Pieterpad

Download PDF

Terwijl veel atleten besloten hebben het virtuele Pieterpad te lopen, hebben Maaike en ik besloten om een gedeelte van het echte Pieterpad te gaan doen.

Dus vorige week een hotelletje geboekt in Groningen, en van daaruit gestart in Pieterburen.
De eerste week zijn we tot in Hardenberg geraakt. We hadden besloten om op zaterdag na etappe 8 naar huis te gaan, omdat zaterdagmiddag en zondag regen verwacht werd. Kwam voor mij goed uit, want dan kon ik ook nog even een duurloopje doen.

De maandag daarop zijn we gestart in Hardenberg, en op vrijdag geeindigd bj de tweede etappe van deel 2 in Braamt.

Pieterburen – Vorden
vannaarkm
1PieterburenWinsum11
2WinsumGroningen19
3GroningenZuidlaren21
4ZuidlarenRolde18
5RoldeSchoonloo18
6SchoonlooSleen24
7SleenCoevorden21
8CoevordenHardenberg19
9HardenbergOmmen21
10OmmenHellendoorn21
11HellendoornHolten16
12HoltenLaren (Gld)15
13Laren (Gld)Vorden14
Etappe indeling deel IIVorden – Maastricht (st. Pietersberg)
vannaarkm
1VordenZelhem16
2ZelhemBraamt18
Tot hier zijn we gerakkt….


Geweldige twee weken gehad, en heel veel van Nederland gezien! Ook mooiti dat we af en toe een stuk doorkruisten waar ik ooit een trail gedaan heb. Bijvoorbeeld in de buurt van Rolde (ISU), Ommen (Besthemerbergtrail), Sallandse heuvelrug (Salland trail). Ook de steden waar we een hotel geboekt hadden (Groningen – Hogeveen – Zwolle en Deventer) waren de moeite waard.

Binnenkort snel weer een keer terug, want ik ben erg benieuwd waar de volgende etappes ons gaan brengen.

Zaterdag een rustdagje gehouden, en wat van mijn boekhouding gedaan, en samen met Maaike boodschappen etc. etc.

Vandaag weer eens een serieuze duurloop gedaan(marathon), want de volgende uitdaging begint te naderen. Hopelijk gaat het door, want het gaat in Belgie momenteel een beetje de verkeerde kant op met de Corona. Afwachten dus… Een alternatief zou de 24 uur van Deventer kunnen zijn, in hetzelfde weekend..

111KM Petranpad

Download PDF

De start is gepland om 1:00u in de ochtend, dus Jan en ik hebben afgesproken rond 22:00u te vertrekken. Het is weer even geleden dat we ergens aan deelgenomen hebben, en het blijft altijd een beetje spannend.


Mooi op tijd zijn we bij het Kasteeltje van Meerlo, en het het is er al gezellig druk. Theo wijst ons even de weg, en we krijgen zelfs een “goody bag”!! We hebben dus alle tijd om ons voor te bereiden, en bijvoorbeeld alvast de GPS te checken van de Fenix horloge en de Etrex handheld GPS. Extra belangrijk, omdat navigeren zonder GPS eigenlijk niet te doen is, vanwege de wat afwijkende route, en omdat gestart wordt in het donker.


De temperatuur is goed, ik voel me goed, en ik denk dat ik er klaar voor ben. Een paar minuten voor 1 gaan we naar buiten, en niet veel later vertrekken we. Omdat het een klein groepje is, hoef je bijna niemand in te halen, en beland je al snel bij een aantal ultralopers die ongeveer hetzelfde tempo lopen. Mijn Etrex heb ik nog even terug in mijn racevest gestopt, want ik loop met een paar jongens die goed navigeren, dus het plan is om in ieder geval zolang het donker is bij hun te blijven, al is het tempo voor mij wat aan de hoge kant. Lekker rennen met een gezellig groepje ultralopers dus, en we maken af en toe een praatje onderweg, en er wordt ook op tijd gelachen. Na zo’n 10KM is het groepje gesplitst, en loop ik verder met Jan, Martin, Steven en Jelger. Net voor het eerste checkpoint moet ik even lossen (sanitaire stop), maar bij de verzorgingspost sluit ik weer aan..

Daarna weer verder, en dat wordt een prachtig stuk waarin we de zon op zien komen. Jammer genoeg zelf geen foto’s van gemaakt, want het was heel erg mooi die zonsopkomst, met hier en daar een laagje mist…Volgende keer dus mijn telefoon binnen handbereik houden, want het is schitterend. We lopen verder over smalle paadjes, over grasvelden, over grindpaden, af en toe wat asfalt, en het is eigenlijk jammer dat het eerste stuk van deze tocht donker was, omdat het een geweldig mooi gebied is. Net voor het tweede checkpoint zien we nog een ree op een kleine 10 meter afstand, Blijkbaar is ie gewend aan mensen, want hij blijft gewoon staan kijken in plaats van weg te rennen, zoals de meeste reeen reageren. Na de pauze bij de verzorgingspost besluit ik alvast met Steven verder te lopen. We lopen beiden ongeveer hetzelfde tempo, en maken af en toe een praatje, en af en toe zwijgen we een stukje. Helaas krijgt Steven last van een blessure, en net voor de 3e post, geeft ie aan dat het niet zo lekker gaat.

Bij post 3 aangekomen (het 55KM punt) zie ik Jan staan……kl##te…want dat is heel slecht nieuws. Uitgevallen dus, door een verelende blessure aan zijn knie. We hadden beiden gehoopt op een leuke dag, en zonder blessures te kunnen finishen, en daarom baal ik flink dat dat voor Jan niet gelukt is. Ik vis wat zaken uit mijn drop bag, en gooi het lampje + reservelampje + regenjack terug in de zelfde dropbag.Mijn horloge hang ik aan mijn powerbank, en gooi ik zo lang achterin mijn rugzak. Na een bakje koffie besluit ik om alvast door te lopen, en ik had verwacht dat ik door het groepje nog wel ingehaald zou worden, maar dat bleek niet het geval. Dus het tweede stuk ga ik alleen verder…

Dit was een stuk waar gelukkig de grasmaaier was ingezet, maar hoewel het gras wat korter was, vond ik het nog steeds erg zwaar. Ergens op dit pad nog een soortement van beverdam, waar ik de keuze had om twee maal over het prikkeldraad heen te gaan, of gewoon door het water. Het water dus….. En het gaat nog steeds heel erg lekker allemaal. Op af en toe een sanitaire stop na, en een pauze om batterijen te wisselen van mijn Etrex, en om mijn horloge weer terug aan te schieten,  kon ik het meeste nog lekker lopend op een rustig tempo doen. Dus tot ongeveer 72KM niet gewandeld en dat is voor mij al een overwinning op zich. Bij de 72Km voor de eerste keer cola genomen, en na twee bekers voelde ik me gelijk weer een heel stuk beter. Het stuk hierna zou 15Km tot het volgende checkpoint zijn, en da’s altijd wel fijn, als de adstanden tussen de posten later in de wedstrijd wat korter worden.

