Wintermarathon

Download PDF

Om 7:00u pik ik Jan op, voor een flinke rit naar Leeuwarden. We navigeren naar een laadpaal, die zich c.a. 800M van de kleedruimte bevind, en gelukkig vrij is. We zijn zo vroeg dat we nog niet naar binnen kunnen, dus lopen we maar gelijk door naar het evenementen terrein, waar ook de tassen ingeleverd kunnen worden. Allemaal perfect geregeld, en we blijven in de tent totdat we tien voor 11 het start vak alvast inlopen. Een vrij ontspannen sfeertje, geen gedring, plek zat, en alle niveaus en alle afstanden door elkaar.

Zodra het parcours vrij gegeven wordt, mogen we weg, en begint de marathon. Zoals altijd ga ik wat te snel weg, maar maakt iet zo veel uit, omdat ik toch geen al te hoge verwachtingen heb. Na een paar minuten is het veld al aardig uitgestrekt, en loopt niemand elkaar meer in de weg. Het loopt lekker….temperatuur is goed…maar het waait nog wel behoorlijk.

De eerste 10K gaan nog onder de 5m/km, maar daarna zakken de kilometer splits flink vanwege de harde wind. Al vrij snel heb ik de ambities voor een mooie tijd bijgesteld, en wanneer ik me vrij beroerd begin te voelen, begin ik zelfs te twijfelen of ik het wel helemaal moet gaan doen. Ik loop een tempo wat ik normaal gesproken gemakkelijk volhoud tijdens een training, maar wat me nu ontzettend veel moeite kost. Bij de verzorgingsposten heeft men warm water, en dat is perfect, zodat het goed weg drinkt. Ook de gels lijken weer goed te vallen, maar ergens rond de 20K moet ik snel even de kant in voor een sanitaire stop. Er zit al kilometers een en ander te wringen, dus beter even stoppen. Binnen 20 seconden ben ik weer terug aan het rennen, en het lucht enorm op.

Een paar kilometer verderop komt een lang stuk met wind in de rug, maar ik kom nauwelijks vooruit. Totaal geen fut, en liefst zou ik uitstappen en de kortste weg naar de finish nemen. Zo blijft het tot de 32K, en bij de verzorgingspost neem ik een paar bekers cola. Aanvankelijk vallen deze goed, en loopt het weer iets beter, maar toch moet ik weer even de berm in omdat mijn darmen nog van slag zijn. De laatste 10K waren helemaal beroerd, en toen ik bij de 42,195M nog nergens een finish boog kon bekennen was ook de hoop om binnen de 4 uur te finishen weg. Dat zou na Rotterdam 2007, (waar we verplicht moesten wandelen vanwege de hitte) de eerste “gewone” marathon wedstrijd van boven de 4 uur worden, dus ja……balen. Vooral omdat ik mijn trainingen normaal gezien regelmatig met dezelfde afstand/snelheid afwerk.

Met 4u5 op mijn klok loop ik uiteindelijk de finish over. Gelukkig hoor ik later dat het 43,2K waren, dus dat was dan nog een beetje een lichtpuntje. Technisch gezien was het dus een ultra ;-), en de marathon was precies binnen de 4 uur gevallen. En mijn Garmin blijkt dus exact de juiste afstand aan te geven 🙂 want daar begon ik dus ook flink aan te twijfelen.

Maar blijft evengoed een domper. Van de andere kant blijft 42K nog best wel een afstand, en dat vergeet ik nog wel eens. Wel weer een hele goeie les, en dat was nodig, omdat ik voorlopig nog niet klaar ben voor het echte werk in 2023, en dus alles op alles moet gaan zetten om in vorm te komen, en gewicht te verliezen. Eerst nog een bourgondische week, en dan weer serieus aan de bak!!

Jan had het wel fantastisch gedaan, en was 13e overall geworden in een geweldige tijd!! Na een warme douche reden we weer terug naar huis. Weer een mooi avontuur beleefd met gezellige mensen, en nu snel weer de draad op pakken voor de volgende doelen!

https://omropfryslan.bbvms.com/p/regiogroei_fryslan_web_videoplayer/c/5239736.html?inheritDimensions=true

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *