Covid

Helaas ben ik sinds afgelopen dinsdag avond ook geveld door het coronavirus. Dat ik ook een keer aan de beurt zou komen verbaasd me natuurlijk niet, maar de timing had eigenlijk niet slechter gekund.

Dinsdag avond (pakjesavond) kwam ik thuis na een dag bibberend van de kou in Brussel gewerkt te hebben. Alleen mijn rug was nog enigszins opgewarmd, omdat tijdens de anderhalf uur durende rit naar huis, de stoelverwarming op maximaal gestaan had.

Later op de avond begonnen mijn luchtwegen ook geïrriteerd te raken, en in eerste instantie dacht ik nog dat het aan het gourmetten lag, maar toen ik de volgende dag opstond bleek het foute boel. Nog steeds ontzettend kou, flink hoesten, en af en toe overgeven “exorcist-style”. Dat laatste ging gelukkig over in de loop van de dag, maar de spierpijn en hoofdpijn waar ik ook last van had werd steeds erger. Dus mezelf maar getest op Corona, maar de test gaf Negatief.

Die woensdag op tijd mijn bed in gegaan, na een warm bad, maar al vrij snel weer mijn bed uit, om een bodywarmer + badjas aan te schieten want ik had het nog steeds erg koud. Na een paar uur werd ik wakker, en toen moest alles snel weer uit, want ik lag flink te zweten….koorts dus, en ook de hoofdpijn was inmiddels nog verder aangewakkerd. Dus toen maar een Advil genomen, en dat moet ongeveer de 4e of 5e pijnstiller zijn die ik ooit in mijn leven genomen heb.

Donderdag begon ook ontzettend beroerd, en nadat ik mijn collega’s op de hoogte gebracht had dat ik een paar uur plat zou gaan, besloot ik voor de zekerheid nog maar een test te doen. Deze keer positief, en alhoewel ik het eigenlijk de dag er voor ook verwacht had, toch een flinke tegenvaller natuurlijk, omdat ik uiteraard niet weet wat voor gevolgen dit voor mij zal hebben. Dus toen maar gelijk besloten om de hele dag in bed te blijven, en de laatste keer dat me dat overkomen is, hadden we nog geen kinderen dus moet minimaal een jaartje of 30 geleden zijn(toen was het vanwege een long ontsteking). De hoofd en spierpijn was nog enigszins te onderdrukken met Advils, maar daar was ook alles mee gezegd. In de avond nog even ingelogd bij de klant, en een release gedaan, en daarna knapte ik wel een beetje op.

De dag later (vrijdag) was de hoofdpijn nagenoeg weg, en het pijnlijke en vermoeide gevoel in mijn spieren was ook opgelost. Maar nu was het dus vooral een flinke verkoudheid, en ik had de hoop dat dit de laatste fase zou zijn. Die dag wel gewerkt, en ik begon me ondanks de hoestbuien weer mens te voelen. Dat gevoel verdween toen ik later op de avond weer zwetend van de koorts in de bank zat…

Vandaag (zaterdag) nog steeds flinke hoestbuien, en met vlagen loopt het snot mijn neus uit. Een flinke tegenvaller dus, en ondertussen heb ik me alvast maar neergelegd bij een DNS volgende week. Net een paar dagen te laat om het startnummer nog over te kunnen laten schrijven, dus het inschrijfgeld is sponsoring van mijn kant. Nog heel even overwogen om vrijdag toch die kant op te gaan met Jan (als hij gaat, want die was gisteren ook ziek thuis gekomen) en dan als vrijwilliger mee te helpen, maar ik vermoed dat zo’n weekend mee helpen ook al flink belastend is. Beter mee helpen bij Randy, want daar heb ik dus deze week en weekend ook al verstek moeten laten gaan…..

Balen balen balen….

Wel al nagedacht over het strijdplan voor komende doelen. Ik ga dus even helemaal niets doen totdat ik klachten vrij ben, op misschien af en toe een wandelingetje na. Daarna wacht ik nog een paar dagen, en dan wil ik voorzichtig weer gaan opbouwen. Ik heb al veel gezocht op internet, maar er bestaan simpelweg geen eenduidige richtlijnen over wanneer de trainingen weer normaal hervat kunnen worden. Begrijpelijk want ieder geval per individu is uniek, en inmiddels zijn er ook veel varianten in omloop. Wat wel algemeen als advies mee gegeven wordt, is om het niet te onderschatten, en erg voorzichtig te zijn om langdurige schade te beperken. Geduld dus…..

Bijvoorbeeld 1 van de adviezen:

Voor sporters die matige tot ernstige symptomen van COVID-19 hebben gehad, is de situatie anders. Het risico op hartspierontsteking neemt immers toe met de ernst van COVID-19. Deze sporters krijgen het uitdrukkelijke advies zich na 10 dagen te laten onderzoeken voor ze opnieuw sporten.

Je kunt daarvoor terecht bij je huis- of sportarts. Die zal de aard en de ernst van de symptomen onderzoeken, een rust-ecg (hartfilmpje) uitvoeren en een bloedstaal nemen voor een bepaling van het troponine (een eiwit dat vrijkomt als de hartspier wordt beschadigd) en het C-reactief proteïne (een maat voor ontsteking). Je kunt naar een cardioloog worden verwezen voor een echocardiogram (echografie van het hart).

Als alle onderzoeken normaal zijn, de COVID-19-symptomen verdwenen zijn en er na de positieve COVID-19-test 10 dagen verstreken zijn, dan mogen de sportactiviteiten geleidelijk worden hervat. Keren symptomen terug, dan moeten in overleg met de huis- of sportarts en de cardioloog extra onderzoeken worden uitgevoerd.

Update Zondag 10 Dec:

De klachten nemen af, maar zijn niet over. Wel koortsvrij nu,

In bovenstaande grafieken is duidelijk het effect te zien van een weekje Covid. De HRV is hard op weg om uit grijze gebied te raken. De middelste grafiek toont de stress score, wat gelijk de meest opvallende is, want ik kom zelden boven de 25% uit. Ook de rusthartslag ligt zoals verwacht hoger, terwijl ik afgelopen dagen geen enkele inspanning gedaan heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *