te blijven. Ondanks het hele lage tempo voelde het zwaarder aan dan normaal.

Gelukkig is de migratie zelf wel goed verlopen, en daarmee valt wel een stuk spanning weg, want een rollback zou nog een extra weekend werken betekend hebben.

Nou dus weer vooruit kijken, en eens zien wat dit allemaal invloed op de planning heeft. De marathon van EL was sowieso al geen optie meer, maar ik denk dat ook de beartrail te vroeg komt. Mogelijk is de marathon van Kasterlee nog in te passen als training en dan proberen in Leeuwarden helemaal fit en voldoende voorbereid aan de start te staan.

Ook tegen het einde van deze maand nog een week standby dienst, dus niet zo’n beste maand….

Planning bijstellen

Download PDF

Alhoewel de trainingen lekker gaan, en ik nog steeds blessure vrij ben, vrees ik dat de marathon van Etten-Leur te snel komt voor mij. Omdat ik denk dat een 3:30 of iets minder haalbaar moet zijn wanneer alles mee zit, en na een goede voorbereiding, lijkt het me verstandig om deze poging uit te stellen totdat ik er wel echt klaar voor ben. De basis is goed, maar de snelheid en kracht mis ik nog. De eerste 30K zullen naar verwachting nog wel gaan, maar daarna zal het niet mee vallen om onder de 4m55/km te blijven, omdat ik tijdens de gewone duurlopen ook merk dat na 30K de hartslag omhoog gaat en ook de kracht in het linkse been af neemt.

Vandaag nog 5 weken, wat neer komt op nog zo’n 3 weken te trainen en daarna twee weken “taperen” dus helaas te kort. Gelukkig gaat het trainen zelf wel heel goed, en de variatie in combinatie met de dagelijkse oefeningen zorgt merkbaar voor vooruitgang. Hopelijk zet die trend zich voort…

Als alternatief zou de beartrail (57K) een vervanger kunnen zijn in ditzelfde weekend, omdat voor mij een eindtijd daar ondergeschikt is, en vooral finishen en genieten van de trail voorop staat. De planning van Jan kan hier nog invloed op hebben. Daarna heb ik een week vakantie.

Of 13 November zou de natuurmarathon van Kasterlee misschien ook kunnen. Dan geen poging om onder de 3:30 te komen, maar gewoon zo snel mogelijk finishen omdat het geen geschikt parcours is om een PR te lopen.

Of 26 Nov eens kijken hoe het er bij staat tijdens de 6 uur van Hamme, if in dat zelfde weekend op zondag de marathon van Spijkenisse. De laatste optie uiteraard alleen maar wanneer ik er dan wel klaar voor ben.

Verder zou op 24 Dec. de wintermarathon van Leeuwarden misschien een marathon kunnen zijn om eens te kijken of ik daar onder de 3:30 kan komen. Wel een eindje rijden, maar om 11:00u is pas de start. Eigenlijk zou dat wel een hele mooie afsluiting van het jaar kunnen zijn, en met nog 13 weken voorbereiding voldoende tijd om me optimaal voor te bereiden. Met een inschrijfgeld van 17,50 een goedkoop evenement, en naar verwachting een ideale temperatuur om een poging te doen.

Finish Beartrail 2015

6 Weken

Download PDF

Nog 6 weken te gaan voor de marathon van Etten-Leur.

Na het laatste feestje afgelopen dinsdag weer serieus gestart met trainen, dus:

  • Geen alcohol
  • Wat kilo’s kwijt raken
  • Oefeningen voor de rug en CS
  • Trainen, trainen , trainen
  • De langzame trainingen rustiger en de “harde” trainingen harder

Dat laatste heb ik uit het boek “Run Like a Pro (Even If You’re Slow)”, waar men het 80/20 training principe hanteert, wat er op neer komt dat ik de lange duurlopen veel rustiger moet gaan doen, en ook de “matige” trainingen.

De training op woensdag met Jan hetzelfde laten, die valt voor mij juist in de 20% (hardere training)en daar een interval of anaerobe training aan toe voegen.

Polarised training – combining easy training with hard training – has been practiced for decades. What’s relatively new is this theory that an 80/20 split between easy and hard is the specific sweet-spot to get the most benefit.

Dus afgelopen zaterdag een lange duurloop gedaan met een maximale hartslag van 135, wat wel heel langzaam was, maar wel lekker.

Het afvallen + geen alcohol gaat ook goed, omdat de eerste 1,5 vakantiekilo’s er al terug af zijn, en met de oefeningen gaat het ook goed, want sinds maandag iedere dag een serie oefeningen voor de rug en core. Hopelijk komt daarmee de kracht in mijn linkse been terug, want zoals in bovenstaande grafiek duidelijk te zien is (blauwe lijn) neemt de kracht in mijn linkse been duidelijk af.

HRV status:

SInds de laatste update van Garmin is er een nieuwe functie op de Fenix 6 pro beschikbaar, n.l. de HRV status.

Key concept: Your HRV baseline is a range of values (e.g., 33-45 milliseconds) derived from your measurement history that represent a normal degree of variability for you personally. Your baseline is the lens through which future HRV measurements can be meaningfully interpreted.

Uiteraard is je eigen gevoel allerbelangrijkst, maar normaal gezien zou een dergelijke functie kunnen bevestigen of het herstel voldoende is, wanneer je zelf al het gevoel hebt dat er iets mis zit.

Kortom….ik heb er weer zin in, dus de nodige motivatie is er ook weer. Hopelijk gooien de geplande (stressvolle) activiteiten bij de klant niet te veel roet in het eten, want zakelijk gezien staan er nog een paar flinke uitdagingen te wachten voordat eind October het startschot valt.

Wandelvakantie 2022

Download PDF

Helaas zit de vakantie er weer op. Dit jaar dus het pelgrimspad richting Rome opgepakt vanaf Maastricht. Sluit mooi aan op het Pieterpad, welke we in 2020 gedaan hebben.

Deze vakantie dus 1 week in Juli en twee weken in September en in die tijd zijn we tot net voorbij Reims geraakt. Een prachtig pad, wat eigenlijk een combinatie is van een selectie delen van verschillende lange afstandspaden.

Alhoewel ik mijn hardloopschoenen bij had, had ik de fut niet om een rondje te doen. De etappes waren gemiddeld zo’n 25 KM wandelen, maar omdat het openbaar vervoer niet mogelijk was, kwam hier dagelijks ook minimaal 25KM fietsen bij, wat door de nodige hoogtemeters en slechte wegen vaak ook een flinke uitdaging was. De combi fietsen/lopen was goed voor c.a. 7 uur bewegen per dag, dus qua trainingseffect zou het zeker gelijkwaardig moeten zijn aan de normale hardloop trainingen. Het fietsen was sowieso een interval training, omdat veel klimmen net te doen waren in het aller lichtste verzet.

Dus qua duurvermogen/conditie zit het denk ik wel goed voor de marathon, maar de snelheid zal nog een flinke uitdaging worden. Ik denk dat ik (verval in het tweede deel meegerekend) uit moet gaan van 4m45/km en dus komende weken wat kilo’s kwijt moet raken en de kracht in mijn linkse been weer voor een groot deel terug moet hebben, voor de marathon.

Verder zijn er nog een aantal andere zaken die zeker mee zullen spelen in de voorbereiding. Onder andere een werk weekend, en een week standby dienst precies in de week voor de marathon.

Druk weekendje

Download PDF

Afgelopen weekend was flink vol gepland. Zaterdag eindigde met een 40 jarige bruiloft, en de zondag met “high bieren”, een verlaat vaderdag kado aangeboden door de jongens.Deze was gepland in Roosendaal, zodat we op de fiets er naar toe nog naar de doorkomst van de Vuelta konden kijken.

