Nog < 1 week voor Trail L’Elchertoise

Download PDF

Nog iets minder dan een week voor de derde uitdaging dit jaar.

Een 50KM trail (de trail L’Elchertoise in de Belgische Ardennen), met in totaal 1060 hoogtemeters. Niet extreem zwaar, maar toch genoeg klimmen en dalen om flink wat af te zien gok ik.

Dus eigenlijk de eerste keer sinds lange tijd dat ik kan kijken hoe het er bij staat. Ik voel me goed, en heb er heel veel zin in.

Vorig weekend nog iets meer dan 40KM getraind in net geen 4 uur, dus ondanks het drukke werkweekend toch nog even genoeg ruimte gevonden om te kunnen hardlopen, en dat beviel me heel erg goed. Afgelopen week/weekend niet veel getraind, dus op dat gebied in ieder geval voldoende rust gepakt. Eigenlijk alleen met Maaike een wandeling van 27KM gedaan, en verder geen enkele keer boven de 20KM uitgekomen.

Ook deze week voorafgaand aan de trail zal ik niet veel meer doen, alhoewel Maaike nog een flinke wandeling wil gaan doen op de vrijdag er voor. Die dag heb ik vrij genomen ter compensatie van alle uren die ik gemaakt heb op de avonden en weekenden.

Helaas waren we te vroeg (en daarna te laat) voor de inschrijving van de Dodentocht. In eerste instantie hebben we om half 8 een poging gedaan, maar toen bleken de inschrijvingen pas te starten na 9:00u. Dus eerst maar 27KM gewandeld in Steenbergen, en toen we terug kwamen zat het helaas al vol…..

Na de 50KM nog eens opnieuw kijken naar de planning…

Voorjaars planning

Download PDF

Waarschijnlijk wordt de eerstkomende ultra de: Trail L’Elchertoise Nobressart. Een Trail van 50 km met 900 hoogtemeters.

Qua afstand is 50KM meer een maratthon dan een ultra, maar het is een trail met hoogtemeters, dus dat lijkt me dan ook heel erg leuk!

Ja….en dan het inschrijfgeld. 8Euro!!! bij voorinschrijving…..voor een 50KM….dat is nogal een verschil met vele andere trails, en helemaal een groot verschil met triathlons.
Een voorbeeldje, zou ik nu op dit moment in schrijven voor de hele van Almere dan betaal ik: € 419, en vanaf 1 Augustus zelfs € 479!! Bij een Extreme of Ironman komen er dan nog minimaal 100 euro’s bij….
Raak je geblesseerd dan ben je gewoon alles kwijt, zoals vorig jaar toen ik niet kon starten bij de Frysman.

Nou nog even kijken hoe ik in kan schrijven, want tot nu toe heb ik alleen nog maar een email adres kunnen ontdekken.

Upgrade

Download PDF

Afgelopen week toch nog een lange duurloop kunnen doen, omdat ik afgelopen vrijdag had vrijgenomen.
36KM gelopen op een tempo van 6M/KM, en het voelde heel erg goed.
Na vrijdag helaas niet zo heel erg veel meer gedaan, want zaterdag heb ik heel de dag geklust bij Randy, en zondag kwam het er ook niet van.

Maandag heb ik nog wel even een stukje gerend samen met Levi.
Een wat rustiger week zullen we maar zeggen, op sportief gebied dan toch, want verder is het helaas wel heel erg druk….

Helaas wat slecht nieuws van een paar loop maatjes.
John ligt er uit met hardlopen, vanwege slijtage aan de knie.
Gelukkig mag hij nog wel fietsen/zwemmen/wandelen, maar toch heel er jammer dat hardlopen niet meer mag!!
Michel is nog aan het bijkomen van de operatie, maar daar zit ook al vooruitgang in gelukkig. En Rob hersteld nog van een gebroken enkel.
Jan is gelukkig ook vrij goed aan het herstellen, want die had ook last van zijn kuit.
Dus hopelijk is binnenkort iedereen weer fit, en pakt John het zwemmen weer op. Want eind April wil ik ook weer een poging gaan doen een stukje te zwemmen in de Galderse meren.

Vanaf morgen ben ik een paar dagen bezig met een upgrade bij de klant, en dat wordt samen met een collega op 3 dagen tijd flink wat werkzaamheden er doorheen zien te krijgen.
Dag en nacht door werken dus, en hopelijk blijft er wat tijd over om een stukje te hardlopen of wandelen.

Zoals het er nu naar uitziet, ga ik misschien een westrijd doen op 30 Maart (50 of 55KM ultra).
Verder gaat het voorlopig niet meer lukken om iets in te plannen, maar met een beetje geluk kan ik dan ook nog die 100KM in Mei doen.

Ben wel benieuwd hoe een wedstrijd nu zal gaan. Trainen gaat goed…gewicht gaat goed…en ik heb er heel veel zin in. Dus hopelijk binnenkort weer iets om op korte termijn naar uit te kijken.

Aan de vo2 Max mag het niet liggen, want die is volgens Garmin in orde

Goed nieuws

Download PDF

Vandaag begon heel erg spannend, want ik moest eerst vanochtend vroeg met Maaike naar het ZKH.
Gelukkig een goede uitslag, dus mijn week kan niet meer stuk!

Dat had eigenlijk nogal wat invloed op de planning en ook op de trainingen van afgelopen weken.
Je houd rekening met het slechtste scenario, en dan hadden we hetzelfde traject van 2010 weer opnieuw door gemoeten, en dan is het natuurlijk nog maar de vraag of het dan ook weer goed af loopt….

Dus……enorm opgelucht, en dan besef je maar weer eens hoe belangrijk je gezondheid is.

Nu dat probleem de wereld uit is, kun je ook gemakkelijker omgaan met de wat drukkere tijden op het werk (vanwege de geplande upgrade in het weekend), en het klussen in Randy’s huis wat ook nogal wat energie kost.
Weer flink zin om te gaan rennen straks, en zodra ik klaar ben met werken ga ik weer een mooi ronde doen.