Alweer afwisselend zware stukken, en wat gemakkelijkere stukken, en zware momenten met minder zware momenten. Zo rond de 85KM komt er nog een “waar ben ik weer aan begonnen” moment en dat blijft eigenlijk wel even hangen tot het volgende checkpoint. Daar aangekomen neem ik een stukje vlaai, want alleen gels onderdrukt het honger gevoel niet meer, en ik spoel het weg met 2 bekers cola. Zodra ik verder loop schijnt de zon volop, en is het even nagenoeg windstil.  Dit stuk zou c.a. 13KM moeten zijn. Ik kom moeilijk op gang en de zweetdruppels lopen vanaf mijn buf in mijn ogen. Gelukkig komt er wat later af en toe een wolkje voor de zon, en nog wat later op sommige stukken weer een verkoelend briesje. Een paar keer haal ik nog iemand in, en iets voor het laatste checkpoint loop ik nog een stukje langs het water. 


Na het checkpoint op weg voor de laatste c.a. 11KM, en het eerste stuk daarvan gaat heel erg lekker. Ik vergeet af en toe op mijn Etrix te kijken, dus moet ook regelmatig weer een klein stukje terug, maar dat maakt niet meer uit. Als je de laatste kilometers voor de boeg hebt weet je dat je gaat finishen, en dan gaat het allemaal weer een heel stuk beter. Maar wat duurt zo’n kilometer dan lang…. Ik zie het kasteeltje weer, en onderweg naar de finish wordt ik al toegejuicht door een deel van de vrijwilligers, en door al eerder gefinishte deelnemers. Top!

Zodra ik het pleintje bij het kaasteel oploop, nogmaals applaus, en Theo geeft me nog een mooi aandenken.

Een opener, die ik gelijk mag gebruiken om een fles koud brand bier open te trekken.G-E-W-E-L-D-I-G!!!!


Weer een hele mooie ultra rijker, met geweldige mensen en prachtig weer!! En als je de prijs kwalitiet verhouding gaat bekijken, dan weet ik 100% zeker dat er geen enkele ultra of triathlon beter scoort, want voor een minimaal bedrag zijn we de hele dag in de watten gelegd, en bezig geweest in een heel mooi stukje Nederland.

Karin, Theo, Ton, alle vrijwilligers en collega ultralopers,,,,,heel erg bedankt!!!

De uitslagenlijst.Het Petranpad blijkt toch een pittige tocht te zijn.Van de 35 starters hebben 11 deelnemers niet de eindstreep of cut-off gehaald. 21% uitval op de 1-daagse, 50% uitval op de 2-daagse.

Nog 1 week

Download PDF

….en dan is het zo ver. De eerste ultra van het jaar (de paar 50KM’s die ik op eigen houtje gelopen heb buiten beschouwing gelaten.)

Heel benieuwd hoe het zal gaan. Normaal gesproken zijn de voorbereidingen goed gegaan, en ben ik nog blessure vrij. Wel nog steeds behoorlijk drukke weken, met de nodige stress, maar daar staat tegenover dat ik nog steeds vanaf thuis mag werken, dus wat extra slaap heb, en niet hoef te reizen.

Het wordt ook mijn eerste ultra in de categorie 55+, want dinsdag ben ik jarig. Uiteraard is dit geen echte wedstrijd, maar vooral lekker een flink stuk rennen met nog een aantal lopers door een heel mooi gebied.

Ik zal om 1:00u starten, en Jan 2 uurtjes later. Dat betekend navigeren in het donker, maar ook wat koelere temperaturen. Alhoewel ik me over de temperatuur weinig zorgen maak, want die lijkt mee te gaan vallen.

Trainen gaat lekker. Vorige week samen met Jan nog een marathon gelopen, en vandaag een halve op een heel lage hartslag. En verder buiten een zware training op Col du Kragge na, rustig aan gedaan. Ook komende week ga ik niet veel meer doen, zodat mijn lichaam nog wat kan herstellen van de afgelopen maanden. Zojuist even geteld, en ik heb de afgelopen 15 weken 13 marathons en 2 – 50km’s gelopen.

En weer een paar nieuwe Hoka’s gekocht, want de Clifton’s bevielen me niet goed. Ik kreeg iedere keer last van mijn rug, en daar heb ik bij de Elelvon’s nooit last van gehad. Dus weer een paar elevons, en de oude heb ik na ruim 2000KM de kliko in gegooid.

Dus deze week nog wat voorbereidingen treffen voor volgende week. Alweer even geleden, dus maar even goed kijken wat allemaal in mijn rugzak moet, en in de dropbag. En de route nog even in mijn Garmin’s zetten.

Zin in!!

Jeuk

Download PDF

…het Corona virus verdwijnt een beetje op de achtergrond, en ondertussen is de processierups al weer volop in het nieuws. En op zich niet vreemd, want vorig jaar had ik er zelf vrij weinig last van. Nu is dat wel anders…..vorige week al hier en daar getroffen door de brandharen, en gisteren na de lange duurloop zijn er weer flink wat bulten bij gekomen.

De brandharen kunnen in een straal van 100 meter rond de boom van een rupsennest zorgen voor overlast, dus dan valt het niet mee om contact te vermijden. Stond er vorig jaar hier en daar een boom met lint er omheen, nu kwam ik onderweg een straat van c.a. 1,5km tegen waar vrijwel elke boom getroffen was.

Maar afgezien daarvan zijn er ook goeie berichten.

Allereerst lijkt het er op dat de Great Escape – mijn absolute Nr. 1 doel voor dit jaar – door lijkt te gaan. Welliswaar in aangepaste vorm, maar de genomen maarregelen zijn niet direct nadelen. Zo komt bijvoorbeeld de bustransfer te vervallen, omdat het in plaats van een point to point trail, een lus gaat worden, en dus zowel start als finish op dezelfed locatie liggen, en dat vind ik eigenlijk wel lekker.

