Ronde van Vlaanderen 2015

Download PDF

Afgelopen week een rustig vakantie weekje gehad. Samen met Maaike wat gewinkeld/kerstmartken bezocht, en een rustige kerst gehad. Op een paar Tacx trainingkjes na, eigenlijk niet getraind. Ik was van plan om afgelopen Zaterdag de schade in te halen, en een flinke duurloop te doen, maar er lag nogal wat sneeuw, dus besloot ik ook deze looptraining te vervangen door een Tacx training van 90 minuten. Ook gisterenavond kwam er niets meer van mijn voorgenomen duurloopje. Hopelijk kan ik vanavond dus wel een uurtje gaan hardlopen.

Ik heb me alvast ingeschreven voor de Ronde van Vlaanderen (de lange afstand van c.a. 245KM).
Zo’n lange fietstocht heb ik nog nooit gedaan, en zo’n zwaar parcours trouwens ook nog niet…. Het lijkt me de ideale voorbereiding voor de Celtman, want daar moet ik 202KM met 2000 hoogtemeters af gaan leggen. Da’s altijd nog 22KM meer dan een normale triathlon, en ook de heuvels moeten dit keer beter getraind zijn, om niet zoals tijdens de Bigman afgelopen jaar te veel af te zien tijdens de beklimmingen Ik heb daarom besloten dit jaar geen voorjaarsmarathon te doen, maar vooral veel fietstrainingen en fietstochten in te plannen.

rvv

Voorlopig ga ik dus het zwaartepunt leggen op het fietsen, en met zo’n klassieker in het vooruitzicht is de motivatie om vroeg in het jaar te beginnen met trainen een stuk beter. Tot die tijd (deze week dus) blijf ik nog een beetje in de winterslaap. Overmorgen is het oudjaar, en tot  en met de 4e ga ik dus vooral veel….feesten. Daarna zo snel mogelijk de overtollige kilo’s er weer af trainen.

En ik hoop dat de watertemperatuur ook snel in de buurt van de 10 graden zal liggen. Ondertussen heb ik neopreen sokken, een thermo badmuts + neopreen thermo hempje aangeschaft, dus zou ik bij die temperaturen wat meters moeten kunnen maken.

Rustweek

Download PDF

De trail van vorige week zaterdag was toch flink aangekomen, want ik voel nu (vrijdag) mijn spieren nog steeds. Vooral mijn bovenbeen en bilspieren bleven lang flink gevoelig. Ook was ik een heel stuk vermoeider dan normaal na een marathon, maar dat kan ook door de drukke tijden zijn laatste paar weken. Daarom had ik besloten om niet meer te gaan sporten deze week.

BhB

Gelukkig heb ik de tijd wel heel erg nuttig kunnen besteden aan het opnieuw opbouwen van mijn trainings fietsje.De prorace is helemaal uit elkaar gegaan, en alles is opnieuw schoongemaakt, en ingevet/ingeolied waar nodig. Een paar onderdelen heb ik moeten kopen:

  • De bottom bracket – oftewel het gedeelte waar de trapas doorheen gaat. Hiervoor heb ik een vervangend (ultegra) model gevonden, en voor zo’n 25 Euro heb ik weer een frisse (en wat lichtere) bottom bracket gemonteerd.
  • De ketting. Een goedkope 10 speed ketting, welke volgens de verkoper minder mooi afgewerkt is, maar van dezelfde kwaliteit as de 6701 ketting.
  • De derailleur wieltjes
  • Het stuurlint (was gemakkelijk te monteren, nadat ik een filmpje op youtube bekeken had waarin e,.e.a. uitgelegd stond).
  • De schakel kabels

6703_groep

Alles bij elkaar dus 90 euro moeten investeren om de fiets in orde te krijgen, De voortandwielen zijn nog helemaal in orde, en een cassette achter + achterbandje + remblokken had ik nog liggen.
Ook de slag is uit mijn achterwiel.

Heb nog even gecheckt wat dezelfde Ultegra 6703 groep kost tegenwoordig, en zag dat je c.a. 750 Euro kwijt bent voor de volledige groep. Ben dus heel erg gelukkig met deze aankoop, omdat de rest van de onderdelen ook nog in een uitstekende staat zijn. En…nog belangrijker…het frame is precies mijn maat, en de breedte van het stuur + spacer zijn ook OK.

Gisteren nog een nieuwe Tacx snelsluiter aangeschaft, want deze was in mijn vorige trainingsfietsje blijven zitten (de Koga Myata Superwinner welke ik weg gegeven heb). Nu nog op zoek naar een goeie rubber mat om onder mijn Tacx te stoppen voor het geluid/en het opvangen van het zweet, en dan kan het trainen beginnen. Misschien weer eens bij de Action binnenlopen dit weekend, want de originele Tacx trainings matten zijn mij iets te duur.

Volgende week een paar dagen vakantie!

42K Trail Besthemerberg – Ommen

Download PDF

Afgelopen zaterdag zijn we op tijd vertrokken naar Ommen. Iets voor half 8 heb ik John opgehaald, en vandaar was het c.a. 2 uurtjes rijden naar de Besthemerberg.

De Besthemerberg (de streekterm voor Besthmenerberg) is een 34 meter hoge heuvel in de Overijsselse gemeente Ommen. De start en finish vindt plaats op het sportveld van recreatieparkBesthmenerberg. Het gebied is licht geaccidenteerd in het westen, midden en noord oosten van het parcours. Direct na de start “beklimmen”  de deelnemers de Besthemerberg.  Vanaf hier gaat de route zuidelijk door de mooie natuur van de karakteristieke boerenerven van het Eerder Achterbroek. Van hieruit kom je op het Landgoed Junne waar de splitsing plaats vindt met de lange afstand lopers. Zij maken een grote doorsteek door een door bos omgeven grasland. Van hieruit voert de route door het landgoed Beerze met verrassende doorkijkjes en statige lanen. Je loopt langs bossen, veenputten en heide.   Aan de noordoost zijde van de route worden de lopers getrakteerd op het zuidelijk deel van de Beerse Bulten. Eenmaal de weg overgestoken voert de route langs de mooie slingerende Vecht. De lange afstand lopers maken een mooie doorsteek door een zandverstuiving, die onbekender maar groter is dan de Sahara waar alle lopers samen komen en een doorsteek maken. Via smalle trails keren de lopers terug om na het beklimmen van de trappen van het Bostheater af te dalen naar de finish.

Ruim op tijd waren we bij de start, en na een kopje koffie ging de eerste marathon groep (waar ik bij zat) weg. Ik was gestart voor mijn 21ste marathon….

Het viel me al gelijk op dat er door alle deelnemers vrij rustig gestat werd. Ik telde 6 man voor me, en werd nog door 2 of 3 marathonlopers ingehaald, voordat ik de eerste verzorgingspost bereikte op  12KM. Daar ben ik even gestopt, 2 bekertjes sportdrank en een banaan genomen, en weer verder. Nog even gevraagd hoe het traject liep, en de dame bij de post vertelde dat na c.a. 100M rechstsaf gegaan moest worden (en ze had gelijk).

Trail

Helaas kwam ik na een paar honderd meter een groepje tegen, wat vertelde dat we terug moesten. Weer even gestopt, en er was nogal wat verwarring, en toen een man of 4 omdraaide, ben ik mee gegaan. Op de weg kwam ik tussen nog een aantal lopers terecht die ook rechtdoor gingen, dus dacht hiermee de bevestiging te hebben dat ik nu goed zat. Helaas….na een kilometer draaide heel de groep weer om, en gingen we dus weer het paadje in, waar ik eerder ook al ingelopen was.
Ruim 2 kilometer fout gelopen dus……. Er was inmiddels iemand driftig in de weer om oranje lintjes op te hangen, dus mogelijk waren er daar een paar vergeten.

Maar…het is ook geen echte wedstrijd, dus besloot ik om de rest op een lager tempo uit te gaan lopen. De ambities om onder de 4 uur te finishen (wat achteraf,  gezien de zwaarte van het parcours er toch niet in zou zitten) bijgesteld naar finishen binnen de 5 uur.

Een afwisseling van bospaadjes, weiland, nog meer bospaadjes en hier en daar een heuveltje. Af en toe aangesloten bij een groepje, en een praatje gemaakt. Soms voelde ik me goed, en liep ik een beetje weg, en even later werd ik weer ingehaald. Op tijd gegeten, en gedronken (ik was blij dat ik mijn drinkzak meegenomen had). Helaas had ik wel een beginnersfout gemaakt, en voor de start mijn nieuwe Salomon  schoenen (die eigenlijk meer voor bergtrails geschikt zijn) aangeschoten. Resultaat…..meerdere blaren op mijn linkse voet, en 1 hele grote onder mijn rechtse voet.

Tot 35Km was dit vervelend, maar daarna deden de endorphynes hun werk. Bij de tweede verzorgingspost weer even gestopt, en wat sportdrank genomen. Daarna liep het een paar kilometer goed, totdat we in een soort van hele grote zandbak terecht kwamen. Het zand was zo los, dat ik vrijwel direct moest gaan wandelen, en met mij ook de rest van de lopers voor en achter me. Hierna weer wat bos, met hierin leuke single tracks, en toen nog een stukje duinen. Toen zag ik het bordje 40KM, en zag op mijn Garmin dat ik eigenlijk de marathon er al op had zitten.

Rustig de laatste kilometers uitgedribbeld, en al joggend gezellig met een collega-loper een praatje gemaakt, en samen de finish over gegaan.

Geweldige ervaring!! Ondanks dat het vrij zwaar is, zorgt de afwisseling van het parcours voor de nodige afleiding. Dat de eind tijd (4u55) niet te tevergelijken is met een normale 42K, bevestigde een loper die voor mij binnenkwam, want hij had een maandje terug nog 3u10 op een marathon gelopen.

John heeft het op de halve afstand ook goed naar zijn zin gehad, alhoewel hij wel wat last van zijn knie had. Hele mooie/leuke/gezellige en goed georganiseerde trail. Voor herhaling vatbaar…..

Trainingsfiets

Download PDF

5 December heb ik niet alleen hele mooie cadeau’s gekregen van de sint, maar die dag heb ik ook een leuk tweede hands trainings fietsje aangeschaft.Het is een Prorace (Belgisch merk), afgemonteerd met een Shimano Ultegra tripple FTC 6703 Cranc, en achter een 10 speed cassette. Remmetjes etc. zijn Shimano 105, maar zijn identiek aan mijn Ultegra remmen die op mijn tijdritfiets zitten. Heel mooi fietsje, en precies mijn maat.

IMG_0026

Een paar dingetjes vertonen wat slijtage, dus die ga ik nog vervangen. Het bottom bracket lager gaat een beetje te zwaar, en het middelste tandwiel is versleten, dus die ga ik eerst aanpakken. Ook een nieuwe kertting + derailleur wieltjes, en dan zou de fiets helemaal in orde moeten zijn.

(Cassette heb ik ook nog liggen, dus die vervang ik ook gelijk). Hij kan dan in de winter op mijn Tacx, en hopelijk ook af en toe naar buiten….

Hopelijk kan ik dan in het voorjaar een paar klassiekers meefietsen, zodat ik flik wat fietskilometers heb tegen de Celtman. De Ronde van Vlaanderen en/of Luik Bastenaken Luik lijken we wel mooie tochten.

Afgelopen zaterdag heb ik nog een rondje gelopen (c.a. 24K) met Rob, op mijn nieuwe Salomon trail schoenen.  Liep goed, maar helaas wel een flinke blaar op gelopen.
Zaterdag zullen we zien hoe ze bevallen op de marathon afstand…..

 

 

TRAIL

Download PDF

Nu mijn hoofddoel bekend is voor 2015 (de Celtman), ben ik al druk in de weer met de voorbereidingen. Belangrijkste gegeven is dat je slechts 11 uur de tijd hebt om in T2 te raken. Met andere woorden, binnen 11 uur moet je c.a. 4KM zwemmen, 202KM fietsen met 2000 hoogtemeters, en de eerste 18KM van het vrij zware single track loopparcours afgewerkt hebben, anders mag je niet verder met de “High Mountain” sectie voor het resterende deel van de afsluitende marathon.

The cutoff time to enter the high‐level mountain route at T2A is 11 hours after scheduled race start time. Organisers reserve the right to change this due to weather or other conditions – we would hope to make this decision no later than race briefing, but it is possible that weather conditions can change very quickly on race day. In case of bad weather the organisers reserve the right to cut the high level mountain route entirely, and if necessary will make this decision mid‐race. If we have to close the mountain, competitors reaching the high route cut‐off (and finishing the low course) will be awarded a blue t‐shirt.

Op zich geen onmogelijke opgave, en ik heb e.e.a. als volgt verdeeld over onderstaande tijdlijn:

T2A
Zwemmen start om 5:00. De linkse kolom de tijden, en de rechtse de duur per onderdeel.

Start Zwemmen 05:00
T1 in 06:30 01:30:00
T1 uit 06:40 00:10:00
T2 in 13:53 07:13:00
T2 uit 14:03 00:10:00
T2A in 15:54 01:51:00
Total Time voor T2A in 15:54 10:54:00
Cut – off High Level 16:00u 11:00:00
T2A uit 16:09 00:15:00
High mountain uit 19:09 03:00:00
Finish 20:24 01:15:00

Uitgegaan van een vrij rustig fiets tempo van 28K.

Omdat met fietsen het meeste tijd gewonnen kan worden, ga ik hier ook de meeste training op af stemmen. Zou mooi zijn om bijv. de ronde van Vlaanderen mee te pakken, Moet wel een trainingsfietsje op de kop zien te tikken, omdat dat soort ritten niet goed gaan op mijn TT fiets.

Ook beter om een trainingsfiets op de Tacks trainer te zettten, zodat mijn tijdritfiets niet onnodig slijt. Verder ben ik alvast begonnen met meer “trail” running. Afgelopen paar weken de lange duurtrainingen bijna volledig afgewerkt op onverharde wegen, en dat bevalt me goed.

Volgende week eens kijken hoe een trail wedstrijd bevalt, tijdens de c.a. 42KM lange trail in het Drentse land.Deze week komen als het goed is mijn nieuwe Salomon trail schoentjes binnen, dus eens even kijken hoe die bevallen.

Deze week alvast een stuk rustiger aan doen. Wel probeer ik woensdag avond te gaan zwemmen.

Vrijdag avond pakjesavond, en dan zal als het goed is de sint de volgende spulletjes afleveren:

  • Black Diamond Spot – Hoofdlampje (130 lumen)
  • Zwem sokken
  • Thermo Badmuts
  • Kompas
  • Salomon XA Pro 3D trial schoenen

 

Ingeloot voor de CELTMAN

Download PDF

Eindelijk kwam afgelopen vrijdag het verlossende bericht van de organisatie van de Celtman Extreme Scottish Triathlon 2015

“You are in the race! Congratulations!”

Het gaat gebeuren dus, wellicht de grootste fysieke uitdaging die ik ooit gedaan heb, in een super mooie omgeving. Zwemmen in ijskoud water, 202KM fietsen met 2000 hoogtemeters, en tijdens de marathon 2 bergen beklimmen…. Volgens velen de zwaarste en mooiste triathlon wedstrijd op deze planeet, en ik ben echt super gelukkig dat ik mee mag doen. Ben ook heel erg blij dat John weer mijn coach wil zijn, want zonder support team kan aan dit evenement niet deelgenomen worden.

 

Celtman 2 Celtman track1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit houd wel het een en ander in voor de rest van de planning van 2014, en voor 2015. Ben nog informatie aan het verzamelen over de best te volgen voorbereidingen. Volgens mij wordt het iets in de trand van:

-Zwemmen
Ik ga mijn uitrusting uitbreiden met o.a. warmere badmuts, zwemsokken en een neopreen shirt voor onder mijn wetsuit. Ben van plan dit te gaan testen bij temperaturen ronde de 10 graden in Galder.

-Fietsen
202KM fietsen , en da’s 22KM verder dan normaal dus. Buiten dat is het veel klimmen en afdalen, wat dus ook op een of andere manier getraind moet worden. Ik ga o.a. in de wintermaanden de Tacx trainer van de zolder halen, en hier flink wat kracht training op doen. Ook regelmatig de dichtsbijzijnde heuvel in de buurt van Bergen op Zoom opzoeken, en die maar regelmatig beklimmen. Wellicht een voorjaarsklassieker meepakken, en af en toe het fietsje mee naar Brussel om in Belgie te trainen.