Afgelopen week trouwens nog wel wat leuke traininkjes af kunnen werken.
Donderdag nog een interval via mijn Garmin gedaan, en dat was even flink afzien.
Welliswaar niet helemaal tot de max gegaan, maar intervallen van 3KM zijn toch vrij lang.
Maar….wel lekker als je na zo’n sessie de klok stil kunt zetten en voelt dat je wat gedaan hebt.

Zaterdag ook lekker gelopen. Eerst een uurtje alleen op een heel rustig tempo, en daarna c.a. 2 uurtjes samen met Jan.
Hij was weer voorzichtig aan het opbouwen na de kuitblessure, en gelukkig kwam hij ook zonder problemen de training door.

In totaal (met wandelen er bij) 108KM, en op vrijdag een “rustdag” genomen.

Weer verkouden

Download PDF

Voor de tweede keer in 2019 was ik afgelopen dagen weer flink verkouden.
Alles zat zo’n beetje dicht, en vanwege het vele niezen had ik ook regelmatig een bloedneus.
Dus weer een paar dagen goed beroerd, maar gelukkig heb ik nog wel een beetje door kunnen trainen.
Ook een paar flinke wandelingen gemaakt met Maaike, en dat was met dit weer ook erg leuk.

Lopen gaat weer steeds beter, en de 6KG verschil ten op zichte van 1 Januari begin ik goed te merken.
Nou nog een paar kilootjes door, en dan ben ik weer ongeveer op mijn streefgewicht van 70KG.
Deze keer dus niet meer verder afvallen zoals in 2017, want dat begon problemen te geven.

Ik ben er nog steeds niet helemaal uit, wat de planning gaat worden voor koende maanden.
Het najaar staat dus voor een groot gedeelte al gepland, en ook voor de zomermaanden staan de Kennedymars en Dodentocht op het programma, maar tot die tijd staat nog niets vast.
Rondje Sprundel, Brabantse wal marathon en halve marathon van Roosendaal zou het kunnen worden, maar een leuke trail zou ik eigenlijk ook heel graag doen.
Nog even zoeken, en kijken wat ik kan in kan plannen, zodat ik nog bij Randy kan klussen en met Maaike kan wandelen.
En er zit nog een werk weekend aan te komen ook….

Eerst maar eens even kijken of ik de brabantse wal marathon ingepland kan krijgen op Zondag 2 Juni 2019.

 

En geleidelijk aan de kilometers op gaan voeren om in het najaar wat flinke ultra’s te kunnen doen. Zou mooi zijn om zoals vorig jaar weer een 56 en 80KM te doen voordat ik aan de start sta voor de 120KM ISU.

lente

Download PDF

Zoals vorig jaar, ook dit jaar weer mooi lenteweer tijdens de wandeltocht in Kruiningen. Maaike en ik zijn hier afgelopen zaterdag weer naar toe gegaan, omdat deze vorig jaar ook heel goed bevallen was….Lekker gewandeld, in een heel mooi gebied, en uiteindelijk bijna 35KM in totaal gelopen. Alleen vorig jaar sloeg het weer even later weer terug om, en hadden we nog even een flinke vorst periode eind Februari….Maar voorlopig lijkt het daar gelukkig nog niet op.

Verder heb ik afgelopen week nog wat traininkjes afgewerkt, en omdat er even heel drukke tijden aanbreken(zowel zakelijk als prive nu Randy de sleutel van zijn woning heeft), ga ik deze maanden een beetje meer snelheid doen, en zullen de hele lange duurlopen meer een combinatie worden van wandelen met Maaike, in combinatie met een lange duurloop.

Vrijdag heb ik nog een rondje gelopen met Levi, en het leek hem leuk om de have van Roosendaal te doen dit jaar. Ook Randy wil mee doen, dus ik ga binnenkort weer eens een paar teams inschrijven. Het is ook wel leuk om in de aanloop daar naar toe rondje Sprundel mee te lopen, zodat ik in ieder geval toch iets op de kalender heb staan om voorlopig naar uit te kijken. Dit past ook wel goed in de lange termijn planning, want het zwaartepunt komt pas eind dit jaar met de lange ultra’s, een aantal maanden daarvoor zal ik specifieker voor de hele lange afstanden gaan trainen, en nu dus een soort van periodisering. Maar wie weet, misschien nog eens proberen een PR te lopen op de korte (10K halve M.) afstanden, want met mijn leeftijd wordt die kans natuurlijk ook steeds kleiner.

Dus in het voorjaar vooral snelheid en wandelen vanwege de eerstkomende doelen, en daarna specifiek voor de hoofd doelen. Misschien de Great Escape nog toevoegen aan de lijst met uitdagingen, maar eerst even met Jan kijken of het verstandig is een 100 Mile zo kort voor de ISU.

En even kijken of de brabantse wal marathon er nog ergens tussen past….

BG 2019

Download PDF

Deze keer duurde het nog vrij lang voordat ik hersteld was, dus achteraf een extra bevestiging dat het toch de juiste beslissing was om het bij 1 ronde te laten vorig weekend.
Zondag leek het aanvankelijk mee te vallen, en nadat ik een paar uurtjes geslapen had, ben ik nog samen met Maaike gaan wandelen, en dat voelde goed.De pijn aan mijn heup viel mee, en een dag later was er eigenlijk alleen nog een blauwe plek te zien.

Maar….mijn bovenbenen deden op maandag wel verschrikkelijk veel pijn. Het afdalen met de rem er op, had dus duidelijk nogal wat schade aangericht in mijn spieren, want lopen ging nauwelijks.Deze keer was alles zelfs nog op donderdag heel erg gevoelig, en pas vrijdag was ik weer in staat om voorzichtig een rondje te rennen.Gelukkig maar, want als ik een dag of 5 aaneengesloten niet kan lopen krijg ik weer allerlei andere klachten….