Info van de organistatie:
Ettelbruck tot Maboge en GE80 van Clervaux tot Maboge, zal zowel start en finish in Maboge zijn. Hiermee vermijden we het busvervoer van alle deelnemers naar de start, laat het ons toe om vlotter opgevers terug naar de finish te brengen en zal het de druk stevig verminderen op het Legends Trails team en zijn vrijwilligers om alle logistiek in goede banen te leiden. Ook hebben we hiermee een kleiner aantal gemeentes waarvan we toelating moeten krijgen en kunnen we volledig in Belgie blijven, allemaal zaken die het risico verminderen dat GE niet zou kunnen doorgaan.

Ondertussen afgelopen week weer lekker kunnen trainen, en woensdag opnieuw een PR gehaald op de rondjes Col du Kragge. Het begon met stromende regen, en hier en daar wat gerommel. Dit werd snel minder, en tegen het einde van de c.a. 10K was het nagenoeg droog. Aan het einde hebben we nog een mountainbiker van het parcours gehaald, die een flinke bult op zijn arm had, na een valpartij. Jan heeft wat EHBO toegepast, en we hebben gewacht totdat zijn ouders gearriveerd waren om hem naar de huisartsenpost te brengen.

Gisteren een lange duurloop gedaan (42KM). Deze keer weer op mijn oude Hoka’s, want ik heb een beetje last van rugpijn sinds ik de nieuwe Clifton’s heb. Ik had me voorgenomen om met mijn hartslag onder de 140 slagen per minuut te blijven, en dat is me op een paar uitschieters na goed gelukt. Opvallend is dat ik met ongeveer de zelfde hartslag een sneller tweede deel gelopen heb (negatieve split), maar de verklaring is denk ik dat het eerste stuk meer kilometers onverhard waren dan het tweede deel.

Gelukkig komt het eerste evenement al een beetje in zicht, en zal ik van lieverlee wat voorbereidingen gaan treffen voor de 111KM lange trail in Juli. Ik zal dat er een dropbag voor halverwege meegegeven kan worden, dus dat is alvast goed nieuws. Zin in!!

Warm

Download PDF

En we zijn weer een weekje verder… Deze week wat rustiger aan gedaan, omdat het op mijn werk juist een heel stuk drukker was. Een eerste fase van een project moest op tijd opgeleverd worden, en wanneer het veel te krap gepland is, en alles tegenzit, dan gaat dat helaas ten koste van mijn sportieve ambities. Maar…het ziet er naar uit dat het in ieder geval allemaal op tijd klaar is, en op een paar kleine issues na, kunnen we maandag een “go” geven voor dit stuk.

Wel nog even mijn tijd verbeterd op Col du Kragge, en daar werden Jan en ik blij verrast door de vele klaprozen en korenbloemen die volop in bloei stonden. Vrijdag besloot ik met Maaike om terug te gaan, met mijn fototoestel, maar helaas had de stevige bui van een paar uur eerder alle klaprozen kaal gemaakt, en viel er dus niet zo heel veel meer te fotograferen.

Op zaterdag moest ik deze keer mijn duurloop weer wat sneller doen, want ik kwam er net voor ik vertrok achter dat we om 10 voor half 1 afgesproken hadden met Els en Michel, en ik dus nog maar 4u20 over had, om een marathon te lopen, en daarna een shake te nemen en te douchen…

En dat beviel heel goed….tot ongeveer 30KM, want toen werd het vrij warm. Ik kan daar normaal gesproken heel goed tegen, maar ik denk dat nu de drukte van afgelopen week toch een beetje mee speelde, en daarom moest ik het tempo weer een beetje laten zakken. Uiteindelijk nog wel ruim binnen de 4 uur binnen, dus ik had nog alle tijd om rustig in bad te gaan.

Zondag met Maaike gewandeld bij Arnemuiden (20K). Hele mooie wandeling!

Nieuwe Hoka’s

Download PDF

Met ongeveer 2000KM op de teller, werd het weer tijd voor nieuwe schoenen. De Hoka one one elevon’s begonnen flink te slijten, en alhoewel de zolen natuurlijk dik genoeg zijn bij dit type hardloop schoen, leek het met toch verstandig om nieuwe uit te gaan zoeken.

Na ongeveer een half uurtje googelen viel mijn oog op een paar hoka one one clifton 6, die gunstig gerpijst waren, en maat 42 2/3 en extra wide. Nog even wat recenties bekeken, en daarna het winkelmandje in en afgerekend.

1 dag later kwamen ze al binnen, en kon ik ze dus gelijk uit testen. Ze voelen iets minder flexibel aan dan de vorige Hoka’s, maar verder weinig op aan te merken. Zondag maar gelijk een marathon op gelopen, en geen blaren, of andere problemen, dus wat dat betreft een prima schoentje. Ook na die training snel weer hersteld, en nergens last van. Goeie keuze dus…

Iets minder enthausiast ben ik over mijn Garmin Fenix 5s. Omdat ik me ondetussen definitief heb aangemeld voor het Petranpad, ben ik aan het kijken hoe mijn Garmin het beste ingesteld kan worden, zodat hij het die 111KM vol houd, terwijl ook de navigatie functies gebruikt kunnen worden.

Het goede nieuws was dat navigeren best goed gaat, als de Garmin eenmaal goed ingesteld staat. Maar….de batterij gaat dan helaas niet lang mee. Komende weken dus nog even uit zien te vinden hoe ik mijn Garmin zo energie zuinig mogelijk in kan stellen, maar toch een nauwkeurige GPS functie ter beschikking heb. Bijladen tijdens de trail is ook nog een optie, maar de tijd dat geladen wordt, kan ik hem niet om mijn pols doen….

Wel leuk dat er weer wat doelen aan komen. De 111KM over ruim een maand, en ik hoop dat die zonder problemen uitgelopen kunnen worden. Ik voel me goed, en het trainen gaat lekker, dus zou normaal gesproken goed moeten komen. En ik hoop dat ook de Great Escape daarna door gaat, en dat ik eindelijk eens een 100 Mijl kan finishen.

Verder nog een paar wandelingen gedaan met Maaike, en op zaterdag in Steenbergen een mooie wandeling gedaan.