-Lopen
Meer of road trainen, en af en toe een trail mee doen. De marathon van Spijkenisse heb ik vervangen door de Run Forest Run in Besthemerberg (Drente) op Zaterdag 13 December. Een 42KM lange trail door een zeer mooi gebied.

Hotel is in ieder geval geboekt, en over het vervoer er naar toe ben ik nog wat infromatie aan het inwinnen.

Afgelopen week (veel te) weinig getraind. De lange duurloop is Zaterdag niet door gegaan, omdat ik een mega kater had, van het etentje met John/Peerke/Michel/Robke/Tom en Guus. Toch een poging gedaan, maar al vrij snel beslist om de training een flink stuk in te korten.

bestemberg

 

Bestemberg trail run (42K – 13 Dec. a.s.)

 

A4RUN

Download PDF

Nog een paar dagen, en dan wordt bekend gemaakt of ik aan de Celt- of Swissman deel mag gaan nemen.Super spanned, want ik hoop toch echt dat ik er bij zit dit jaar……

Celtman

Afgelopen week rustig aan gedaan. Ik was nog steeds flink verkouden, en het leek me daarom ook goed om niet te veel te doen met de A4run voor de boeg.
Wel nog een keer gaan zwemmen op woensdag avond, en nog een paar rustige duurloopjes.

Gisteren heb ik een hele leuke middag gehad tijdens de A4Run in Steenbergen.
Sowieso leuk dat ik gratis deel mocht nemen als Audi rijder. Het was heel erg leuk om over deze nog niet vrij gegeven snelweg te lopen.

a4run

Vanwege de slechte voorbereiding, en de extra kilo’s was het doel om in de buurt van de tijd van vorige keer te finishen, en hopen er onder te blijven.
Samen met Michel stonden we goed op tijd aan de start. Met een imitatie Lee Towers erbij die net voor de start “You never walk alone” zong, was het erg gezellig in het startvak.

Direct na het startschot kon iedereen in zijn eigen tempo lopen, want er was ruimte genoeg. Al vrij snel kwam er een soort tunnel, en was er een flink stuk dalen en klimmen. Toen ik weer boven op het vlakke gedeelte was, zat mijn hartslag flink in het rood, en ik moest direct het groepje laten gaan, waar ik bij liep. Na c.a. 5KM kwam het eerste keerpunt, en gingen we wind tegen het lange gedeelte op van c.a. 10K. Vooral het stuk tussen de 11 en 15K stond er veel wind, en omdat ik alleen liep, gingen de kilometer splits flink omhoog.
Het laatste stuk met wind in de rug ging weer erg lekker, maar de laatste 3K merkte ik toch dat ik te weinig gegeten had van te voren, en beter wat gelletjes mee had kunnen nemen. Er was geen sportdrank bij de verzorgingsposten, dus de tank was helemaal leeg.

A4run

In 1u39 kwam ik over de finish, en daar was ik tevreden mee. Nadat Michel binnengekomen was, zijn we nog even bij de Audi stand langs gegaan, en hebben daar nog een glaasje bier gedronken.

Volgende doel…..marathon Spijkenisse – 14 Dec. Hopelijk dan wel iets beter in vorm, en weer een paar KG lichter.

Ingeschreven voor de Celtman en de Swissman

Download PDF

Afgelopen week heb ik mezelf ingeschreven voor de Celtman – www.cxtri.com – en de Swissman – www.suixtri.com –  extreme triathlons. Helaas wordt via een loterij beslist of er een startplaats beschikbaar is, dus voorlopig blijf ik nog even in spanning. Heb ondertussen al wel heel erg veel materiaal bekeken en gelezen over beide uitdagingen. De Celtman heeft nog steeds een lichte voorkeur, omdat deze de zwaarste uit de serie (waar ook de Norseman bijhoort) blijkt te zijn.

Celtman

Nog ongeveer een week geduld, en zodra ik weet of ik uitgeloot ben, en voor welke wedstrijd kan ik de voorlopige planning al weer wat verder uit gaan werken voor volgend jaar. Als 1 van deze twee het wordt, ga ik de marathon van Spijkenisse en Rotterdam mogelijk vervangen door Trail’s en/of ultra run’s, in combinatie met een voorjaars klassieker of andere lange fietstocht.

Afgelopen week ging het trainen heel erg moeizaam. Ik had een flinke verkoudheid, en ook was het superdruk bij de klant, omdat 2 collega’s met vakantie waren, en ik ook nog standby dienst had. Vooral de duurloop van afgelopen zaterdag (23K) was zwaar. Ik had al wel van te voren besloten om geen 30K te doen, omdat ik anders a.s. zondag tijdens de A4 run nog niet voldoende hersteld ben. Vanavond weer eens zwemmen, De rest van de week misschien nog een paar rustige korte duurloopjes, en dan zondag maar eens gaan kijken hoe het er allemaal bij staat.

a4run

 

 

Hopelijk is de verkoudheid helemaal over tegen zondag, zodat ik een wat betere tijd dan vorige week weg kan zetten op de halve marathon.

Halve marathon Etten Leur

Download PDF

Afgelopen week had ik vrij genomen, i.v.m. de herfstvakantie van de jongens. Omdat Praag afgelopen zomer tijdens de Bigman heel goed bevallen was, hebben we besloten de reis nog een keer te doen, maar deze keer met Maaike en de jongens erbij. Alhoewel het vrij kort was, hebben we toch heel veel kunnen bekijken, en ook de nodige restaurantjes en terrasjes aangedaan. Het hotel had een goede fitness ruimte, zodat ik maandag en woensdag een korte looptraining kon doen.

Donderdag lekker een lange wandeling gemaakt met Maaike door het mastbos(c.a. 11KM), en s’avonds heb ik nog een 7KM looptraining gedaan. Deze ging helaas niet goed…Al na een paar honderd meter voelde ik een stekende pijn in mijn linker knie, rechts net onder de knieschijf. Heel rustig verder gedribbeld, in de hoop dat het over zou gaan, maar helaas werd het alleen maar erger. Na de training kon ik amper nog mijn knie optillen, en deed het heel erg pijn. De oorzaak zou de training maandag en woensdag op de loopband kunnen zijn, want ik had de helling vrij steil gezet, en ook een vrij hoge snelheid ingesteld (14K/U).

De rest van de week daarom niet meer getraind, en mijn knie rust gegeven, zodat hopelijk zondag de klachten over zouden zijn, tijdens de halve marathon van Etten – Leur.

Zondag:
Tja….s’morgens gaf de weegschaal flink wat zwaarder aan, dan normaal gesproken voor een wedstrijd. Ook was ik niet helemaal gerust over mijn knie, want ik voelde  bijv. als ik de trap op ging, dat het nog niet helemaal over was. Alles bij elkaar niet de meest ideale omstandigheden voor een wedstrijd, maar toch besloten er het beste maar te van maken. Sowieso was ik de laatste tijd nog niet voldoende hersteld van Almere, wat ook de reden was om dit jaar niet de hele marathon te doen in Etten Leur.

Ik stond om 14:00 aan de start met John/Michel/Rob/Frans en Rens. Na het startschot duurde het zoals altijd wel een kilometertje voordat er wat ruimte kwam, en volgens mijn Gramin ging ik ook weer veel te hard weg. Ik kon nog een paar kilometer bij Frans en Rens blijven, maar merkte al snel dat dit tempo toch te hoog was, en schakelde daarom over op een wat comfortabeler tempo. Tot halverwege lukte het me nog om c.a. 4M30 per kilometer aan te houden, maar toen ik het bos uit kwam moest ik even iets terug. Gelukkig voelde ik vanaf de 9 kilometer al geen pijn meer aan mijn knie, dus dat was in ieder geval een hele gerust stelling. Een paar kilometer later besloot ik het tempo weer wat omhoog te doen, en vanaf dat moment voelde het ook weer goed. Het plan was om de laatste 3KM alles er nog uit te halen, en zo wat minuten onder de 1u40 terecht te komen, maar eenmaal op het 18KM punt bleek dit toch niet haalbaar. Versnellen ging niet meer, alleen de laatste paar honderd meter nog een soort eindsprintje kunnen doen. 1u40 was mijn tijd. 1 minuut langzamer dan in Juli, toen ik een stuk lichter was, en beter getraind, maar toen was de temperatuur weer een stuk ongunstiger. In ieder geval dik tevreden met mijn tijd. Heel lekker gelopen, en heel gebleven. De andere jongens hadden ook allemaal een hele mooie prestatie geleverd, dus ik denk dat iedereen zeer tevreden was met de tijden.