Ondertussen heb ik al wel heel veel nagedacht over de planning voor 2019.Op korte termijn is het lastig om wedstrijden in te plannen, omdat van de ene kant Maaike flink wat wandelevenementen wil gaan doen als voorbereiding op de Kennedymars van Someren.En van de andere kant zit er zakelijk nogal wat in de weg…binnenkort nog ruim een week naar India, en ook een paar weekenden waarin gewerkt moet worden bij de klant.Randy krijgt ook binnenkort de sleutel van zijn huis, dus ik vermoed dat daar ook nog wat flink wat uurtjes gespendeerd moeten gaan worden.Kortom….moeilijk om komende paar maanden iets te vinden wat past, dus voorlopig gewoon proberen tijd te vinden om flink wat kilometers te maken in de buurt.
Zoals het er nu naar uit ziet is de kans dat we naar Roemenie of de Zugspitz gaan ook heel erg klein, en daarom heb ik in ieder geval een paar hoofddoelen voor dit jaar al veilig gesteld.
Ik was al ingeschreven voor de Indian Summer, en zojuist ook weer voor de Bello Gallico 100 mijl!


Nou dus zorgen dat ik beide wedstrijden zonder problemen tot een goed einde kan brengen, en dat betekend dus vooral:

  • De problemen met mijn voeding onder de knie krijgen
  • De problemen met mijn voeten (blaren etc.) voorkomen
  • trainen
  • trainen
  • trainen
  • trainen

Ik denk dat de recente wedstrijden ondanks een DNF mij heel veel geleerd hebben, en vooral nu ik weet wat ik kan verwachten ga ik straks deze wedstrijden een stuk geruster starten, ….dus nog 35 weken en 5 dagen voor de eerste van de twee hoofddoelen voor 2019….

ISU 2018 103KM

DtD deel twee

Download PDF

Mijn tweede trail van 2019 zit er op, en wat voor een…….
Deze keer dus een nacht trail in Durbuy.

Zaterdag vertrek ik om kwart voor twee in de middag samen met Jan naar Durbuy in de Ardennen.
Op studio Brussel wordt gewaarschuwd voor sneeuwval, en er wordt een code Oranje afgegeven.
We vragen ons dus nog even af, of het wel verstandig is om te gaan starten, maar zijn het er over eens dat we gewoon gaan proberen, en kijken hoe ver we komen. Het is tenslotte een trail in Februari, dus je kunt van alles verwachten.

We komen op tijd bij de herberg aan, waar de start / finish is, en na het registreren etc. vinden we een “rustig” plekje om ons voor te bereiden.
10 voor half 6 gaan we de kou in, en precies 1 minuut over half 6 is de start.

Het is nog licht, en na een eerste klimmetje komt ook al snel de eerste afdaling.
Deze gaat erg lekker, en het vertrouwen stijgt met de minuut. Later blijkt afdalen in het donker echt een heeel stuk lastiger.

Na een half uurtje ongeveer is het echt donker, en heeft iedereen zijn lampje aan.
Dat blijft een prachtig gezicht, al die lampjes die je voor en achter je ziet, en tot nu toe geniet ik volop van het parcours.

Het is heel erg afwisselend, en er zitten flinke klimmen in, en afdalingen die ik vrij beheerst neem, omdat ik merk dat ik regelmatig bijna struikel.
Dat bijna struikelen gaat een keer of 10 goed, maar daarna is het prijs, en vlieg ik voorover tegen de grond.
De trail runners voor en achter mij vragen of het gaat, en ik probeer zo snel mogelijk weer de draad op te pakken.
Ik check mijn Garmin, en zie dat ik nog geen 10 kilometer gelopen heb, terwijl het lijkt of ik er al een halve nacht op heb zitten.
Maar goed…tijd is niet belangrijk, en ik vind het nog steeds erg leuk.

De kilometers gaan voorbij, en sommige klimmetjes worden al een echte uitdaging. Af en toe met handen en voeten zijwaarts proberen omhoog te komen, en gelukkig ben ik niet de enige die op deze manier probeert te klimmen. Daarna weer een heel mooi stuk, en van lieverlee begin ik de eerste post van 17KM te naderen. Het is een beetje open terrein, en het valt me op dat ik ondanks dat ze drijfnat zijn, gewoon warme voeten heb…

Bij de eerste post neem ik wat sportdrank, en wat rozijnen, en daarna pak ik nog een gelletje. En weer verder…
Eerst een flinke geleidelijke afdaling die heel lekker gaat. De kilometers gaan nu sneller, en er zitten ook minder lastige klimmen in.
De stukken waar sneeuw ligt gaan heel goed, maar de stukken waar het half gesmolten is blijven erg glad.
Ook hier ga ik, ondanks dat ik voorzichtig ben, een paar keer flink onderuit.
Een keer land ik op mijn linkerheup, en even later merk ik bergop lopend dat ik daar wat schade opgelopen heb. Stijle klimmen zijn best pijnlijk, dus ik neem hele kleine pasjes met de hoop dat het later beter gaat.

Hoogteprofiel

Bij de tweede post op c.a. 30K neem ik wat langer pauze. Even de waterzak bijvullen, en even een en ander van het “buffet” genomen.
De vrijwilligers zijn erg behulpzaam, en nadat ik ze bedankt heb, roep ik nog “tot straks”.
Het derde stuk begin ik toch te twijfelen of er wel een tweede ronde komt voor mij, en alhoewel het een ontzettend leuk parcours is, besluit ik dat het met deze omstandigheden iets te technisch is voor mij, en dat ik weinig plezier ga beleven aan nog zo’n rondje. Dus de knop om gezet, en weer verder.

Ook hier zitten hele mooie stukken in, maar het stijgen blijft toch een beetje pijnlijk. En afdalen wordt ook steeds moeilijker, omdat ik nu alleen loop, en door het wat wazige mistige zicht vrij weinig zie. Er zit ook nog een afdalinkje in, die ik praktisch glijdend neem, en wonder boven wonder toch nog verticaal kan beeindigen. Soms zit het mee….