Juni

Download PDF

De maand Mei is weer voorbij. Qua hardlopen denk ik een recordmaand, want ik geloof niet dat ik ooit zoveel kilometers te voet heb afgelegd in 1 maand.

Een deel van de kilometers zijn wandelkilometers, maar toch…

Ook afgelopen weekend weer lekker gelopen.

Een marathon op erg lage hartslag was het plan, en dat is gelukt. Halverwege nog wel een keer flink gevallen, maar de schade lijkt beperkt.

En misschien gaat het er binnenkort van komen….een ultra trail van 112KM. Op 11/12 Juli wordt door Theo en Karin een trail georganiseerd, welke me heel leuk lijkt. Het is het Petranpad, en het zou een mooie voorbereiding kunnen zijn op de Great Escape.

Hopelijk wordt de start tijd nog een beetje aangepast, zodat we iets later kunnen vertrekken, en dus minder in het donker hoeven te navigeren. Normaal gesproken horen we dat deze week. Zou mooi zijn…..eindelijk weer iets om op korte termijn naar uit te kijken.

Ik ben heel erg benieuwd hoe een lange afstand zal gaan, nu de 42 en 50KM’s eigenlijk ieder weekend probleemloos gelopen worden.

Hemelvaart

Download PDF

Afgelopen week was een kort werk weekje. Op donderdag hemelvaart, en vrijdag een “brug” dag. Een weekend van 4 dagen dus, en daar was ik ondertussen wel aan toe.

Donderdag zijn Maaike en ik gaan wandelen in Krabbedijke. Het dorpje kende ik al wel, omdat ik hier afgelopen jaren regelmatig doorheen gefietst heb wanneer ik een rondje zeelandbrug fietste, maar nu dus een een flinke wandeling door die streek gemaakt.

Vrijdag een wat kortere wandeling in Zevenbergen, maar deze was ook zeker de moeite waard.

Zaterdag weer vroeg weg gegaan voor mijn lange duurloop. Ik had me voorgenomen weer een 50KM te proberen, en ik was een stuk beter voorbereid dan de vorige keer. 1800ml water en 4 gels in mijn racevest, en iets over 7 ging ik de deur uit.

Deze keer zou ik in ieder geval proberen met een lage hartslag te lopen, en niet naar de snelheid te kijken. Ik had Maaike al verteld dat het wat langer kon duren voordat ik terug thuis was, dus had alle tijd om deze training af te werken. De eerste 10KM was het wel wennen aan het lagere tempo, want regelmatig mertke ik dat de hartslag makkelijk omhoog liep, dus moest ik op tijd weer gas terug nemen. Daarna was ik er aan gewend, en ging eigenlijk alles op de automatische piloot. Ondanks het lagere tempo vlogen de kilometers nog harder voorbij dan ooit. Omdat je niet zo hard gaat, hoef je ook wat minder op te letten waar je loopt, en dus kun je wat meer rondkijken en van de omgeving genieten. Bij het ilopen van De Buissche heide zag ik nog een ree op de pad staan, en ik kon er weer opvallend dichtbij komen voordat ie weg ging.

De temperatuur was goed, alleen een flinke harde wind, Maar deze had ik eigenlijk het laatste stuk in de rug, dus kwam wel goed uit. Vanaf 45KM werd het weer wat zwaarder, maar ik had in ieder geval veel meer over dan de vorige 50K. Uiteindelijk wel 20 minuten langer over gedaan dan vorige keer, maar het voelde een heel stuk beter toen ik thuis kwam.

Nog even de door mijn garmin geregistreerde hardloopdynamiek:

172 spm (Gem. loopcadans)
202 spm (Max. loopcadans)
0.94 m (Gem. staplengte)
7.3 % (Gemiddelde verticale ratio) 
6.9 cm (Gem. verticale oscillatie) 
48.0% L / 52.0% R (Gem. GCT balans) 
270 ms (Gem. grondcontacttijd) 

Even wat ingezoomd op de GCT balans. Deze keer valt deze in het redelijke gebied, maar normaal tgesproken zit deze zo rond de 47% en dus niet goed.


Hierboven nog de GCT balance (grijs) in verhouding met de snelheid (blauw) en hartslag (rood). Duidelijk ook de twee plaspauzes en 1 schoenstrik pauze te zien 😉

Zondag uitgelopen. De eerste 2 kilometer waren zwaar, en ik voelde me vrij slap. Daarna ging het steeds beter, en de overige 11 KM eigenlijk heel lekker gelopen.

Kiespijn

Download PDF

Al een tijdje heb ik last van mijn tanden, en twee weken terug zijn er daarom een paar zenuwen uit mijn kies behandeld. De pijn bleef helaas, en werd eigenlijk de laatste dagen alleen maar erger.

Afgelopen vrijdag besloot ik daarom om de tandarts te bellen, maar….in de middag zijn ze al gesloten, en is het alleen voor spoedgevallen. DUs maar weer uitgesteld tot…..zaterdag. Direct na mijn lange duurloop (marathon) de telefoon gepakt, want de pijn was ondertussen een continue stekende pijn.

En…op de foto’s was duidelijk een ontsteking te zien, in een hoektand ernaast, en nadata de zenuw er uit gehaald was, zakte de pijn direct. De moraal van het verhaal….nooit (te) lang rond blijven lopen met kiespijn, en zeker niet vlak voor het weekend.

Gelukkig heeft het mijn lange duurloop niet al te veel verpest. Die begon afgezien van de tandpijn wel heel goed, want het was geweldig weer (droog – zonnig – frisjes), en na ongeveer 50 minuten kwam ik al weer een ree tegen in de Pannehoef.

De paden zijn wat aan de zware kant, omdat het al weken droog is, en er dus een flinke laag los zand ligt, maar dat mag de pret niet drukken. Ook de drukte valt reuze mee, en dat terwijl ik wat later op pad gegaan ben (8:00u vertrokken). De bedoeling was om op een lage hartslag te lopen, maar bij de 10K (53 Minuten) zag ik al dat dat niet meer ging lukken, omdat deze al vrij hoog stond, Te snel vertrokken dus….en dan zakt ie bij mij niet meer…Dus maar in ongeveer het zelfde tempo doorgegaan. Uiteindelijk werd het de snelste marathon ooit die ik tijdens een training gelopen heb, en nog belangrijker…de gemakkelijkste. Wat is het toch jammer dat er geen wedstrijden zijn op dit moment, want ik ben echt heel erg benieuwd wat ik tijdens een normale marathon zou presteren (geen rugzak, niet 65% onverhard, uitggerust de laatste week ervoor etc. etc.). Een nieuw PR zou daar zeker in moeten zitten.

Afgelopen woensdag zijn Jan en ik ook weer even naar Bergen op Zoom geweest voor een rondje Col du Kragge, en ook dat was een succes!

Ik merk dat het afdalen steeds lekkerder gaat, en dat heeft natuurlijk alles te maken met vertrouwen. Zo ontspannen mogelijk probeer ik die stukken te doen, en alhoewel het parcours met de weel slechter lijkt te worden, merk ik dat de tijden steeds beter worden.

Ongeveer hetzelfde beeld zie ik bij de marathon’s die ik afgelopen weken gelopen heb:

Hopelijk dus snel een mogelijkheid om ergens een marathon of ultraloop te doen, maar ik verwacht dat dit nog lang zal duren. Vanaf volgend weekend eens proberen om de lange duurlopen op een lage hartslag, en dus veel langzamer te lopen, en dan bijv. 1 keer per maand een snellere om te kijken waar ik sta.

Qua gewicht begint het ook goed te gaan. Op zich blijft het natuurlijk vreemd dat de kilo’s er niet veel sneller er af gaan, want alleen al zo’n training van afgelopen zaterdag is goed voor 2.195 Callorieen. Ik gok dat ik er inclusief de wandelingen met Maaike momenteel ruim 8000 per week verbrand.

50K

Download PDF

Vanwege het rooster van Maaike, moesten we de plannen voor het weekend wat aanpassen. Ze was zaterdag vrij, dus besloten we dit weekend op zaterdag een wandeling te maken in Hilvarenbeek (een groene wissel), en daarna met de kinderen en aanhang te BBQ-en.

Was een mooie wandeling, voor een groot gedeelte door de bossen, en ondanks het mooie weer, was het gelukkig heel erg rustig daar. Deze keer een route van 18KM omdat we op tijd de voorbereidingen voor de BBQ wilden doen. Die waren goed gelukt, en we hebben een gezellige avond gehad.

Zondag moest Maaike dus werken, en ze zou rond haf 1 terug zijn. Even wat rekenwerk gedaan, en ik kwam tot de conclusie dat een 50KM tussen kwart over 7 en haf 1 wel moest lukken. Na de marathons van de laatste weken, eens proberen het rondje wat uit te breiden, want langzaam aan komt September al wat dichterbij.

Dus iets over 7 Maaike uitgezwaaid, en daarna ook gelijk vertrokken. Het eerste uur was zo voorbij, en al vrij snel was ik door de Pannehoef heen. Helemaal niemand gezien deze keer, op een paar wandelaars in de verte na, dus iets eerder vertrekken in deze tijd heeft zo zijn voordelen.

Daarna werd het al snel iets benauwder, maar op zich wel goed te doen. Rustig gelopen, en eigenlijk was het plan om 6 minuten per kilometer te lopen, vanwege de extra geplande kilometers. Ze gingen wat sneller, dus op zich ook geen probleem, dan zou ik de laatste 10KM gewoon wat rutiger aan doen.

In de moerse bossen werd ik bijna nog overlopen door twee reeen die net voor mijn neus overstaken. Iets verderop stonden ze stil, en bleven daar staan kijken. Altijd leuk!

Daarna de buissche heide in, en ook daar liep het lekker. Ook dat stuk deze keer weer zonder te struikelen door gekomen, en weer verder via Schijf richting Roosendaal. Hier begon ik het vrij warm te krijgen, en ondertussen begon te water voorraad ook flink te slinken. Nog 500cl over voor de overige 20KM.

Zonder veel problemen door naar de 40KM. Ik denk zelfs dat deze 10K de snelste van de dag waren, maar dat komt vooral omdat de eerste 30 vooral ondverhard zijn. De paden zijn momenteel nogal los zand, en dat is hard werken soms.

En toen stond ik in de buurt van het viaduct van Bosschenhoofd. Ik besloot om het simpel te houden, en gewoon langs de snelweg te blijven lopen en ergens na een paar kilometer richting Rucphen te gaan lopen. Na 45KM werd het zwaar, en de laatste 5 kon ik goed merken dat ik aardig leeg was. Was weer een geslaagde training, en ik ben heel blij dat ik op 1 korte plaspauze na heel het stuk heb kunnen blijven rennen.

Ik moet denk ik wel wat rustiger dit soort trainingen gaan doen, zodat ik aan het eind nog een stuk fitter ben, en ook sneller zal herstellen. Wanneer ik de afstanden verder uit ga breiden moet ik hier serieus rekening mee gaan houden, en ook meer aandacht aan de voeding gaan geven.

Mei

Download PDF

En we zijn weer een maand verder….

Gelukkig nog steeds gezond, en ik voel me erg goed. Ondanks de wat vele kilometers die ik afgelopen maand gedaan heb (lopen + wandelen)

….ben ik uitgeruster dan ooit, en kijk ik uit naar alle looptraingen. Dit komt dus vooral door de paar uur extra slaap per week, en omdat buiten hardlopen en wandelen alleen mijn werk voor wat druk zorgt. Jammer dat er voorlopig nog geen wedstrijden zijn, want ik denk dat ik momenteel wel in staat ben om een nieuw PR op de marathon te lopen.

De marathons die ik afgelopen weken gedaan heb, zijn immers voor c.a. 65% onverhard, en heb ik allemaal met een negatieve split en relatief lage hartslag gelopen. Ik denk dat ik daarom ook zo snel herstel, want bij een normale marathon ga ik vaak het eerste deel helemaal in het rood, en dan moet ik tegen het einde flink inleveren qua snelheid.

De blessure aan mijn heup/rug is al een heel stuk minder, en tijdens laatste lange duurloop van afgelopen zaterdag niet veel last van gehad. Wel van de regen en onweersbuien, maar gelukkig mocht dat de pret niet te veel drukken. In de pannehoef kwam ik Jan tegen, en we besloten om samen een groot stuk van de training te doen. Ongeveer op 16KM was het gestopt met regenen, en daarna kwam ook af en toe de zon er door. Ideale omstandigheden dus, en zonder problemen liep ik mijn lange duurloop weer uit (42K).