 

snelheid

 

HM_EL

 

 

 

 

A.s. woensdag avond 18:00 ga ik inschrijven voor de Celtman en de Swissman Xtreme triathlons. Een paar weken later hoor ik of ik uitgeloot  ben voor 1 van deze wedstrijden. Spanned dus!!
Ik hoop dat het de Celtman wordt!

Celtman

Eerstvolgende wedstrijd – 9 November a.s. de A4 run – halve marathon over de nieuwe snelweg

Trainingen weer opgepakt

Download PDF

Almere is weer even voorbij…..

hans

En nu de voorlopige planning bekend is, heb ik het trainen weer terug opgepakt. Geen Hel van Karsterlee dit jaar, dus kan ik me nog een keer helemaal op de marathon van Spijkenisse gaan richten. Afgelopen week heb ik daarom een 10 weken schema gemaakt, en via Garmin connect naar mijn Garmin 910 gestuurd. Heb inmiddels een paar trainingen hier van afgewerkt, en ben heel erg blij met de manier waarop dit in zijn werk gaat. Echt een super hartslagmeter de 910, want je wordt op een hele handige manier door de diverse trainingen heen geloodst.

Maandag een intervaltraining, 6 * 1KM met 5 min herstellen tussen iedere interval.

Dinsdag – Treshold:• Run in Z2, easy, 10 minutes. • Run in Z4, threshold, 30 minutes. • Run in Z2, easy, 10 minutes. • Cool down, 5-10 minutes. • Stretch.

1

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag – Interval:• Warm up, 15 minutes. • Run in Z4, threshold, 1 km. Run in Z2, recovery, 90 seconds. Repeat 3 times. • Run in Z2, easy, 3 minutes. • Run in Z4, threshold, 1 km. Run in Z2, recovery, 90 seconds. Repeat 3 times. • Cool down, 5-10 minutes. • Stretch.

2

 

 

 

 

 

Donderdag had ik een rustdag i.v.m. een veragdering in Zeist.

Vrijdag (vandaag) heb ik een herstel training van 6K gedaan met een max hartslag van 140 in Brussel.

Morgen staat een duurloop van 27K op de planning in zone Z (127 – 140 salgen per minuut), en daarna een cool down.

Zondag ochtend zwemmen, en daarna een “Recovery run” van 30 Minuten in dezelfde zone.

Volgende week:

Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sunday
13
 W08D1a
Intervals1
14
W08D2b-Threshold Run
15
W08D3a-Recovery Run
16  *
W08D4b-Intervals
17
W08D6b-Hills
18
W08D7-Long Run
19
W08D6a-Recovery Run

* Donderdag ga ik proberen met John/Michel/Peerke/Rob te trainen, dus mogelijk wordt de interval nog verschoven.

Voor het  maken van de schema’s heb ik informatie uit diverse boeken samengevoegd, en zo veel mogelijk afgestemd op mijn situatie. Als richt tijd 3u30 genomen, maar als ik kijk naar mijn trainingen voor de marathon Eindhoven 2008 (3u34), zou ik daar flink onder moeten komen, wanneer ik dit schema aanhoud. De heuvel trainingen probeer ik in Zaventem te doen.

Geen marathon Etten Leur dit jaar

Download PDF

Vandaag besloten om af te zien van deelname aan de marathon van Etten Leur.
Ik ben eigenlijk nog maar net hersteld van Almere, en heb nog te weinig tijd over om me fatsoenlijk voor te bereiden. Ik zou alleen vandaag en volgende week nog een lange training van 34K kunnen doen, en dat lijkt me te weinig.

Dus vanochtend lekker rustig een 23KM afgewerkt, terwijl het zonnetje scheen. Wel een beetje pijn aan mijn rug, knie en in mijn lies.

Normaal gesproken wordt mijn volgende wedstrijd nu de A4 run (halve marathon), in de voorbereiding op de hele marathon van Spijkenisse over precies 10 weken. In Dec 2007 heb ik hier voor de eerste keer de marathon gedaan, en in 2009 de halve.

21082-_dsc4243

Nog een foto gevonden van de Halve in Spijkenisse

Volgende doelen deel 2

Download PDF

De planning voor het resterende deel van 2014 ligt ongeveer vast .Eind Oktober de marathon van Etten Leur, en eind dit jaar de marathon van Spijkenisse met hier tussenin nog een halve (A4Run, waarin ik als Audi rijder gratis mag starten).

Voor volgend jaar is heel erg lastig….eigenlijk wil ik liefst weer twee hele triatlons doen, waarvan 1 hele speciale omdat ik 50 jaar wordt. Om dat voor elkaar te krijgen moet ik rekening houden met de volgende zaken:

1 ==> De kosten: Er zijn hele mooie IronMans, op hele mooie locaties, maar helaas veel te duur, als ik het afweeg tegen de meerwaarde en het plezier van diverse andere hele.
2 ==> De datum: Valt het bijvoorbeeld niet in de vakantie. Kan ik er twee plannen met genoeg ruimte er tussen om te herstellen, en om de training weer op te pakken?
3 ==> Kan ik er twee plannen, waarvan er 1 ook door de rest goedgekeurd wordt, zodat we die weer samen kunnen doen?
4 ==> Er zijn er een paar die voor mij bovenaan mijn lijstje staan, maar…..daarvoor moet je uitegeloot worden. Voor de Celtman en de Swissman kun je hierop inschrijven en dan wordt het 1 van de 2. Voor de Norseman moet je ook in dezelfde periode inschrijven. Als je voor alle drie in schrijft, loop je dus de kans voor twee ingeloot te worden, en dan heb je weer een ander probleem.
5 ==> De genoemde triathlons onder 4 kun je alleen doen met een support team. Minimaal 1 persoon die je ondersteund, en het laatste stuk samen met je de berg beklimt.
6 ==> Eigenlijk wil ik ook graag weer de bigman in Tjechie doen, omdat ik daar mogelijk een podiumplaats kan halen in mijn nieuwe categorie, zeker nu ik weet wat me te wachten staat, en veel beter voorbereid kan starten…..

Ik kom eigenlijk op de volgende combinaties terecht:
1 De Celtman (27 Jun) + Almere (14 Sep) of Oostenrijk (6 Sep) – de laatste is een heel stuk goedkoper dan Almere, en heeft ook een halve.
2:De Swissman (20 Jun)  + Almere (14 Sep) of Oostenrijk (6 Sep)
3:De Bigman +  Almere (14 Sep) of Oostenrijk (6 Sep)
4:De Wasserstadt + de Bigman
5:De Grunnman + de Bigman
6:De Bigman + de Brutal

Voor mij zou dus de Celtman in het voorjaar, en de triathlon van Oostenrijk in het najaar de mooiste combinatie zijn. Qua kosten ook heel goed te doen. Inschrijven kan vanaf 29Oct, en is op basis van een loterij.

Celtman

 

 

 

(De datums en de prijzen kunnen iets afwijken….)

Triathlon URL Datum Eur Plaats
Grunnman www.speedman.nl 7-jun-15    
Wasserstadt http://www.wasserstadt-triathlon.de/ 7-jun-15 99 Hannover (DL)
Schloss Triathlon https://www.schlosstriathlon.de/ 14-jun-15   Moritzburg (DL)
Swissman http://www.suixtri.com/ 20-jun-15 414 Zwitserland
Moraviaman http://www.zeleznymuz.cz/ 20-jun-15    
Forestman http://www.racenewforest.co.uk/ 21-jun-15 295 Fordingbridge UK
Celtman http://www.cxtri.com/ 27-jun-15 352 Schotland
X-Man Romania http://www.xmanromania.ro/ 28-jun-15 75 Roemenie
Frysman http://www.frysman.nl/informatie 4-jul-15    
Bigman http://www.czechbigman.cz/en 4-jul-15 180 Praag (Tjechie)
Vitoria http://www.triathlonvitoria.com/ 12-jul-15 265 Spanje (1316km)
Ironman Zwitserland http://eu.ironman.com/ 12-jul-15 520 Zwitserland
Extrememan http://www.extrememan.hu/ 25-jul-15 140 Hongarije
Norseman http://www.nxtri.com/ 1-aug-15 337 Noorwegen
Berlin Triathlon http://www.berlintriathlonxl.de/ 2-aug-15 210 Berlijn (DL)
Ostzeeman http://www.ostseeman.de/ 2-aug-15 290 Glucksburg
Slovakman http://www.slovakman.sk/ 2-aug-15 130  
Midnight Man   15-aug-15 205 Dartfort Kent UK
Ireman  (Ier) http://www.ireman.org/ 17-aug-15 128  
Hardman http://www.hardman.ie/ 23-aug-15 230 Killarney
Polska http://www.tri-sport.pl/ 1-sep-15 80 Polen
Oostenrijk http://www.austria-triathlon.at/ 6-sep-15 210  Podersdorf
Challenge Almere http://www.challenge-almere.com/ 12-sep-15    
Challenge Weymouth http://www.challengetriuk.com/ 13-sep-15   UK
Ironman Wales http://eu.ironman.com/ 13-sep-15   UK
Brutal http://www.brutalevents.co.uk/ 20-sep-15 269 Llanberis UK
Elbaman http://www.elbaman.it/default.asp 28-sep-15    

 

Volgende doelen

Download PDF

Ondertussen is het alweer ruim een week geleden dat ik in Almere gefinished ben. Het herstel gaat erg goed, en dat heeft vooral te maken met het wat rustiger tempo tijdens de afsluitende marathon. Gisteren 7KM op een erg laag tempo gelopen, en dat ging eigenlijk wel goed. Ook deze week blijf ik nog rustig aan doen, en daarna wil ik een paar lange duurlopen doen, en dan moet ik weer klaar zijn om de marathon van Etten Leur te kunnen finishen.

De belangrijkste wedstrijden voor 2014 zitten er helaas weer op. Tijd voor een rustperiode, en dan weer eens vooruit gaan kijken naar de volgende doelen voor dit jaar.  De voorlopige planning is, eind October de marathon van Etten Leur. De kans dat ik ga straten tijdens de Hel van Kasterlee is dit jaar vrij klein. Mogelijk doe ik de marathon van Spijkenisse eind dit jaar.

Ook moet ik  voor 2015 al gaan plannen, want dat jaar loop ik al een halve eeuw op deze aardbol rond, en kom ik dus in een andere “age group” terecht. Dit moet dus eigenlijk een bijzonder evenement worden, en dat maakt het gelijk ook een beetje lastig…

Ik zou graag een LD uit de IM series willen doen, maar die zijn nagenoeg allemaal al vol. Lanzerote zou nog kunnen, maar dat is:
-heel (veel te) veel klimmen en dalen tijdens het fietsen
-vrij prijzig
-lastig qua vervoer, omdat het een eiland is.

Ook moet ik natuurlijk eerst kijken hoe de vakantie dit jaar gaat vallen. Challenge Roth zou ook kunnen, maar dan moet ik 6 December nog een poging doen om in te schrijven. Maar ….eigenlijk is die ook nogal aan de dure kant.

Het goedkoopste, gemakkelijkste, en handigste zou zijn om in Juni in Hannover een hele te doen, en daar proberen een nieuw PR te halen, en daarna in Tjechie proberen een podiumplaats te halen in de categorie 50+ tijdens de bigman. (was ik dit jaar al 50 geweest, dan zou ik 3e geworden zijn). Qua kosten denk ik de beste optie, en moet ook kunnen omdat er een maand tussen zit.

Ik heb ook een paar hele mooie zwaardere triathlons bekeken, en met name de Brutal en de Celtman lijken me ook super mooie en zware evenementen om aan deel te nemen. Voorlopig wel lastig, want buiten het vervoer etc. moet je ook een support crew van een paar personen meenemen, in verband met veiligheid, bevoorrading etc.

Uiteraard e.e.a. in overleg met de rest van de lange afstanders, zodat we weer met een groepje kunnen gaan….

Nu eerst maar even focussen de marathon van ELHerfstmarathonHerfstmarathon_2

Challenge Almere Amsterdam 2014

Download PDF

etu-challenge1-200x200

Op vrijdag ben ik rond 9 uur de auto ingestapt, en via Fijnaart ( daar heb ik Rens Speksnijder opgepikt ) zijn we op weg gegaan naar Almere. Ruim op tijd kwamen we aan, en na een bakje koffie gingen we de grote zaal in voor de briefing. Daar werd op een heldere manier uitgelegd hoe e.e.a. in zijn werk zou gaan.

Er was eigenlijk niet veel veranderd t.o.v. vorig jaar, Alleen het loop parcours was nu 7KM i.p.v. 10,3KM, dus 6 rondes in plaats van 4. Een iets ander (beter) fietsparcours, en het zwemmen deze keer zonder doorkomst over het ponton, en de start in 2 waves. Ook werd vermeld dat zowel de sportdrank als het water in dezelfde kleur bidon gepresenteerd zou worden. Goed om te weten dus, want je moest dus goed opletten wat je aanpakte bij de verzorgingspost.

Na de briefing hebben we het startnummer en de rest van de spulletjes opgehaald, en even later hebben we even iets gegeten. Op de parkeerplaats dicht bij de wisselzone hadden we daarna alvast de fietsen in orde gemaakt, en ingeleverd bj de bike – check in. We hebben ook nog even door de expo gelopen, en toen zijn we gaan inchecken in het hotel. Het was hotel Finn, hetzelfde hotel waar ik ook in 2012 een overnachting had.

bike_checkin

In de avond ook erg lekker gegeten tijdens de pasta party, en daarna weer op tijd naar bed. Om kwart voor 5 de wekker gezet,

Zaterdag:
Ik had deze keer het ontbijt overgeslagen in het hotel. omdat half zes net iets te laat was. Gelukkig had ik krentenbollen bij me, dus kon ik snel even wat eten, zodat het zo ver mogelijk gezakt zou zijn voor de start, die om 10 over 7 zou zijn dit jaar.

Zwemmen_almereHet was vrij duidelijk dat het startveld een heel stuk groter was dan de jaren hiervoor. Volgens mij werd het startschot al gegeven voordat iedereen in het water was, want ik zag net van te voren nog steeds mensen het water in gaan. Ik lag in ieder geval op tijd in het (koude) water.

 

 

 

 

 

 

atsb00074

 

 

Zwemmen ging goed, alhoewel ik weer een paar keer behoorlijk uit de koers geraakt was. (Zie ook het plaatje hiernaast) Na 1u18  was ik uit het water, en na een wissel van nog eens 6 minuten begon ik met het fietsen.

 

 

Distance: 3.99 km
Time: 1:18:04
Avg Pace: 19:34 min/km

Het fietsen begon goed, maar zodra ik de dijk op kwam merkte ik dat de tegenwind weer behoorlijk heftig was. Het gemiddelde van 34 wat ik net daarvoor opgebouwd had, zag ik van lieverlee terugzakken naar 30, en pas nadat we de dijk weer afgingen (de afstand zal ruim 40KM geweest zijn) kon ik pas weer hogere snelheden halen. Aan het eind van de eerste ronde stond mijn teller op 31,8 gemiddeld.

atsb00275 atsb00332

Helaas was de tweede ronde iets langzamer, en kwam ik aan het einde aan op 30,5 gemiddeld. Een stuk lager dan ik had gehoopt, maar achteraf bleek ik hiermee toch bij de eerste helft in de wedstrijd te zitten. op iets meer dan 180KM (volgens mijn Garmin) kwam ik weer de wisselzone binnen, Ik had net voor het einde van de fietsronde ook Maaike, John en Michel al zien staan, en dat is altijd weer heel erg leuk!

fietsen_almereDaarna een wat snellere wissel van binnen de 4 minuten, Is nog wel vrij lang, maar het duurde even voor ik de arm warmers, windstopper etc. had uitgeschoten, en de helm weer opgeborgen had in een van de wisseltassen. De gel die ik in de tas had zitten sloeg ik over, want ik voelde me al een beetje misselijk. Lopen begon erg goed, maar na zo’n 4KM begon ik nog veel misselijker te worden; Vanaf dat punt werd het dus een combinatie hardlopen / wandelen. Af en toe gestopt bij de supporters, want die waren de loopronde in tegengestelde richting aan het doen. Uiteindelijk op 12u32 gefinisht.