Ook kom ik door een beekje, en denk bij mezelf…zo die rivier oversteek valt mee, maar iets te vroeg gejuicht, want die oversteek kwam pas net voor de herberg. Die was trouwens wel heel goed te doen en erg leuk. Daarna kwam ik bij CP3, dus eigenlijk halverwege, na zo’n 5u en 50 minuten, maar besloot het hier bij te laten.

Ondanks dat ik i.p.v. 86KM “slechts” 43KM gedaan heb, ben ik wel heel erg blij met deze ervaring.
Ik weet nu in ieder geval dat ik nog niet helemaal klaar ben voor een lange nacht trail in deze winterse omstandigheden.
Wie weet komt er nog wel een keer een moment dat ik nog een poging ga doen, maar voorlopig eerst flink wat trail kilometers maken om vooral de afdalingen wat onder de knie te krijgen.

Jan heeft wel de volle 86KM gedaan, en dat is weer een geweldige prestatie!!!

Het was weer een heel leuk avontuur, en zowel Jan als ik hebben genoten. Hele gezellige boel daar in de herberg, en qua organisatie en vrijwilligers weer super geregeld! Voorlopig de eerste maanden even niets gepland, dus moet nog even op zoek naar een leuke trail…

En…nog nooit zulke schone schoenen gehad na een trail! Die waren na het stukje rivier weer als nieuw, en zijn inmiddels al weer opgedroogd!

DtD

Download PDF

Zo…nog een paar dagen, en dan staan we aan de start voor de tweede trail van dit jaar. Dat zal een hele aparte ervaring worden, want zowel het tijdstip(s’nachts), de omgeving (veel hoogtemeters) als het weer (slechte voorspellingen) en de twee rivieroversteken zullen deze 86KM lange tocht een flink stuk zwaarder maken dan de trails die ik tot nu toe de laatste tijd gedaan heb. Maar…daarom hebben we hem natuurlijk ook gekozen…, dus nou maar hopen dat het allemaal wel een beetje verantwoord blijft, en niet te extreem is vanwege sneeuw en vorst.

De weersverwachtingen zijn eigenlijk wel wat je daar kunt verwachten rond deze tijd van het jaar , en omdat dat geen verassing is, kan ik me daar op kleden. Ik weet niet wat het effect zal zijn van de natte voeten na de rivier oversteek, maar hopelijk valt dat mee… enige waar ik me echt zorgen over maak, is wanneer het extreem glad is, want dan kan het hier en daar gevaarlijk worden, voor zover ik het parcours kan beoordelen.

Ik zag dat ik een dropbag mag gebruiken, dus daar zal ik voor de zekerheid mijn poles in stoppen voor het tweede gedeelte van de trail. Verder wordt het dus vooral heel blijven, en staat de veiligheid voorop. Finishen (zonder blessures) wordt het doel.

Na de DtD staan er voorlopig nog geen trails op het programma. Daarom heb ik besloten in April toch naar India te gaan voor een cursus, want anders zou het pas November worden, en dat zou eigenlijk te lang duren. Deze keer is het in Chennai. Minder druk en minder smog als in Delhi, en makkelijker reizen dan GOA, Shimla of Dehradun waar ik in het verleden al geweest ben. wel een stuk warmer….

Trainen gaat heel lekker. Geen last gehad van de recente 45KM trail, en afgelopen weekend een rust weekend gehad. Alleen gewandeld, en dat ik ook wel eens lekker. Maandag avond wil ik nog een 20KM doen, en woensdag hopelijk nog even met lampjes op de Rucphense bossen in. Daarna rust en aftellen naar zaterdag avond 17:31u….

ISU – 2019

Download PDF

Zo….ik heb alvast ingeschreven voor mijn hoofd doel van dit jaar. Deze 120K Ultra wordt absoluut mijn A-wedstrijd, en ik heb er dan ook heel erg veel zin in!

Dat blijkt ook wel, want ik ben de eerste inschrijver 🙂

In tegenstelling tot andere jaren, nu dus alle voorbereidingen voor ultra trails, dus op af en toe een zwem of schaats training na, geen triathon training, maar helemaal de focus op het ultralopen.

Wel nog even rustig aan nu, want ik ben nog flink verkouden….

De planning is dus zowat helemaal bekend voor dit jaar, dus hierop kan ik mijn trainingen af gaan stemmen. Dit in combinatie met de wandelplannen, want Maaike wil de Kennedymars, en de dodentocht gaan doen, maar gelukkig is dit perfect te combineren met de ultra trainingen.

Maar eerst weer even beter worden….Hopelijk gaan we wel wat beter weer krijgen, want ik ben bang dat de Dusk till Dawn anders een barre tocht gaat worden.

Koud

Download PDF

Zondag op pad gegaan voor een lange duurloop. Maaike moest op tijd gaan werken, dus die eerst uitgezwaaid, en daarna gelijk vertrokken richting de pannehoef. Het was iets voor half 8, en het begon al een klein beetje licht te worden. Ik ben heel rustig vertrokken, want het doel was de vetverbranding te trainen, en dus op een laag tempo deze training af te werken.

Onderweg een beetje gespeeld met mijn nieuwe Gamin, en even op “power” gelopen. De combinatie HRM-tri met de Garmin berekend namelijk buiten de verticale oscillatie, cadans, staplengte ook de Power. Beetje te vergelijken met de powermeter die ontzettend populair is bij het fietsen, met als verschil dat dit soort hardloop power een berekening is in plaats van een echte meting zoals het bij het fietsen. Uiteraard moet ik me nog wel wat verdiepen in die materie, maar ik vind het wel een heel interessante optie.

Runningpower in verhouding met staplente en Tempo

Aangekomen in het bos (na c.a. 8KM) besloot ik een slokje water te nemen, maar….dat ging niet. De slang was compleet bevroren, vanaf het mondstuk tot waar hij mijn racevest in verdween. “Droog” trainen dus, en daarom ook maar geen gel gepakt, want dat werkt niet goed zonder water. Gelukkig had ik wel een knijpfruitje bij me, dus die maar gepakt.