Nu de blessure weer bijna over is, gaan we Col du Kragge nog eens proberen. Het is vrijwel zeker dat de klap op mijn heup door een van de valpartijen afgelopen weken de oorzaak was. Gelukkig afgelopen weekend zonder te struikelen de traininen doorgekomen, dus ik verwacht dat daarom de pijn al een heel stuk minder is.

(Het rondje van mij en Jan)

Ook hele mooie wandelingen gemaakt met Maaike!

Onder andere in kennemerland (Bij IJmuiden en Velsen), en wat dchter bij huis in Oisterwijk.

Woningsdag

Download PDF

En we zijn weer een week verder. Nog een week beprekte lockdown, en gelukkig nog steeds niet besmet met het virus.

Wel een beetje een rare week gehad, want hoewel ik thuis werk, is de druk nog vrij hoog in verband met een paar projecten die onder druk staan. Afgelopen woensdag was pa opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie, dus dat was ook weer zwaar schrikken. Gelukkig gaat het beter, en is hij ondetussen weer terug thuis.

Weer lekker kunnen trainen, en zoals vorige weken weer een avondje naar Col de Kragge geweest voor een pittige training.

Verder rustig aan gedaan, want ik had een beetje last van mijn heup, waarschijnlijk door de val vorige week zaterdag. Zaterdag was ik dus eigenlijk van plan om een hele rustige duurloop te doen, en dan wat extra kilometers te maken. Maar toen ik eenmaal bezig was, liep het zo lekker dat ik besloot om halverwege het tempo wat omhoog te gooien en er weer een marathon van te maken. En….nog nooit zo gemakkelijk een marathon gelopen. Weer een bewijs dat je lichaam zich heel snel aanpast aan dergelijke afstanden, en dat dit goed trainbaar is. Nog wel een keer gevallen, dus dat brengt het gemiddelde op 1 val per week afgelopen maand. Weer een flinke smak, en weer op mijn elleboog, knie en heup.

Wel heel jammer dat er voorlopig nog steeds geen evenementen op de kalender staan die zeker doorgaan. Ik ga er nog wel vanuit dat de great escape door gaat, maar denk dat ik ook iets moet gaan zoeken nog later in het jaar.

De Indian Summer nog een keer zou misschien ook kunnen, of een nieuwe poging voor de Bello Gallico.

Zondag nog een mooie wandeling gemaakt met Maaike bij de Brabantse wal.

20 April

Download PDF

Hoewel het in de hele wereld nog steeds ontzettend veel ellende is, probeer ik er toch iets van te maken. Gelukkig heb ik nog mooie hobbies, en ben ik nog steeds virusvrij, dus weer veel gelopen en gewandeld afgelopen week.

Ik was erg snel hersteld van de marathon van vorige week, en kon eigenlijk een dag later meteen de draad weer op pakken. Een heel verschil met mijn eerste marathon in 2006, want toen kon ik een hele week amper lopen.

Het iets langer op bed liggen iedere dag, en geen verkeers stress lijkt me erg goed te doen, want ik voel me uitgerust, slaap goed en ik ben super productief de uren die ik werk vanaf thuis. Omdat ik niet hoef te reizen werk ik een paar uur langer, maar wel in een wat rustiger tempo, en vooral in een rustigere omgeving.

Afgelopen woensdag ben ik samen met Jan naar de Kragge geweest voor een interval/kracht training (want daar zorgt het uitdagended parcours wel voor). Deze keer wilde ik twee rondjes proberen, dus heel voorzichtig gestart. Maar na 3 bochten zat ik al weer in het rood, dus echt doseren is er niet bij. Jan was ondertussen al uit het zicht verdwenen, dus die ging helemaal flink tekeer op dit zware parcours. Na zo’n 30 minuten had ik de ruim 5KM er op zitten, en besloot er deze keer inderdaad 2 rondjes van te maken. Dat was achteraf gezien een goede beslissing, want zonder veel problemen heb ik ook dat rondje uit kunnen lopen.

En toen afgelopen zaterdag weer een lange duurloop. Zelden zo veel kilometers aan een stuk zo lekker gelopen…tot KM 16, want toen struikelde ik weer eens.

Schitterend weer, niet te druk, en ik voelde me heel goed, dus ik dacht…..dat wordt weer een marathon. Veel verder heeft op dit moment nog niet veel zin, dus dan maar proberen wat sneller te gaan dacht ik. En dat is gelukt. Nog nooit een marathon zo ontspannen gelopen, op 1,5L water, en twee gelletjes….

Zondag met Maaike nog een mooie tocht gewandeld in Lage Zwaluwe (een groene wissel).

Pasen

Download PDF

Ondertussen weer veel gebeurdt afgelopen dagen. Het Coronavirus maakt nog steeds slachtoffers, en helaas is Michel ondertussen ook besmet met het virus. Als er 1 eimand is die het niet zou moeten krijgen is hij het wel, want die heeft al veel te veel tegenslagen moeten incasseren de laatste jaren. Maar helaas….Volgens de laatste berichten gaat het gelukkig al een beetje de goede kant op, en laten we hopen dat die trend zich doorzet!!

Verder werk ik nog steeds vanaf thuis, en dat komt wel goed uit want er is ontzettend veel te doen, en dan scheelt die ruim 2 en half uur reizen per dag flink.

En dan nog het goede weer van afgelopen weken….Het is dan ondertussen weer wat afgekoeld, maar het is natuurlijk geweldig om weer te kunnen sporten in korte broek en t-shirt.

Ondertussen gaat het trainen ook steeds beter, en ik baal er nu wel een beetje van dat er geen trails of andere leuke uitdagingen op korte termijn zijn. Vorige week wel flink wat spierpijn gehad, na het rondje Kragge. Zelfs zaterdag deden mijn bovenbenen nog flink pijn, maar toch maar weer besloten om een flinke lange duurloop te doen. En het was weer geweldig weer, en minder druk dan de week er voor. Dus ik besloot er weer een marathon van te maken. Gelukkig herstel ik tegenwoordig vrij snel, en kan ik de andere dag weer voorzichtig een training doen.

Nomraal gesproken begin je na Pasen al weer uit te kijken naar hemelvaart, pinksteren, koningsdag etc. etc. maar dat is nu allemaal anders.Enige wat echt vast staat is de Great Escape, dus ik hoop dat dat zo blijft!!