 

atsb00067 atsb00068 atsb00252

Tevreden met mijn tijd?….eigenlijk niet, want ik had gehoopt in ieder geval een goeie marathon te kunnen lopen.Zwemmen viel mee, maar ook de fietstijd moet beter kunnen ondanks de wind. Maar van de andere kant viel het ook weer mee, omdat ik vrij weinig kunnen trainen heb, en vrij recent nog een aanrijding heb gehad.

Naar mijn zin gehad? Zeker weten! Het was deze keer heel erg goed georganiseerd, en erg leuk in zo’n internationaal deelnemersveld mee te doen. Tijdens de marathon werd ik goed aangemoedigd door iedereen, en uiteraard werd ik ook heel erg goed gesteund door Maaike, Michel, John en Rens. BEDANKT!!

Voor de statistieken:
Plaats 327 van de 496 gestarte deelnemers
Startnr. 397

Hans Schoonen     Rucphen     M45 NED
Zwemmen    01:18:15  plaats    401   ==> 95(20%) achter me gelaten bij het zwemmen
T1 + Fietsen 05:55:44     Plaats  238 ==> 163 ingehaald tijdens het fietsen!!
Tijd na zwemmen en fietsen 07:20:36
T2 + Lopen   05:07:52
Eindtijd: 12:32:31 327 ==> bij het lopen weer 89 plaatsen terug gezakt

Rens had ook een prima prestatie geleverd tijdens zijn debuut op de halve!!

De laatste week voor Almere

Download PDF

time

Nog een paar dagen, en dan ga ik weer starten in Almere voor mijn 6e hele triathlon. Het wordt ook mijn 20ste hele marathon. Mijn fiets is weer gerepareerd, en ik heb hem na de fietstraining van gisteren, helemaal klaargemaakt voor deze wedstrijd.

Afgelopen week heb ik al een beetje gas terug genomen, en veel minder loop kilometers gemaakt. Gelukkig deze week wel wat kunnen zwemmen, want vooral in dat onderdeel schoot ik flink te kort laatste maanden. Na de bigman in Tsjechie eigenlijk nagenoeg niet meer gezwommen.

Onderstaand resultaat (uitslag van de haringvlietoversteek) verbaasde me dan ook wel flink, omdat ik deze keer voor mijn gevoel erg rustig, maar toch 17minuten (!!) van mijn tijden van 2012 en 2013 af gezwommen heb. Nou gaat zwemmen dit jaar beter dan anders, maar ik had niet verwacht dat er veel verbetering van de tijden van afgelopen jaren in zou zitten. Waarschijnlijk toch de stroming of de wind die in het voordeel waren, maar dan nog…..

Uitslag WBTV-ers
Anton Frijters – 51:55 – Plaats 53
Albert Denkers – 55:20 – Plaats 77
Gemma Hereijgers – 55:39 – Plaats 80
Richard Theuns – 56:18 – Plaats 89
Frans Rijpers – 57:06 – Plaats 94
Wanny Haverkamp – 59:01 – Plaats 103
Hans Schoonen – 1:01:28 – Plaats 119
Coen Marijnissen – 1:01:39 – Plaats 121
Rens Speksnijder – 1:01:49 – Plaats 123
Michel Lauwerijssen – 1:02:16 – Plaats 129
Totaal 175 deelnemers

hans

 

 

 

 

 

 

 

De vooruitzichten a.s. zaterdag:
Voor wat betreft het weer zijn de vooruitzichten in ieder geval gunstig. Windkracht 3, 25% kans op neerslag en zo’n 21 graden, en da’s heel wat beter dan vorig jaar.

Zelf ben ik minder getraind dan andere jaren, want na de Bigman (herstel/vakantie etc.) ben ik vrij laat begonnen met de zwaardere trainingen, en helaas gooide de aanrijding daar bovenop ook de plannen flink door de war. Ik heb de laatste weken nog wel wat flinke looptrainingen gedaan, dus hopelijk gaat de marathon dit jaar beter. V.w.b. het zwemmen hoop ik op de tijd van 2012. De wissles zullen sneller moeten dan vorig jaar. Fietsen….tja….ik ben bang dat ik na zo’n 140KM een flinke terugval ga krijgen, vanwege de trainings achterstand. Gelukkig is volgens de organisatie de lengte van het parcours nu wel exact 180KM. (Geld overigens ook voor het loop parcours, want dit was vorig jaar ook iets te lang).

lopen

 

Deze keer 6 rondes i.p.v 4, dus dat is voor mij en de supporters wel leuker.

 

 

 

 

Aftellen naar Almere 2014

Download PDF

time

 

Ondertussen ben ik weer hersteld van de aanrijding vorige week zaterdag. De hechtingen zijn er weer uit, en ook de rest is weer genezen.

Op het missen van een aantal erg belangrijke trainingen na (het gebeurde precies op het moment dat juist de zwaarste trainingsweek had moeten zijn), denk ik dat de impact op de wedstrijd mee zal vallen.

Vorige week speicaal 1 dag vrij genomen, om de lange fietstraining in te halen. Zo kort na de aanrijding was het geen prettige training. Automatisch ben je dan toch (te) voorzichtig, en bij iedere uitrit verwacht je een auto. En dan ook nog eens lekgereden. Dat laatste was een geluk bij een ongeluk, omdat ik er achter kwam dat mijn pompje (met patroon) niet goed werkte. Ben daar nu dus gelukkig tijdens de training achter gekomen, en niet tijdens een wedstrijd.

Vrijdagavond ook een hele goeie 27K lange duurloop kunnen doen. De training afgelopen zondag (de laatste lange fietstraining) viel wel erg tegen, maar dit heeft denk ik te maken met het aantal kilometers die ik in totaal (fietsend en lopend) gemaakt had de laatste paar dagen van te voren.

Nu gaat mijn fiets deze week weer terug naar Martens tweewielers, om de beschadigde onderdelen te laten vervangen. Als hij klaar is, zet ik mijn wedstrijdwielen er in, en wil ik nog wat kilometers maken, zodat ik 100% zeker weet dat e.e.a. goed afgesteld staat. 

Vanavond zwemmen, en a.s. zaterdag weer eens de haringvliet over gaan zwemmen. Jammer genoeg na de Bigman triathlon in Tjechie nagenoeg niet meer gezwommen. Ik verwacht dat ik de vorm die ik opgebouwd had eerder dt jaar weer kwijt ben hierdoor, maar zaterdag zal ik het zien.

Nog precies 12 dagen, en dan is de triathlon van Almere. Ben benieuwd hoe het nieuwe fietsparcours zal bevallen….

fiets

 

 

 

 

 

 

En uiteraard (nog veel belangrijker) wat voor weer zal het die dag zijn. De lange termijn voorspelling is Super, maar…..het blijft natuurlijk een voorspelling.

weer

 

 

3 weken voor het EK Long Distance Almere

Download PDF

Exact 3 weken te gaan voor het EK Long distance van Almere.

caan

 

 

 

 

Gisteren heb ik een brief ontvangen, waarin staat dat de age groupers automatisch meedoen aan het Europees Kampioenschap. Gelukkig hoeft de kleding hiervoor niet speciaal aangepast te worden, zoals dat bij andere EK’s wel het geval is.

finish_almere

 

 

 

 

 

 

 

 

De laatste weken flink getraind. Afgelopen maandag na lange tijd ook weer gezwommen in Galder. Dat was weer even geleden, dus moest dringend opgepakt worden.Dinsdag/Woensdag/Donderdag looptrainingen gedaan, en de laaste was weer 27KM.

27kms

Een heel mooi rondje, via o.a. Zundert/Achtmaal/Schijf.

index

 

 

 

 

 

Vandaag ging ik op weg voor een 150K fietstraining. Het  begon heel erg goed, en na 60KM zat ik op mooi gemiddelde. Mijn knie voelde goed, en dat was de laatste fietstrainingen wel anders….