De kilometers vlogen voorbij, en bij de 20 kilometer vroeg ik me af hoe ver ik het zou gaan maken zonder water vandaag, en besloot dat 30KM wel een mooie afstand zou zijn, zo twee weken voor de geplande 86KM. De laatste 10 lekker uitgehobbeld, terwijl ondertussen de zon volop scheen. Lekker gelopen! Nou weer even gas terug, ook omdat ik al een paar dagen tegen een verkoudheid aan zit. Maaike heeft al een flinke verkoudheid te pakken, maar bij mij blijft het tot nu toe gelukkig bij wat keelpijn en af en toe een niesbui.

Ja….en met die temperaturen begint de kans op een elfstedentocht ook weer toe te nemen. Eens kijken hoe ik dat weer op kan gaan pakken komende weken…… Deze week in ieder geval nog niet, maar ik denk dat ik na de Dusk till dawn de draad weer op ga pakken. Hopelijk is het trouwens de 2e Februari wel een beetje verantwoord om te gaan trailen door de heuvels, en ligt er niet te veel sneeuw, en is het niet al te kou, Enige voordeel is dan misschien dat de rivieroversteek over het ijs gedaan kan worden, maar verder…..

Mooie trail

Download PDF

Zo…de eerste “wedstrijd” van dit jaar zit er op. Het was een eindje rijden, maar het was zeker de moeite waard. Gelukkig viel het weer ook een beetje mee, en de verwachtte hoosbuien en storm bleven gelukkig achterwege tot ik gefinished was. Het bleef niet helemaal droog, maar normale regen maakt eigenlijk voor mij niet zoveel uit. Gewoon een regenjasje aan, en lekker rennen door de bossen. Alleen op de open stukken is het af en toe vervelend wanneer je tegen de wind in loopt, en de regen recht in je gezicht komt…

Jan en ik arriveerden zowat als eerste deelnemers bij de start (iets wat Jan ook daarna bij de finish herhaalde 🙂 ), en dan merk je weer hoe relaxed het er op een trail aan toe gaat. Iedereen staat vrij ontspannen te wachten totdat het tijd is om te vertrekken, en dan worden we een voor een ingescand, en kan de tocht beginnen.

Geen geduw…geen getrek…gewoon rustig vertrekken en samen de bossen in. Tja…wat zal ik doen… Het blijft natuurlijk een flink stuk 45KM, en over een paar weken is de Dusk till Dawn al, en daar moet dit als training voor dienen Dus.. sowieso proberen verticaal te blijven, en dus niet struikelen, want dat overkomt mij nogal eens.

Al bijna gelijk komen de singletracks, en op 1 of andere manier gaat dan automatisch de snelheid omhoog. Na een paar kilometer kijk ik op mijn horloge, en zie dat ik sneller ga dan gepland, maar besluit nog een tijdje zo door te gaan, en dat ik dan later de prijs maar moet gaan betalen, want ik vind het veel te leuk.

Mooie tracks, mooie meertjes, spaanse koeien, schapen, slingerpaadjes, heuveltjes, diepe plassen, modder, zandvlaktes…alles zit er in. Ik heb mijn Gramin Etrix bij me, maar deze kan gelukkig het grootste gedeelte in mijn racevest blijven zitten, want alles is weer perfect aangegeven. 1 keer twijfel ik een beetje, maar er blijkt in de verte een lintje op de grond te liggen. deze even snel opgehangen, en weer verder. Ook staan er verzorgingsposten, maar omdat ik alles bij heb, hoef ik alleen bij de laatste even te stoppen. Even 4 berkertjes cola weg gewerkt, maar dat was denk ik 1 beker te veel…

Even later…precies midden op de hei kreeg ik wat buik krampen, en besloot ik even te wandelen tot het zakte. Gelukkig was het daarna over, maar ja…eenmaal een stukje gewandeld ben je toch uit je ritme. Even later een erg glibberig stuk , en ook daar maar even gewandeld, want hier lieten mijn trail schoenen qua grip flink verstek gaan…

Dus de snelheid was er nu volledig uit, maar dat kon me niets schelen, omdat ik al een heel stuk sneller dan gepland zou gaan finishen. Daarna terug de bossen in, en…de dip was weg, uiteraard omdat ik wist dat de finish ook niet lang meer zou duren. Nog een fikse klim, en niet veel later de finish…

4 en half uur over 45KM gedaan, dus ik ben zeer tevreden. Sylvia kwam een paar minuten na mij binnen, dus wij hebben elkaar net gemist bij de finish. Jan was als eerste overall binnen gekomen, en had er een uur korter over gedaan!!!

Daarna gedoucht, en nog een bak koffie gedronken, en weer naar huis…

Dat was dus de eerste trail die ik met mijn nieuwe Garmin heb gelopen, en ben er zeer tevreden over. Goed af te lezen, en eenvoudig te bedienen. Alleen de hartslag meter op de pols is veel te onnauwkeurig, dus volgende keer de externe HSM aan doen. En….de Garmin app gaf aan dat ik 130 verdiepingen genomen had, dus ook daar rammelt het een beetje, maar die info komt mogelijk uit mijn telefoon zelf…

Garmin Fenix 5s

Download PDF

Afgelopen weken heb ik rustig aan gedaan, want de eerste serieuze trail van dit jaar staat voor de deur.
A.s. weekend staat namelijk een 45KM trail in Drente op de planning.
Eens kijken hoe die gaat, na een rustige herstelperiode van een paar weken na de BG.
Zaterdag heb ik een 27KM gelopen, maar daarna weer rustig aan gedaan.
De weerberichten in zijn in ieder geval redelijk, dus eigenlijk zijn de omstandigheden vrij gunstig.

De kerst en nieuwjaars kolo’s zijn gelukkig ook al weer aan het verdwijnen, en da’s maar goed ook, want ik ben in vergelijking met vorig jaar weer wat aan de zware kant.
Het doel is weer terug naar ongeveer 70KG, zodat vooral trailen in de bergen en heuvels straks wat gemakkelijker moet gaan.
Ik blijf namelijk hopen op een mooie bergtrail dit jaar, maar we zijn er nog niet uit welke het gaat worden.