Vanavond met Jan opnieuw een rondje Kragge doen….zin in

semi lockdown week 3

Download PDF

Ondertussen is het weer twee weken geleden dat de beperkte Lockdown is aangekondigd, en 4 weken geleden dat we de toespraak van Rutten kregen, waarin o.a. het verbod op handen schudden aangekondigd werd. De weken vliegen voorbij, en vooralsnog ziet het er nog niet naar uit dat de toestand snel val veranderen.

Gelukkig zit het weer wel mee, want vanaf het moment dat ik continu vanaf thuis moet werken, schijnt zowat iedere dag volop de zon. Zo ook afgelopen zaterdag, toen ik weer op pad ging voor mijn lange duurloop.

Deze keer was ik wat later vertrokken dan normaal, omdat Maaike een vrije dag had, en we dus “uit konden slapen”. Dus de wekken om 7 uur gezet, en na een paar keer snoozen rustig ontbeten, en iets voor half 9 op pad gegaan voor mijn lange duurloop.

Bewust een rustige start deze keer, want ik wilde niet het imuun systeem overbelasten, omdat ik sowieso deze training weer wat langer wilde maken.

Na ongeveer een half uurtje zag ik dat de hartslag zo rond de 140 zat, bij een rustig tempo, en ik besloot dat zo aan te houden. Lekker weer, en lekker rustig op de paden, totdat….ik halverwege de pannehoef voorbij de parkeerplaats liep. Daar waar normaal gesproken max. twee auto’s stonden, stond nu de parkeerplaats vol. In totaal 16 stuks, dus niet iedereen had het advies goed begrepen om de natuurgebieden te vermijden. Uiteraard hoor ik zelf ook bij die groep, maar in ieder geval zonder auto….

Het lusje er bij gepakt waar Jan en ik vorige week wat reeen zagen, en zo weer door richting de Moerse bossen en Buissche heide. Hier viel de drukte gelukkig weer mee, en de meeste stukken had ik de route alleen voor mezelf. Halverwege besloot ik om een gelletje te pakken, en op dat moment struikelde ik weer eens flink. Met een harde klap lande ik op de grond, en mijn elleboog die al een jaar pijn doet van 1 van de vorige struikelpartijen gebruikte ik weer opnieuw om de val te breken…..

De contactpunten waren deze keer dus vooral mijn elleboog, maar ook mijn heup en ribben hadden een tik gekregen. Dus maar even rustig mijn gelletje opgegeten, en wat water gedronken, en daarna weer terug het tempo opgepakt.

Bij Schijf linkasaf gegaan, om er wat kilometers aan te plakken, en zo rond de 38 kilometer besloot ik om er 42KM van te maken. Niet veel later liep ik weer de van Hovedreef in. Lekker gelopen, onder ideale omstandigheden(afgezien van de val halverwege).

Op een flinke bult op mijn elleboog, en licht gekneuse ribben na, weer helemaal hersteld…

April

Download PDF

Nog 1 dag, en dan is het weer April. Ondertussen is de klok verzet, en lijkt de lente al volop begonnen. Volop bloesem overal, en vooral volop zon de laatste weken.

Afgelopen week weer wat kilometers gemaakt, want ondanks de Corona problemen, mogen we nog steeds hardlopen buiten, en da’s natuurlijk geweldig. En ondanks dat ik geen korte termijn doelen heb, staat mijn lange termijn doel nog steeds vast, en ik ga er van uit dat die Great Escape gewoon doorgaat.

Afgelopen zaterdag ben ik weer op tijd vertrokken, en het eerste stukje onverhard in Rucphen zag ik een Ree, die probeerde links of rechst af te slaan, maar met aan de ene kant een hek, en aan de andere prikkeldraad ging dat niet. Terug wilde hij ook niet, want daar stond iemand met een hond, dus dat stuk heb ik heel voorzichtig gelopen. Even later sprong de ree door de prikkeldraad, en rende weg…

In de pannehoef kwam ik Jan tegen, en we besloten samen deze training af te werken. Onderweg nog een paar keer reeen gezien, en dat is natuurlijk schitterend. Er stond vrij veel wind, maar afgezien daarvan was het fantastisch weer voor een lange duurloop.

Het aantal coronavirus besmettingen schijnt in Noord brabant af te nemen, dus hopelijk wordt de kans om ziek te worden komende weken een heel stuk kleiner. Dan kan ik weer uit de “onderhouds modus”, en wil ik de kilometers flink uit gaan breiden.

Tot die tijd nog even voorzichtig zijn…..

Rustige weken

Download PDF

Ondanks de Corona problemen kan ik gelukkig toch door blijven trainen, Ik merk dat de extra uren slaap, en het minder reizen voor mijn werk me goed doen. Ook het goede weer zorgt gelukkig nog voor een beetje troost in deze toch wel droevige omstandigheden.

Wel is het jammer dat er op korte termijn geen doelen meer zijn, want dat heeft toch wel wat impact op de trainings kilometers. En sowieso moet ik een beetje op mijn weerstand letten, en daarom heb ik er voor gekozen met niet helemaal 100% leeg te trainen, maar met een flinke marge mijn trainingen af te werken. Daarmee hoop ik dat mijn imuun systeem intact blijft, en mocht ik dan toch slachtoffer worden van het virus, dan heb ik hopelijk genoeg weerstand over om er weer snel van af te raken.

De dagen worden langer, en de zon schijnt al dagen achter elkaar. Normaal geproken dus ideaal weer om naar buiten te gaan, om een training af te werken.

De laaste weekenden samen met Jan een lange duurloop gedaan, en dat ging goed. En verder een paar keer per week gerend, en een paar keer per week gewandeld. Iedere dag wel iets gedaan, maar allemaal net wat minder..

Zodra de besmettingen weer terug lopen, en de kans om het virus op te lopen weer afneemt, wil ik de trainingskilometers weer flink gaan uitbreiden. Tot die tijd in de onderhouds modus, maar ik hoop wel 1 keer per maand een marathon of meer te kunnen lopen, maar dan op een heel rustig tempo. Hopelijk volgende week beter nieuws….