Na zo’n 63KM ging het mis……Uit een uitrit kwam een busje, en die kon ik niet meer ontwijken. Binnen een fractie van een seconde lag ik op de grond, en ik voelde eigenlijk gelijk dat het flink raak was. Flink bloedend kwam ik overeind, en ondertussen was de chauffeur ook al uit de bus om te kijken hoe het met me ging. Volgens mij was hij net zo erg geschrokken als ik.

Nadat ik met een papiertje het meeste bloed van mijn gezicht en handen had gehaald, en nog een pleister had gekregen, ben ik naar huis gereden, omdat verder trainen niet meer ging. Achteraf gezien een verstandige beslissing, want thuis gekomen zag ik dat het toch wel vrij diepe wonden aan mijn hoofd waren. Eerst even in bad gegaan, en daarna naar de huisartsenpost. Daar bleken er toch nog 10 hechtingen nodig te zijn, om de wonden netjes dicht te maken. Ook mijn knie werd even goed ontsmet, want die was ook wat open geschaafd.

Vrijdag kunnen de hechtingen er waarschijnlijk weer terug uit, dus hopelijk mag ik dan ook weer terug gaan zwemmen.

 

 

Vakantie zit er weer op

Download PDF

De zomervakantie zit er helaas al weer op…

Deze drie weken zijn weer omgevlogen, en toch lijkt het wel of de eerste week fly en drive in Sicilie ondertussen al weer een hele poos geleden is.

Zoals de laatste jaren eigenlijk altijd het geval is, hebben we weer een heel actieve vakantie gehad.

De eerste week vooral veel rond getourd op Sicilie, en de tweede en derde week veel gefietst en gewandeld.Op de laatste paar dagen na uitstekend weer gehad.

Het trainen stond deze periode ook op een heel erg laag pitje. Ik heb geprobeerd in ieder geval de lange fiets trainingen bij te houden, maar kwam niet verder dan max 130KM tijdens een van de sessies. Lopen heb ik ook een paar keer per week gedaan, maar van zwemmen is helemaal niets gekomen.

Afgelopen zaterdag was het plan 150K fietsen, maar al vrij snel kreeg ik wat last van mijn knie. Gewoon fietsen ging in het begin wel goed, maar zodra ik even wat meer kracht ging zetten, voelde ik een vervelende pijn in mijn rechter knie. Het leek me daarom bij de 120KM verstandig om te stoppen.

Gisterenavond ondanks de standby dienst toch een lange duurloop van 27,5K kunnen doen. Het liep erg lekker, en de pijn in de knie bleef gelukkig weg.Wel veel last van rondvliegende dazen, die heel erg vervelend waren….

27K

 

 

 

 

 

 

Nog precies 1 maand voor de triathlon van Almere. Hopelijk lukt het me nog om deze week een keer te gaan zwemmen. Zaterdag proberen nog een keer 150KM te fietsen.

 

Bigman Triathlon Praag

Download PDF

Bigman festival Tjechie

http://www.czechbigman.cz/en

 

bigman_world_championship_0

Afgelopen winter was het idee ontstaan om een bijzondere triathlon te gaan doen. Voor Peerke en John het jaar dat ze 50 werden, en dat moest dus op een aparte manier gevierd worden. John had een triathlon in Praag gevonden. Iedereen was het er over eens dat het sowieso de moeite waard was, en na een paar weken was de kogel door de kerk en hadden we besloten dat dit het ging worden. Ondertussen had ik gezien dat ook de mogelijkheid bestond om de “Bigman” te doen, een combinatie van een terrein triathlon met een Long distance op twee opeenvolgende dagen. John Heeren, en Will Franken zouden debuteren op de hele en Michel Lauwerijssen op de halve afstand. Peerke van de Broek en Rob Konings moesten helaas later van de plannen afzien, dus waren we uiteindelijk met vieren over.

Vorig weekend was het dan eindelijk zo ver….

Donderdag
Nadat ik nogmaals de checklijst had doorgenomen kon de aanhanger op slot, en vertrokken we richting Praag. Na wat oponthoud rond Tilburg en in de buurt van Essen (D), verliep de reis voorspoedig en rond 7 uur arriveerden we in hotel Angelis. Een mooi hotel, recht tegenover een bierbrouwerij, gelegen in een soort uitgaans-centrum op 10 minuten rijden van het terrein waar later de Bigman festiviteiten plaats zouden gaan vinden.

Vrijdag
We vertrokken ruim op tijd naar “Velká Chuchle”. Een soort scheepswerf, die langzaam omgetoverd werd tot wedstrijdzone. De auto en aanhanger konden geparkeerd worden op een bewaakte parkeerplaats, en da’s in Tjechie wel zo verstandig.
De wisselzone ging open om 12:00u en de briefing stond om 13:00u op het programma. John en Michel waren ondertussen de spullen aan het klaarmaken voor de Zaterdag, want die hadden op vrijdag nog een “rustdag” alhoewel later bleek dat supporteren ook nog best wat energie kan kosten.

De briefing was goed te volgen…..voor de Tsjechen. Gelukkig stond er een dame die af en toe iets vertaalde, en hieruit bleek dat een groot gedeelte van de briefing gebruikt werd om de gevaarlijke stukken uit te leggen. Volgens mij maar goed dat ik niet alles verstaan had, want later bleek dat het een hele kunst zou worden om het er levend van af te brengen, wanneer je niet zo’n handige MTB’er bent als ik. Dat had ik me trouwens sowieso wel voorgenomen, niet al mijn energie verbruiken, want die zou ik de dag later nog hard genoeg nodig hebben, en heel blijven want finishen is het hoofddoel.

Iets voor 2 werden we vervoerd naar de start. Het zwemmen in de “Vltava river” begon n.l. 1 kilometer van de wisselzone, en met die hitte is lopen naar de start in je wetsuit geen aanrader. Het water was voelde heel erg koud aan, misschien omdat de omgeving14403434169_66a9d6fc17_bstemperatuur c.a. 30 graden was, maar het duurde vrij lang voordat ik er aan gewend was. Na de fluit zwommen we stroomafwaarts richting de vlonder, waar we na een kilometer weer uit de rivier mochten klimmen.

 

 

 

Zwemmen gaat de de laatste tijd vrij goed, (of de rest zwom zo slecht) want ik kwam ongeveer middenmoot uit het water.

14588172224_6f035f56b0_b

14588169764_7c7fb0bc1c_b

14589385082_cefd52ba35_bMountainbike opgezocht, en weg was ik. Over een stuk verharde weg liep het traject naar een zandpad, wat vrij steil omhoog liep. Na 100 meter trappen waren de benen al compleet verzuurd, en het voorwiel op de grond houden was eigenlijk alleen mogelijk wanneer je het gewicht goed verdeelde. Op een paar geoefende MTB’ers na zag ik iedereen van de fiets stappen. Na het eerste klimstuk een stukje vlak, en hierna weer een flink stuk veel te steile helling. Hierna een lekkere afdaling op vlakke weg door de bossen, en het snelle dalen zorgde voor een lekkere koele wind. Onderin aangekomen begon het tweede stuk van het traject. Minder steil gelukkig, zodat het in ieder geval helemaal fietsend afgelegd kon worden. Daarna weer een afdaling, maar die ging met beide handen aan de remmen. Dit was dus het stuk waar voor gewaarschuwd was, en het was echt levensgevaarlijk. Valt me nog steeds mee dat er geen gewonden gevallen zijn. Het rotsachtige smalle paadje was steil omlaag, en lag vol met losse keien. Er zaten flinke gaten in, en aan de rechterkant was een flink ravijn, afgezet met …afzet lint. Hierna kwam ik weer op het stuk waar ik begonnen was, en daar waren ook John en Michel om me aan te moedigen. Dit nog twee keer herhaald, en daarna weer terug naar de wisselzone.

14412554318_dd2f166816_b

Heel erg opgelucht dat het tweede onderdeel er op zat begon ik aan het looponderdeel. Daar merkte ik gelijk dat alleen de doelstelling om heel te blijven gehaald was, want het fietsen had me heel veel energie gekost. Lopende kwam ik nog een aantal fietsers tegen, en dat is altijd wel fijn, het gevoel dat je er nog een aantal achter je hebt gelaten. Het rondje liep wel erg lekker. Een koel briesje langs het kanaal, en daarna afwisselend schaduw/zon in het licht glooiende gedeelte. Na ruim 2 uur loop ik weer terug de wisselzone in. De eerste wedstrijd zit er op.