Omdat mijn Garmin 910 ondertussen in vergelijking met andere sporthorloges wat beperkingen had, ben ik gaan zoeken naar een vervanger.
In eerste instantie gezocht naar een betaalbare iwatch, maar al snel viel mijn oog op de Garmin Fenix 5s, die toch wel een beetje prijzig is.
De s slaat op het formaat “small”, en dat is voor mijn relatief kleine polsen het meest geschikt.
Ook vooral bijvoorbeeld bij aanschieten van een wetsuit etc. wel handig, en ook in het dagelijkse gebruik blijft het een “normaal” formaat.
Nadeel is natuurlijk wel dat de lettertjes ook wat kleiner worden en dus iets moeilijker af te lezen zijn.
Je hebt ook de 5s plus, maar die was in verhouding ruim 35% duurder, en omdat de Fenixen vrij prijzig zijn, heb ik toch gekozen voor de gewone 5s.

Heel veel mooie extra functionaliteit, en vooral in combinatie met de HRM-tri sensor komt er ontzettend veel data binnen die geanalyseerd kan worden.

Wat helemaal mooi is, is de mogelijkheid zelf extra functionaliteit te programmeren welke daarna voor diverse modellen ingezet kan worden!!!

O.a.:
DATA FIELDS
Customize built-in features
Present activity information in a new, creative way
Access the ANT+ sensors and ANT generic channel
Capture, display, record and share data with FIT recording

DEVICE APPS
Get extended access to the wearable device
Read and record the FIT file
Access accelerometer
Access the ANT+ sensors and ANT generic channel
Leverage GPS and sensor data
Use BLE to communicate with mobile phones/Internet
Capture, display, record and share data with FIT recording
Connect to authenticated web services through OAuth

WATCH FACES
Customize the default watch face
Build colorful, always-on watch faces
Use drawing tool kit, custom fonts and custom bitmaps

WIDGETS
Provide information at a glance
Add custom cards to the main carousel
Respond to user interaction and create custom interfaces
Access the ANT+ sensors and ANT generic channel
Leverage GPS and sensor data
Use BLE to communicate with mobile phones/Internet
Connect to authenticated web services through OAuth

Dus mogelijk kan ik hier in de toekomst ook zakelijk wat in gaan betekenen, en dat zou aansluiten bij mijn plannen om de combinatie data-analyse/applicatie ontwikkeling en sport verder te gaan combineren!

Drents friese Wold

Download PDF

En…..het is weer 2019!
Het nieuwe jaar is weer begonnen, dus ook weer vooruitkijken naar de nieuwe doelen. Zojuist ingeschreven voor een trail in het noorden van het land op 12 December. 46Km is wel een mooie afstand zo twee weken voor de Dusk till Dawn trail van 86Km.

Buiten bovengenoemde trails heb ik me nog nergens voor ingeschreven, omdat een paar keuzes afhangen van wat de rest van de loop maten doen. 1 ding is wel zeker…zodra de inschrijvingen geopend worden voor de ISU en de BG schrijf ik me gelijk in. Zou ook heel mooi zijn als de Zugspitze daar aan toe gevoegd kan worden, omdat ik met alle drie de wedstrijden nog iets heb goed te maken.

Ondertussen net terug uit Bernkastel-Kreuz waar we oud en nieuw doorgebracht hebben. Was weer heel erg gezellig. Helaas iets te veel gedronken en gegeten, dus moet weer wat aan mijn gewicht gaan doen. Wel goed uitgerust, want na zaterdag ochtend heb ik nauwelijks meer bewogen…

Terugblik 2018 – vooruitblik 2019

Download PDF

Het jaar zit er bijna al weer op, dus weer tijd om terug en vooruit te blikken.

2018 is uiteindelijk dus een “triathlonloos” jaar geworden….

De Frysman triathlon in het voorjaar, en dan kijken voor een mooie hele in het najaar was het plan, maar twee weken voor de wedstrijd werd ik ineens verrast door een rode plek op mijn huid.
Het bleek een tekenbeet te zijn en om een Lyme besmetting te gaan.
Tja, dus een zware peniciline kuur, en dus ook einde Frysman.
Jammer, want ik had hier heel het voorjaar naar toe getraind, en een leuke alternatieve daarna was heel lastig te vinden.

In Juli even heel iets anders. Samen met Maaike heb ik toen de Kennedymars in Someren gedaan, en dat was ook fantastisch om mee te maken.

Daarna kwam pas de eerste wedstrijd in beeld, en dat was de ultramarathon van Monschau. Geen ultrakilometers in mijn benen, maar wel enorm veel zin.
Samen met John, Jan en met de vrouwen een fantastisch weekend gehad, en voor mij een PR op de 56KM.

Ondetussen had ik mezelf nog ingeschreven voor een 80KM, een 120KM en een 160KM ultratrail.

De 80Km (ecotrail van Brussel) werden er uiteindelijk 84 vanwege mijn niet zo beste navigatie skills, maar was wel een hele leuke trail.
Hierna in Oktober de 120KM Indian Summer Ultra, en ondanks dat het heel erg ekker ging, heb ik besloten er 100KM van te maken, vanwege het ontbreken van genoeg trainings kilometers. (Overstappen kan hier op het 80KM punt)

En vorige week dus de Bello Gallico. Een 100 Miler, maar ook hiervoor miste ik de juiste voorbereiding, en dus werd het een 50 miler.
Wel een hele mooie trouwens, en ik weet eigenlijk vrijwel zeker dat ik volgend jaar weer een nieuwe poging ga doen.
Een elfsteden tocht in 2018 gaat ook niet meer lukken dussss 2018 zit er qua uitdagingen nu wel op.