Ook nog een mooi artikel van Bert Pessink over ultralopen trouwens!

https://www.runnersworld.com/nl/training/a31907763/trailrunning-ultralopen-buiten-coronavirus-hardlopen/

Er staat ook een stukje input van Jan in:

Ontdek de natuur in de omgeving

Ook Jan Muller, winnaar van de Indian Summer Trail over 120 kilometer, weet niet wat hem overkomt in de natuur. ‘Het is voor mij heel vreemd hoeveel mensen er buiten zijn met dit mooie weer. Eigenlijk had ik een 100 kilometer race in België op de planning staan, maar het virus gooide roet in het eten. Nu richt ik mijn vizier maar op trailruns van 60 of 80 kilometer na de zomer. Ondertussen loop ik gewoon door, het mooie seizoen met goede temperaturen komt er nu aan.’

Ook Muller ziet net als Pleijte mogelijkheden voor lopers die nu eens een keer iets verder willen lopen dan hun wekelijkse trainingsronde. ‘Je mag naar buiten, loop gewoon eens een polderweg in waar je nog nooit bent geweest. Je ziet dan zoveel, als je wilt kun je iedere dag iets ontdekken in jouw omgeving. Zelf krijg ik energie als ik in de verlaten polder loop, de vogels fluiten en de zon opkomt. Meer heb ik eigenlijk niet nodig.’

En dan voorzichtig al een beetje na gaan denken aan de voorbereidingen voor de Great Escape…want dat doel staat in ieder geval nog steeds op de kalender,,,,,

Geen endurance day

Download PDF

Tja…het zat er in natuurlijk, maar ook de endurance day werd afgelast. Jammer, maar er zijn natuurlijk veel ergere dingen aan de hand momenteel. Omdat de wedstrijd niet doorging hadden Jan en ik afgesproken om zondag samen op pad te gaan voor een lange duurloop.

Het oorspronkeleijke plan van 50K hebben we iets bijgesteld, omdat er nogal wat wind stond, en ook omdat 50K wellicht een iets te grote aanslag op het lichaam is terwijl deze dagen extra weerstand nodig is. Jan had een dag van te voren al een flinke training gedaan, dus we vertrokken zo rond 7 uur, en het nieuwe plan was om er een uurtje of 3 – 4 van te maken.

Het grootste gedeelte over de weg deze keer, omdat de bossen er nogal drassig bij lagen, en ook omdat het met de harde wind al zwaar genoeg was. Buiten de wind waren de omstandigheden trouwens ideaal, want ik kon zonder jas, en na een uurtje ook zonder handschoenen deze training afwerken.

Zo rond de 40KM besloten we er nog een klein lusje bij te doen, en niet veel later sloeg Jan weer af richting Sprundel , en dribbelde ik het laatste stukje terug naar huis. De 40KM ging ruim binnen de 4 uur, dus als ik dat tempo nog een paar uurtjes langer vol zou kunnen houden zou een 100KM binnen de 11 uur er mogelijk wel ingezeten hebben. Voor 100K binnen de 10 uur moet ik in ieder geval nog heel veel trainen, want gisteren was na 43KM het beste er wel af….

En nou maar afwachten wat het coronavirus allemaal nog gaat veroorzaken komende weken/maanden. Hopelijk is de ergste piek al voorbij, maar ik vrees dat we nog hele spannende weken gaan beleven.
Deze week in ieder geval vanaf thuis werken….

1 week voor Endurance day

Download PDF

Nog minder dan een week te gaan voor de eerste uitdaging van 2020.
Voorlopig wil ik de 100KM gaan doen, maar zondag zullen we pas zien of dat ook gaat lukken….. We starten zondag 15 maart 2020 om 8u30 (100 km) stipt…

Deelnemers van de 100 km kunnen tijdens de 4e ronde beslissen of ze uitstappen (50 mijl) of alsnog doorlopen. Zowel de tijd van de 50 mijl en de 100 km worden gebruikt in de uitslag.

Ik voel me goed, en heb weinig last van blessures, dus wat dat betreft zit het wel OK. Wel veel te weinig kilometers gemaakt laatste maanden, dus zal het vooral mentaal moeten doen deze keer.

Afgelopen weekend heb ik wel erg lekker gelopen op zondag, maar omdat het 1 week voor de wedstrijd was vond ik 31KM genoeg. De Zaterdag er voor had ik met Maaike 27KM gewandeld, en de week voorafgaand ook een paar lekkere trainingen af kunnen werken.

Deze week dus weer wat rustiger aan doen, zodat ik Zondag uitgerust aan de start sta. Hoe het precies in zijn werk gaat in Hamme weet ik nog niet. Zal woensdag even met Jan overleggen wat te doen met voeding etc. Volgens mij zijn er drinkposten om de 8KM ongeveer. Moet ook nog wat gels inslaan…

Weer beter

Download PDF

Zo….eindelijk weer eens lekker gelopen….

Afgelopen zaterdag op tijd mijn bedje uit gegaan, want Maaike moest op tijd starten. Zo rond kwart over 7 liep ik de deur uit, voor mijn lange duurloop. Eindelijk weer eens zin en tijd om een fink stuk te rennen, en ik voelde me goed.

Het was al licht toen ik vertrok, en het was in vergelijking met vorige weekenden lekker hardloop weer. Na 3 kwartier liep ik de pannehoef in, en door de vele regen van afgelopen weken stond het pad hier en daar onder water. En als je dan eenmaal natte voeten hebt, dan is het ook lekker om door de plassen heen te rennen.

En zodra de schoenen iedere keer bijna opgedroogd waren, kwam er weer wel een stuk waar je tot je enkels in het water zakte….dus het begon heel erg veel op een echte trail te lijken. Na twee uurtjes kwam de zon een beetje te voorschijn, en dan is het helemaal genieten. Dus bij de 27KM besloot ik in Schijf linksaf te gaan richting Roosendaal, en een paar kilometer later had ik besloten om er maar gelijk een marathon van te maken.

De kilometers vlogen voorbij, en terwijl bij een normale marathon de kilometer tijden na verloop van tijd langzamer worden, werden ze zaterdag steeds sneller. Na 42KM drukte ik mijn horloge af op 4u08m. Heel lekker gelopen, en blij dat ik weer eens een lange afstand heb kunnen doen zonder problemen. Geen last van mijn hiel gehad, en een beetje last van mijn lies, dus ook dat ging goed.

S’middags kwam Maaike met het idee om op en neer naar Kirr Royal te wandelen, dus toen nog ruim 10K er bij gewandeld.

Dus gelijk maar ingeschreven voor de 100KM van Hamme. Zin in!!