Ondanks dat het natuurlijk maar enkele secondes zijn dat je de renners zelf voorbij ziet komen, vond ik het hele spektakel wel vrij indrukwekkend om mee te maken. Wat een circus er omheen, en wat een massa mensen die er op af gekomen zijn.

Zaterdag ochtend was ik vroeg op pad voor mijn lange duurloop. De oefeningen voor de rug beginnen te werken, want ik had al wat meer kracht in mijn linkse been. De 33KM gingen probleemloos, en het eerste stuk verliep al voor een groot deel over het parcours van de etappe richting Breda.

De duurloop van zondag was een stuk zwaarder, omdat de benen nog erg zwaar aanvoelden, en omdat ik de avond ervoor nogal wat Brand biertjes gedronken had…Deze was richting Bergen op Zoom, omdat ik mijn auto daar had laten staan zaterdag nacht.

Soort van omgekeerde dropping dus, en da’s ook wel eens leuk. Ik had een route uitgezet via de Garmin software, en in mijn horloge geladen, en het was leuk om te zien hoe ik vrijwel in een rechte lijn naar de auto gestuurd werd. Onderweg werden diverse landweggetjes en zelfs singletracks meegenomen in de route.

Ik ga in de toekomst zeker vaker gebruik maken van deze manier van routes plannen, en hoop op die manier nog andere leuke paadjes in deze regio te ontdekken.

Regen

Download PDF

Na de vrij lange hittegolf weer wat regen. Alhoewel we dat weer snel beu zullen zijn, denk ik dat voor de meesten een paar flinke buien geen straf zijn. Zelf kan ik normaal gesproken ook goed tegen de warmte, maar heb toch een paar keer behoorlijk afgezien vanwege de hitte.

Afgelopen week heb ik de trainingen weer een beetje terug opgepakt. Het ging al weer wat beter, dus hopelijk blijft het zo, en komt er weer snel vooruitgang. Mijn eerste echte doel is dus deze keer de marathon van Etten-Leur. Even de planning gecheckt, en mijn standby dienst loopt de vrijdag ervoor af, dus gelukkig is dat geen probleem. Er vallen wel wat andere zaken in de periode ervoor (vakantie + een werk weekend) maar ik ga proberen me toch zo serieus mogelijk voor te bereiden en wil deze poging de lat op 3u30 leggen (3u29 om precies te zijn want ik wil natuurlijk wel onder de drie en half uur komen). Dus iets sneller dan 50 minuten per 10K.

Met een paar kilo gewicht minder, en als de problemen met de rug weer opgelost zijn zou dat geen probleem mogen zijn, maar dan moet ik natuurlijk wel serieus mijn best gaan doen.

De laatste keer dat ik in Etten-Leur een marathon gelopen heb, is inmiddels 9 jaar geleden, en ik ben daar tot nu toe 5 keer gefinished op de hele. Blijft een hele speciale omdat hij natuurlijk vlak bij huis is, en omdat EL mijn eerste marathon was.

De planning daarna voor 2022 is nog steeds blanco….Olne spa Olne op 27-11-2022  zou misschien een mooie uitdaging kunnen zijn. Of misschien toch de BG nog een keer proberen….

Marathon Etten Leur 2012

Warm

Download PDF

De temperaturen blijven vrij hoog. Alhoewel ik er normaal gesproken goed tegen kan, had ik vorige week woensdag flink wat moeite om het rondje met Jan vol te maken. Het tempo lag niet hoog, maar toch liep het ontzettend zwaar, en gelukkig kon ik in schijf een beetje drinken want was daar al flink uitgedroogd.

Misschien te weinig gedronken van te voren, het krachtverlies in mijn linkse been, of toch de drukke dagen net er voor, of de combinatie van die drie wat de oorzaak was, maar ik had een paar uur nodig om weer een beetje bij te komen. De lange duurloop in het weekend ging gelukkig een heel stuk beter, maar vanwege tijd gebrek moest ik het bij 22km laten.