In de avond moeten we weer terug voor de briefing voor de hele triathlon. Will was ondertussen ook aangekomen (hij kwam met het vliegtuig). Ook deze keer weer helemaal in het Tsjechisch af en toe vertaald door een paar mensen van de organisatie. Er was nog onduideljikheid over het zwemmen, maar voor de rest begrepen we wel hoe het ongeveer in zijn werk zou gaan op de zaterdag.  Hierna de stad in voor een pasta en een paar bakken koffie.

2014-07-04 21.19.11

 

2014-07-04 18.17.36

Zaterdag
Rond 5 uur hadden we bij de receptie afgesproken. Hier lag ons lunchpakketje klaar, en gelukkig konden we ook een bakje koffie krijgen. Het stond te regenen op dat moment, wat voor de temperatuur wel gunstig was, maar voor de rest natuurlijk niet. John, Will en ik startten om 7:00u en Michel mocht om 10:00u aan de bak.

Zwemmen was 2KM stroomopwaarts, zodat je dus stroomafwaarts kon starten. In totaal eerst 2900M stroom afwaarts, en daarna 900 meter tegen de stroom in. De laatste 900 kostten ongeveer net zoveel energie als de eerste 2900, zelfs wanneer dicht tegen de kant gezwommen werd. Flinke stroming in de rivier.

Ik kwam gelijk met Will uit het water, en zat als eerste weer op mijn fiets. Een klein stukje langs het water, en daarna de snelweg op. Hier was een kilometer of 10 verkeersvrij gemaakt, en dit werd door verschillende politiemensen continu bewaakt. Fietsen ging lekker. Na 6KM kwam de verrassing van de dag……een flinke helling, die ik probeerde op het grote blad af te werken, maar al snel zat ik achterom in mijn achterwiel te kijken of ik niet toevallig nog een lichter verzetje over had. Ik kon er amper tegenop komen, en na iedere bocht zag ik dat het nog een tijdje door ging. Na flink afzien zag ik in de verte een parasolletje staan, en dat was het keerpunt. Ik schakelde en mijn ketting lag gelijk naast mijn tandwielen. Ik kreeg hem er niet goed op, omdat mijn voor derailleur te ver naar buiten stond. Will kwam op dat moment voorbij en vroeg nog of ik hulp nodig had, maar ik gaf aan dat hij door kon fietsen. Hierna met ruim 60KM per uur naar beneden, en daar kon ik minuten lang weer op adem komen. Na de afdaling weer een vlak stuk, en aan het eind de verzorgingspost waar gels/magnesium/sportdrank/water/bananen/brood/meloen uitgedeeld werd. Beter geregeld als in Almere vorig jaar! John was ik ook al tegen gekomen ondertussen, en Will zat nog steeds voor mij. Dit stuk moest in totaal 9x afgelegd worden. Het klimmen was zo’n 4 KM, dus op de gehele wedstrijd werd zo’n 36kilometer geklommen en gedaald. Na een paar rondes kwam ik ook Michel tegen, dus die zat ook al lekker in de wedstrijd.  Vooral de laatste paar rondes begon ik heel erg te twijfelen of ik fietsend boven kon komen. John kwam ik nog tegen tijdens de laatste klim, en hij had net van te voren lek gereden, en vertelde me dat hij nog een paar rondjes moest.

2014-07-10 14_25_57-BIGMAN-LONG-DISTANCE-TRIATHLON-BIKE by TRIATHLON-SUPERHANS at Garmin Connect - D

 

Fietsprofiel

 

 

 

 

 

 

Net binnen de 6 uur kon mijn fiets weer terug het rek in. Hier kwam ik Will ook weer tegen, en hij was snel klaar met wisselen. Juist op het moment dat de zon flink begon te schijnen, kwam ik de wisselzone weer uit. Eerst voldoende water gedronken, en toen rustig gaan lopen. Omdat ik nog steeds buiten adem was, en bleef, besloot ik een groot deel van de eerste ronde (4,7KM) te wandelen om zodoende mijn hartslag wat te laten zakken. Een slechte start van het looponderdeel, en dit had volgens mij vrijwel zeker met de inspanning van de dag er voor te maken, of met de stukken die ik had moeten klimmen. Na een paar rondes haalde ik Michel in, en daar hebben we samen even een stukje gewandeld om bij te kletsen. Hierna ee combinatie wandelen/hardlopen, en op een gegeven moment liep ik ook Will weer voorbij. De laatste twee rondes (het waren er in totaal 9)
voelden niet goed, en omdat mijn bovenbenen helemaal stijf en erg pijnlijk aanvoelde besloot ik de laatste 10KM uit te wandelen. Na 12uur en 45 minuten ging ik uiteindelijk over de finish, en dit viel me helemaal niet tegen.

Ondertussen was ik toch wel een beetje ongerust geworden, want ik had al uren niets meer vernomen van 1 van de anderen. Na c.a. 10 minuten kwam Will over de finish. Zijn eerste hele triathlon zat er op, en hij was dol gelukkig. Na een kwartiertje zagen we Michel, die ondertussen omgekleed was. Hij was ook gefinished op de halve afstand, dus ook dolgelukkig! Nu was het wachten op John….

Op een gegeven moment kwam John voorbij, en hij riep “Cola Cola”. Die van de organisatie was inderdaad op, dus zijn we op zoek gegaan naar wat Cola. Nadat hij een beker op had in de volgende ronde ging het een heel stuk beter met hem. Na een paar rondjes kwam ook hij over de finish, en had zijn eerste hele er op zitten. Van geluk sprong hij bijna de race director nog omver. Toen snel terug naar het hotel, zodat we de Nederlanders nog konden zien voetballen. Twee verlengingen en een aantal strafschoppen later (en 3 flinke pullen bier) ging ik weer mijn bedje in. Het sportieve gedeelte zat er op, en de andere dag gingen we Praag verkennen.

2014-07-06 21.14.10

Super weekendje gehad! Ook mooi dat de mensen van de organisatie, met de middelen die ze hadden, een heel leuk evenement opgezet hebben. En heel blij dat we allemaal gefinisht zijn!!!

Bigman gefinished

Download PDF

Alvast de uitslagen:

bigman_res

 

 

 

 

 

 

 

WK Bigman Plaats 15/29

hans2

 

 

 

 

In mijn categorie de 4e plaats.

Terrein triathlon:
Plaats 35/50 Schoonen Hans 24 1965 NED M40-49 12
02:17:55.2 +00:47:50.3 00:15:48.6 00:02:26.3 01:31:21.4 00:01:36.8 00:26:41.8

Hele Triathlon:
Plaats 31/64 Schoonen Hans 24 1965 NED M40-49 12
12:45:01.6 +03:50:01.0 01:17:51.0 00:04:40.6 05:58:50.6 00:03:03.5 05:20:35.7 00:36:27.2 00:34:44.0 00:31:45.3 00:34:12.0 00:33:12.7 00:30:14.7 00:36:41.8 00:41:32.5 00:41:45.2

John/Will/Michel (allemaal debutanten op de hele of halve afstand):

Hele triathlon:
Plaats 34/64 Franken Will 75 1961 NED M50plus 4
12:49:17.3 +03:54:16.7 01:17:40.9 00:06:23.8 05:53:32.4 00:04:35.6 05:27:04.4 00:28:29.1 00:31:39.6 00:33:54.4 00:34:54.2 00:37:46.8 00:39:01.8 00:42:16.8 00:38:43.0 00:40:18.3

Plaats 56/64 John Heeren 87 1964 NED M50plus 13
15:26:00.7 +06:31:00.1 01:24:52.9 00:08:50.5 07:50:18.9 00:04:51.6 05:57:06.6 00:31:40.3 00:34:21.4 00:37:23.7 00:45:51.2 00:37:06.9 00:39:23.4 00:45:31.3 00:41:49.1 00:43:58.8

Halve Triathlon:
Plaats 55/66 Lauwerijssen Michel 169 1966 NED M40-49 14
07:12:41.3 +02:36:52.1 00:24:55.7 00:03:57.4 03:42:07.0 00:03:45.9 02:57:55.2 00:29:12.5 00:33:56.1 00:38:03.8 00:40:53.2 00:35:49.4