Nu ondertussen ook bekend is dat de Norseman ook in 2019 niet op de kalender komt (helaas weer niet ingeloot), wordt het vrij lastig om een nieuw hoofd doel te kiezen.
Ik heb nog even een ultra triathlon overwogen, maar ben bang dat ik dat qua planning(trainingsuren)gewoon niet rond ga krijgen.
Dus ga ik me een jaar helemaal toeleggen op ultralopen.
Ander jaren iets wat ik altijd combineerde met triathlon, maar juist daarom schoot ik ook vaak te kort tijdens ultra’s.

Dus ik zie afgelopen jaar meer als een opstap naar serieuzer voorbereide ultra’s in 2019.

Misschien gaat het er zo uit zien:
…ik blijf hopen op een elfstedentocht natuurlijk…hopelijk being 2019….
2 februari 2019 from dusk till dawn 86KM ultra Trail (nacht trail met twee rivier oversteken)
18 Mei Transsylvania 100KM Berg Trail (Roemenie)
14-16 juni Zugsptitztrail 100KM Berg Trail (Duitsland)
6 en 7 Juli 2019- kennedymars Someren 80KM wandelen met Maaike
9 AUGUSTUS 2019 100KM Dodendtocht wandelen met Maaike
19 Oktober 2019 120KM Indian Summer trail (NK – A wedstrijd)
16 Dec Bello Gallico 100 Miles trail

Het NK ultratrail(120KM) tijdens de ISU gaat mijn hoofddoel worden, en ondanks dat het nog ver weg is, heb ik er wel heel erg veel zin in!.

In 2020 weer eens kijken of ik ingeloot wordt voor een mooie extreme triathlon.
Eind 2019 dus inschrijven voor meerdere, zodat de kans op 1 van deze speciale wedstrijden wat goter wordt.
De Norseman zou toch een keer moeten lukken, want ik hoop hiermee de laatste van de grote 3 (Swissman/Celtman/Norseman) ook te finishen.
Als het geen Norseman wordt, dan mogelijk de Brutal.

BG – geen 100 maar 50 miles

Download PDF

Zaterdag ochtend gaat de wekker al vroeg, want ik heb met Jan afgesproken dat ik hem half 2 op pik. Ruim op tijd zijn we in Oud Everlee, en we konden in alle rust alle voorbereidingen treffen.

4:00u mochten we vertrekken, en dan valt er een flink stuk spanning van je af. De eerste 20KM gaan heel lekker. Niet gevallen(want het blijft opletten, lopen in het donker), lekker rustig tempo, en een leuk parcours.

Bij het eerste checkpoint zie ik Jan zitten….dat is niet goed…. Hij heeft een flinke bult op zijn voet, en voor hem is het einde wedstrijd. Na deze eerste teleurstelling, vertrek ik richting de tweede controlepost. Een paar keer loop ik een stukje verkeerd, maar gelukkig heb ik mijn Garmin Etrix, en zit telkens weer snel terug op de route. Een paar keer kan ik ook lopers nog even terugroepen die al een stuk te ver gegaan zijn. 

Bij post 2 (40KM) wilde ik wat eten, maar buiten een paar plakjes cake en een bekertje cola kreeg ik niets naar binnen. Dus daarna maar een paar gelletjes gepakt, en door naar checkpoint 3. Het liep nog steeds lekker, en ik lag ook precies op schema, dus alles zag er goed uit. Bij Checkpoint 3 nam ik een paar bekers cola, maar kon weer geen eten weg krijgen Alleen een handjevol chips. Nog even mijn schoenen uitgedaan, want daar zaten een paar steentjes in.Kort na het 60KM punt was er een vrij lange afdaling, en de kilometers gingen snel voorbij.  Tot de 72 kilometer…..hier kreeg ik een vrij zwaar stuk, en dacht dat het even een dipje was, maar helaas…

Ik voelde me slap en misselijk, omdat ik veel te weinig gegeten en gedronken had. Volgens mij was toch de kou hiervan de oorzaak. Ook mijn linkse voet deed pijn, en mijn rug. De rugpijn kwam denk ik omdat ik een ander type drinkzak gebruikt heb, die vooral onderin mijn rug drukte.

Nog steeds volgens schema ging ik verder, maar toen een half uur later nog geen verbetering was, begon ik na te denken over het vervolg van deze trail. Ik zou halverwege (80KMpunt) op c.a. 10u15 zitten, dus nog 26 uur over hebben voor de volgende 80KM om de 100 mijl te finishen. Maar…ik voelde me vrij beroerd, en denk dat als alles volgens plan zou gaan, ik nog ongeveer 14 uur door zou moeten, en dat zou in deze toestand niet verstandig zijn. Ook de weersverwachting was niet best, en dat gaat dan ook nog een beetje mee spelen in de beslissing. En…als je dan bij toch uit moet stappen kun je dat het beste op het 80KM punt doen, want daar was ik  ook gestart.

Even met Jan gebeld, en doorgegeven dat ik het bij 80KM ging laten vandaag. Jan was gelukkig ook nog in de hal bij de start/finish lokatie. Hij was als vrijwilliger de rest van de dag in weer geweest, en was aan het wachten tot ik hier door zou komen. 

In de sporthal even uitgerust, en daarna kon ik gelukkig wel een boterham met een beetje rijstepap weg krijgen. Hier hield dus de BG dit jaar op. Voor mij was het ondanks de DNF toch een geslaagde dag, want ik heb in ieder geval een hele mooie afwisselende trail van 80KM gedaan. De verzorging was fantastisch, en de vrijwilligers waren ook geweldig. Ik vind het wel heel erg jammer voor Jan, want voor hem hield het na 20KM al op…..

Het schema wat ik voor ogen had:

KmTime of DayMin/KmUrenTijd onderweg
004:00:000:06:45
2006:15:000:07:302u152u15
4008:45:000:08:002u304u45
6011:25:000:08:152u407u25
8014:10:000:09:002u4510u10
10017:10:000:10:153u13u10
12020:35:000:11:003u2516u35
14000:15:000:11:153u4020u15
16004:00:003u4524u

En de tijden die ik liep:

SchoonenHansSat 4:00Sat 6:05Sat 8:38Sat 11:07Sat 14:20

De 20, 40 en 60KM dus allemaal iets voor op schema, en de 80KM iets achter, maar daar heb ik de laatste 5KM gewandeld.