Het weekend van de migratie bij de klant is inmiddels opgeschoven naar het weekend van de eerste Oktober, want vanwege verschillende problemen was het niet verstandig om een “GO” te geven. Nadeel is wel dat het dat weekend de marathon van Zeeland is, dus het eerste leuke doel wat ik voor ogen had, kan ik al schrabben van de lijst 🙁

Voorlopig de focus op kracht training, core stabilty en oefeningen voor de onderrug om weer terug volledig fit te raken en geleidelijk aan de trainingen weer op voeren. Met nog zo’n 11 weken tot de marathon van Etten Leur zou een poging om daar onder de 3u30 te komen een mooi doel zijn. En dan nog een leuke ultra uitzoeken voor tegen het einde van het jaar.

Gelukkig is mijn doel voor volgend jaar al wel bekend….een finish bij de Ultrabalaton. Moet nog wel even kijken of en hoe de 24u van Sittard in de voorbereidingen past, want die zou ik graag ook nog een keer doen.

Standby dienst

Download PDF

Beetje aangepast trainen weer deze week, omdat ik weer standby voor de klant moet zijn.

Op zich niet zo erg, omdat ik in een “rust” periode tussen twee vakanties in zit, met nog geen korte termijn doelen. Nog niet 100% fit, want ik mis vooral nog steeds kracht in mijn linkse been, maar ben ook nog niet echt begonnen met mijn oefeningen om de klachten op te lossen……kortom…….tijd om weer wat doelen te stellen.

Zonder doelen laat ik namelijk gemakkelijk een keer verstek gaan, zeker wanneer het zo warm is, of nadat ik op en neer naar Brussel gereden ben en er al een veel te lange dag op heb zitten. Maar zoals gezegd is een periode van rust misschien wel goed, omdat allerlei andere kwalen beginnen te verdwijnen (pijn in de lies, pijn in de linkerknie, pijn in de rechtse hiel om er een paar te noemen), en ik denk dat ik eigenlijk al veel eerder een soort van actieve rust had moeten plannen. Wel gewoon alles blijven doen, maar even geen marathons, en niet per se 7 dagen per week.

Met het eerste weekend van October komt de Zeeuwse kust marathon misschien te snel voor een mooie tijd, maar als training zou het zeker al wat moois zijn om naar uit te kijken. En dan het laatste weekend van October knallen tijdens de marathon van Etten Leur. Daarna eind van het jaar iets van een ultra afstand, en dan gaan werken naar de 24u van SIttard, en hopen in Mei klaar te zijn voor de Ultrabalaton.

Komende weken nog vooral druk bezig met een project wat in het weekend van de 14e Augustus opgeleverd moet worden, en waar zeker later nog wat nazorg voor vereist is.

Vakantie

Download PDF

Even een weekje vakantie gehad, en samen met Maaike veel gewandeld.

Het was een vrij warme week, maar afgezien daarvan wel heerlijk wandel weer.
We zijn deze week geëindigd in Dinant bij de abdij van Leffe en dus al een stuk onderweg richting Reims, waar we binnenkort de aanlooproute hopen te beëindigen, en het pad van de Franken kunnen starten.

Na zo’n weekje wandelen/eten/drinken wel wat aangekomen, maar gelukkig viel het nog mee. Zaterdag een duurloopje gedaan, maar dat voelde wel vrij zwaar aan, mogelijk ook iets te weinig water mee genomen. Nog steeds rugklachten helaas, maar ook nog geen oefeningen gedaan, dus daar moet ik wel snel mee gaan starten nu.

In de middag zijn we nog gaan fietsen en daar heb ik de vocht achterstand weer weg gewerkt met de nodige trappisten om de vakantie af te sluiten, want zondag moest ik al weer vroeg op om een installatie te doen.

Dus nu voorzichtig de draad weer op pakken, maar eind deze week begint mijn standby dienst weer, dus hopelijk wordt ik wel een beetje met rust gelaten….