Na deze ervaring, weet ik weer waar ik aan moet gaan werken.
De problemen met eten moet ik op gaan lossen, anders zal ik nooit veel verder dan 100KM kunnen gaan lopen.
Ook moet ik wat aan mijn voeten gaan doen, want ik had weer wat blaren, en dat is bij dergelijke afstanden een flink probleem.
En een typische beginnersfout is aanpassingen doen net voor een wedstrijd (veranderen van een drinkzak in dit geval), waardoor ik vrijwel zeker last van mijn rug gekregen heb.

Wat wel heel goed was deze keer was de voorbereiding. Ik had werkelijk aan alles gedacht, en de meeste zaken ook nog als reserve in de drop bags zitten. Ook was het me gelukt de week van te voren genoeg rust te pakken.

Ja…en 100 Miles is natuurlijk ook een afstand waarbij niets tegen mag zitten. Een groot gedeelte moet hardlopend kunnen, want na bijvoorbeeld 80km nog een Kennedymars wandelen gaat ook heeel veel pijn doen. Dat is natuurlijk ook het gevolg van de lat steeds hoger leggen, als je de uitdagingen steeds extremer gaat doen wordt de kans op een DNF natuurlijk ook steeds groter. Maar dat is juist het mooie van nieuwe doelen!  Ongeveer de helft van de ingeschreven deelnemers is gefinished.

Voorlopig weer eens wat korte afstanden doen. Misschien de dusk till dawn van 86Km op 2 Februari 😉 . Daar zitten twee “river crossings” in midden in de winter, dus da’s ook wel spannend.

Nog een weekje….

Download PDF

…en dan is het zo ver.
Ben ik er klaar voor….ik weet het niet. Ik ben niet bang voor de afstand zelf, want er zit een hele ruime cutoff tijd op. Waar ik wel bang voor ben zijn de elementen die voor problemen kunnen zorgen. Vooral het weer, en de status van het parcours kunnen er voor zorgen dat het een hele zware tocht gaat worden.

Ook hoop ik dat ik kan blijven eten, en dat andere ongemakken (maagklachten, blaren, etc.) uitblijven…

Aan de voorbereiding mag het niet liggen. Voor mijn gevoel zit dat wel goed, en zowel de trainingen als het uit testen van materiaal, parcoursverkenning etc. geven veel vertrouwen. Van de ander kant is tot nu 103KM het verst wat ik ook ooit lopend af heb gelegd, en dan komen er nog zo’n 60KM-ers bij.

Ik verwacht ook dat de lage temperatuur flink wat extra energie gaat kosten. De verwachtingen zijn niet optimaal….kou, wind en regen, maar dat had ook  een heel stuk erger gekund.

Komende week nog wat voeding intlaan, en nog een paar rustige traininkjes afwerken….

BG

Download PDF

Gisteren avond een stukje gelopen van het parcours, samen met Jan.

De eerste indruk is goed, alhoewel het lopen in het donker niet meeviel, maar dit had ook met het navigeren te maken. In de ene hand mijn Garmin, en een lampje met bijna lege batterijen over paden met kuilen, stenen, boomwortels etc.

Na c.a. 6KM zijn we terug gedraaid, en na 12KM hielden we het voor gezien.
Zoiets maal 14 dus op 15/16 December….

Goed dat we gegaan zijn, want de start blijkt toch iets verder rijden dan we dachten.
Dat wordt rond half 2 vertrekken op vrijdag, dus vroeg naar mijn bedje toe.

Inmiddels staat de nieuwe route ook online, dus die moet ik nog even naar mijn Garmin uploaden.

http://bellogallico.legendstracking.com/#

Afbouwen

Download PDF

En we zijn weer een weekje dichter bij de Bella Gallico…het hoofd doel voor dit jaar.

Afgelopen week zijn de trainingen een beetje in het water gevallen, vanwege verplichtingen bij de klant, en met de planning die Maaike had…. Gelukkig heb ik deze trainingsweek gisteren toch nog goed af kunnen sluiten met een perfecte lange duurloop.

Na een feestje op zaterdag avond ging ik veel te laat naar bed, dus niet de ideale voorbereiding voor de lange duurloop van zondag ochtend. Direct nadat Maaike vertrok om te gaan werken vertrok ik in het donker richting de pannehoef. Het plan was c.a. 4 uur gaan lopen, op een laag tempo. Na een paar kilometer zag ik op mijn horloge dat het tempo wel heel erg laag was, en besloot weer iets te versnellen naar 6:30 / KM.

In het begin had ik wat last van mijn buik, maar dat was gelukkig na een sanitaire stop weer opgelost. Vanwege de kou moest ik trouwens regelmatig ook even een korte plas pauze houden, maar verder ging alles goed.

Onderweg ook wat gegeten, en nu werd ik niet misselijk. Dus bij laag tempo eten moet straks geen problemen geven, en dat is alvast een grote zorg minder. Ook de vermoeidheid bleef uit, en na 4 uur besloot ik om er dan ook maar gelijk een hele marathon van te maken. Zo gezegd, zo gedaan, en na 4u25 zat mijn training er op. Heel lekker gelopen, niet misselijk, niet overdreven moe….klaar voor de wedstrijd denk ik.

Het plan is om a.s. woensdag avond samen met Jan alvast eens een kijkje te nemen in Oud Heverlee en een stukje van de route te doen. De route van 2017  heb ik al op mijn telefoon en in mijn Garmin Etrix gezet. In mijn horloge zou ook moeten kunnen, maar die zal halverwege leeg zijn tijdens de wedstrijd denk ik, dus geen goed plan.

Nou nog even kijken wat allemaal in de drop bags moet, en  een voedingsplan maken……

En de plannen voor volgend jaar….daar ben ik nog steeds niet uit….